Digipalvelut
Osa digipalveluista on kaikkien käytössä, jotkut palvelut ovat käytössä vain tietyillä paikkakunnilla.
Tärkeitä linkkejä
Omavirtu
Palvelu tarjoaa tietoturvalliset viestinvälitys- ja yhteydenottokanavat sosiaali- ja terveyspalveluihin. Lähettämäsi viestit ja saamasi vastaukset tallentuvat Omavirtuun.
Omakanta
Omakannassa näet omat terveystiedot ja reseptit. Voit pyytää reseptin uusimista, tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon ja tulostaa EU:n koronatodistuksen
Omapolku
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, nettiterapiat ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat.
Ajankohtaista digipalveluissa
-
Apua pitkittyneeseen kipuun saa kesähelteilläkin - Kivunhoidon itsehoito-ohjelma käytössä koko LapissaTerveyskylän Omapolku-palvelussa toimiva Eteenpäin kivunhoidossa -itsehoito-ohjelma opastaa kroonisesta...
Apua pitkittyneeseen kipuun saa kesähelteilläkin - Kivunhoidon itsehoito-ohjelma käytössä koko Lapissa
4.8.2023
Apua pitkittyneeseen kipuun saa kesähelteilläkin - Kivunhoidon itsehoito-ohjelma käytössä koko Lapissa
4.8.2023
Terveyskylän Omapolku-palvelussa toimiva Eteenpäin kivunhoidossa -itsehoito-ohjelma opastaa kroonisesta kivusta kärsivää omatoimiseen kivunhoitoon.
Eteenpäin kivunhoidossa -itsehoito-ohjelma on otettu hyvin vastaan: puolentoista vuoden aikana ohjelma on tavoittanut tuhansia käyttäjiä ympäri Suomen. Ohjelma sisältää kipuun liittyvää tietoa ja opastaa taidoissa, joista voi olla hyötyä pitkäkestoisen kivun kanssa eläessä. Ohjelma korostaa omahoidon tärkeyttä ja sen myötä vahvistuvaa hallinnan tunnetta omasta elämästä.
Itsehoito-ohjelma soveltuu erityisesti sellaisille pitkäaikaisesta kivusta kärsiville henkilöille, jotka haluavat kehittää omia selviytymiskeinoja ja joilla on voimavaroja etsiä ratkaisuja myös lääkkeettömistä kivunhallintamenetelmistä. Terveyskylän Omapolku-palvelussa toimiva itsehoito-ohjelma on digitaalinen, ja sen käyttö edellyttää riittävän hyviä digitaitoja sekä -laitetta.
Eteenpäin kivunhoidossa -ohjelman videoilla pitkäaikaista kipua sairastavat kokemusasiantuntijat kertovat, kuinka he ovat löytäneet keinoja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja minkälaisia arkisia haasteita kipu heille asettaa. Itsehoito-ohjelman tavoitteena onkin herättää ajatuksia omista selviytymiskeinoista, sillä jokainen kokee kivun yksilöllisesti. Itsehoito-ohjelma kannustaa kehittämään henkilökohtaisia selviytymismenetelmiä yksi askel kerrallaan, kohti parempaa arkea.
Käyttäjien kokemuksia:
- ”Kivun kanssa elämisen tieto lisääntyi ja muistutus ettei ikävissä asioissa vellominen auta vaan vaikeuttaa elämää.”
- ”Ohjelmassa käsiteltiin tärkeitä asioita, jotka antavat aihetta asioiden pohdinnalle.”
- ”Mielestäni sain tärkeää tietoa ymmärrettävästi kerrottuna.”
Eteenpäin kivunhoidossa itsehoito-ohjelmaan ei tarvitse lähetettä, ohjelman saaminen vaatii vain kirjautumisen Terveyskylän Omapolku-palveluun. Omapolku-palvelun itsehoito-ohjelmat ovat ilmaisia ja kaikkien käytettävissä.
Käy tutustumassa ja nauti kesästä!
Lähde: Terveyskylä.fi
Apua pitkittyneeseen kipuun saa kesähelteilläkin - Kivunhoidon itsehoito-ohjelma käytössä koko Lapissa
4.8.2023Terveyskylän Omapolku-palvelussa toimiva Eteenpäin kivunhoidossa -itsehoito-ohjelma opastaa kroonisesta...Apua pitkittyneeseen kipuun saa kesähelteilläkin - Kivunhoidon itsehoito-ohjelma käytössä koko Lapissa
Terveyskylän Omapolku-palvelussa toimiva Eteenpäin kivunhoidossa -itsehoito-ohjelma opastaa kroonisesta kivusta kärsivää omatoimiseen kivunhoitoon.
-
Lapin keskussairaalassa otetaan käyttöön gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolkuGynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistentautien poliklinikan tarjoama...
Lapin keskussairaalassa otetaan käyttöön gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku
3.7.2023
Lapin keskussairaalassa otetaan käyttöön gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku
3.7.2023
Gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistentautien poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, josta löytyy kattavasti tietoa syöpäsairauksista, syövän hoidosta sekä erilaisia omahoito-ohjeita.
Hoitopolulla asiakas voi ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä viestillä Naistentautien poliklinikan henkilökuntaan aikaan ja paikkaan sitoutumatta. Palvelun käyttöön tarvitsee verkkoyhteyden, tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Digihoitopolun käyttö on maksutonta.
Digihoitopolku korvaa Noona-verkkopalvelun
Naistentautien poliklinikalla on ollut käytössä Noona – verkkopalvelu gynekologisille syöpäpotilaille. Noonan käytöstä luovutaan digihoitopolun myötä. Noonassa olleet asiakkaat on siirretty digihoitopolkuun, ja he ovat saaneet ohjeistuksen digihoitopolun käyttöönotosta.
