Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta
Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle...

Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta

19.6.2024

Lue lisää

Takaisin edelliselle sivulle

Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta

koristeellinen

19.6.2024

Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa. Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa.

Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista

Lapin aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelurakenteen keventämiseen liittyvistä käytännön toimista. Tälläkin hetkellä paikkoja käytetään yli kuntarajojen, joten muutossuunnitelmat etenevät palvelualueittain. Ensimmäisenä päätöksenteossa oli Itäisen palvelualueen suunnitelmia Kemijärveä lukuun ottamatta. Muut vastaavat suunnitelmat tulevat päätöksentekoon myöhemmin.

Lapin aluevaltuusto on tehnyt päätökset keventämistavoitteista ja -periaatteista huhtikuussa hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelman ja sote-palvelujen strategian yhteydessä. Esimerkiksi pitkäaikainen laitoshoito tulee lakisääteisesti lopettaa ja kevyempiä asumismuotoja ja kotona asumisen tukemista lisätä. Esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista on Lapissa huomattavasti valtakunnallisia suosituksia enemmän. Paikkamäärät täytyy laskea lähemmäs suositustasoa vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelmissa on huomioitu aluevaltuuston ohjeiden mukaan väestön palvelutarve, kiinteistöjen ominaisuudet, ostopalvelusopimusten ehdot ja yksiköiden järkevä koko.

Itäisellä palvelualueella on tavoite vähentää yhteensä 105 hoivapaikkaa sisältäen ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä lyhytaikaishoidon ja kotisairaalan lyhytaikaispaikat eli niin sanotut lupapaikat.

Pelkosenniemellä on tavoite vähentää 7 ympärivuorokautisen palvelusasumisen paikkaa ja lisätä 4 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa ja 1 kotisairaalan lupapaikka. Muutosten myötä kotihoidon resursseja voidaan lisätä. Käytännössä palvelukoti Onnela muutetaan hybridiyksiköksi, jossa on jatkossa 14 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka, 1 kotisairaalan lupapaikka sekä 4 yhteisöllisen asumisen paikkaa.

Sallassa on tavoite vähentää Attendon asumispalveluyksiköistä 16 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja lisätä 13 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa, 1 kotisairaalan lupapaikka ja kolme intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa.

Savukoskella on tavoite vähentää 10 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 6 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 kotisairaalan lupapaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä vielä tässä vaiheessa. Käytännössä Saukodin uudisrakennuksen myötä ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat vähenevät 13 paikkaan, ja lisäksi yksikössä on jatkossa 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka ja 1 kotisairaalan lupapaikka.

Sodankylässä on tavoite vähentää 36 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 11 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 intervallipaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä tässä vaiheessa.

Käytännössä Sodankylässä 32-paikkainen ympärivuorokautinen palveluasumisyksikkö Nutukas lopetetaan vähitellen vuoden 2025 loppuun mennessä. Yksikköön ei oteta enää uusia asukkaita, ja syksyllä 2025 Nutukkaan asiakkaille tarjotaan uutta asumispaikkaa muista Sodankylän yksiköistä. 

Lisäksi Hannuksenkartanosta vähennetään 4 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja toisaalta lisätään koko Itäisen palvelualueen yhteiset 4 sosiaali- ja kriisipaikkaa. Hannuksenkartano on jatkossa hybridiyksikkö, jossa on 46 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 8 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa. Helmikodin toiminta säilyy ennallaan.

Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa.

Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa.

Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa

Aluevaltuusto päätti huhtikuussa, että muun muassa Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa ei enää ylläpidetä erillistä vuodeosastoa.

Aluehallitus päätti nyt akuuttivuodeosastojen lakkaamisesta Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa. Kotisairaalatoimintaa laajennetaan Pelkosenniemelle ja Savukoskelle. Sallassa kotisairaala jo toimii, ja Kolarissa se on käynnistetty osana sote-palvelujen kehittämisen pilottia. Sallan ja Pelkosenniemen akuuttivuodeosastot lakkautetaan kesän 2024 sulkujen jälkeen. Kolarin vuodeosasto on ollut suljettuna joulukuusta 2023.

Kotisairaalatoiminnassa tarjotaan sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona ja asumisyksiköissä sekä kotisairaalan hoitotiloissa. Kotisairaaloissa hoidetaan infektio- ja haavapotilaita ja tulevaisuudessa myös saattohoitopotilaita sekä muita potilaita sitä mukaa, kun kotisairaalatoiminta kehittyy.  Kotisairaala ja kotihoito vähentävät tarvetta osasto- ja laitoshoidolle. Myös yhteistyö ensihoidon kanssa on tärkeää.

