Psykiatrian ja riippuvuuspalveluista saat apua, kun sinulla on huoli omasta tai läheisesi jaksamisesta tai psyykkisestä hyvinvoinnista, elämäntilanteesi on haastava tai esimerkiksi päihteiden käyttö huolettaa sinua.
Palvelun kautta voit ottaa nimettömästi yhteyttä työntekijään milloin tahansa. Työntekijä vastaa yhteydenottopyyntöösi soittamalla sinulle seuraavana arkipäivänä. Soitto tapahtuu kello 9-17 välisenä aikana.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palvelu on tietoturvallinen.
24h asiointi Klinik -palvelun avulla voit jättää yhteydenottopyynnön terveysasemalle, neuvolapalveluihin, opiskeluterveydenhuoltoon, suun terveydenhuoltoon, mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä useille eritystyöntekijöille. Yhteydenottoon vastataan mahdollisimman pian. Vaivasta riippuen tuloksena voi olla omahoito-ohje, lääkärin tai hoitajan vastaanotto tai muu kulloinkin sopivin hoidon aloitus.
Palvelun käyttöön tarvitaan henkilötunnus. Palveluun kirjoitettu teksti tallennetaan sellaisenaan potilastietojärjestelmään.
Päihde- ja riippuvuuspalvelujen neuvonta ja asiointi (Tornio)
Päihde- ja riippuvuuspalvelujen neuvonta on henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi päihde-, peli- ja nettiriippuvuuteen, sekä hyvinvoinnin vahvistamiseen. Palvelusta tarjotaan apua myös läheisille.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Riippuvuuspalvelujen neuvonta on henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi päihde-, peli- ja nettiriippuvuuteen, sekä hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Haluatko tietoa eri riippuvuuksista? Mietitkö, onko sinulla joku riippuvuus? Oletko huolissasi läheisestäsi? Ota yhteyttä päihdepalveluiden arviointitiimiin, jossa sinua auttavat sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Teemme päihdehoidon tarpeen arviointia ja ohjausta ilman lähetettä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Päihdepalvelujen arviointitiimin työntekijä ottaa sinun yhteyttä valintasi mukaan puhelimitse tai Omavirtun kautta. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun. Palvelu on tietoturvallinen.
Kemijärven, Pelkosenniemen ja Savukosken mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen sairaanhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Kemijärven hyvinvointikeskus Lapponia tuottaa mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut Kemijärven, Pelkosenniemen ja Savukosken asukkaille.
Kemin, Keminmaan ja Simon sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus
Voit ottaa yhteyttä palveluohjaukseen esimerkiksi sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole tiedossa asiaa hoitavaa työntekijää, ota ensimmäisenä yhteyttä palveluohjaukseen.
Psykiatrian poliklinikalta saat neuvontaa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluista. Päivystävä sairaanhoitaja on tavoitettavissa vuorokauden ympäri joka päivä.
Kemin ja Tornion psykiatrian poliklinikoilla on yhteinen puhelinpalvelu.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat meihin yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Muonion työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden työikäisten ja vammaisten palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin. Sosiaaliohjaaja ohjaa ja neuvoo sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Pelkosenniemen perheiden ja työikäisten sosiaalipalvelut
Saat yhteyden perheiden ja työikäisten sosiaalipalvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Mielenterveyspalvelujen työntekijät tavoitat puhelimitse arkipäivisin. Keskustelut ovat luottamuksellisia.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Posion mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut tuottaa Hoivatie Oy.
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveyshoitajiin puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Saat yhteyden riippuvuuspalvelujen poliklinikan työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Päivystysnumero on käytössä vain päivystyspäivinä maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Muina aikoina ota yhteys sairaanhoitajiin tai vastaavaan työntekijään.
Puhelin
Päivystysnumero on käytössä vain päivystysaikoina ma-ke
Rovaniemen A-Klinikka ja Nuorisoasema Romppu auttavat kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa. Romppu tarjoaa riippuvuuspalveluita alle 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen ja A-klinikka yli 30-vuotiaille ja heidän läheisilleen.
Jos olet uusi asiakas, ota ensin yhteyttä Rompun ja A-klinikan yhteiseen arviointitiimiin. Arviointitiimin sairaanhoitajat auttavat sinut eteenpäin sopiviin palveluihin.
Aukioloajat (muina aikoina voit jättää viestin, johon vastaamme mahdollisimman pian)
Maanantai - Torstai08:00 - 16:00
Perjantai08:00 - 14:00
Sallan mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Ota yhteys mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin, jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteisiin tai erilaisiin elämän kriiseihin liittyvissä asioissa. Saat yhteyden mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen sairaanhoitajiin ja päihdetyöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Mielenterveyspalvelut ovat sinulle maksuttomia etkä tarvitse lähetettä.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Puhelin
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Enontekiön sosiaalipalvelujen toimisto sijaitsee kunnanviraston tiloissa Hetassa. Voit sopia tapaamisen etukäteen soittamalla sosiaalityöntekijöille.
