Enontekiön ikääntyneiden palveluneuvonta ja -ohjaus
Soita Enontekiön vanhustenhuollon palvelupäällikölle, jos tarvitset lisätietoja tai neuvontaa iäkkäiden palveluista.
Voit saada kuljetuspalveluja, jos sinulla on vaikeuksia liikkumisessa etkä voi vamman, sairauden tai iän vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Soita Enontekiön vanhustenhuollon palvelupäällikölle, jos tarvitset lisätietoja tai neuvontaa iäkkäiden palveluista.
Jos tarvitset neuvontaa ikäihmisten sosiaalipalveluista, ota yhteys ikääntyneiden palveluohjaukseen puhelimitse arkipäivisin.
Kotihoidon palveluista saat tietoa palveluohjaajalta ja -vastaavalta. Palveluohjaajan ja palveluvastaavan tavoitat puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden kotipalveluautoon puhelimitse. Ivalon alueella asiointimatkat suoritetaan pääasiassa kotipalveluautolla ennalta sovittuina päivinä.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville. Palveluohjaajan tavoitat arkipäivisin.
Neuvontaa ja ohjausta saat puhelimitse, käymällä paikanpäällä Lapponiassa tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista ja toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Yhteydenottaja voi olla ikääntynyt itse tai hänen lähiomaisensa.
Jos tarvitset neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista, ota yhteys puhelimitse ikääntyneiden palveluohjaukseen. Palveluohjaajat tavoitat arkipäivisin.
Saat yhteyden ikääntyneiden palvelujen palveluvastaavan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden matkapalvelukeskukseen joka päivä vuorokauden ympäri puhelimitse.
Tilaa kyyti matkapalvelukeskuksesta vähintään 1,5 tuntia ennen matkaa. Voit tilata monta matkaa samalla kerralla. Jos matkan lähtöosoite on muu kuin kotiosoitteesi, voit tilata matkan suoraan. Kyytisi saapuu viimeistään 30 minuutin kuluttua. Peruuta matkat vähintään 30 minuuttia ennen matkan alkamista. Kuittaa kyyti matkan päätteeksi kuljetuspalvelukortilla. Matkojen omavastuu laskutetaan sinulta jälkikäteen kerran kuukaudessa.
Sinulla tulee olla kuljetuspalvelupäätös, jotta voit tilata kuljetuksen matkapalvelukeskuksesta.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Palvelutarpeenarviointi.
Saat yhteyden vammaisten palvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Sodankylä tuottaa vammaisten palvelut myös Pelkosenniemen ja Savukosken alueille.
Saat yhteyden ikääntyneiden sosiaalipalvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä palveluneuvontaan. Ikääntyneiden palveluihin ohjaudut palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Sosiaaliohjaaja neuvoo ja ohjaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Ota yhteyttä palveluohjaajaan veteraaniasioissa ja yli 65-vuotiaiden kuljetuspalveluasioissa.
Saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista ja niihin hakeutumisesta ottamalla yhteyttä Nestoriin puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin. Tavoitat sosiaalityöntekijän arkisin soittoaikoina. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa:
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista sekä toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Tavoitat palveluohjaajan puhelimitse arkipäivisin.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin.
Palveluohjaajilta saat tietoa ikäihmisten palveluista. Tavoitat palveluohjaajat puhelimitse arkipäivisin.
Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikääntyneiden palvelujen piirissä.
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Saat yhteyden sosiaalityöntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Saat neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten palveluista puhelimitse. Yhteyden saat arkipäivisin.
Palveluohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Palveluohjaajan tavoitat puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden ikääntyneiden palveluneuvontaan ja palvelutarpeen arviointiin puhelimitse arkipäivisin.
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Inarin sosiaalipalvelujen työntekijät ovat tavattavissa vain ajanvarauksella.
Piiskuntie 2 99800 IVALO
Kemin ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjauksen toimipiste palvelee arkipäivisin ajanvarauksella.
