Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kalkkikipsin kotihoito-ohje

Kalkkikipsin kotihoito-ohje

Kalkkikipsin kotihoito-ohje

Sinulle on tehty tuentahoito kalkkikipsistä.

Yleistä

Kalkkikipsin kuivumisaika: Yläraaja noin1 vrk, kipsisaapas noin 2 vrk, pitkä saapaskipsi noin 3vrk.

KIPSIÄ EI SAA KASTELLA:
Kipsi murenee kastuessaan helposti, ja se on uusittava. Kipsin voi suojata suihkun ajaksi ensin kietomalla pyyhkeen kipsin päälle ja sitten päälle muovipussi joka teipataan ihoon kiinni. Saunaan ei saa mennä.

KOHOASENTO:
Kipsattu raaja turpoaa helposti, joten pitäkää kipsattua raajaa kohoasennossa eli sydämen yläpuolella mahdollisimman paljon. Kipsi ei saa puristaa, painaa tai löystyä. Jos kipsi kuitenkin puristaa, muistakaa ensin kohoasento 30min jos siitä on apua jatka toiset 30min. Jos kohoasennosta huolimatta kipsi puristaa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai päivystyspoliklinikalle.

KIPSATUNRAAJAN TARKKAILU:
Vapaana olevia niveliä on liikuteltava usein verenkierron vilkastuttamiseksi. Aktiivinen liikeharjoittelu parantaa verenkiertoa ja vapaana olevien nivelten toimintaa sekä ehkäisee lihasten surkastumista (kts. jumppaohjeet). Harjoituksia kannattaa tehdä n. 5 min./tunti. Jos raajan kipu estää harjoittelun, ottakaa etukäteen kipulääkettä annettujen ohjeiden mukaan. Rannemurtumissa välttäkää käden kiertoliikettä ja raskaan esineen nostamista kipsihoidon ajan. Varpaita/sormia on tarkkailtava jotta ne säilyvät liikkuvina, normaalin lämpöisinä ja värisinä. Kylmä ja kalpea iho on oire riittämättömästä verenkierrosta.

OTA YHTEYS OMAAN TERVEYSKESUKSEEN JOS:
Kipsi murtuu Särky tai turvotus kohoasennosta huolimatta jatkuu Kipsi puristaa tai painaa Kipsi alkaa haista märkäiselle.

KIPSINPOISTON JÄLKEEN IHOA ON SUIHKUTETTAVA JA RASVATTAVA.