Navigointivalikko

Tehohoito

Navigointivalikko

Ptv Service Display

Tehohoito

Teho-osastolla hoidamme potilaita, joilla on yleensä äkillinen henkeä tai terveyttä uhkaava sairaus tai vamma. Tehohoitoa tarvitaan, kun keskeinen elintoiminta, kuten hengitys tai verenkierto on vakavasti häiriintynyt. Syynä voi olla esimerkiksi hengitys- tai verenkiertovajaus, vaikea infektio, tapaturma tai onnettomuus.

Tehohoito on kriittisesti sairaan potilaan elintoimintojen jatkuvaa valvontaa, ylläpitämistä ja tukemista. Potilaan hoito vaatii usein elintoimintoja ylläpitävien lääkkeiden ja laitteiden käyttöä.

Keskussairaalan teho-osastolla hoidamme tavallisimmin äkillisesti sairastunutta potilasta. Kun saamme potilaan elintoimintojen äkillisen häiriön tai sen uhan poistettua, potilas siirretään jatkohoitoon vuodeosastolle.

Teho-osastolla hoidamme myös potilaita, jotka sairauden tai vamman seurauksena tarvitsevat jatkuvaa tarkkailua ja hoitoa. Tehovalvonta tähtää siihen, että pahenevat elintoiminnon häiriöt voimme havaita ajoissa ja siten estää tilan kehittyminen huonompaan suuntaan.

Tehohoitoa tarvitseva potilas tuodaan keskussairaalan teho-osastolle yleensä päivystyksestä, mutta myös leikkaussalista tai vuodeosastolta.

Päivystysaikana teho-osasto antaa tarvittaessa leikkauspotilaille heräämövalvontaa ja -hoitoa.

Teho-osasto vastaa keskussairaalan elvytys- ja MET-toiminnasta (Medical Emergency Team).

Lapin keskussairaalan teho-osasto

Omaiset voivat tiedustella tehohoidossa olevan potilaan vointia soittamalla teho-osastolle.

Toivomme, että potilaalla on nimettynä yksi yhteyshenkilö, joka hoitaa yhteydenpidon teho-osastolle. Potilasta koskeviin kyselyihin vastaa hänen omahoitajansa. Puhelu voidaan yhdistää myös läheisellesi, jos vointi sen sallii.

Toivomme, että yhteydenottoja vältetään klo 6.30-8.00, klo 13.00-15.00 ja klo 20.00-21.30 työvuorojen vaihtojen ja raportoinnin vuoksi.

Puhelin

Länsi-Pohjan keskussairaalan teho-osasto

Potilaan omaiset voivat tiedustella tehohoidossa olevan potilaan vointia soittamalla teho-osastolle.

Toivomme, että potilaalla on nimettynä yksi yhteyshenkilö, joka hoitaa yhteydenpidon teho-osastolle. Annamme tietoja potilaasta vain lähiomaisille. Muille annamme tietoja vain potilaan luvalla.

Puhelin

Normaalit aukioloajat

Toivomme, että yhteydenottoja vältetään klo 7.00-9.00, klo 13.00-15.00 ja klo 21.00-22.00 työvuoron vaihtojen ja raportoinnin vuoksi

Lapin keskussairaalan teho-osasto

Teho-osasto sijaitsee Lapin keskussairaalan 1. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahisseillä pääset alas 1. kerrokseen, josta löydät opasteet teho-osastolle.

Toivomme, että vain potilaan lähiomaiset/läheiset vierailevat hänen luonaan. Vierailun kesto voi olla 10–15 minuuttia kerrallaan.

Potilaan luo voimme ottaa 1-2 vierailijaa kerrallaan. Jos vierailijoita on useampia, täytyy suorittaa vaihtoja. Vierailuaikojen ulkopuolisista vierailuista tulee sopia henkilökunnan kanssa. Pienten lasten vierailuja emme suosittele hoitoympäristön vuoksi, mutta ne ovat sallittuja omaisten niin halutessa. Lasten vierailusta on hyvä sopia etukäteen omahoitajan kanssa.

Osoite

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Normaalit aukioloajat

Vierailuaika
  • Maanantai - Sunnuntai 15:00 - 18:00

Länsi-Pohjan keskussairaalan teho-osasto

Teho-osasto sijaitsee keskussairaalan 2. kerroksessa leikkausosaston ja sisätautien poliklinikan välissä.

