Hammaslääkärin särkypäivystyksessä hoidetaan kiireellisiä suun terveyden ongelmia, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Kiireellistä hoitoa vaativia oireita ovat esimerkiksi nielemisvaikeudet, voimakas suun tai leukojen alueen turvotus, äkillinen kova särky, johon särkylääke ei auta, voimakas verenvuoto, joka ei lopu kotikonstein ja kasvojen alueen tapaturmat.
Suun terveydenhuolto
Suun terveydenhuolto
Suun terveydenhuollon tehtävänä on edistää ja ylläpitää suun alueen terveyttä ja tukea omahoitoa, ennaltaehkäistä sairauksia ja huolehtia suun sairauksien hoidosta laadukkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.
Jos tarvitset erityistä tukea, tutkimuksia tai jatkohoitoa, suun terveydenhuollon peruspalveluista sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin erikoishammaslääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen tai erikoissairaanhoitoon.
Apua äkillisessä tilanteessa
Hammaslääkärin särkypäivystysEtsi apua läheltä
Keskeisimmät palvelunumerotLasten ja opiskelijoiden hammashoito
Tietoa hammashoidosta
Jos suu ja hampaat ovat terveet, aikuisille riittää suun ja hampaiden tarkastus parin kolmen vuoden välein. Varaa aika tarkastukseen ottamalla yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.
Lasten suun terveystarkastukset
Ensimmäinen kutsu suun terveystarkastukseen tulee, kun lapsi on 1- tai 2-vuotias. Seuraava tarkastus on 3- tai 4-vuotiaana ja sitä seuraava 5- tai 6-vuotiaana. Jos hammashoitaja tai suuhygienisti katsoo tarpeelliseksi, lapselle varataan erillinen hammaslääkäriaika.
Koululaiset kutsutaan suun terveystarkastuksiin 1., 5. ja 8. luokalla. Huoltajat saavat täytettäväkseen laajan terveyskyselyn, jonka oppilas vie mukanaan tarkastukseen.
Tärkeintä suusi ja hampaidesi hyvinvoinnille on sinun itse tekemäsi hoito kotona.
- Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Älä huuhtele suuta harjauksen jälkeen.
- Puhdista hammasvälit hammaslangalla, tikulla tai hammasväliharjalla.
- Muista säännöllinen ateriarytmi, vältä napostelua pitkin päivää. Keskitä syömisesi 5-6 ruokailukertaan päivässä. Juo janoon aina raikasta vettä.
- Nauti aterian jälkeen ksylitolipastilli tai purukumi.
- Älä tupakoi tai nuuskaa.
Ajankohtaista aiheesta
-
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseenSavukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja...
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023
Lapin hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluiden johto vastaamassa Pelkosenniemellä kuntalaisten kysymyksiin
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023
Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Tavoitteena oli kerätä tärkeää tietoa pienten kuntien tilanteesta, jotta pienten asiointialueiden palvelut voitaisiin jatkossa turvata ja järjestää kustannustehokkaasti sekä paikallisia mahdollisimman hyvin palvellen. Kaikkea kerättyä tietoa ja palautetta käytetään hyväksi, kun hyvinvointialueen strategiaan perustuva ohjelmatyö ja talouden tasapainottamistoimet jatkuvat.
Asukkailta saaduista vastauksista ja käydyistä keskusteluista tunnistettiin, kuinka eri tavalla pienet asiointialueet toimivat verrattuna suuriin yksiköihin ja alueisiin. Toimintatavat ja -logiikat ovat erilaisia, jolloin tavat tuottaa palveluita tulee räätälöidä tarkemmin.
Mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon
Jalkautumisen antoi myös paikallisille asukkaille, sidosryhmille ja henkilöstölle mahdollisuuden vaikuttaa päätöksentekoon. Pienet asiointialueet jäävät helposti suurempien varjoon päätöksenteossa, eikä aina ole edes tietoa siitä, kuinka kaikki palvelut toimivat, joten jalkautumisen ansiosta saatiin paljon käyttökelpoista materiaalia palveluiden räätälöintiä varten.
Hyvinvointialueella on käytössään paljon numeerista tietoa, mutta jokapäiväinen työ ja palvelut saattavat helposti kadota pelkkien numeroiden alle. Nyt saatiin kerättyä paljon kokemuspohjaista tietoa, jota aiemmin ei ole sellaisenaan ollut käytettävissä. Jalkautuessa saatiin tavoitettua ihmisiä eri tavalla kuin pelkällä internet-kyselyllä. Kohtaamiset olivat asukasraateja ja -tilaisuuksia toteuttaneiden mielestä hyvin antoisia ja avartavia.
Palveluihin ollaan yleisellä tasolla tyytyväisiä
Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaat ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä heille tarjolla oleviin palveluihin ja niiden toivotaan jatkossakin säilyvän vähintään nykyisellä tasolla. Aina on kuitenkin mahdollisuus parantaa. Yhtenä selkeänä haasteena nähtiin ison organisaation tiedottaminen. Ennen tiedot löytyivät helposti, mutta nyt niitä on ollut haasteellista löytää. Tiedonkulkua tulisi myös parantaa sidosryhmien ja erityisesti kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Näin voitaisiin välttää tulevaisuudessa tietojen katoaminen ja osattaisiin puolin ja toisin ohjata asukkaita oikeiden palvelujen piiriin.
