Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Terveysasemilta lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Kenelle ja millä ehdoin
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden saamisen edellytyksenä on alan asiantuntijan toteama apuvälineen tarve.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Ei valittuna paikkakuntaa
Valittuna: Kaikki
Valittuna
Yhteydenotto terveyskeskukseen (Kolari)
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Pyrimme vastaamaan yhteydenottoosi virka-aikana tunnin parin kuluessa, jos olet lähettänyt viestin meille klo 13 mennessä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Saat yhteyden terveysaseman ajanvarauksen hoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Laboratorion näytteenottoon on aina varattava aika. Kun varaat ajan, varmista näytteeseen valmistautumisohjeet ja lähetteen tila vastaanotosta. Varaa aika hyvissä ajoin erityisesti sokerirasituksiin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna, eli yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Soittamalla saat yhteyden apuvälinelainaamoon. Apuvälinelainaamosta voit tiedustella apuvälinelainasta ja kysyä apuvälineisiin liittyviä asioita.
Voit saada lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä fysioterapiasta. Apuvälineen saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama apuvälineen tarve. Apuvälineitä ovat mm. pyörätuolit, kävelykepit ja suihkutuolit.
Voit lainata, hankkia ja huoltaa apuvälineitä fysioterapiaosastolla. Apuvälinevalikoimaan kuuluvat tavanomaiset liikkumisen ja päivittäisten toimien apuvälineet ja erilaiset tukilaitteet.
Saat yhteyden apuvälinepalveluihin puhelimitse tiistaisin ja torstaisin. Kiireisissä asioissa voit ottaa yhteyttä myös maanantaisin. Apuvälinepalvelujen toimipiste palvelee asiakkaita aukioloaikoina sekä puhelimitse että paikan päällä.
Saat yhteyden fysioterapiaan. Fysioterapiaosaston lainausvaraston kautta tapahtuu apuvälineiden lainaus ja palautus. Kyynärsauvalainaus tapahtuu poliklinikan kautta.
Fysioterapiassa on käytössä palvelunumero ja takaisinsoittojärjestelmä. Soita numeroon ja fysioterapiaosastolta soitetaan sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Takaisinsoittojärjestelmän valinnat ovat:
1. Fysioterapia-ajan peruutus - valitse, kenen fysioterapeutin ajasta on kyse
2. Ajanvaraus
3. Apuvälineet
4. Muut asiat
Huomio lisäksi seuraavaa:
- Sovittu takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta.
- Asiakaspalvelu ei voi soittaa takaisin, jos puhelinnumerosi on salainen tai oman numeron lähetys on estetty.
Vaihtoehtoisesti voit olla meihin yhteydessä myös tekstiviestitse. Kirjoita viestiin lyhyesti asiasi ja nimesi.
Saat yhteyden apuvälinepalveluihin puhelimitse arkipäivisin.
Apuvälinelainaamosta saat liikkumisen, päivittäisten toimintojen ja muun kuntoutumisen apuvälineitä lyhytaikaiseen tarpeeseen ja kokeiluun ilman hakemusta tai lähetettä.
Apuvälineitä saa pitkäaikaiseen käyttöön lääketieteellisesti todetun pysyvän työ- tai toimintakyvyn vajauksen perusteella.
Kolarin kuntoutus- ja apuvälinepalveluiden neuvontaa sekä asiointi puhelimitse
Fysioterapiaan osana kuuluvat apuvälinepalvelut. Terveyskeskuksen fysioterapiassa on apuvälinelainaamo. Apuvälineiden lainaus perustuu aina yksilölliseen tarvearvioon.
Fysioterapian on lääkinnällistä kuntoutusta terveydentilan, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamiseksi. Fysioterapialla hoidetaan muun muassa tuki- ja liikuntaelinten kipuja ja liikuntavammoja.
Fysioterapiassa tehdään arvioita, saat harjoitusohjelmia ja ohjausta niiden suorittamiseen, neuvontaa ja seurantaan.
Fysioterapia ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten ihmisten työ- ja toimintakykyä yhteistyössä asiakkaan ja muiden kuntoutukseen osallistuvien kanssa. Tavoitteena on kuntoutua mahdollisimman omatoimiseen selviytymiseen omassa elinympäristössään.
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalvelujen työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot voit varata oman hoitotiimisi kautta. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan. Äkillisissä sairastapauksissa akuuttivastaanoton hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Kuntoutus- ja apuvälinepalvelut sijaitsevat hyvinvointikeskus Sopukan ensimmäisessä kerroksessa.
