Navigointivalikko

Navigointivalikko

Aikuisten nielurisaleikkaus

Navigointivalikko

Aikuisten nielurisaleikkaus

Aikuisten nielurisaleikkaus

Toimenpiteen jälkeen nielu on kipeä leikkaushaavojen vuoksi, kipu saattaa säteillä voimakkaasti korviin. Haavapintoihin muodostuu vaaleat peitteet, jotka irtoavat noin viikon kohdalla. Peitteiden irtoaminen lisää kipua. Nieleminen on kivuliasta parin viikon ajan. Kaularauhaset sekä pikkukieli saattavat turvota voimakkaasti, tämä menee ohi muutamassa päivässä. Nielun runsas limaisuus 
sekä pahanhajuinen hengitys on normaalia toimenpiteen jälkeen toipumiseen saakka. 

Hoito-ohjeet

  • Juo runsaasti kylmää vettä tai laimeaa mehua hereillä ollessa 10-15 min välein nielun kosteana pitämiseksi. Vältä kuumia sekä happamia ja hapokkaita juomia.
  • Mehujää sekä jääpalojen imeskely toimii hyvänä kivunlievittäjänä sekä auttaa pitämään nielun kosteana.
  • Ruoat tulee nauttia viileinä ja soseutettuna parin viikon ajan. Suu tulee huuhdella ruuan jälkeen hyvin, kurlaaminen ja suuvesien käyttö on kielletty.
  • Suihkussa käynti ja hampaiden peseminen normaalisti. Saunaan ja uimaan saa mennä aikaisintaan kahden viikon kuluttua toimenpiteestä. 
  • Ponnisteluja sekä hikiliikuntaa tulee välttää kahden viikon ajan. Ulkoilua voinnin mukaan. Muista huolehtia juomisesta. 
  •  Sairasloma-aika on 1-2 viikkoa.

Kivun hoito

Kivunhoitoa varten saatte kipulääkereseptin tulehduskipulääkkestä ja lisäkipulääkkeestä. 

Lisäkipulääke on usein varustettu punaisella liikennekolmiolla, jolloin autolla ajoa tulee välttää lääkkeen vaikutuksen aikana. Lääkkeen sivuvaikutuksena voi olla huimausta, pahoinvointia sekä ummetusta. Tätä lääkettä voitte ottaa samanaikaisesti tulehduskipulääkkeen kanssa.

Kipulääkkeiden lisäksi kylmän nauttiminen helpottaa kipua, esimerkiksi jäätelö tai mehujää.

Ongelmia

Mikäli nielussa on jatkuvaa verenvuotoa, laittakaa kylmäpakkaus niskaan ensiavuksi. Jos vuoto ei tyrehdy, ottakaa yhteys lääkäriin. Niin sanotut veriviirut syljen mukana eivät aiheuta toimenpiteitä.

Pieni lämmönnousu toimenpiteen jälkeen kuuluu asiaan. Mikäli kuume nousee korkeaksi tai pitkittyy, ottakaa yhteys lääkäriin.

Yhteystiedot

Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka soittoaika arkisin kello 8.00-10.00 ja 12.00-14.00. Puhelinnumerot: hoitaja 016 328 2612, sihteeri 016 328 2600.

Päivystysaikana Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle puh. 016 322 4800.

Tarvittaessa ota yhteys omaan terveyskeskukseen.