Henkilöstö kehittämisen etulinjassa
Tilaisuuksien konkreettisena etuna on, että pienempiä epäkohtia ja kehitysideoita voidaan alkaa toteuttaa ja korjata nopeasti. Tämä nousi esille myös samaan aikaan järjestetyissä henkilöstön työpajoissa, joissa henkilöstö sai miettiä osaamisen kehittämistä, johtamista, lähi- ja keskitettyjen palveluiden mahdollisuuksia sekä testata käytännön ratkaisuja case-esimerkin muodossa. Henkilöstölle suurta kiitosta tuleekin siitä, kuinka paljon kehittämistyötä on tehty jo paikallisesti niin ennen kuin jälkeenkin hyvinvointialueelle siirtymistä. Yhdessä työstäessä toiminnan kehittyminen voi jatkua, ja myös esihenkilöt eri tasoilla tietävät, mitä on tapahtumassa.
Osallisuuden lisäämistä jatketaan
Savukosken ja Pelkosenniemen tapahtumissa saatiin kokemusta osallisuustyöstä ja jalkautumisesta seuraavia alueita ja teemoja varten. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvin nostettua esille asiointialueiden asukkaiden, sidosryhmien ja henkilöstön kokemuksia, osaamista ja yhteistyötä. Näin pystytään kehittämään kokonaisuudessaan Lapin hyvinvointialueen toimintaa, joka palvelee kaikkia sen asukkaita riippumatta siitä missä päin he asuvat.
Suuri kiitos kuuluu alueen asukkaille, henkilöstölle ja sidosryhmille, koska he olivat ja ovat edelleen mukana kehittämässä hyvinvointialueen toimintaa.
Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
25.10.2023Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja...Lapin hyvinvointialue kuuli Savukosken ja Pelkosenniemen asukkaita sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä – samalla testattiin mallia osallisuuden lisäämiseen
Savukoskella ja Pelkosenniemellä haastateltiin ja kerättiin tietoa paikallisilta 12.-13.10 terveys- ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä. Tavoitteena oli kerätä tärkeää tietoa pienten kuntien tilanteesta, jotta pienten asiointialueiden palvelut voitaisiin jatkossa turvata ja järjestää kustannustehokkaasti sekä paikallisia mahdollisimman hyvin palvellen. Kaikkea kerättyä tietoa ja palautetta käytetään hyväksi, kun hyvinvointialueen strategiaan perustuva ohjelmatyö ja talouden...
-
Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn muutoksia syyskuusta alkaenHoitotakuu on 1.9.2023 alkaen perusterveydenhuollossa 14 päivää ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta.
Kuva: Jarno Niemi
Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn muutoksia syyskuusta alkaen
7.9.2023
Hoitotakuu on 1.9.2023 alkaen perusterveydenhuollossa 14 päivää ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta.
Potilaan on saatava virka-aikana yhdessä arkipäivässä yhteys terveyskeskukseen tai muuhun perusterveydenhuollon toimintayksikköön. Saman päivän aikana on myös saatava yksilöllinen arvio tutkimusten tai hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä sekä siitä, minkä terveydenhuollon ammattihenkilön tekemiä tutkimuksia tai antamaa hoitoa potilas tarvitsee.
Hoitoon on päästävä 14 vuorokauden kuluessa, kun potilaan hoitoon hakeutumisen syynä on sairastuminen, vamma, pitkäaikaissairauden vaikeutuminen, uusien oireiden esilletulo tai toimintakyvyn aleneminen, ja hoito kuuluu yleislääketieteen alaan. Hoitotakuu koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia.
Hoitoonpääsyn enimmäisajat eivät koske:
- hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia hoitotapahtumia
- käyntejä perusterveydenhuollossa toimivan muiden lääketieteen erikoisalojen kuin yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla
- hoitotapahtumia, jotka tehdään yksinomaan terveydenhuollossa laadittavan todistuksen tai lausunnon saamiseksi
- terveystarkastuksia ja seurantakäyntejä tai terveysneuvontaa
- rokotuksia, elleivät ne liity kiireettömään sairaanhoitoon.
Kahden viikon hoitotakuun ulkopuolelle jäävät perusterveydenhuollon kiireettömät palvelut tulee kuitenkin järjestää kohtuullisessa ajassa enintään kolmen kuukauden kuluessa tai potilaan hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisesti.
Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn muutoksia syyskuusta alkaen
7.9.2023Hoitotakuu on 1.9.2023 alkaen perusterveydenhuollossa 14 päivää ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta.Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyyn muutoksia syyskuusta alkaen
Hoitotakuu on 1.9.2023 alkaen perusterveydenhuollossa 14 päivää ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta.
-
Simon terveysaseman vastaanoton ja hammashoitolan puhelinnumerot muuttuvatKeskiviikosta 30.8. eteenpäin Simon terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanottoon ja hammashoitolaan on...
Simon terveysaseman vastaanoton ja hammashoitolan puhelinnumerot muuttuvat
10.8.2023
Keskiviikosta 30.8. eteenpäin Simon terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanottoon ja hammashoitolaan on käytössä uudet puhelinnumerot.
Ota talteen uudet numerot:
Simon terveysasema p. 016 860 4150
Simon terveysaseman puhelinajanvaraus palvelee arkisin ma-pe 8–16. Soitathan kiireettömissä asioissa klo 10 jälkeen.
Simon hammashoitola p. 016 860 4160
Simon hammashoitolan puhelinajanvaraus palvelee arkisin ma-pe 7.30-15.
Arki-iltaisin kello 15 jälkeen kiireellisissä ja akuuteissa tapauksissa ota yhteyttä Mehiläinen Länsi-Pohjaan p. 040 149 1340.
