Sisätautien palveluissa hoidamme sydänsairauksia, munuais- ja ruoansulatuskanavan sairauksia, vatsanalueen sairauksia, veritauteja sekä diabetesta. Sisätautien palvelut sisältävät sisäelinten ja aineenvaihdunnan sairauksien diagnostiikkaa, ehkäisyä, tutkimusta ja hoitoa.
Sisätautien poliklinikan vastaanotoilla hoidamme:
sydämen ja verenkiertoelimistön sairauksia, kuten sepelvaltimo- ja verenpainetauteja, rytmihäiriöitä, läppävikoja ja sydämen vajaatoimintaa
hormonijärjestelmän erityishäiriöistä johtuvia sairauksia, kuten kilpirauhasen, aivolisäkkeen, lisäkilpirauhasten, lisämunuaisten ja sukurauhasten toimintahäiriöitä, suolikanavan kasvaimia sekä vaikeaa lihavuutta
sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, kuten diabetesta
ruoansulatuskanavan, maksan ja haiman sairauksia, kuten tulehduksellisia suolistosairauksia, imeytymishäiriöitä, keliakiaa, refluksitautia ja vatsahaavaa
veritauteja, kuten imukudossyöpää, vaikeaa anemiaa ja hyytymishäiriöitä sairastavia
infektiosairauksia, kuten harvinaisten bakteerien aiheuttamia, leikkausten jälkeisiä ongelmallisia ja pitkäkestoisia virusinfektioita
Toimi näin
Sisätautien poliklinikat toimivat ajanvarauksella. Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.
Palvelussa potilas voi tutustua essentiaalisen trombosytemian ja polysytemia veran hoitoon, hoidossa käytettyyn lääkkeeseen, omahoito ohjeisiin sekä tukipalveluihin. Potilaalla on mahdollisuus viestitoimintoon hoitajille. Oireseurantaa tuetaan strukturoiduilla oirekyselyillä.
Kaikki hematologian poliklinikalle hoitoon tulevat essentiaalista trombosytemiaa ja polysytemia veraa sairastavat potilaat saavat mahdollisuuden digihoitopolun käyttöön. Palvelu avataan potilaalle, joilla on valmius digihoitopolun käyttöön. Potilas saa tiedon palvelun polun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen poliklinikalta tai tekstiviestillä/ sähköpostitse.
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.
Saat yhteyden sisätautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Jalkaterapian ajanvaraukseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä sisätautien poliklinikan ajanvarausnumeroon. Hoidollisissa asioissa voit jättää soittopyynnön jalkaterapeutille osastonsihteerien kautta.
Aikuisten ja yli 16-vuotiaiden ravitsemusterapian ajanvarausten siirrot ja peruutukset voit hoitaa sisätautien poliklinikan ajanvarausnumeron kautta.
Saat yhteyden dialyysiosaston hoitajiin puhelimitse. PRE-hoitajan soittoaika on keskiviikosta perjantaihin. PRE-hoitajan puhelinnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu.
Dialyysiosaston toimintaan kuuluu:
hemodialyysipotilaiden hoito
peritoneaalidialyysipotilaiden opetus ja kontrollit
Länsi-Pohjan keskussairaalan sydän- ja keuhkosairauksien osasto 2A
Saat yhteyden sydän- ja keuhkosairauksien osaston kansliaan ja osastosihteeriin puhelimitse. Toivomme, että ensimmäiseksi lähiomaiseksi merkitty henkilö toimii yhteyshenkilönä osastolle.
Saat yhteyden tähystysyksikköön puhelimitse arkipäivisin. Yksikössä on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Puhelusi tallentuu soittojärjestelmään ja otamme sinuun yhteyttä.
Tähystysyksikössä teemme mahalaukun-, paksusuolen- ja peräsuolentähystyksiä sekä keuhkojen ja virtsarakon tähystyksiä.
Dialyysiyksikkö sijaitsee Lapin keskussairaalan viereisessä LKS/Vilkka-rakennuksessa. Kulku dialyysiyksikköön tapahtuu Vilkan pääsisäänkäynnin kautta. Yksikkö sijaitsee pääsisäänkäynnin jälkeen oikealla.
Munuaispoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 2. kerroksessa odotusaula 2M:n läheisyydessä.
Osoite
Porokatu
32
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Munuaispoliklinikan aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 14:30
Dialyysin aukioloajat
Maanantai - Lauantai07:00 - 14:00
Lapin keskussairaalan sisätautien poliklinikka
Sisätautien erikoisalojen poliklinikat sijaitsevat Lapin keskussairaalan pääsisäänkäynnin kerroksessa (2. kerros).