Ylitornion terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Voit lainata, hankkia ja huoltaa apuvälineitä fysioterapiaosastolla. Apuvälinevalikoimaan kuuluu tavanomaiset liikkumisen ja päivittäisten toimien apuvälineet ja erilaiset tukilaitteet.
Apuvälineteknikko pitää vastaanottoa sairaala Lapponiassa noin kolmen viikon välein.
Palvelun aukioloajat
Apuvälineiden lainaus
Maanantai
-
Perjantai
11:30 - 12:00
Simon terveysasema
Simon terveysasemalta saat seuraavia perusterveydenhuollon palveluja:
Jos tarvitse apuvälineitä, ota yhteyttä fysioterapiaan. Fysioterapeutit lainaavat apuvälineitä etukäteen sovittuna aikana.
Terveystalo Tervolan terveysasema
Tervolan terveysasemalta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasemalla toimivat äitiys- ja lastenneuvola, hammashoitola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, fysioterapia, mielenterveyspalvelut sekä aikuisten terveysneuvonta.
Tervolan terveyspalvelujen tuottamisesta vastaa Terveystalo.
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluita. Tarvittaessa sinut ohjataan edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.
Kittilän terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Osoite
Sairaalantie
2,
99100
KITTILÄ
Normaalit aukioloajat
Poliklinikka ja vastaanotto
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Terveyskeskuksen asiointipiste
Maanantai
-
Torstai
08:00 - 13:00
Perjantai
08:00 - 12:00
Akuutti- ja kuntoutusosasto (entinen vuodeosasto)
Avoinna ympäri vuorokauden.
Virtu.fi-viesteihin ja Omaolo-oirearvioihin vastaamme
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Osoite
Väylätie
2,
94400
KEMINMAA
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Puhelin
Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan vaihtoehdoista 1-4
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Kolarin terveyskeskuksesta saat terveyspalveluja. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, hammashoitola, mielenterveystoimisto ja neuvola ovat kaikki saman katon alla. Terveyskeskuksesta saat myös röntgen- ja laboratoriopalveluita. Lisäksi terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen vuodeosasto.
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6,
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai
-
Perjantai
08:00 - 16:00
Lauantai
09:00 - 14:00
Utsjoen terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Kun saavut keskussairaalan pääovesta, apuvälinekeskus sijaitsee 1. kerroksessa kahvion vasemmalla puolella.
Apuvälinekeskus on suljettu torstaisin, jolloin otamme asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella.
Osoite
Kauppakatu
25,
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Apuvälinekeskuksen aukioloajat
Maanantai
-
Keskiviikko
10:00 - 14:00
Perjantai
10:00 - 13:00
Lapin keskussairaalan kuntoutuspoliklinikka
Kulku yksikköön tapahtuu päivystyksen etuovista, joista heti vasemmalla olevalla hissillä pääsee 3. kerrokseen suoraa yksikköön. Voit myös parkkeerata parkkihallin 2. kerrokseen, josta on esteetön kulku kipupoliklinikalle.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Apuvälineiden lainaukset ja palautukset hoidetaan Ivalon terveyskeskuksen fysioterapiaosastolla arkisin klo 11.30 - 12.30 välisenä aikana
Mikäli palautat apuvälineen muuna aikana, löytyy fysioterapiaosaston aulasta laatikko ja palautuskaavake palautusta varten.
Apuvälineiden huolto terveyskeskuksen omistamien ja lainaamien apuvälineiden osalta on torstaisin klo 9 - 11 Ivalon terveyskeskuksessa. Huollettavat apuvälineet tulee tuoda fysioterapiaosastolle ko. ajankohtana.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat apuvälineet ja niiden sovitus, uusiminen ja huolto ovat maksuttomia.
Saat yhteyden terveysaseman ajanvarauksen hoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Laboratorion näytteenottoon on aina varattava aika. Kun varaat ajan, varmista näytteeseen valmistautumisohjeet ja lähetteen tila vastaanotosta. Varaa aika hyvissä ajoin erityisesti sokerirasituksiin.
Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna, eli yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Soittamalla saat yhteyden apuvälinelainaamoon. Apuvälinelainaamosta voit tiedustella apuvälinelainasta ja kysyä apuvälineisiin liittyviä asioita.
Voit saada lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä fysioterapiasta. Apuvälineen saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama apuvälineen tarve. Apuvälineitä ovat mm. pyörätuolit, kävelykepit ja suihkutuolit.
