Yliopiston lahjoittamalla puheenjohtajan nuijalla on parantava vaikutus

Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäisen kokouksen aluksi Lapin yliopisto lahjoitti uudelle organisaatiolle käsityönä tehdyn puheenjohtajan nuijan. Nuijan muodolla on erityinen tarina, ja nuijan on suunnitellut ja toteuttanut taiteiden tiedekunnan professori Timo Jokela.

Kittiläläissyntyinen kuvataiteilija otti suunnittelutehtävän vastaan, vaikka muotoilu ei olekaan hänen varsinainen alansa.

-Epäilen, että minua pyydettiin tehtävään, kun veneentekijän ja kirvesmiehen poikana olen tällainen Seitsemän veljeksen Lauri, joka metsäs häärii, katselevi puita väärii, Jokela miettii.

Perinteisen sorvatun varren ja nuijaosan sijaan Jokela lähti suunnittelemaan nuijaa ihan toisesta näkökulmasta, hän halusi tehdä siitä yhtenäisen ja hyödyntää luonnon omia muotoja. Itse nuija on leppää ja sen alusta koivua.

-Leppä on meille suomalais-ugrilaisille sielupuu. Kun leppää vuolaisee, se muuttuu hetkessä punaiseksi eli vuotaa verta, sillä on sielu, Jokela kertoo.

Jokela halusi tehdä hyvinvointialueen nuijan niin sanotusta umpipuusta, eli puusta, jonka keskelle on kasvanut reikä. Sopiva umpipuu löytyi jo työhuoneen kokoelmista, ja työstöön Jokela käytti puukkoa, viilaa ja hiomapaperia.

Umpipuu on harvinainen ilmiö. Se syntyy, kun puu jostakin syystä alkaa palmikoida oksiaan takaisin yhteen. Näin syntyvään reikään on kerrottu liittyvän paljon voimia.

Jokela kertoo, että ennen aikaan jokaisella yhteisöllä piti olla umpipuu turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia varmistamassa. Isommasta umpipuun reiästä saatettiin laittaa sairas lapsi läpi. Pienemmän umpipuun läpi valutettiin vettä tai muuta nestettä, jotta saatiin parantavaa nestettä juotavaksi ja muuhun hoitokäyttöön. Myös hamppukangas saatettiin palmikoida ja pudottaa umpipuun läpi, jotta saatiin parantavaa kangasta sairaan hoitamiseen.

Nuija on symbolinen esine, johon liittyy valta ja vastuu. Jokela toivookin, että hyvinvointialueella umpipuusta sujutellaan hyviä päätöksiä.

– Reiän kautta puheenjohtaja voi tarkkailla ympäröivää maailmaa. Toivottavasti ristiriitaisetkin asiat tulevat tämän reiän kautta hyvinä päätöksinä. Palmikothan kuvaavat asioiden yhdistämistä. Hyvinvointialuekin voi kasvaa yhteen, aivan kuin umpipuukin palmikoi oksiaan ja päättääkin olla yksi, Jokela toivoo,

Lisätietoja:
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan professori Timo Jokela, 040 739 6034, timo.jokela@ulapland.fi

 

Muita uutisia