Navigointivalikko

Navigointivalikko

Pd-katetrin laittaminen

Pd-katetrin laittaminen

Pd-katetrin laittaminen vatsakalvodialyysia varten

Peritoneaalidialyysikatetrin laittaminen, potilaan ohje

Sinulle laitetaan vatsakalvodialyysiä eli peritoneaalidialyysiä (PD) varten PD-katetri. PD-katetrin kautta vatsaonteloon valutetaan dialyysiliuosta. Liuoksen avulla elimistöstä poistetaan ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita. Tätä nesteenvaihtoa kutsutaan peritoneaalidialyysiksi eli keinomunuaishoidoksi.

Pd-katetri on ohut, pehmeä, silikonimuovi katetri, joka asennetaan pysyvästi vatsaonteloon leikkaussalissa. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Katetrin ulostuloaukko sijaitsee useimmiten navan vasemmalla puolella, keskivatsalla. Katetrista jää vatsan ulkopuolelle noin 15cm, joka kätkeytyy vaatteiden alle.

PD-hoito aloitetaan yleensä 2-4 viikon kuluessa. Yksilöllistä, aloitusaika vaihtelee.

Katetrin laittoa varten tullaan sisätautiosastolle 5B, edeltävänä päivänä tai leikkauspäivän aamuna. Sairaalassaoloaika 1-2 päivää. Mikäli sinulla on tulehduksen merkkejä esim. kuumetta tai kova yskä, muu tarttuva tauti, leikkausaikaa joudutaan siirtämään. Ota yhteyttä osastolle 5B, 016 328 5200.

Mahdollisen Staphylokokki aureus- (ihmisen märkäbakteeri, jota on yleisesti nenässä ja iholla) nenäkantajuuden hoidoksi rec. Bactroban nasal siinä vaiheessa, kun tehdään lähete PD-katetrin laittoon. Pieni määrä, noin tulitikunpään verran voidetta molempiin sieraimiin. Sieraimet suljetaan useita kertoja painamalla nenää sivuilta, jotta voide levittyy tasaisesti. Kahdesti päivässä viikon ajan. (H.Lohi)

Tavallinen rec. Bactroban-voide PD-katetrin juuren ympärille pysyvästi kerran päivässä. (H.Lohi)

Valmistelu

Leikkausta edeltävästä illasta alkaen klo 24.00 on oltava ravinnotta eli ei saa syödä eikä juoda.

Leikkausaamuna käydään suihkussa. Tämän jälkeen hoitaja tarkistaa ihon kunnon ja merkitsee katetrinpaikan mustalla tussilla. Merkintä tehdään, että katetri ei tule housun vyötärön kohdalle, eikä ihopoimun sisälle jolloin katetrin ulostuloaukko voi hankautua. Katetrin ulostulokohtaa kutsutaan katetrin juureksi.

Leikkauksen jälkeen

Saat syödä ja juoda. Hoitaja tarkkailee vointiasi ja leikkausaluetta. Liikkua saat WC-matkat seuraavaan aamuun asti, koska liikkuminen voi lisätä leikkausalueen verenvuotoa.

PD-katetri huuhdellaan laimealla dialyysinesteellä (500ml) leikkausosastolla. Näin varmistetaan katetrin toimivuus. Illalla vuodeosaston hoitaja huuhtelee katetrin dialyysinesteellä.

Leikkausalueella voi tuntua kipua, johon tarvittaessa voit pyytää särkylääkettä.

Jatkohoito

Katetrin juuri tarkistetaan ja hoidetaan osastolla ennen kotiutusta ja samalla annetaan kirjalliset kotihoito-ohjeet.

Leikkausalueen ompeleiden poisto tapahtuu omassa terveyskeskuksessa 10 päivän kuluttua. Varaa aika.

2-4 viikon kuluttua munuaispolille varataan PD-ohjauskäynti sekä aloitetaan PD-hoito. Mikäli aloitukselle ei ole vielä tarvetta opetetaan katetrin huuhtelu kotona. (Katetrinjuuren hoito, ravitsemus, sosiaalihoitaja)

Jatkossa sinulle tulee kontrollit munuaispoliklinikalle hoitajalle ja lääkärille samana päivänä.

Säännöllinen vatsantoiminta on erittäin tärkeää katetrin toiminnan kannalta. Ummetus aiheuttaa katetrin toimintahäiriötä. Muista liikkua ja tarvittaessa voit käyttää apteekista saatavia ummetuslääkkeitä.

Katetrin laiton jälkeen ei saa nostaa yli 5kg painoisia taakkoja 2kk ajan, sen jälkeen 10kg nostoraja. Isojen taakkojen nosto on riski, että PD-katetri ei kiinnity kunnolla tai tyrän muodostumiselle. Kahden kuukauden kuluttua nostoraja on 10kg.

Sairausloma tapauskohtaisesti. Työssäkäyville yleensä 2 viikkoa.