Asiakas- ja palveluohjauksessa neuvomme ja ohjaamme kemiläisiä ikääntyneitä ja heidän omaisiaan esimerkiksi ikääntyneiden sosiaalipalveluista, yksityisten palveluista sekä kolmannen sektorin toiminnasta.
Toimipiste sijaitsee katutasossa.
Valtakatu 27-29 94100 KEMI
Pelkosenniemen sosiaalitoimistosta saat perheiden, työikäisten ja ikääntyneiden sosiaalipalvelut. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen soittamalla sosiaalityöntekijöille etukäteen.
Vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa ota yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan.
Käynti sosiaalitoimistoon tapahtuu kirkonpuoleiselta sivulta.
Turjalantie 2 98500 PELKOSENNIEMI
Sosiaalitoimiston palvelupisteessä sinua palvelevat toimistosihteerit, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijät. Saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista sosiaalitoimiston työntekijöiltä.
Sairaalatie 4 B 97700 RANUA
Nestori palvelee ikääntyneitä, heidän omaisiaan ja läheisiään. Voit kysyä kotihoidosta, palveluasumisesta, omaishoidon tuesta, ateriapalveluista, kuljetuspalveluista, turvapuhelimista sekä siivous- ja kodinhoitopalveluista.
Sisäänkäynti Kauppatorin puoleisesta ovesta.
Pohjolankatu 2 A 96100 ROVANIEMI
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Jungintie 3 98900 SALLA
Sosiaalitoimisto sijaitsee Utsjoen terveyskeskuksen yhteydessä. Sosiaalitoimistosta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalityön palveluista.
Seitatie 1 99980 UTSJOKI
Voit täyttää PDF-hakemuksen joko sähköisesti tai tulostamalla ja täyttämällä sen käsin.
Hakemus ja mahdolliset liitteet palautetaan postitse, postiosoitteet ovat lomakkeella.
Kuljetuspalvelut on tarkoitettu vammaisille henkilöille, sairaille ja vähävaraisille ikääntyneille, jotka eivät pysty käyttämään joukkoliikennevälineitä. Palvelua voi käyttää työssäkäyntiin, opiskeluun, asiointiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja virkistykseen kotikunnassa ja lähialueella. Matkustajalla voi tarvittaessa olla mukanaan saattaja.
Palvelua käyttävä voi matkustaa esimerkiksi taksilla, kutsutaksilla tai yhteiskuljetuksella. Kuljetuspalveluina järjestetään välttämättömästi tarvittavat ja kohtuulliset matkat.
Sosiaalihuoltolaki
Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista
Asiakasmaksuhinnasto 2024 (PDF)
Tukipalveluiden myöntämisen perusteet 2024 (PDF)
Turvapalveluiden myöntämisen perusteet 1.7.2024 alkaen (PDF)
Lääkeautomaattipalvelun myöntämisen perusteet 1.7.2024 alkaen (PDF)
Tukipalvelujen palvelukuvaus 2023 (PDF)
Tukipalveluiden palvelusetelisääntökirja (PDF)
Sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen myöntämisperusteet ja soveltamisohjeet (PDF)
Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kuljetusten tilaus- ja välityspalvelut siirtyvät Tervia Logistiikka Oy:lle
26.9.2024
26.9.2024
Tervia Logistiikka Oy vastaa 1.1.2025 alkaen kaikkien pohjoisten hyvinvointialueiden sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten lakisääteisten kuljetuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnasta. Ensimmäisessä vaiheessa Tervia Logistiikalle siirtyvät 1.10.2024 alkaen Kainuun ja Keski-Pohjanmaan toiminnot. Asiakkaille muutos ei aiheuta toimenpiteitä.
Tervia Logistiikka Oy on osa pohjoisten hyvinvointialueiden omistamaa Tervia-konsernia, jonka tehtävänä on vahvistaa Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä. Työssä on edetty siten, että alueiden sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulakien mukaisten kuljetuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnat yhdistyvät 1.1.2025 alkaen. Ensimmäiset liikkeenluovutukset tehdään 1.10.2024, kun Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden toiminnot siirtyvät osaksi Tervia Logistiikka Oy:tä.
