Navigointivalikko

Navigointivalikko

Virtsarakon syöpäkasvaimen höyläyshoito

Virtsarakon syöpäkasvaimen höyläyshoito

Virtsarakon syöpäkasvaimen höyläyshoito

Sairautesi on osoittautunut sellaiseksi, että sitä voidaan hoitaa höyläyshoidolla. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi toimenpiteestä ja siihen liittyvistä asioista. Tavoitteenamme on, että toivut leikkauksesta mahdollisimman hyvin ja nopeasti. Virtsarakon syöpäkasvaimen hoito Suurin osa (yli 80 %) virtsarakon syöpäkasvaimista on pinnallisia rakon limakalvon kasvaimia, jotka voidaan hoitaa virtsaputken kautta höyläämällä. Höyläys tehdään leikkaussalissa, yleensä selkä- eli spinaalipuudutuksessa. Kasvain höylätään rakon lihaskerrosta myöten pois ja lähetetään patologin tutkittavaksi. Höyläysjälki paranee itsekseen muutaman viikon kuluessa.

Leikkausriskit

Riskitöntä leikkausta ei ole. Iän, painon, elintapojen, fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien leikkaukselle aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Leikkauksessa on lisäksi vuoto-, laskimotukos- ja infektiovaara.

Katetrihoito

Toimenpiteessä Sinulle saatetaan laittaa kestokatetri, jonka kautta virtsa ja veri poistuvat virtsarakosta. Katetrihoidon aikana Sinulla ei kuulu olla kovaa virtsahädän tunnetta. Mikäli tunnet rakkosi täyttyvän, ilmoita asiasta hoitajalle. Katetrihoidon aikana hygieniasta huolehtiminen on tärkeää tulehdusten välttämiseksi. Katetrin poiston jälkeen osastolla seurataan virtsauksen onnistumista. Kun virtsauksen sujuminen on varmistettu, on kotiutumisen aika.

Peseytyminen

Ennen leikkaukseen menoa peseydytään edeltävänä iltana ja leikkauspäivän aamuna. Ihokarvoja ei tarvitse ajella. Kaikki korut on hyvä ottaa pois jo peseytymisvaiheessa. Leikkauksen jälkeisenä päivänä hoitajat ohjaavat hygieniasta huolehtimisessa. Suihkussa voit käydä heti leikkauksen jälkeen. Huolellinen käsihygienia on tärkeää erityisesti sairaalassaoloaikana. Pese ja kuivaa kätesi aina wc-käynnin jälkeen. Osastomme seinillä olevat käsidesinfektioaineet ovat myös potilaiden ja heidän vieraidensa käytettävissä.

Suolen toiminta ja virtsaus

Suolta ei toimiteta ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen osastolla aloitetaan tarvittaessa ulostetta pehmentävä lääkitys ummetuksen ehkäisemiseksi. Katetrin poiston jälkeen voi olla kiireistä virtsaamisen tarvetta. Hoitajat ohjaavat virtsankarkailusuojan käytössä ja kertovat mistä saat suojia osastolla ollessasi. Virtsa on usein veristä muutaman viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Virtsaaminen saattaa aluksi kirvellä, minkä helpottamiseksi voi käyttää lämmintä käsisuihkun vettä apuna.

Kivunhoito

Yleensä potilaat eivät ole erityisen kipeitä virtsarakon höyläyksen jälkeen. Tullessasi sairaalaan Sinulle ohjataan kivun arviointi. Myös hoitajat arvioivat kipuasi ja hoitavat sitä tarvittaessa anestesialääkärin antamien ohjeiden mukaan. Tavoitteena on, ettet joutuisi kokemaan kovaa kipua ja pystyisit hengittämään kunnolla ja liikkumaan. Näin ollen on tärkeää, että pyydät itse lääkettä kivun muuttuessa lievästä kohtalaisen kovaksi. Lievään kipuun voi auttaa asennon vaihtaminen, rentoutuminen, ajatuksen suuntaaminen pois kivusta (lukeminen, television katselu, musiikin kuuntelu), käveleminen, kylmä tai lämmin. Saat tarvittaessa kipulääkereseptin mukaasi kotiutuessasi.

Liikkuminen

Leikkauspäivän aamuna Sinut ohjataan pukemaan tukisukat, jotka edistävät verenkiertoa leikkauksen aikana. Esilääkityksen jälkeen odotat leikkaukseen menoa vuoteessa. Leikkauksen jälkeen asennon vaihtaminen sängyssä on sallittua ja suotavaa. Vuoteessa kannattaa tehdä verenkiertoa vilkastuttavia liikkeitä ja hengitysharjoituksia, jotka kuntohoitaja, fysioterapeutti tai hoitohenkilökunta ohjaa Sinulle ennen leikkausta tai sen jälkeen. Vuoteesta voi nousta, kun puudutteen vaikutus on lakannut. Ensimmäistä kertaa sängystä noustessasi apunasi on hoitaja. Liikkeellä oleminen edesauttaa leikkausta toipumista, mutta joskus sitä saatetaan joutua rajoittamaan verivirtsaisuuden vuoksi.

Ravitsemus

Ennen toimenpidettä Sinun on oltava syömättä ja juomatta erikseen saamiesi ohjeiden mukaisesti. Heräämössä ja osastolle tultuasi saat tarvittaessa vettä suun kostuttelua varten. Voit syödä, kun puudutteen vaikutus on poistunut riittävästi. Hoitajat arvioivat ruokailun ajankohdan ja antavat ohjausta asiassa.

Potilasohjaus

Tapaat lääkärin ennen leikkausta ja osastolla aamuisin lääkärinkierrolla. Leikkauksen jälkeen Sinua ohjataan suullisesti hoitoon liittyvissä asioissa ja kotiutuessasi saat kirjalliset kotihoito-ohjeet. Lisäksi vastaamme mielellämme kaikkiin hoitoasi koskeviin kysymyksiisi. Toivomme Sinun ymmärtävän antamiemme ohjeiden merkityksen ja osallistuvan aktiivisesti hoitoosi.