Tukea työkyvyn edistämiseen
Tukea työkyvyn edistämiseen
Työantajan tehtävä on johtaa työkyvyn edistämistä. Työnantaja vastaa siitä, että työpaikan toimintakäytännöt työkyvyn tukemiseksi on sovittu työntekijöiden ja työterveyshuollon kanssa. Esihenkilön tehtävänä on havainnoida, seurata ja tunnistaa työn vaikutuksia työtekijöiden hyvinvoinnille, turvallisuudelle ja työkyvylle. Tarvittaessa esihenkilö ottaa asian puheeksi työntekijän kanssa.
Työntekijänä sinulla on ensisijainen vastuu oman terveytesi, hyvinvointisi ja työkykysi edistämisestä. Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tueksi, sinulla on velvollisuus noudattaa työnantajan määräyksiä ja ohjeita sekä sovittuja käytänteitä. Tarvittaessa käänny työnantajan, esihenkilön ja työterveyshuollon puoleen työkykyynsä liittyvissä asioissa.
Työterveyshuolto on työkyvyn asiantuntija, jonka tehtäviin kuuluu työntekijän työkyvyn tukeminen ja seuranta sekä työantajan ja esihenkilöiden tukeminen ja ohjaaminen työkykyasioissa. Henkilöstön edustajina työsuojeluvaltuutetut ja luottamusmiehet osallistuvat työntekijän pyynnöstä hänen työtilanteensa selvittelyyn ja työkyvyn tukemiseen
Mikäli olet työelämän ulkopuolella, voit hakeutua työttömien terveystarkastukseen. Työttömien terveystarkastuksen tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia, kartoittaa olemassa olevaa työ- ja toimintakykyä sekä ohjata tarvittaviin jatkopalveluihin. Tarkastuksen tekee yleensä terveydenhoitaja, tarvittaessa lääkäri. Terveydenhoitajan tekemä tarkastus on sinulle maksuton. Mahdolliset jatkotutkimukset laskutetaan voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Terveystarkastuksessa asetetaan konkreettisia tavoitteita henkilön omiin tarpeisiin perustuen. Tarvittaessa tarkastuksessa laaditaan suunnitelma terveyden ja työkyvyn tukemiseksi monialaisessa yhteistyössä.