Voit lainata, hankkia ja huoltaa apuvälineitä fysioterapiaosastolla. Apuvälinevalikoimaan kuuluvat tavanomaiset liikkumisen ja päivittäisten toimien apuvälineet ja erilaiset tukilaitteet.
Saat yhteyden apuvälinepalveluihin puhelimitse tiistaisin ja torstaisin. Kiireisissä asioissa voit ottaa yhteyttä myös maanantaisin. Apuvälinepalvelujen toimipiste palvelee asiakkaita aukioloaikoina sekä puhelimitse että paikan päällä.
Saat yhteyden fysioterapiaan. Fysioterapiaosaston lainausvaraston kautta tapahtuu apuvälineiden lainaus ja palautus. Kyynärsauvalainaus tapahtuu poliklinikan kautta.
Fysioterapiassa on käytössä palvelunumero ja takaisinsoittojärjestelmä. Soita numeroon ja fysioterapiaosastolta soitetaan sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Takaisinsoittojärjestelmän valinnat ovat:
1. Fysioterapia-ajan peruutus - valitse, kenen fysioterapeutin ajasta on kyse
2. Ajanvaraus
3. Apuvälineet
4. Muut asiat
Huomio lisäksi seuraavaa:
- Sovittu takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta.
- Asiakaspalvelu ei voi soittaa takaisin, jos puhelinnumerosi on salainen tai oman numeron lähetys on estetty.
Vaihtoehtoisesti voit olla meihin yhteydessä myös tekstiviestitse. Kirjoita viestiin lyhyesti asiasi ja nimesi.
Saat yhteyden apuvälinepalveluihin puhelimitse arkipäivisin.
Apuvälinelainaamosta saat liikkumisen, päivittäisten toimintojen ja muun kuntoutumisen apuvälineitä lyhytaikaiseen tarpeeseen ja kokeiluun ilman hakemusta tai lähetettä.
Apuvälineitä saa pitkäaikaiseen käyttöön lääketieteellisesti todetun pysyvän työ- tai toimintakyvyn vajauksen perusteella.
Kolarin kuntoutus- ja apuvälinepalveluiden neuvontaa sekä asiointi puhelimitse
Fysioterapiaan osana kuuluvat apuvälinepalvelut. Terveyskeskuksen fysioterapiassa on apuvälinelainaamo. Apuvälineiden lainaus perustuu aina yksilölliseen tarvearvioon.
Fysioterapian on lääkinnällistä kuntoutusta terveydentilan, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamiseksi. Fysioterapialla hoidetaan muun muassa tuki- ja liikuntaelinten kipuja ja liikuntavammoja.
Fysioterapiassa tehdään arvioita, saat harjoitusohjelmia ja ohjausta niiden suorittamiseen, neuvontaa ja seurantaan.
Fysioterapia ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten ihmisten työ- ja toimintakykyä yhteistyössä asiakkaan ja muiden kuntoutukseen osallistuvien kanssa. Tavoitteena on kuntoutua mahdollisimman omatoimiseen selviytymiseen omassa elinympäristössään.
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalvelujen työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Ylitornion fysioterapian apuvälineasioinnissa voi asioida ilman ajanvarausta tiistaisin ja torstaisin klo 13–14
1.12.2023
Ylitornion fysioterapiassa on otettu käyttöön ajankohdat, jolloin apuvälineasioinnissa voi asioida ilman ajanvarausta. Ilman ajanvarausta paikalle voi saapua tiistaisin ja torstaisin klo 13–14.
Muina aikoina apuvälineisiin liittyvät asioinnit vain ajanvarauksella. Voit varata ajan puhelimitse fysioterapian puhelinnumeroista
Ylitornion fysioterapian apuvälineasioinnissa voi asioida ilman ajanvarausta tiistaisin ja torstaisin klo 13–14
Ylitornion fysioterapiassa on otettu käyttöön ajankohdat, jolloin apuvälineasioinnissa voi asioida ilman ajanvarausta. Ilman ajanvarausta paikalle voi saapua tiistaisin ja torstaisin klo 13–14.