Viikonloppuisin ja arkipyhinä kiireellisissä ja akuuteissa tapauksissa ajanvaraus kello 9.30-12 Lapin alueen yhteiseen särkypäivystykseen p. 010 6338330.
Simon terveysaseman vastaanoton ja hammashoitolan puhelinnumerot muuttuvat
10.8.2023Keskiviikosta 30.8. eteenpäin Simon terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanottoon ja hammashoitolaan on...Simon terveysaseman vastaanoton ja hammashoitolan puhelinnumerot muuttuvat
Keskiviikosta 30.8. eteenpäin Simon terveysaseman lääkärin ja hoitajan vastaanottoon ja hammashoitolaan on käytössä uudet puhelinnumerot.
-
Kemijärven hammashoitola Lapponian ajanvaraus hoituu jatkossa vain yhdestä numerostaKemijärven hammashoitolassa otetaan 28.8. käyttöön uusi ajanvarausnumero.
Kemijärven hammashoitola Lapponian ajanvaraus hoituu jatkossa vain yhdestä numerosta
7.8.2023
Kemijärven hammashoitola Lapponian ajanvaraus hoituu jatkossa vain yhdestä numerosta
7.8.2023
Kemijärven hammashoitolassa otetaan 28.8. käyttöön uusi ajanvarausnumero.
Maanantaista 28.8. alkaen Kemijärven hammashoitola Lapponiassa on käytössä vain yksi ajanvarausnumero p. 040 547 9013.
Soittoajat:
- päivystysajanvaraus klo 8–9
- muut asiat klo 13.30–14.30
Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Mikäli emme vastaa puheluusi, jätä viesti takaisinsoittojärjestelmäämme, niin soitamme takaisin mahdollisimman pian.
Jos et pääsekään tulemaan sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 51,50 euron maksun.
Ajan peruutukset toivomme ensisijaisesti verkossa lapha.fi/hammashoito tai viestillä numeroon 040 583 5109. Kerro viestissäsi kenen aika perutaan. Huomioi, että tähän numeroon ei voi soittaa.
Hammashoitola Lapponia palvelee osoitteessa Luusuantie 15 98100 Kemijärvi. Olemme avoinna ma-pe klo 8–15.
Kemijärven hammashoitola Lapponian ajanvaraus hoituu jatkossa vain yhdestä numerosta
7.8.2023Kemijärven hammashoitolassa otetaan 28.8. käyttöön uusi ajanvarausnumero.Kemijärven hammashoitola Lapponian ajanvaraus hoituu jatkossa vain yhdestä numerosta
Kemijärven hammashoitolassa otetaan 28.8. käyttöön uusi ajanvarausnumero.
-
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissaKesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla...
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
26.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Enontekiön kuntoutus on suljettu 10.8.-3.9. Apuvälinepalvelut Muonion kuntoutuksen kautta.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Kemijärven Hyvinvointikeskus Lapponian röntgen on auki seuraavasti:
- Viikoilla 26-27 (26.6.-7.7.) röntgen avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-15, keskiviikkoisin suljettu
- Viikolla 28 (10.-14.7.) avoinna ma ja ke klo 8-15.30, pe 8-14.30, tiistaina ja torstaina suljettu
- Viikolla 31 (31.7.-4.8) ma-ti klo 9-15, to klo 8-15.30, pe klo 8-14.30, keskiviikkona suljettu
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 28.7- 13.8.2023.
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Myös digipalvelu on suljettu. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
- Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
- Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
- Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–13.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023. Myös digipalvelu on suljettu.
Rovaniemen keskittymistiimi on suljettu 6.-16.7.2023.
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023- Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
- Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Nestorin palveluohjaus on avoinna aamupäivisin kello 9-12 heinäkuun ajan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)Savukosken sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 3.–30.7.2023.
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 26.6.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Kemin tai Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Kemin suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4115 ja Tornion suun terveydenhuollon ajanvaraus 016 860 4220Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
- kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
- Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
- Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan sosiaalitoimisto on suljettu 10.–23.7.2023.
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Ylitornion perheneuvolan aukioloaikoja on supistettu 10.–23.7.2023. Sosiaalityöntekijän tapaamiset varattava numerosta 040 825 0375.
Koko Lappi
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 (Meri-Lappi, itäinen ja pohjoinen Lappi) ja 040 137 3950 (Rovaniemen alue, itäinen ja pohjoinen Lappi) soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Diginepsy chat on suljettu 3.7.-14.8.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
26.6.2023Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla...Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Tänne on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
-
Suun terveydenhuollon palveluja ja toimintamalleja yhtenäistetäänSuun terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä on päästy Lapin hyvinvointialueella siihen vaiheeseen, että...
Suun terveydenhuollon palveluja ja toimintamalleja yhtenäistetään
19.6.2023
Suun terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä on päästy Lapin hyvinvointialueella siihen vaiheeseen, että palveluja päästään yhtenäistämään kaikissa alueen kunnissa ja suun terveydenhuollon yksiköissä. Palveluista tulee tämän myötä yhdenvertaisia sekä tasalaatuisempia kaikille Lapin asukkaille.
Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut hyvinvointialueella. Palvelujen yhtenäistäminen voi muuttaa joissain kunnissa toimintamalleja ja tätä kautta asiakkaille tarjottavia palveluja. Yhtenäistämistyössä tärkeänä kriteerinä on se, että saamme hoidettua kaikille lappilaisille lakisääteiset suun terveydenhuollon palvelut.
Esimerkiksi lasten hammastarkastukset toteutetaan jatkossa neuvola-asetuksen ja yksilöllisen tarpeen mukaisesti, ei vuosittaisina tarkastuksina. Myöskään aikuisia ei jatkossa kutsuta määräaikaistarkastuksiin kuin poikkeustapauksissa. Käytännössä kutsu tulee vain, jos henkilöllä on joku toimintakykyyn vaikuttava yleissairaus.