Toivomme, että:

  • sovit etukäteen vierailusta potilaan omahoitajan kanssa
  • vierailut kestävät 10-15 minuuttia
  • vierailijoita on 1-2- kerrallaan
  • et vieraile osastolla, jos sinulla on nuhaa, yskää, kuumetta tai tulehduksia
  • et tuo pieniä lapsia vierailulle
  • et tuo läheiselle syötävää, juotavaa tai kukkia

Soita aina teho-osaston ovikelloa, kun tulet vierailulle ja odota, että sinut tullaan ottamaan vastaan. Hoitaja ohjaa sinut läheisesi luo. Käsien peseminen ja desinfiointi on tärkeää, kun tulet ja poistut osastolta. Matkapuhelimen käyttö teho-osastolla on kielletty.

Kun sairaalan pääovi on suljettu, voit käyttää akuuttiklinikan ovea.

Osoite

Kauppakatu 25 94100 KEMI

Normaalit aukioloajat

Teho-osaston vierailuajat
  • Maanantai - Sunnuntai 14:00 - 19:00

Erikoissairaanhoidon palvelut ovat maksullisia. Muun muassa hoitopäivämaksu on 49,60 euroa.

H4 lisätietoa

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa

Sisältöjulkaisija

  1. Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä
    Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden...

    Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä

    13.5.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä

    Länsi-Pohjan keskussairaala talvella

    Länsi-Pohjan keskussairaala

    13.5.2024

    Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon kohdistuneita päätöksiä, joiden tavoitteena on hallituksen mukaan tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

    Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja talouslukuihin pohjautuvat alustavat laskelmat osoittavat, että kehysriihessä ehdotettujen toimien yhteisvaikutus tarkoittaa Lapissa todennäköisesti lisääntyviä kustannuksia sekä edelleen hankaloituvaa henkilöstöpulaa. Linjausten mukaisilla muutoksilla heikennettäisiin palvelujen saavutettavuutta ja saatavuutta pidentämällä hoitomatkoja sekä hoidon jatkuvuutta.  Hyvinvointialueen oma esitys optimoisi kahden sairaalan mallia, josta on tehty päätökset hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Päätösten keskiössä on Lapin ja lappilaisten etu.

    –Esitetyt muutokset vaatisivat uudelleenjärjestelyjä, jotka eivät lopulta toisi lainkaan säästöjä. Lähipalveluista säädetään laissa ja kehysriihen osoittamat säästötoimet eivät ole riittävä peruste muuttaa potilaiden ja heidän läheisiinsä vaikuttavaa lähihoidon järjestämistä. Lapin hyvinvointialue pyrkii tekemään parhaat ratkaisut niin potilaan, henkilöstön kuin taloudellisen näkökulman valossa. Kehysriihen linjaukset eivät tue tätä, toteaa terveysjohtaja Miia Palo.

    Akuuttiklinikan toiminnan supistaminen tarkoittaa merkittäviä heikennyksiä lappilaisten hoidon saatavuuteen

    Hallituksen linjauksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä voisi jatkaa pelkästään perusterveydenhuollon yöpäivystystä. Nykyisen Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen eli Akuuttiklinikan toiminnan rajaaminen vain perusterveydenhuollon yöpäivystykseen tarkoittaisi merkittävää heikennystä alueen asukkaiden hoitoon akuuteissa tilanteissa ja vaarantaisi alueen varautumiskyvyn esimerkiksi suuronnettomuustilanteissa. Pitkien välimatkojen alueilla, kuten Lapissa, alueellinen varautuminen ja kyky hoitaa kriittisesti sairaat päivystyspotilaat myös jatkossa Kemissä, ovat elintärkeitä kokonaisuuksia.

    Tällä hetkellä Kemissä toimii Länsi-Pohjan Keskussairaalan yhteydessä alueen Akuuttiklinikka, jossa on yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen erikoisalojen päivystys sekä sairaalassa lisäksi useiden erikoisalojen lääkäripäivystys. Erikoisalapäivystys tarvitaan päivystyspotilaiden tutkimiseen ja hoitamiseen akuuttiklinikalla, potilaiden tarvitsemien päivystyksellisten toimenpiteiden tekemiseen, osastoilla olevien potilaiden hoitamiseen sekä muun kuin päiväkirurgisen leikkaustoiminnan mahdollisten komplikaatioiden hoitamiseen.

    Leikkaustoiminnan osalta kehysriihi esittää, että vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä voi tehdä edelleen päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampia, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. Linjauksen mukaan esimerkiksi tekonivelleikkauksia, selkäleikkauksia tai suurta osaa päivystyksellisistä leikkauksista ei olisi mahdollista hoitaa Kemin sairaalassa.