Hyviä kokemuksia digihoitopolkujen käytöstä
Tänä vuonna Lapin keskussairaalassa on otettu käyttöön myös Uniapneapotilaan digihoitopolku sekä Syöpäpotilaan digihoitopolku. Digihoitopolkujen käytöstä on tullut kiitosta sekä potilailta että ammattilaisilta. Erityisen tykättyjä ovat olleet poluilta löytyvä usein kysytyt kysymykset -osio, sekä mahdollisuus olla viestit -toiminnon kautta yhteydessä hoitohenkilökuntaan.
Terveyskylä, Omapolku ja digihoitopolut
Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä julkinen verkkopalvelu. Terveyskylän Omapolullla on lähetteellä toimivia digihoitopolkuja ja digipalvelupolkuja sekä kaikille avoimia itsehoito-ohjelmia. Omapolku on tietoturvallinen verkkopalvelu, joka käyttää vahvaa tunnistautumista.
Digihoitopolku joko täydentää tai korvaa perinteistä vastaanottokäyntiä. Digihoitopolut ovat yksikkökohtaisia, ja potilaalla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta hän saa digihoitopolun käyttöönsä.
Lapin keskussairaalassa otetaan käyttöön gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku
3.7.2023Gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistentautien poliklinikan tarjoama...Lapin keskussairaalassa otetaan käyttöön gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku
Gynekologisen syöpäpotilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistentautien poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, josta löytyy kattavasti tietoa syöpäsairauksista, syövän hoidosta sekä erilaisia omahoito-ohjeita. Hoitopolulla asiakas voi ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä viestillä Naistentautien poliklinikan henkilökuntaan aikaan ja paikkaan sitoutumatta. Palvelun käyttöön tarvitsee verkkoyhteyden, tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä pankkitunnukset tai...
-
Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyynSosiaali- ja terveysministeriö kutsuu kaikki suomalaiset kertomaan näkemyksiään siitä, millaisia...
Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyyn
30.6.2023
Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyyn
30.6.2023
Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu kaikki suomalaiset kertomaan näkemyksiään siitä, millaisia tulevaisuuden digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut voisivat olla.
Osallistumalla kyselyyn jokainen voi vaikuttaa, millä tavoilla yhteisiä palveluita kehitetään.
Kysely liittyy STM:ssä valmisteilla olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategiaan. Tavoitteena on hahmottaa kehittämisen strategiset painopisteet sekä lähivuosille että pidemmälle aikavälille. Kysellä STM tarjoaa kaikille mahdollisuuden osallistua strategian valmisteluun. Ministeriö huomioi kaikki annetut vastaukset digistrategian viimeistelyssä.
Kyselyyn vastaaminen vie aikaa 5–15 minuuttia. Voit vastata koko kyselyyn tai vain haluamaasi osioon. Kysely on auki 5.6.–14.7.2023.
Strategian painopisteitä tunnistettu yhteistyössä
STM käynnisti sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation strategiatyöskentelyn maaliskuussa 2023. Työskentelyn tavoitteena on tunnistaa tiedonhallinnan ja digitalisaation keskeiset kehittämisteemat ja sitoutua yhteisiin strategisiin painopisteisiin. Keväällä strategian valmisteluun on osallistettu hyvinvointialueita ja keskeisiä sidosryhmiä. Keskustelu strategian painopisteistä ja tavoitteista on ollut monipuolista ja rakentavaa.
Seuraavassa valmisteluvaiheessa vahvistetaan strategisten tavoitteiden ja tulevan hallitusohjelman yhteyttä, mikä ohjaa strategian painopisteiden valintoja lähivuosille. Viimeisessä vaiheessa strategiaehdotus annetaan poliittisille päättäjille, jotka tekevät sen pohjalta lopulliset linjaukset.
Strategiatyön tueksi on selvitetty kansainvälisiä verrokkeja
Strategiatyön tueksi sosiaali- ja terveysministeriö on toteuttanut kansainvälisten sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiostrategioiden selvityksen, jossa arvioitiin yhdeksän maan vastaavia strategioita. Selvityksen perusteella monet maat kamppailevat Suomen kanssa samankaltaisten sosiaali- ja terveydenhuollon haasteiden parissa. Haasteena palvelujärjestelmien kestävyydelle ovat muun muassa ammattitaitoisen työvoiman puute, kustannusten nousu, väestön ikääntyminen ja sen seurauksena kroonisesti sairaiden ja hoitoa tarvitsevien ihmisten osuuden kasvu sekä hoidon alueelliset pullonkaulat.
Selvityksen mukaan kaikkien digistrategioiden perustana ovat lainsäädäntö ja sääntely, jotka huolehtivat siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon arkaluontoista sekä henkilökohtaisia tietoja sisältävää aineistoa käsitellään turvallisesti. Lisäksi kaikkien strategioiden päätavoitteet vastaavat hyvin paljon toisiaan. Lähes kaikissa strategioissa on tunnistettavissa seuraavat pääteemat: asiakas aktiivisena toimijana, toiminnan tehokkuuden lisääminen digitaalisilla ratkaisuilla, tiedon turvallinen saatavuus, tiedon saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen sekä digitaalisten ratkaisujen kehittäminen.
Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyyn
30.6.2023Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu kaikki suomalaiset kertomaan näkemyksiään siitä, millaisia...30.6.2023
Millaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyynMillaisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluita sinä haluaisit käyttää? Osallistu kyselyyn
Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu kaikki suomalaiset kertomaan näkemyksiään siitä, millaisia tulevaisuuden digitaaliset sosiaali- ja terveyspalvelut voisivat olla.