Testaa hiilijalanjälkilaskuria ja anna palautetta kehittämisen tueksi!

Koekäytä Vähähiiliset sähköiset sote-palvelut Lapissa -hankkeen hiilijalanjälkilaskurin testiversiota ja anna siitä palautetta kehittämisen tueksi

Hankkeemme pilotoi tällä hetkellä hiilijalanjälkilaskuria, ja tässä asiassa toivomme kaikkien kehittämisestä ja ilmastopäästöjen vähentämisestä kiinnostuneiden apua. Tämän sivun kautta voit koekäyttää Vähähiiliset sähköiset sote-palvelut Lapissa -hankkeen hiilijalanjälkilaskurin testiversiota ja antaa siitä palautetta kehittämisen tueksi.

Hiilijalanjälkilaskurin tavoitteena on arvioida sitä, miten digitaalisten sote-palveluiden käyttö auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Jos palvelutapahtumaa ei voida toteuttaa etänä, laskurilla voidaan tarkastella palveluun matkustamisen synnyttämiä päästöjä. Laskuri esittää päästömäärät tuttujen, arkisten tuotteiden valmistuspäästöjen kautta. Päästöt näkyvät tällä hetkellä wc-paperirullina ja maitolitroina, mutta myös muita havainnollistamisen keinoja saa ehdottaa!

Valmistuttuaan laskuri tulee osaksi Virtu.fi-palveluportaalia, ja sen toivotaan olevan apuna myös Lapin hyvinvointialueen palvelutarjonnan yhteydessä, kun asiakas valitsee itselleen sopivinta palvelumuotoa. Toiveena on, että laskurin käyttö saa lappilaiset pohtimaan omia ilmastopäästöjään ja mahdollisesti myös vähentämään niitä.


Laskurin käyttö on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi, ja laskurissa onkin vain neljä lyhyttä vaihetta. Riittää, että osaat vastata seuraaviin kysymyksiin:

  1. Onko palvelusi etänä vai paikan päällä?
  2. Kuinka pitkän matkan joutuisit kulkemaan saadaksesi palvelua?*
  3. Onko palvelun tarve toistuvaa vai onko kyse kertatapaamisesta?

(* Sote-asiantuntijat voivat laskea tarvittaessa sekä ammattilaisen että asiakkaan matkan palvelutapahtumaan.)

Hiilijalanjälkilaskurin testiversioon pääset tästä linkistä >>. Linkki aukeaa uuteen välilehteen Virtun testialustalle.

Voit testatessasi laskea todellisen tai kuvitteellisen palvelutapahtuman taikka esimerkiksi mökkireissun päästöt. Testaamiseen ei mene kovinkaan kauaa aikaa, vain joitakin minuutteja. Huomioithan, että tulokset ilmestyvät suoraan laskurin alle.

Pyydämme toki kaikilta testaajilta myös palautetta, jotta voimme hioa testiversiosta entistä paremman sitä varten, kun laskuri lisätään osaksi Virtu.fi-portaalia. Palautelomakkeelle pääset tästä linkistä >> ja sen täyttämiseen kuluu aikaa vain noin puolesta minuutista pariin minuuttiin. Linkki aukeaa uuteen välilehteen Webropol-alustalle.

Lämpimät kiitokset ajastasi!

 

Lisätietoja

Maiju Saarreharju
Tiedottaja-koordinaattori
maiju.saarreharju@poske.fi

 

Vähähiiliset sähköiset sote-palvelu Lapissa hankkeen logo