Jos omassa hammashoitolassa on muutoksia palveluissa, saat siitä parhaan tiedon kysymällä omasta hammashoitolasta esimerkiksi käynnin yhteydessä.
Suun terveydenhuollon palveluja ja toimintamalleja yhtenäistetään
19.6.2023Suun terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä on päästy Lapin hyvinvointialueella siihen vaiheeseen, että...Suun terveydenhuollon palveluja ja toimintamalleja yhtenäistetään
Suun terveydenhuollon palvelujen kehittämisessä on päästy Lapin hyvinvointialueella siihen vaiheeseen, että palveluja päästään yhtenäistämään kaikissa alueen kunnissa ja suun terveydenhuollon yksiköissä. Palveluista tulee tämän myötä yhdenvertaisia sekä tasalaatuisempia kaikille Lapin asukkaille.
-
Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussaOsa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä,...
Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussa
17.5.2023
Osa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla. Vanhoista numeroista puhelut kääntyvät uusiin toukokuun 2023 loppuun asti. Kesäkuussa vanhat numerot eivät enää toimi.
Ota tästä talteen tarvitsemasi uudet numerot
KemiKemin terveysaseman ajanvaraus 016 860 4100
Kemin hammashoitola 016 860 4115
Keskitetty ikäihmisten palvelutarpeen
arviointi ja neuvonta 016 860 4105
Korona- ja influenssarokotukset 016 860 4123
Koronatestit 016 860 4102
Diabeteshoitaja 016 860 4104
Suolistosyöpien seuranta 016 860 4103
Hoitotarvikejakelu 016 860 4124Kemin neuvolan terveydenhoitajien uudet puhelinnumerot:
Pirttikangas Jaana, Karihaaran alue 016 860 4141
Saukkonen Pia, Karihaaran alue 016 860 4142
Seppänen Laura, Sauvosaaren alue 016 860 4143
Taipale Emma 016 860 4146
Turunen Tanja, Syväkankaan alue 016 860 4144
Ylikärppä Hanna, Syväkankaan alue 016 860 4147
Ylinikka Maarit, Syväkankaan alue 016 860 4145
RanuaRanuan terveyskeskuksen ajanvaraus 016 860 3520
Rovaniemi
Terveysasemien ajanvaraus 016 860 2020
Hammashoitola 016 860 2010
Matkapalvelukeskus (24/7) 016 860 2060
Koronarokotus 016 860 2011Sosiaalipalvelujen neuvonta 016 860 2043
Soittoaika arkisin kello 9–15
Ikääntyneiden palveluohjaus Nestori 016 860 2044
Soittoaika arkisin kello 9–14Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Opiskelijaterveydenhuolto ja
perhesuunnitteluneuvola 016 860 2042
Äitiys- ja lastenneuvola 016 860 2045
Lasten ja nuorten keskittymistiimi 016 860 2065Ikääntyneiden palvelut
Ikääntyneiden palveluohjaus Nestori 016 860 2044
Iäkkäiden omais- ja perhehoito 016 860 2051
Ikäkeskuksen asiakasmaksuyksikkö 016 860 2055
TervolaTervolan terveyskeskuksen ajanvaraus 016 860 4210
Tervolan hammashoitolan ajanvaraus 016 860 4215
Alkku Mia-Maria, johdon assistentti 040 651 9577
Hurtig Maria, vuodeosaston osastonhoitaja 040 651 9586
Kaihu Tarja, sosiaaliohjaaja 040 651 9582
Mäkipeura Teija, palvelussuhdeasiantuntija 040 651 9579
Mäntyranta Kaisa, vs. kotikuntoutuksen ohjaaja 040 651 9592
Nikurautio Minna, vanhuspalveluiden ohjaaja 040 651 9590
Parkkila Iina, sihteeri 040 651 9578
Viik Raisa, vs. vanhustenhuollon johtaja / kehitysjohtaja 040 651 9589Tehostettu palveluasuminen, hoitajat
Jokikullero 040 651 9597
Kotikullero 040 651 9594
Pihakullero 040 651 9598
TornioTornion terveyskeskuksen ajanvaraus 016 860 4220
Tornion hammashoitola 016 860 4221
YlitornioYlitornion terveyskeskuksen ajanvarausnumerot
1. alue 016 860 4231
Kirkonkylä (virastotalo – Sofiankatu), Tolpinmäki, Koivistonpää, Ojalanpää, Kantomaanpää, Ratasvuoma, Nivanpää, Lohijärvi, Pakisjärvi, Pessalompolo, Meltosjärvi, Raanujärvi
2. alue 016 860 4232
Parkkitie – Nuotioranta, Kirkonkylän pohjoisosa (Sahaherrantiestä pohjoiseen) , Niuro, Lutunkuja, Suutarinmäki, Hyllykylä, Kopanmäki, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Kuivakangas, Kaulinranta
3. alue 016 860 4233
Armassaari, Kainuunkylä, Väystäjä, Pekanpää, Rajantie 24 – 410, Tengeliö, Portimo, Etelä-Portimo, Törmäsjärvi, Mellakoski
Ylitornion reseptitoimisto 016 860 4230
Ylitornion hammashoitola 016 860 4235
Kaikki Sote-palvelujen yhteystiedot ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät osoitteesta lapha.fi. Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussa
17.5.2023Osa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä,...Puhelujen kääntö vanhoista numeroista päättyy toukokuun lopussa
Osa Lapin hyvinvointialueen puhelinnumeroista on muuttunut vuodenvaihteessa. Uusia numeroita on Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla. Vanhoista numeroista puhelut kääntyvät uusiin toukokuun 2023 loppuun asti. Kesäkuussa vanhat numerot eivät enää toimi.