Tervia Logistiikka Oy:n toimitusjohtaja Erja Jaatisen mukaan muutos ei vaadi asiakkailta toimenpiteitä.
- Kyseessä on niin kutsuttu matkapalvelukeskustoiminta, jossa vastaanotamme asiakkaan tekemän tilauksen ja välitämme hänelle sopivan kuljetuspalvelun. Tässä vaiheessa muutos ei näy asiakkaille mitenkään, sillä kuljetussuunnittelijamme vastaavat samoihin puhelinnumeroihin kuin ennenkin ja varsinaisen kuljetuspalvelun hoitavat samat yrittäjät kuin tähänkin saakka", Jaatinen kertoo.
Pohjoisten hyvinvointialueiden lakisääteisten kuljetuspalvelujen tilaus- ja välitystoiminta siirretään vaiheittain Tervia Logistiikalle. Ensimmäisessä vaiheessa siirtyvät Kainuun ja Keski-Pohjanmaa toiminnot 1.10.2024 alkaen. Tämän jälkeen on vuorossa ovat Lappi 1.12.2024 ja Pohjois-Pohjanmaa 1.1.2025.
- Liikkeenluovutukset tapahtuvat vaiheittain ja työntekijät siirtyvät meille vanhoina työntekijöinä, toteaa projektipäällikkö Tanja Witick.
- Koska olemme keskellä siirtymävaihetta, ei kuljetuspalvelujen välitystoiminta juurikaan muutu tässä vaiheessa. Työntekijät jatkavat nykyisillä tietojärjestelmillä ja asiakkaiden palvelunumerot pysyvät samoina.
Ensimmäisessä vaiheessa Tervia Logistiikkaan siirtyy yhteensä 7 työntekijää. Kun kaikki liikkeenluovutukset on tehty, otetaan käyttöön yhteinen tietojärjestelmä ja yhteiset toimintamallit. Uudet toimintamallit suunnitellaan yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa.
Tervia Logistiikan tavoitteena on tuottaa palveluja laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Toiminnassa keskeistä on turvata palvelut myös harvaan asutuilla alueilla, sillä yhtiö palvelee koko Pohjois-Suomen alueella aina Ylä-Lapista Keski-Pohjanmaalle Perhoon saakka.
- Etsimme tehokkuutta toimintamallien yhtenäistämisellä ja päällekkäisten toimintojen karsimisella", kertoo Jaatinen.
Päätöksen oikeudesta kuljetuspalveluun tekee kuljetusasiakkaalle jatkossakin oman hyvinvointialueen viranhaltija. Lakisääteisten sosiaali- ja vammaispalvelujen kuljetuksia toteutuu pohjoisilla hyvinvointialueilla yhteensä noin 700.000 matkaa vuosittain.
Tervia Logistiikka Oy on osa Tervia-konsernia (tervia.fi), jonka omistavat Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet. Tervia Logistiikka Oy tuottaa sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten matkapalveluiden tilaus- ja välitystoimintaa koko Pohjois-Suomen alueella 1.1.2025 alkaen. Tervian keskeisenä tavoitteena on vahvistaa pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyötä.
Tanja Witick, Tervia Logistiikka Oy, projektipäällikkö. p. 050 534 4322, e-mail: tanja.witick@pohde.fi
Erja Jaatinen, Tervia Logistiikka Oy, toimitusjohtaja. e-mail erja.jaatinen@pohde.fi
Tervia Logistiikka Oy vastaa 1.1.2025 alkaen kaikkien pohjoisten hyvinvointialueiden sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten lakisääteisten kuljetuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnasta. Ensimmäisessä vaiheessa Tervia Logistiikalle siirtyvät 1.10.2024 alkaen Kainuun ja Keski-Pohjanmaan toiminnot. Asiakkaille muutos ei aiheuta toimenpiteitä.
