Navigointivalikko

Navigointivalikko

Aortan tietokonetomografiatutkimus

Aortan tietokonetomografiatutkimus

Aortan tietokonetomografiatutkimus

Sinulle on varattu aortan tietokonetomografiatutkimus, jolla kuvataan rinta- ja/tai vatsa-aortan aluetta. Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia kehosta. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä. Lähes kaikissa tutkimuksissa käytetään jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Tutkimukseen valmistautuminen

Sinun tulee olla syömättä kaksi tuntia ennen tutkimusta. Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet voit kuitenkin ottaa pienen vesimäärän kanssa. Ota yhteyttä lähettävän poliklinikan hoitajaan, jos epäilet olevasi raskaana tai sinulla on todettu jodiyliherkkyys tai sinulla on munuaisten vajaatoiminta.

Tutkimuksen suorittaminen

Tutkimus kestää 15 -30 minuuttia. Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan. Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä mahdollisimman liikkumatta. Välillä saat ohjeita hengityksen pidättämiseen, koska hengitysliike aiheuttaa kuviin epätarkkuutta.

Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluihin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Tutkimuksessa käytetty varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen.

Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys tauotetaan tarvittaessa tutkimuksen jälkeen.

Tuloksen tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä poliklinikalta