-
Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen aukioloaika on muuttunutKittilän terveyskeskuksen asiointipisteen eli infoluukun aukioloaika on muuttunut. Kittilän...
Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen aukioloaika on muuttunut
8.5.2023
Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen eli infoluukun aukioloaika on muuttunut. Kittilän terveyskeskuksen asiointipiste on jatkossa auki maanantaista torstaihin kello 8–13 ja perjantaisin 8–12. Asiointipiste palvelee osoitteessa Sairaalantie 2, Kittilä
Kittilän terveyskeskuksen poliklinikka ja vastaanotto ovat jatkossakin auki maanantaista perjantaihin kello 8–16.
Yhteydenotto puhelimitse Kittilän terveysasemaan :
Kiireettömissä asioissa (esim. ajanvaraus ja reseptit), soita 040 844 5040
soittoaika arkisin kello 8–14
Kiireellisissä päivystysluontoisissa asioissa, soita 0400 356 498,
soittoaika arkisin kello 8–16Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen aukioloaika on muuttunut
8.5.2023Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen eli infoluukun aukioloaika on muuttunut. Kittilän...Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen aukioloaika on muuttunut
Kittilän terveyskeskuksen asiointipisteen eli infoluukun aukioloaika on muuttunut. Kittilän terveyskeskuksen asiointipiste on jatkossa auki maanantaista torstaihin kello 8–13 ja perjantaisin 8–12. Asiointipiste palvelee osoitteessa Sairaalantie 2, Kittilä Kittilän terveyskeskuksen poliklinikka ja vastaanotto ovat jatkossakin auki maanantaista perjantaihin kello 8–16. Yhteydenotto puhelimitse Kittilän terveysasemaan : Kiireettömissä asioissa (esim. ajanvaraus ja reseptit), soita 040...
-
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvatLapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin...
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022
Kuva: Lapin materiaalipankki
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
Sääʹmǩiõʹlle vueʹlnn.
Miten saan sosiaali- ja terveyspalveluita vuonna 2023?
Palvelut jatkuvat pääosin samanlaisina kuin nyt. Kohtaat tutut työntekijät samoissa tehtävissään. Palvelupisteet, kuten terveyskeskus ja sosiaalitoimisto, ovat samat, missä olet tottunut käymään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut julkiset palvelut säilyvät ennallaan.
Jos saat palveluja tai etuuksia, ne jatkuvat ennallaan. Jos sinulla on varattuja aikoja vuodelle 2023 tai saat säännöllisesti jotain palvelua, ne jatkuvat sovitusti.
Jos tarvitset uuden ajan tai palveluntarpeen arvion, ota yhteyttä oman paikkakuntasi sote-palvelujen ajanvaraukseen tai palveluohjaukseen. Toistaiseksi sote-palvelujen yhteystiedot löytyvät edelleen kuntien ja kuntayhtymien sivuilta. Vuodenvaihteesta alkaen yhteystiedot löytyvät osoitteesta lapha.fi.
Mistä tiedän, mitä palveluita paikkakunnallani on ja mihin olla yhteydessä?
Ajantasaiset perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen tiedot löydät vuodenvaihteen 2023 jälkeen verkkosivuiltamme lapha.fi. Verkkosivuilta löydät sekä tietoa eri palvelujen sisällöstä että oman paikkakuntasi yhteystiedot. Osa palveluista on yhteisiä koko Lapin alueella.
Myös Kolpeneen palvelukeskuksen ja keskussairaaloiden tiedot siirtyvät uusille verkkosivuillemme vuoden 2023 aikana. Pelastuspalvelujen tiedot löydät edelleen osoitteesta lapinpelastuslaitos.fi.
Jaamme kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerromme paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.
Palvelujen puhelinnumerot pysyvät pääosin ennallaan. Kemissä, Ranualla, Rovaniemellä, Tervolassa, Torniossa ja Ylitorniolla osa puhelinnumeroista on muuttunut. Vaikka soittaisit vanhaan numeroon, puhelu ohjautuu puolen vuoden ajan uuteen numeroon. Jos jätät takaisinsoittopyynnön tai työntekijämme jostakin muusta syystä soittaa sinulle, puhelu tulee uudesta numerosta. Tiedotamme mahdollisista tulevista puhelinnumerojen muutoksista erikseen.
Sote-henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Pelastuspalvelujen henkilökunnan sähköpostiosoitteet pysyvät ennallaan ja ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapinpelastuslaitos.fi.
Tuleeko palveluihin muutoksia?
Siirtymä hyvinvointialueelle on ensivaiheessa hallinnollinen, eikä palveluihin tule juurikaan asiakkaille näkyviä muutoksia heti vuoden 2023 alussa.
Esimerkiksi oman paikkakuntasi terveyskeskus jatkaa tutussa paikassa toimintaansa kuten ennenkin. Ympärivuorokautiset palvelut, kuten päivystys, vuodeosastot ja asumispalvelut jatkuvat katkeamattomina vuodenvaihteen yli. Kotiin annettavat palvelut, kuten kotihoito ja muut kotikäynnit, jatkuvat koko Lapin alueella kuten nytkin. Palvelusetelit ja yksityisiltä palveluntuottajilta ostetut palvelut jatkuvat ennallaan.