Osoite
Kunnanvirasto, 1. kerros
Ounastie
165
99400
ENONTEKIÖ
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 15:00
Ivalon terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Perhe- ja sosiaalityön palvelujen yksikkö sijaitsee hyvinvointikeskus Lapponian 3. kerroksessa.
Perhe- ja sosiaalipalveluista saat seuraavat palvelut: työikäisten ja lapsiperheiden sosiaalityö, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, perheneuvola, päihde- ja mielenterveystyö sekä työllisyyden hoito.
Psykiatrian poliklinikalta saat neuvontaa, psykiatrista tutkimusta sekä hoitoa ja kuntoutusta. Hoitomuotoina käytämme esimerkiksi perhe- ja verkostotyötä, yksilökeskusteluja, erilaisia ryhmämuotoisia hoitoja, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa.
Suunnittelemme ja arvioimme hoitoa yhdessä asiakkaan kanssa. Vastaamme nopeasti avun tarpeeseen ja huomioimme hoidossa myös asiakkaan perheen ja verkostot.
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat sekä akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Terveyskeskuksen yhteydessä toimii myös hammashoitola. Hammashoitola sijaitsee eteläsiivessä, terveyskeskuksen pääoven oikealla puolella.
Riippuvuuksien poliklinikalla teemme hoidon tarpeen arviointeja, hoidamme erilaisia päihderiippuvuuksia (esimerkiksi alkoholi-, huume- ja lääkeongelmat) sekä toiminnallisia riippuvuuksia (esimerkiksi peli-, netti- ja seksiriippuvuudet). Tarjoamme tukea myös riippuvuusongelmaisen läheisille. Hoitomuotoina ovat ohjaus ja neuvonta, yksilö-, pari-, perhe- ja verkostokeskustelut sekä lääkinnällinen katkaisuhoito.
Riippuvuuksien poliklinikalle voit tulla ilman ajanvarausta maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Muulloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.
Osallisuuskeskus Oodin terveyspalvelut on tarkoitettu kaikille huumeita käyttäville. Palvelut ovat maksuttomia.
Oodi tarjoaa muun muassa seuraavia palveluja:
pistosvälineiden vaihtotoiminta
terveysneuvonta ja -ohjaus
HCV ja HIV -pikatestaus
rokotustoiminta
seksuaaliterveyteen liittyvä ohjaus, neuvonta ja koulutus
terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto
Terveyspalveluja toteutetaan erikseen ilmoitettuina aukioloaikoina. Ajankohtaiset aukiolotiedotteet löytyvät Oodin Facebookista ja Instagramista. Oodi järjestää myös vertaistoimintaa ja toimii kohtaamispaikkana.
Osallisuuskeskus Oodin palvelut järjestävät Rovalan Setlementti ry ja Rovaniemen kaupunki.
Sosiaalipalvelujen toimipiste sijaitsee Savukosken kunnanvirastolla. Sosiaalipalvelujen työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja ajanvarauksella myös paikan päällä.
Vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa ota yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan: Karistamontie 4 Sodankylä, palveluohjaus p. 0400 694 024.
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Tervolan sosiaalitoimisto sijaitsee kunnanviraston yhteydessä.
Varaa aika asiointiin suoraan asiaasi hoitavalta henkilöltä.
Osoite
Keskustie
81
95300
TERVOLA
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:30 - 15:00
Tornion psykiatrian poliklinikka
Psykiatrian poliklinikka tarjoaa neuvontaa, psykiatrista tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta. Hoitomuotoina käytämme mm. perhe- ja verkostotyötä, yksilökeskusteluja, erilaisia ryhmämuotoisia hoitoja, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa. Suunnittelemme ja arvioimme hoitoa yhdessä asiakkaan kanssa. Vastaamme nopeasti avun tarpeeseen ja huomioimme hoidossa myös asiakkaan perheen ja verkostot.
Osoite
Tornion terveyskeskus, pääovesta toiseen kerrokseen
Päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen tarjotaan ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi päihdevieroitukseen ja -kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Neuvojat kertovat, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. He opastavat kaikkien päihdepalveluita tuottavien tahojen pariin.
Päihdeongelmaiset ja heidän läheisensä voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Neuvojat eivät tee palveluihin liittyviä päätöksiä.
Päihde- ja riippuvuuspalveluiden neuvonta on maksutonta.
Alkoholi voi hiipiä salaa osaksi päivittäistä elämää mukavien kesätekemisten varjolla.