Kotisairaalan asiakkailla on lupa siirtyä ennalta sovittuun lupapaikkaan vuodeosastolle tai hoivayksikköön, jos hänen toimintakykynsä laskee. Sallassa hoivayksiköiden lupapaikat toteutetaan Attendo Kuukkelin kanssa, Pelkosenniemellä palvelukoti Onnelassa, Savukoskella Saukodilla ja Kolarissa palvelukoti Tannassa. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat hoidetaan Sallan osalta ensisijaisesti Kemijärvellä, Pelkosenniemen ja Savukosken osalta Sodankylässä ja Kolarin osalta Pellossa.

Aluehallitus myös merkitsi tiedoksi Kolarin sote-palvelujen kehittämisen raportin ja totesi, että toiminnan kehittäminen jatkuu.

Laitoshoito lakkautetaan Tornion Suensaaressa ja Kemin Nestorissa

Aluehallitus päätti, että Suensaaren palvelukeskuksen 31-paikkainen pitkäaikainen laitoshoito Torniossa puretaan vaiheittain. Asukkaille järjestetään palvelutarpeen mukainen hoiva ympärivuorokautisena palveluasumisena palvelukeskuksessa tai tarvittaessa muissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä. Suensaari muuttuu hybridiyksiköksi, jossa tuotetaan ympärivuorokautista palveluasumista ja intervallihoitoa.

Aluehallitus päätti myös, että Nestorin vanhainkodin 29 laitoshoidon paikkaa Kemissä puretaan ja asiakkaille järjestetään korvaavana palveluna ympärivuorokautista palveluasumista. Jatkossa palvelu toteutetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä, jotka voivat olla myös yksityisiä sopimusyksiköitä.

Käytännössä Suensaaressa tai Nestorissa ei tehdä enää uusia pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituspäätöksiä. Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa. Lain mukaan pitkäaikainen laitoshoito pitää purkaa vuoden 2027 loppuun mennessä.

Rovaniemen Aaltoranta muuttuu syksyllä palveluseteliyritykseksi

Aluehallitus merkitsi tiedoksi, että Rovaniemen Aaltorannnan vuokrasopimus päättyy ja yksikkö muuttuu Yrjö ja Hanna Asumispalvelut2 Oy:n ylläpitämäksi yksiköksi. Aaltoranta on 24-paikkainen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö.

Yrjö ja Hanna Asumispalvelut2 Oy hakeutuu ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelituottajaksi. Hyvinvointialue tarjoaa Aaltorannan asukkaille palveluseteliä, jolloin asukkaat voivat joko jäädä Aaltorantaan tai valita jonkun muun palveluseteliyrityksen. Asiakas voi myös kieltäytyä palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialue järjestää palvelun joko omissa yksiköissään tai sopimusyritysten yksikössä.

Kemin ja Keminmaan ikääntyneiden päivätoiminta järjestetään Kemin keskustan palvelutalossa

Aluehallitus päätti, että Kemin ja Keminmaan ikääntyneiden päivätoiminta järjestetään syyskuusta alkaen Kemin keskustan palvelutalossa.

Tällä hetkellä Kemin ja Keminmaan päivätoimintaa on järjestetty Keminmaassa Kallinrannan kiinteistössä. Kahden kunnan yhteisessä mallissa päivätoimintaa on voitu järjestää jokaisena arkipäivänä, eikä toimintaa tarvitse supistaa kesälomien aikana.

Aluehallitus päätti maaliskuussa, että Kemin päiväsairaalan toiminta korvataan muun maussa kotihoidolla ja päiväkeskustoiminnalla. Päätöksen takia Kemin ja Keminmaan yhteiseen päivätoimintaan Kallinrantaan on tullut ja tulossa uusia asiakkaita, ja Kallinrannan tilat eivät enää ole riittävät toimintaan.

Aluehallitus huomioi jääviydet ja valmistelee palveluverkkopäätökset uudelleen

Aluehallitus päätti käynnistää uudelleen palveluverkon muutoksia koskevan päätöksenteon. Uudessa valmistelussa kunnanhallitusten jäsenet ja kuntien johtavat viranhaltijat eivät osallistu asian käsittelyyn aluehallituksessa tai muissa hyvinvointialueen toimielimissä. Aluevaltuustossa he kuitenkin voivat osallistua päätöksentekoon. Varovaisuusperiaatetta noudattaen myös kunnanvaltuustojen puheenjohtajistojen tulisi arvioida, ovatko he esteellisiä. Aluehallitus päättää erikseen uuden valmistelun käytännön toteutuksesta ja asian saattamisesta aluevaltuuston käsittelyyn.