Sekä Lapin keskussairaala Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä jatkavat toimintaansa normaalisti. Molemmissa sairaaloissa toimii muun muassa ympärivuorokautinen päivystys. Kiireettömissä asioissa hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä vanhaan tapaan.
Palvelujen myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Uudet myöntämisperusteet koskevat kuitenkin pääasiassa uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.
Asiakasmaksut ja palkkiot yhtenäistyvät koko Lapissa. Asiakasmaksut ovat kuitenkin pääosin samat kuin mitä kunnissa on tällä hetkellä käytössä. Laskutustiedot muuttuvat. Jos haluat maksaa asiakasmaksut automaattisesti verkkopankistasi, sinun tulee tehdä uusi e-laskusopimus. Saat ohjeet vuoden ensimmäisen laskun liitteenä.
Perhehoidon kulukorvaukset sekä omais- ja perhehoidon palkkiot maksetaan jatkossa kuun 15. päivä. Henkilökohtaisten avustajien palkkiot maksetaan kuun 15. ja viimeinen päivä.
Mikä on Lapin hyvinvointialue?
Lapin hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen koko Lapin julkisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueella työskentelee lähes 8000 sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialue on Lapin suurin työnantaja.
Hyvinvointialueen muodostavat:
- Lapin 21 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut
- Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit
- Kolpeneen palvelukeskus, Oulunkaari Simon palvelujen osalta, Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä
- Lapin pelastuslaitos ja sopimuspalokuntalaiset
***
Lappi sotida peälštemkääzzkõõzz seʹrdde pueʹrrvââjjamvoudda 1.1.2023 – toobdâs kääzzkõõzz juätkkje
Lappi õõlmlaž sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzi di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõš serdd Lappi pueʹrrvââjjamvoudda 1.1.2023 ääʹljeeʹl. Muttâz huõlǩâni kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl da käunnʼje toobdâs pääiʹǩin puõʹtti eeʹjj še.
Måʹhtt vuäǯǯam sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzzid eeʹjj 2023?
Kääzzkõõzz juätkkje jeänaš seämmanalla ko ââʹn. Vuõinnlõõđak toobdâs tuâjjlaid seämma tuâjain. Kääzzkõspääiʹǩ, mâʹte tiõrvâsvuõttkõõskõs da sosiaalkoontâr lie seämma, koin leäk mättjam jieʹlled. Privatt tåimmjid ålgguum õõlmlaž kääzzkõõzz še seille seämmanalla ko ouddâl.
Jos vuäǯǯak kääzzkõõzzid leʹbe ouddõõzzid, tõk juätkkje seämmanalla ko ouddâl. Jos tuʹst lie ääiʹj vaʹrrjum ekka 2023 leʹbe vuäǯǯak mieʹrrkõskksânji mõõn-ne kääzzkõõzz, tõk juätkkje nuʹtt ko lij suåppum.
Jos taarbšak vaʹrrjeed ođđ ääiʹj leʹbe kääzzkõstaarb arvvõõzz, vääʹld õhttvuõđ jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd soti-kääzzkõõzzi ääiʹjvarrjummša leʹbe kääzzkõsvuäʹpstõʹsse. Soti-kääzzkõõzzi õhttvuõtt-teâđ käunnʼje õinn kååʹddi da kåʹddõhttõõzzi neʹttseeidain. Eeʹjjvaajtõõzzâst ääʹljeeʹl õhttvuõtt-teâđ käunnʼje addrõõzzâst lapha.fi.
Mâʹst teâđam, måkam kääzzkõõzz päiʹǩǩ-kåʹddstan lie da koon årra õõlǥam leeʹd õhttvuõđâst?
Ääiʹjpoddsaž vuâđđtiõrvâsvuõđhuâl da sosiaalkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak eeʹjjvaajtõõzz 2023 mâŋŋa mij neʹttseeidain lapha.fi. Neʹttseeidain kaaunak teâđ jeeʹres kääzzkõõzzi siiskõõzzâst di jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd õhttvuõtt-teâđaid. Vueʹss kääzzkõõzzin lie õhttsaž obb Lappi vuuʹdest.
Kolpene kääzzkõskõõskõõzz da kruugghospitaali teâđ še seʹrdde mij ođđ neʹttseeidaid eeʹjj 2023 pââʹjest. Peälštemkääzzkõõzzi teâđaid kaaunak õinn addrõõzzâst lapinpelastuslaitos.fi. Jueʹǩǩep pukid lappiniiʹǩǩid eeʹjj aalǥâst domoi kääzzkõsbrosyyr, koʹst mušttlep päiʹǩǩ-kååʹdd soti- da peälštemkääzzkõõzzin.
Kääzzkõõzzi teʹlfon-nââmar lie jeänaš seämma ko ouddâl. Kemist, Ranuast, Ruäʹvnjaarǥâst, Tervolast, Torniost da Ylitorniost vueʹss teʹlfon-nââmrin lie mottjam. Håʹt soiʹttjeʹčiǩ vuäʹmm nââmra, teʹlfonsåitt jååʹđtââtt ođđ nââmra pieʹll eeʹjj ääiʹj. Jos raaukak što soiʹttjep tuʹnne mååust leʹbe mij tuâjjlaž mõõn-ne jeeʹres ääʹšš diõtt soiʹttai tuʹnne, teʹlfonsåitt puätt ođđ nââmrest. Jos pueʹttiääiʹjest teʹlfon-nââmar mottje, teâđtep tõʹst jeeʹrab.
