Savukosken neuvola
Neuvolan tiloissa toimivat lasten-, äitiys- ja aikuisneuvolat sekä rokotuspalvelut.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Neuvolan tiloissa toimivat lasten-, äitiys- ja aikuisneuvolat sekä rokotuspalvelut.
Uittotie 2 L 5 98800 SAVUKOSKI
Lastenneuvolassa edistämme alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja hyvinvointia. Pyrimme kaventamaan perheiden välisiä terveyseroja. Lastenneuvolassa seuraamme lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä sekä tuemme vanhempia turvallisessa, lapsilähtöisessä kasvatuksessa ja lapsen hyvässä huolenpidossa sekä parisuhteen hoitamisessa.
Neuvolassa pyrimme havaitsemaan lapsiperheiden erityisen tuen tarpeet mahdollisimman varhain ja järjestämään tarkoituksenmukainen tuki ja apu. Lapsi saa neuvolassa rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset. Neuvolapalvelut ovat käytettävissä pääasiassa ajanvarauksella.
Lapselle tehdään määräaikaiset terveystarkastukset kansallisen toimintaohjelman mukaisesti. Lisäkäyntejä tarjotaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
Kun lapsi aloittaa peruskoulun ensimmäisen luokan, hän siirtyy kouluterveydenhuollon piiriin.
Neuvoloiden tarjoama perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lasta odottaville perheille. Perhevalmennuksen tavoitteena on antaa tietoa, tukea synnytykseen valmistautumiseen ja vanhemmaksi kasvamiseen, edistää perheen sisäistä vuorovaikutusta ja kokonaisvaltaista terveyttä. Perhevalmennukseen sisältyvän synnytysvalmennuksen tavoitteena on kokonaisvaltainen ja myönteinen synnytyskokemus sekä synnyttäjän ja puolison voimavarojen vahvistaminen.
Perhevalmennuksen keskeisiä aihealueita ovat:
Perhevalmennukseen voit osallistua n. raskausviikolla 26-30 alkaen. Ryhmät jatkuvat myös synnytyksen jälkeen, kunnes vauvat ovat noin 6 kuukauden ikäisiä. Ryhmiin osallistuminen on vapaaehtoista ja voitte valita omiin tarpeisiinne sopivat ryhmäkerrat kaikista tarjotuista tapaamisista.
Lisätietoa perhevalmennuksesta saat neuvolakäyntien yhteydessä terveydenhoitajaltasi.
Raskauden aikana odottava vanhempi käy neuvolassa terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Terveydenhoitajalla käyntejä on noin 9–10 kertaa ja lääkärillä 2 kertaa. Tarvittaessa raskaana oleva ohjataan jatkotutkimuksiin. Raskaana olevalle tarjotaan mahdollisuus raskauden aikaisiin sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulontoihin, jotka perustuvat valtakunnalliseen seulontaohjelmaan. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia.
Äitiysneuvolan tavoitteena on turvata raskaana olevan ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön turvallisuutta. Huomiota kiinnitetään parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja vuorovaikutukseen. Ensimmäistä lasta odottaville järjestetään moniammatillisesti toteutettua perhevalmennusta.
Terveystarkastuksia järjestetään raskausaikana THL:n suosituksen mukaisesti. Lisäkäyntejä tarjotaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
6.-8. rvk: ensimmäinen yhteydenotto neuvolaan
8.-10. rvk: ensikäynti terveydenhoitajalla
13.-18. rvk: lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, terveydenhoitajan osuus
13.-18. rvk: lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, lääkärin osuus
22.-24. rvk: käynti terveydenhoitajalla
26.-28. rvk: käynti terveydenhoitajalla (käynti vain ensisynnyttäjille)
30.-32. rvk: käynti terveydenhoitajalla
35.-36. rvk: lääkärintarkastus
37.-41. rvk: käynti terveydenhoitajalla kahden viikon välein, tarvittaessa tiheämmin
Synnytys
7 vuorokauden kuluessa kotiutumisesta terveydenhoitajan kotikäynti
5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen: lääkärin tekemä synnytyksen jälkitarkastus
(rvk=raskausviikko)
Sikiöseulonnat toteutetaan keskussairaalan äitiyspoliklinikalla. Seulontojen tarkoituksena on todeta, onko raskaus edennyt normaalisti sekä saada tietoa mahdollisista raskauteen liittyvistä riskitekijöistä. Kaikki seulonnat ovat vapaaehtoisia. Perhe ja viime kädessä raskaana oleva päättävät seulontoihin osallistumisesta. Saat lisätietoa seulonnoista sekä lähetteen tutkimuksiin neuvolan terveydenhoitajalta.