Lapin hyvinvointialue joutuu jälkikäteen laskuttamaan kuljetuspalvelujen omavastuita syksyltä 2023
20.8.2024
20.8.2024
Rovaniemen ja lounaisen Lapin alueen asiakkaiden kuljetuspalvelujen omavastuita on jäänyt laskuttamatta viime syksyltä. Asiakas voi hakea niihin laskuihin maksuaikaa tai osamaksua.
Aiempi neuvontamme vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakiin perustuvien kuljetuspalvelujen omavastuiden laskuttamisesta elo-joulukuun 2023 väliseltä ajalta on ollut virheellistä.
Omavastuiden laskuttaminen syksyltä 2023 on viivästynyt järjestelmien vaihdosta aiheutuneiden haasteiden takia.
Laskutuksen viivästyminen koskee Rovaniemen alueen kuljetuspalvelujen omavastuita ajalla 1.8.−31.12.2023 ja lounaisen Lapin alueen kuljetuspalvelujen omavastuita ajalla 1.10.− 31.12.2023. Asiakas voi hakea niihin laskuihin maksuaikaa tai osamaksua.
Asiakkaiden yhdenvertaisuuden sekä vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain perusteella meillä on velvollisuus periä lakien mukaiset omavastuut yhtäläisesti kaikilta Matkapalvelukeskuksen kyydinvälitykseen kuuluvilta asiakkailta. Hyvinvointialueella on oikeus periä omavastuu asiakkailtaan takautuvasti kolmen vuoden ajan.
Olemme lähettäneet kirjeen henkilöille, joita asia koskee ja pahoitelleet asiaa.
Jos asiakas tarvitsee laskulleen maksuaikaa, haluaa jakaa laskun maksamisen pienempiin eriin tai tarvitsee tarkempia tietoja laskun sisällöstä, lisätietoa saa asiakaspalvelunumerostamme 050 3151 082 maanantaista perjantaihin klo 9–11.
Rovaniemen ja lounaisen Lapin alueen asiakkaiden kuljetuspalvelujen omavastuita on jäänyt laskuttamatta viime syksyltä. Asiakas voi hakea niihin laskuihin maksuaikaa tai osamaksua.
Lapin hyvinvointialueella vammaispalvelulain mukaan järjestettävistä työ- ja opiskelumatkoista peritään jatkossa omavastuuosuutena puolet
17.6.2024
17.6.2024
Asiakkaan tilanne paranee aiemmasta.
Aluehallitus on päättänyt, että Lapin hyvinvointialueella vammaispalvelulain mukaan järjestettävistä työ- ja opiskelumatkoista peritään omavastuuosuutena puolet (50 %) Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vahvistaman arvolipun (aikuinen tai lapsi) mukaan.
Yksittäisinä matkojen omavastuuosuuksina työ- ja opiskelumatkat ovat kuljetuspalveluasiakkaalle kalliimpia kuin julkista joukkoliikennettä käyttävien sarjaliput tai kuukausikortit. Säännöllisissä työ- ja opiskelumatkoissa huomioidaan julkisen joukkoliikenteen kuukausi- tai sarjalippujen hinnat, jolloin matkoista perittävä kokonaisomavastuuosuus on pienempi kuin yksittäisinä matkoina maksettavat omavastuuosuudet.
Muutos ei koske Kela-korvauksen piirissä olevia opiskelijoita, jotka maksavat vain Kelan määräämän omavastuuosuuden opiskelumatkoistaan.
Julkisen joukkoliikenteen aikuisten kausilippujen hinnat vaihtelevat eri kunnissa 56,50–59 euron välillä kuukaudessa. Yksittäisinä omavastuuosuuksina vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja käyttävälle työssä käyvälle vaikeavammaiselle työmatkat maksavat vähimmillään 118,80 euroa kuukaudessa (44 x 2,70 euroa).
Asiakkaan tilanne paranee aiemmasta.