Soti-tuâjjlažkååʹdd neʹttpååʹštaddrõõzz lie mottjam hämma ouddnõmm.sokknõmm@lapha.fi. Peälštemkääzzkõõzzi neʹttpååʹštaddrõõzz seilla seämma hääʹmest ko ouddâl: ouddnõmm.sokknõmm@lapinpelastuslaitos.fi.
Šâʹdde-a kääzzkõõzzid muttâz?
Serdd pueʹrrvââjjamvoudda lij vuõss-sââʹjest vaaldšemvuõđlaž, jie-ǥa kääzzkõõzzid šõõdd tâʹlles eeʹjj 2023 aalǥâst jiânnai muttâz, kook kuâsttjeʹče äʹššniiʹǩǩid.
Ouddmiârkkân jiijjad päiʹǩǩ-kååʹdd tiõrvâsvuõttkõõskõs juätkk tuejjummšes toobdâs pääiʹǩest seämmanalla ko ouddâl. Suutki pirrsaž kääzzkõõzz, mâʹte kååccmõš, puõccisââʹjj da jälstemkääzzkõõzz juätkkje puåtkknummužtää pâʹjjel eeʹjjvaajtõõzz. Domoi uvddum kääzzkõõzz, mâʹte dommhåidd da jeeʹres dommjeällmõõžž, juätkkje obb Lappi vuuʹdest seämmanalla ko ââʹn. Kääzzkõsliipp da privatt kääzzkõspuuʹtʼteejin vuåsttum kääzzkõõzz juätkkje seämmanalla ko ouddâl.
Kuhttu Lappi kruugghospital Ruäʹvnjaarǥâst da Länsi-Pohja kruugghospital Kemist juäʹtǩǩe tuejjummšez takainalla. Kuhttu hospitaalin tåimm ouddmiârkkân suutki pirrsaž kååccmõš. Ǩirrsâʹttem aaʹššin hoiddu piâss dåhttar vuõlttõõzzin nuʹtt mâʹte ouddâl.
Kääzzkõõzzi miõttâmvuâđ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Ođđ miõttâmvuâđ kueʹsǩǩe jeäʹrben ođđ äʹššneǩvuõđid di vueʹjjid, koin äʹššneeʹǩǩ kääzzkõstaaʹrb âlgg oʹđđest ärvstõõllâd.
Äʹššneǩmääus da pääʹlǩ õhttnâʹvve obb Lappi vuuʹdest. Äʹššneǩmääus lie kuuitâǥ jeänaš seämma, kook kååʹddin lie tän poodd âânnmõõžžâst. Laasktemteâđ mottje. Jos haaʹlääk mäʹhssed äʹššneǩmaausid automaattsânji neʹttbaaŋkstad, ton õõlǥak tuejjeed ođđ e-laskksuåppmõõžž. Vuäǯǯak vuäʹppõõzzid eeʹjj vuõssmõs laask meâlddõsân.
Piârhååid koollkoʹrvvõõzzid da ruåđi- da piârhååid paaʹlǩid määuʹset pueʹttiääiʹjest määnpââʹj 15. peeiʹv. Persoonlaž vieʹǩǩteeji paaʹlǩid määuʹset määnpââʹj 15. da mââimõs peeiʹv.
Mii lij Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd?
Lappi pueʹrrvââjjamvuʹvdd vaʹsttad 1.1.2023 ääʹljeeʹl Lappi õõlmlaž sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- di peälštemkääzzkõõzzi riâššmõõžžâst. Pueʹrrvââjjamvuuʹdest reâugga nuʹtt 8000 sosiaal-, tiõrvâsvuõtt- da peälštemsueʹrj ämmatneeʹǩǩ. Pueʹrrvââjjamvuʹvdd lij Lappi šuurmõs tuâjjuʹvddi.
Pueʹrrvââjjamvoudda koʹlle:
- Lappi 21 kååʹdd sosiaal- da tiõrvâsvuõttkääzzkõõzz
- Lappi da Länsi-Pohja puõccihåiddamvuuʹd
- Kolpene kääzzkõskõõskõs, Oulunkaari Simo kääzzkõõzzi pääiʹǩ, Pelkosenniemi-Savukoski meertiõrvâsvuõtt-tuâj kåʹddõhttõs
- Lappi peälštemstrooiʹtel da suåppmõščackkeemkåʹddneeʹǩǩ
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
27.12.2022Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin...27.12.2022
Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvatLapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat
Lapin julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestäminen siirtyy Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Muutoksesta huolimatta palvelut jatkuvat ennallaan ja löytyvät tutuista paikoista ensi vuonnakin.
-
Asiakasmaksukatto Lapin hyvinvointialueella on 692€ vuodessaJos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.
Asiakasmaksukatto Lapin hyvinvointialueella on 692€ vuodessa
27.12.2022
Jos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain (734/1992) 6 a §:n mukaan palvelujen käyttäjien asiakasmaksuille on säädetty vuotuinen enimmäismäärä, maksukatto.
Maksukatto on 692 euroa vuonna 2023. Seurantajakso alkaa aina kalenterivuoden alusta ja päättyy vuoden lopussa. Laskulla on tieto siitä, kerryttääkö asiakasmaksu maksukattoa.