Muina aikoina apuvälineisiin liittyvät asioinnit vain ajanvarauksella. Voit varata ajan puhelimitse fysioterapian puhelinnumeroista
040 022 0328
040 846 0545
040 589 1144
Lisätietoja Ylitornion fysioterapiasta
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
26.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Enontekiön kuntoutus on suljettu 10.8.-3.9. Apuvälinepalvelut Muonion kuntoutuksen kautta.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Kemijärven Hyvinvointikeskus Lapponian röntgen on auki seuraavasti:
Viikoilla 26-27 (26.6.-7.7.) röntgen avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-15, keskiviikkoisin suljettu
Viikolla 28 (10.-14.7.) avoinna ma ja ke klo 8-15.30, pe 8-14.30, tiistaina ja torstaina suljettu
Viikolla 31 (31.7.-4.8) ma-ti klo 9-15, to klo 8-15.30, pe klo 8-14.30, keskiviikkona suljettu
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 28.7- 13.8.2023.
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Myös digipalvelu on suljettu. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–13.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Rovaniemen keskittymistiimi on suljettu 6.-16.7.2023.
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Nestorin palveluohjaus on avoinna aamupäivisin kello 9-12 heinäkuun ajan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Savukosken sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 3.–30.7.2023.
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 26.6.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Kemin tai Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Kemin suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4115 ja Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4220
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan sosiaalitoimisto on suljettu 10.–23.7.2023.
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 (Meri-Lappi, itäinen ja pohjoinen Lappi) ja 040 137 3950 (Rovaniemen alue, itäinen ja pohjoinen Lappi) soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Diginepsy chat on suljettu 3.7.-14.8.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskus aloittaa toimintansa lounaisessa Lapissa 15.8.2023
27.6.2023
Lapin hyvinvointialueen matkapalvelukeskus alkaa välittämään kuljetuksia Kemissä, Keminmaassa, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniossa 15.8.2023 alkaen.
Matkapalvelukeskus tarjoaa Lapin hyvinvointialueella kuljetuspalvelujen välitystä. Matkapalvelukeskus toimii tällä hetkellä Rovaniemellä ja sen toiminta laajenee vähitellen myös muihin Lapin kuntiin -seuraavaksi Kemiin, Keminmaahan, Tervolaan, Tornioon ja Ylitornioon.
Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalvelut lähettää Keminmaan, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuljetuspalvelujen asiakkaille tietopaketin matkapalvelukeskuksen kanssa asioimisesta sekä kuljetuspalvelujen maksukortin ennen 15.8.2023 muutosta. Kemiläiset asiakkaat ovat saaneet kuljetuspalvelukortin jo aikaisemmin keväällä ja heille lähetetään vielä tietopaketti matkapalvelukeskuksessa asioinnista.
Matkapalvelukeskuksen välittämiin kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Henkilöllä tulee myös olla virallinen kuljetuspalvelupäätös.
Matkapalvelukeskuksen laajentuminen lounaiseen Lappiin on odottanut alueen kuljetuspalvelujen kilpailutuksien valmistumista.
Kuljetusten tilaaminen
Matkapalvelukeskuksen puhelinasiointi 016 860 2060 päivystää vuorokauden ympäri.
Tilaa kyyti matkapalvelukeskuksesta vähintään 1,5 tuntia ennen matkaa. Voit tilata monta matkaa samalla kerralla.
Jos matkan lähtöosoite on muu kuin kotiosoitteesi, voit tilata matkan ilman ennakkotilausta. Tällöin kyyti saapuu viimeistään 30 minuutin kuluttua. Peruuta matkat vähintään 30 minuuttia ennen matkan alkamista. Kuittaa kyyti matkan päätteeksi kuljetuspalvelukortilla. Matkojen omavastuu laskutetaan asiakkaalta jälkikäteen kerran kuukaudessa.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponiassa on otettu käyttöön noutoautomaatti hoitotarvikkeiden jakelua varten
29.5.2023
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.
Hyvinvointikeskus Lapponian pääaulaan on tullut noutoautomaatti Smartbox. Noutoautomaatti on käytössä Lapponian aukioloaikoina arkisin klo 8–16. Saat puhelimeen tekstiviestin, joka sisältää koodin. Koodilla saat auki noutoautomaatista sinulle varatun lokeron ja voit noutaa tarvitsemasi tarvikkeet sinulle sopivana aikana.
Tällä hetkellä noutoautomaatista voi hakea:
hoitotarvikkeita
ilmaisvälineitä (sokeriliuskat, hoito- ja avannetarvikkeet, e-pillerit)
apuvälineitä
sairaslomatodistuksia
Noutoautomaatteja on käytössä myös muualla Lapin hyvinvointialueen yksiköissä ja siinä on tulossa syksyllä lisää.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponiassa on otettu käyttöön noutoautomaatti hoitotarvikkeiden jakelua varten
Smartbox on jonotusvapaa noutoautomaatti, josta voi noutaa itselle osoitettuja hoitotarvikkeita, apuvälineitä tai sairaslomatodistuksia. Myös maksuttomaan ehkäisyyn sovitut välineet voi noutaa noutoautomaatista.
