Navigointivalikko

Barnahus-hanke

Barnahus-otsikko

Barnahus-hanke

barnahus-sisältö

Hankkeen perustiedot

Hankkeen nimi: Barnahus-hanke
Aikataulu: 2024-2025
Rahoittaja: STM
Hankkeen henkilöstö:

Anna Niemi
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen aluekoordinaattori, OYS
Anna.niemi@pohde.fi

Sanna Tapio
Barnahus-projektisuunnittelija, Lapha

Muut henkilöstön tiedot löydät tästä linkistä

Hankkeen kuvaus, tarve ja tavoitteet

Barnahus-hanke on THL:n koordinoima valtakunnallinen hanke, jossa tehostetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltarikosten tutkintaprosesseja sekä rikoksen uhreiksi joutuneiden lasten tutkimista, hoitoa ja psykososiaalista tukea. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa ammattilaisten osaamista lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistamisessa sekä näissä tilanteissa toimimisessa.  

Barnahus-hanke on käynnistynyt valtakunnallisesti jo vuonna 2019, ja se on toiminut alueellisten kehittämishankkeiden muodossa yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla. Tällä hetkellä Pohjois-Suomen alueellisesta hankkeesta vastaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue yhdessä siirronsaajien; Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueiden kanssa. Siirronsaajien osalta hanketyö on päässyt varsinaisesti käyntiin syksyllä 2024. Hanke jatkuu vielä vuoden 2025.

Keskeiset toimenpiteet

Monialaisen LASTA-seulamallin ja –lomakkeen käyttöönoton selvittäminen ja mahdollinen pilotointi Lapin hyvinvointialueella 2025. Lisää tietoa LASTA-seulamallista löydät tästä linkistä

Hankkeen tunnettuuden lisääminen ja verkostoyhteistyö eri toimijoiden kanssa, esim. poliisi, syyttäjä, lastensuojelu, somaattinen ja psykiatrinen sairaanhoito, varhaiskasvatus, koulu ja neuvola, järjestöt, muut hankkeet, sekä Pohjoinen OT-keskus. 

Nuorten seri-tukitoiminnan kehittäminen ja hoitopolkujen selkeyttäminen sekä auki kirjaaminen alaikäisiin kohdistuneen väkivallan tilanteissa.. 

Hankkeessa tuotetun materiaalin levittäminen ja juurruttaminen myös Lapin hyvinvointialueen ammattilaisille opintoihin sekä työpaikoille, ammattilaisten olemassa olevan osaamisen vahvistamiseksi ja lasten oikeuksien turvaamiseksi. Esimerkkeinä maksuttomat verkkokoulut, kuten Barnahus-verkkokoulu, verkkokoulu somatiikan ammattilaisille sekä verkkokoulu väkivallan vaikutusten tunnistamiseen lapsissa. Kohderyhminä muun muassa varhaiskasvatus, koulut, sosiaalitoimi ja terveydenhuolto. Seurataan THL:n kautta systemaattisesti koulutuksen suorittaneiden määrää ja koulutuksen alueellista kattavuutta. 

Hankkeen tiedottamisen ja muun viestinnän koordinointi alueella. 

barnahus-alaikäisten-tapahtumat

Kaikille alaikäisten kanssa toimiville ammattilaisille

Tulevat tapahtumat löydät tästä linkistä

Menneet tapahtumat löydät tästä linkistä

Verkkokoulun löydät tästä linkistä

Toimintaohje ammattilaisille lapseen tai nuoreen kohdistuvan väkivaltaepäilyn tilanteisiin löytyy tästä linkistä

Sosiaalialan ammattilaisille

Väkivallan vaikutusten tunnistamiseen lapsissa työkalupakki löytyy tästä linkistä

Verkkokoulu lapsen haastattelussa lastensuojelussa löytyy tästä linkistä

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta - perehdytyspaketti sosiaalityöntekijälle löytyy tästä linkistä

Terveydenhuollon ammattilaisille

Somatiikan ammattilaisille: Lapsiin kohdistuva väkivalta – miten tunnistaa, miten toimia? Koulutus löytyy tästä linkistä

Lapsen terveydentilan arvioiminen väkivaltaepäilyn yhteydessä ohjeistus löytyy tästä linkistä