Sisätautien poliklinikan käytävällä sijaitsevat seuraavat erikoisalaklinikat:
Sydänsairauksien ja verenkiertoelimistösairauksien poliklinikka
Ruuansulatus- ja vatsaelinsairauksien poliklinikka
Hormonaalisia ja aineenvaihduntasairauksien poliklinikka (kilpirauhassairaudet, luukato ja lihavuus)
Sisätautien vuodeosasto 5A sijaitsee Lapin keskussairaalan 5. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahissillä pääset ylös 5. kerrokseen, josta löydät opasteet osastolle.
Sisätautien vuodeosasto 5B sijaitsee Lapin keskussairaalan 5. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahissillä pääset ylös 5. kerrokseen, josta löydät opasteet osastolle.
Vuodeosastolla hoidamme pääasiassa munuais- ja sydänpotilaita.
Osoite
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Vierailuaika osastolla
Maanantai - Sunnuntai13:00 - 19:00
Lapin keskussairaalan sydänpaja
Sydänpaja sijaitsee Lapin keskussairaalan 1. kerroksessa. Sairaalan pääsisäänkäyntikerroksen aulahissillä pääset 1. kerrokseen, josta löydät opasteet sydänpajalle.
Osoite
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Sydänpajan aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 16:00
Perjantai08:00 - 15:00
Länsi-Pohjan keskussairaalan dialyysiosasto
Dialyysiosasto sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 2. kerroksessa sisätautien poliklinikan päässä.
Dialyysiosaston toimintaan kuuluu:
hemodialyysipotilaiden hoito
peritoneaalidialyysipotilaiden opetus ja kontrollit
PRE-poliklinikkatoiminta
Osoite
Kauppakatu
25
94100
KEMI
Länsi-Pohjan keskussairaalan sisätautien ja neurologian osasto 5B
Sisätautien ja neurologian osasto sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 5. kerroksessa.
Osasto on 15-paikkainen vuodeosasto. Toivomme, että potilaan ensimmäiseksi lähiomaiseksi merkitty henkilö toimii yhteyshenkilönä osastolle.
Erikoissairaanhoidon palvelut ovat maksullisia. Muun muassa poliklinikkamaksu on 66,70 euroa, hoitopäivämaksu on 66,90 euroa ja päiväkirurgian maksu on 218,70 euroa.
Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Hematologisen potilaan digihoitopolku otettiin käyttöön marraskuun lopussa
Kuvassa sairaanhoitaja Terhi Vaateri, sairaanhoitaja Minna Ruotsalainen sekä hematologian erikoislääkäri Taru Ahola.
3.12.2024
Hematologisen potilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Hematologian poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, joka tukee veritautien hoitoa ja seurantaa.
Digihoitopolulta löydät kattavasti tietoa sairaudesta ja sairautesi hoidosta. Hoitopolulla voit ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä viestillä poliklinikan henkilökuntaan ajasta ja paikasta riippumatta.
Kehitämme hoitoa yhteistyössä
Digihoitopolut ovat yksikkö- tai aluekohtaisia, ja sinulla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta saat digihoitopolun käyttöösi. Vaikka polut kehitetään aluekohtaisiksi, tehdään polkujen rakentamisessa paljon yhteistyötä kansallisesti.
Hematologisen potilaan polun tietosisältö on alun perin saatu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.Lapin keskussairaalan Hematologian osastonylilääkäri TaruAhola sekä sairaanhoitaja Minna Ruotsalainen ovat muokanneet polun tietosisällön ja prosessin vastaamaan erikoissairaanhoidon tarpeita Lapin hyvinvointialueella.
Aluksi digihoitopolku palvelee kahta potilasryhmää, mutta tulevaisuudessa palvelua laajennetaan useammille potilasryhmille. Digihoitopolku joko täydentää tai korvaa perinteistä vastaanottokäyntiä.
Laadukasta ja turvallista hoitoa digitaalisen palvelukanavan kautta
- Digihoitopolku mahdollistaa vapaamman ja tehokkaamman ajankäytön niin potilaalle kuin terveydenhuollon ammattilaiselle. Potilaat voivat vastata sairauttaan koskevaan kyselyyn ja laittaa viestiä ammattilaiselle juuri silloin, kun se heille itselleen sopii. Ammattilaisen työn suunnittelu helpottuu, kun se ei ole sidottu soittoaikoihin, kertovat Ahola ja Ruotsalainen.
Digihoitopolulla tavoitellaan standardoitua haittojen ja lääkkeen käytön seurantaa. Polulla täytetään lääkehoitokysely aina verikokeessa käynnin yhteydessä. Standardoitu toimintamalli luo tasalaatuisuutta hoitoon ja lisää potilasturvallisuutta.
Lapin hyvinvointialueen digihoitopolkujen alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu.
Hematologisen potilaan digihoitopolku otettiin käyttöön marraskuun lopussa
Hematologisen potilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Hematologian poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, joka tukee veritautien hoitoa ja seurantaa.