    Kemin leikkaustoiminnan rajaaminen vain päiväkirurgiaan tarkoittaa käytännössä kaiken päivystyksellisen kirurgian, raskaamman kirurgian sekä lyhytkirurgisen hoidon sekä näihin liittyvän osastohoidon siirtämistä Rovaniemen sairaalaan. Jos yön yli vaativaa seurantaa edellyttävä kirurgia loppuu Länsi-Pohjan Keskussairaalasta, Lapin Keskussairaalaan siirtyy yhden vuoden aikana noin 1900 tällä hetkellä Kemissä tehtävää kirurgista toimenpidettä. Vastaavasti Lapin Keskussairaalasta tulisi siirtää noin 1000 päiväkirurgista toimenpidettä tehtäväksi Länsi-Pohjan Keskussairaalassa. 

    Potilasryhmien hoidon siirtäminen enenevässä määrin Lapin Keskussairaalaan johtaisi kahden uuden leikkaussalin lisäresurssien tarpeeseen sekä vuodeosastopaikkojen järjestämiseen kokonaisen uuden vuodeosaston verran. Länsi-Pohjassa vähenevät sekä päivystävien lääkäririnkien tarve, kuvantamisen ja tukipalveluiden käyttö, jotka tuovat säästöjä henkilöstökuluissa. Kuitenkin lisääntyneen ensihoidon tarpeen ja kuljetuskustannusten vuoksi laskelmat osoittavat, että kustannussäästöä tällä yhtälöllä ei saavuteta. 

    Lapin hyvinvointialueen tekemät laskelmat kumoavat kehysriihen esittämät säästövaikutukset

    Lapin hyvinvointialueen kolmen vuoden toiminta- ja talouslukujen keskiarvolaskelmia hyödyntäen on laskettu, että Länsi-Pohjan toiminnan supistaminen tuo Länsi-Pohjan osalta kustannussäästöä ensimmäisen vuoden aikana noin 5,5 miljoonaa euroa. Lapin keskussairaalalle lisäkustannuksia aiheutuu noin 5,5 miljoonaa euroa henkilöstömäärän kasvaessa ja ensihoidon kulujen noustessa.

    Laskennallinen säästö olisi Lapin hyvinvointialueella virhemarginaalin sisään jäävä 52 000 euroa, mutta lisätyövoiman tarve olisi lisääntyneiden kuljetusten ja päivystyspotilaiden siirtojen vuoksi noin 30 henkilötyövuotta ensihoitoon. Lisäksi laskelmasta puuttuvat vielä kertaluonteiset investoinnit, kuten uusi vuodeosasto Lapin Keskussairaalaan ja potilaiden liikkumisesta sairaaloiden välillä aiheutuvat matkakulut, jotka edelleen lisäävät kustannuksia.

    Vuoropuhelua hallituksen kanssa jatketaan

    –Epätietoisuus tulevista toimista aiheuttaa jo nyt ahdistusta Lapin hyvinvointialueen asukkaille ja alueen sairaaloissa työskenteleville. Toivomme käytännöllistä harkintaa esimerkiksi yön yli seurantaa vaativien kirurgisten potilaiden leikkaustoiminnan mahdollistamiseksi Länsi-Pohjan Keskussairaalassa ja kriittisen valmius- ja varautumistoiminnon ylläpitämiseksi Kemin alueella, somaattisen erikoissairaanhoidon johtaja Anu Maksimow kertoo. 

    Hallitus on ilmaissut jatkavansa yhteistä valmistelua ja vuoropuhelua hyvinvointialueiden kanssa erikoissairaanhoidon työnjaon kehittämisestä ja henkilöstöpulaan vastaamisesta. Lapin hyvinvointialueen toiminta- ja talouslukuihin pohjautuvat alustavat laskelmat osoittavat, että kehysriihessä ehdotettujen toimien yhteisvaikutus tarkoittaa Lapin alueella merkittävästi lisääntyviä kustannuksia sekä edelleen hankaloituvaa henkilöstöpulaa. 
     

    Länsi-Pohjan keskussairaala talvella Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä
    13.5.2024
    Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden...
    Länsi-Pohjan keskussairaala talvella

    Kehysriihen linjaukset heikentävät Lapin erikoissairaanhoidon palveluja ja pahentavat henkilöstöpulaa tuomatta säästöjä


    Hallitus teki kehysriihessä 16.4.2024 perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon kohdistuneita päätöksiä, joiden tavoitteena on hallituksen mukaan tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.