Lapin hyvinvointialue alkaa perimään vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetusten omavastuita jälkikäteen
13.2.2023
Lapin hyvinvointialue yhtenäistää asiakasmaksulain mukaiset henkilökuljetusten omavastuiden laskutuskäytännöt.
Lapin hyvinvointialue alkaa laskuttamaan kuljetuspalvelujen omavastuuosuuden asiakkailta. Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksatusyksikkö lähettää asiakkaille laskun kertyneistä omavastuista jälkikäteen. Aikaisemmin matkojen omavastuuosuuden on voinut maksaa suoraan taksissa.
Kuljetuspalveluihin ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Henkilöllä tulee myös olla virallinen kuljetuspalvelupäätös.
Laskutuskäytäntöjen yhtenäistäminen on suuri urakka. Tämän vuoksi siirtymälle on varattu riittävästi aikaa. Työssä edetään vaiheittain. Tavoitteena on, että 1.9.2023 alkaen Lapin hyvinvointialueen laskutuskäytännöt ovat pääosin yhtenäistetty henkilöstöliikenteen omavastuiden osalta. Posiolla, Simossa ja Ranualla muutos tapahtuu myöhemmin.
Nykyiset omavastuita koskevat käytännöt jatkuvat siihen asti, kunnes Lapin hyvinvointialue on vaiheittain yhtenäistänyt henkilöstöliikenteen omavastuiden laskutuskäytännöt. Asiakkaille tiedotetaan tarkemmin kuntakohtaisesti muutoksen lähestyessä.
Kuljetuksien yleisiä toimintaperiaatteita
Lapin hyvinvointialueella siirrytään vaiheittain käyttämään Matkapalvelukeskuksen kuljetusten välityspalveluita. Asiakkailla on käytössä tämän jälkeen Likuma-kuljetuspalvelukortti. Kuljetuspalvelut ovat osa julkista joukkoliikennettä, joten maksut määräytyvät oheisen omavastuuhinnaston mukaisesti.
Asiakkaiden ehdottamista matkojen yhdistelyistä asiakkailta ei peritä matkan omavastuuta sen jälkeen, kun Matkapalvelukeskus hallinnoi kuljetusten välitystä.
Matkojen omavastuiden laskutus tapahtuu kerran kuukaudessa. Alle 5 € maksutapahtumat siirtyvät seuraavan kuukauden laskutukseen. Omavastuiden lisäksi ei peritä laskutuslisää. Maksut sisältävät kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron. Laskut sisältävät muutoksenhakuohjeet. Kuljetusten omavastuumaksut eivät kerrytä maksukattoa.
Lapin hyvinvointialueen laskut saa paperisena kotiin, minkä jälkeen ne voi maksaa normaalisti omassa verkkopankissa. Laskuja ei kuitenkaan voi maksaa maksukorteilla tai käteisellä toimipisteissä. Helpointa onkin tilata lasku sähköisenä e-laskuna joko omaan verkkopankkiin, tai antaa suoramaksuvaltuutus pankille. Tällöin pankki maksaa laskun asiakkaan puolesta. Laskun voi tilata sähköisenä myös OmaPostiin tai omaan verkkopankkiisi.
Laskutusmuutoksen aikataulu
Pohjoinen palvelualue
Enontekiö 1.8.2023
Inari 1.8.2023
Kittilä 1.9.2023
Kolari, maaliskuu 2023
Muonio, huhtikuu 2023
Pello, maaliskuu 2023
Utsjoki, huhtikuu 2023
Itäinen palvelualue
Kemijärvi 1.8.2023
Pelkosenniemi, maaliskuu 2023
Salla, maaliskuu 2023
Savukoski, maaliskuu 2023
Sodankylä 1.9.2023
Kaakkoinen palvelualue
Posio 1.6.2028
Rovaniemi, heti
Ranua 1.8. 2024
Lounainen palvelualue
Kemi, heti
Keminmaa, maaliskuu 2023
Simo 1.8.2024
Tervola, maaliskuu 2023
Tornio, maaliskuu 2023
Ylitornio, maaliskuu 2023
Löydät aluehallituksen kuljetuspalveluita koskevat päätökset lapha.fi -sivustolta