19.8.2024
Lomakaudella alkoholin käytöstä tulee monelle tapa: saunaolut, lasi viiniä grillatessa, toinen ruuan kanssa, kuohuviiniä kesän juhlissa.
Alkoholin tissuttelu voi salakavalasti muodostua päivittäiseksi kesäkauden aikana. Lasillinen viiniä tai muutama olut voi tuntua harmittomilta. Alkoholin jatkuva käyttö kuitenkin nostaa sietokykyä eli toleranssia nopeasti.
Jos mietit, kannattaako juomista vähentää, kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin:
Vaatiiko lomatunnelmassa oleminen alkoholiannoksen, tai useamman? Jatkatko kesätunnelmaa vielä loman jälkeenkin?
Onko nukahtaminen vaikeaa ilman yömyssyä?
Huomaatko olevasi väsynyt lomasta huolimatta?
Ovatko perheenjäsenesi huomauttaneet sinulle alkoholin käytöstäsi?
Kun havahdut tarkastelemaan omaa juomistasi, olet jo oikealla tiellä.
Voit onnitella itseäsi siitä, että olet havahtunut tarkastelemaan juomistasi kriittisesti.
Jos sinusta tuntuu, että tissuttelu haittaa jo elämää, on hyvä pysähtyä miettimään omia juomatapoja esimerkiksi näiden vinkkien avulla:
Pidä juomapäiväkirjaa.
Korvaa osa alkoholijuomista alkoholittomilla juomilla ja laimenna juomia.
Jos nautit alkoholia seurassa, juo samaan tahtiin seurueen hitaimman alkoholinkäyttäjän kanssa.
Juo alkoholiannosten välissä vettä ja syö riittävästi ennen kuin nautit alkoholia.
Pidä tietoisesti välipäiviä juomisesta.
Alkoholista kieltäytyminen on ihan sopivaa sosiaalisissa tilanteissa, vaikka muut eivät sitä välttämättä heti ymmärtäisikään. Ole rohkea!
Jos juomisen lopettaminen aiheuttaa vakavia oireita, kuten epileptisiä kohtauksia tai harhaisuutta, on hakeuduttava lääkäriin. Vieroitusoireita on mahdollista hoitaa oikealla lääkityksellä.
Mielenterveystalo tarjoaa maksuttoman alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelman. Ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään tai haluavat pohtia suhdettaan alkoholiin.
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
13.8.2024
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Jatkuva ja runsas päihteiden käyttö altistaa päihderiippuvuudelle. Riippuvuudessa ei ole kyse pelkästään päihdyttävän aineen käyttömääristä -ja kerroista, vaan ihmisen ja aineen välisestä epäterveestä suhteesta.
Riippuvuudelle ominaista on aineen pakonomainen ja jatkuva käyttö, sen aiheuttamista haitoista huolimatta. Riippuvuus päihteeseen voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Tavanomaista on myös heikentynyt kyky hallita päihteiden käytön aloittamista, lopettamista sekä määriä.
Apua voi hakea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi
Rovaniemen alueella edelleen akuuttia B-hepatiittia
25.4.2024
Lapissa, Rovaniemen alueella, edelleen akuutteja B-hepatiitti tapauksia. Hyvinvointialue ohjeistaa asukkaitaan leviämisen ehkäisemiseksi.
B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä, esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä. Hepatiitti B-tartuntoja voidaan ehkäistä välttämällä verialtistusta. Tärkeää on puhtaiden välineiden käyttö. Kondomi puolestaan suojaa seksitartunnoilta.
Akuutin B-hepatiitin infektion oireita ovat:
Pahoinvointi
Ripuli
Oksentelu tai vatsakipu
Ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuus
Lihas- ja nivelkivut
Rovaniemellä Osallisuuskeskus OODIssa voit käydä testauttamassa anonyymisti C-hepatiitin ja hivin. Lisäksi voit saada laboratoriolähetteen B-hepatiittiin ja ilmaisen hepatiittirokotteen itsellesi ja läheisellesi, jos kuulut riskiryhmään. Lisäksi osallisuuskeskuksessa sijaitsee neulojen vaihtopiste.
Osallisuuskeskus OODI, Kansankatu 13
ma klo 11–15
ti klo 12–15
ke klo 11–15
to klo 12–15
pe klo 11–14
Neulojen ja ruiskujen vaihto avoinna tiistaisin ja perjantaisin.
Jos epäilet akuuttia B-hepatiitin aiheuttamaa infektiota, voit olla yhteydessä suoraan omalle terveysasemallesi. Yhteystiedot löydät osoitteestalapha.fi/seksitaudit
Rinteenkulman terveysasemalla toimii hiv-poli, jossa on mahdollisuus testata pikatestillä anonyymisti hiv. Hiv-polilta voit saada laboratoriolähetteen B- ja C-hepatiittien testaamiseksi.