Maksukattoon huomioidaan maksut seuraavista palveluista:
(Asiakasmaksulaki 6 a §)
- terveyskeskuksen avosairaanhoidon lääkäripalveluiden maksut
- sairaalan poliklinikkamaksut
- sarjahoidon maksut
- päiväkirurgian maksut
- lyhytaikaisen laitoshoidon maksut terveydenhuollon ja sosiaalihuollon laitoksissa
- päivä- ja yöhoidon maksut
- terveydenhuollon ammattihenkilön antamasta fysioterapiasta, neuropsykologisesta kuntoutuksesta, ravitsemusterapiasta, jalkojenhoidosta, puheterapiasta, toimintaterapiasta ja muusta niihin rinnastettavasta toimintakykyä parantavasta ja ylläpitävästä hoidosta perittävät maksut
- suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon käynti- ja toimenpidemaksut (lukuun ottamatta hammasteknisiä kuluja, kuten proteeseista ja purentakiskoista, oikomiskojeista ja uniapnea kiskoista aiheutuvia hammasteknisiä kuluja)
- suun ja leukojen erikoissairaanhoidon hoitotoimenpiteiden maksut
- tilapäisen kotisairaanhoidon ja tilapäisen kotisairaalahoidon maksut
- maksut lääkinnällisen kuntoutuksen laitoskuntoutusjaksosta, jota annetaan kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain tai vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain mukaisia palveluja saavalle henkilölle
- toimeentulotuella maksetut terveydenhuollon maksut
Maksukattoon ei huomioida
- sairaankuljetuksen omavastuumaksuja
- tulosidonnaisia maksuja
- lääkärintodistusmaksuja
- yksityislääkärin lähetteellä tehdyt laboratorio- ja kuvantamismaksuja
- työterveyshuollon maksuja
- käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittyjä ns. sakkomaksuja
- viivästyskorkoja ja perintäkuluja
- yksityisten palveluiden maksuja
- perhehoidon maksuja
- palvelusetelin ja kuljetuspalveluiden omavastuita
- lastensuojelun maksuja
Maksukatossa ei oteta huomioon maksuja, joiden perusteena on työtapaturma- ja ammattitautilain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain, sotilasvammalain, liikennevakuutuslain, potilasvahinkolain tai näitä vastaavan aikaisemman lain perusteella korvattava hoito.
Maksukattoon eivät kuulu myöskään maksut, joita peritään muualla kuin Suomessa asuvalta enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruisena.
Miten on toimittava, kun maksukatto täyttyy?
Seuraa itse maksukattosi täyttymistä ja ylittymistä. Kun maksukattosi on ylittynyt, hyvinvointialue antaa sinulle maksukaton ylittymistä koskevan todistuksen eli vapaakortin.
Todistuksen saamiseksi ota yhteyttä oman alueesi asiakasmaksuyksikköön.
- Lounainen alue puh. 016 860 1061
- Pohjoinen alue puh. 016 860 1062
- Itäinen alue puh. 016 860 1063
- Kaakkoinen alue 016 860 1064
Todistuksen saamiseksi sinun on pyydettäessä esitettävä alkuperäiset tositteet sinun tai huollettavinasi olevien alaikäisten lasten saamista palveluista suoritetuista maksuista.
Hyvinvointialue saa kerätä välttämättömiä tietoja asiakkaan maksukaton täyttymisen seuraamiseksi. Lisäksi hyvinvointialueella on oikeus saada julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta välttämättömät tiedot maksukaton täyttymisen seuraamiseksi salassapitosäännösten estämättä.
Jos olet kalenterivuoden aikana maksanut maksukattoon sisältyvistä palveluista maksuja enemmän kuin 692 euroa, sinulla on oikeus saada liikaa suoritetut maksut takaisin. Vaatimus liikaa suoritettujen maksujen palauttamisesta tulee tehdä hyvinvointialueelle maksukaton rajan ylittymistä seuraavan kalenterivuoden aikana.
Vapaakortti
Vapaakortti myönnetään, jos sinulle ja huollossasi oleville alle 18-vuotiaille lapsille on kertynyt asiakasmaksuja yhteensä 692 € kalenterivuoden aikana. Alle 18-vuotiaiden käyttämistä palveluista perityt maksut voidaan laskea siis yhteen huoltajan maksujen kanssa.
Vapaakortti on voimassa kalenterivuoden loppuun.
Vapaakortti lähetetään sinulle, kun olet maksanut maksukattoa kerryttävät asiakasmaksut.
Sinun tulee esittää vapaakortti, kun käytät julkaisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
Vapaakortin voimassaolon aikana:
- lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään 18 vuotta täyttäneeltä 22,80 € hoitopäivältä
- muista maksukattoon huomioitavista palveluista ei peritä maksua vapaakortin voimassaoloaikana.
Lisätietoja:
Lapin hyvinvointialue asiakasmaksuyksiköt:
- Lounainen alue (Kemi, Keminmaa, Simo, Tornio, Tervola, Ylitornio) puh. 016 860 1061
- Pohjoinen alue (Enontekiö, Inari, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Utsjoki) puh. 016 860 1062
- Itäinen alue (Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä) puh. 016 860 1063
- Kaakkoinen alue (Posio, Ranua, Rovaniemi) 016 860 1064
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lapha.fi.
Mari Ruokanen
asiakasmaksupäällikkö
kaakkoinen alue
puh. 040 3564876Laura Kauppila
tiimivastaava (asiakasmaksupalvelut)
lounainen alue
puh. 040 610 2380Henna-Riikka Lindqvist
asiakasmaksupäällikkö
itäinen aluePaula Alatorvinen
asiakasmaksupäällikkö
pohjoinen alue
puh. 040 584 5888Asiakasmaksukatto Lapin hyvinvointialueella on 692€ vuodessa
27.12.2022Jos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.Asiakasmaksukatto Lapin hyvinvointialueella on 692€ vuodessa
Jos vuosittainen maksukattosi täyttyy, saat suurimman osan sote-palveluista loppuvuoden ajan maksutta.