Päätöksen taustalla on Itä-Suomen hallinto-oikeuden toukokuussa tekemä päätös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päätöksenteon esteellisyyksistä. Myös Lapissa aluevaltuuston 22.4.2024 tekemistä säästö- ja palveluverkkolinjauksista on tehty valituksia hallinto-oikeuteen. Esityksiä on valmistellut aluehallitus, jonka jäsenistä osa on ollut mahdollisesti esteellisiä niin sanotun kaksoisroolin vuoksi.

Toisaalta aluehallitus päätti, että se panee täytäntöön aluevaltuuston 22.4.2024 tekemät päätökset, ellei muutoksenhakuviranomainen kiellä täytäntöönpanoa. Aluevaltuuston säästö- ja palveluverkkolinjauksista on tehty valituksia, mutta esimerkiksi muotovirheet kokouksen kulussa eivät välttämättä johda päätösten kumoamiseen. Palvelumuutoksia on tärkeä jo toteuttaa, jotta hyvinvointialue saa taloutensa tasapainoon. Jos toimeenpanossa ei edettäisi, epävarmuus ja epäselvyys olisivat asukkaiden ja henkilöstön kannalta kestämätöntä. Toimeenpanossa toimitaan kuitenkin niin, että muutokset voidaan palauttaa ennalleen, jos aluevaltuuston päätöksiä kumotaan.

Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa

Aluehallitus päätti, että hyvinvointialue ottaa syksyn aikana käyttöön kansallisen 116117-päivystysapupalvelun. Puhelinpalvelussa terveydenhuollon ammattilaiset neuvovat äkillisissä terveysongelmissa erityisesti oman terveysaseman ollessa kiinni. Potilaat ohjataan oikeisiin palveluihin tai heille annetaan itsehoito-ohjeet. Toimintaa varten hyvinvointialue perustaa päivystysapuyksikön sekä kahdeksan sairaanhoitajan toimea ja yhden osastonhoitajan viran.

Muita päätöksiä 

Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston päätöksen, jonka mukaan mikään hyvinvointialue ei saa lainanottovaltuuksia ensi vuodelle. Syynä on, että hyvinvointialueiden talousarvioiden vuosikatteet ovat olleet tänä vuonna huonot.

Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin aluehallintoviraston selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon yhdenvertaisesta toteutumisesta vuonna 2023.

Myönnettiin Maija Liisa Gutormille ero hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsenyydestä ja nimettiin Utsjoen uudeksi jäseneksi Kirsi Kvist-Aikio. Päätettiin, että Tervolan edustajana vammaisneuvostossa toimii Elina Volotisen sijaisena Eeva Hiltunen. Volotinen ei ole käytettävissä elokuuhun 2025 asti. 

Hyväksyttiin kuljetuspalvelujen liiketoiminnan luovutus Tervia Logistiikka Oy:lle. Pohjois-Suomen yhteistyöalueen hyvinvointialueet ovat perustaneet osakeyhtiön. Yhtiölle siirtyy hyvinvointialueen henkilökuljetusten hankinta ja sopimukset, kuljetusten tilaus- ja välitystoiminta sekä niihin liittyvä henkilöstö. Suunnitelmien mukaan palvelut siirtyvät joulukuussa 2024.

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen ja esittää, että aluevaltuusto merkitsee kertomuksen tiedoksi.

Päätettiin käynnistää työvuorosuunnittelujärjestelmän ja siihen liittyvien palveluiden hankinta. Hankinnan kustannukset ovat arviolta noin 3,2 miljoonaa neljän vuoden ajalta.

Tehtiin muutoksia sosiaalipalvelujen toimivaltaa koskeviin päätöksiin.

Keskusteltiin lausuntoluonnoksesta, jonka hyvinvointialue antaa sosiaali- ja terveysministeriölle terveydenhuoltolain uudesta lakiesityksestä. Lakiesityksessä ehdotetaan, että jatkossa jokaisella hyvinvointialueella olisi yksi yliopistollinen sairaala tai keskussairaala. Lausunnon hyväksymisestä päätetään seuraavassa kokouksessa 26.6. Lausuntoluonnos ei ole vielä julkinen.

Perustettiin ensihoidon sisäisiksi sijaisiksi 17 ensihoitajan tointa. Uudet toimet perustuvat hyvinvointialueen ensihoitopalvelun palvelutasopäätökseen vuodelle 2024.

Perustettiin sosiaalipalveluihin uusia virkoja ja toimia. Tavoitteena on panostaa talouden sopeuttamisohjelman mukaisesti ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä vastata lainsäädäntömuutoksiin. Eri puolille hyvinvointialuetta perustetaan 10 sosiaalityöntekijän virkaa, 2 psykologin virkaa, 3 sosiaaliohjaajan virkaa, 2 perheohjaajan virkaa, 1 perhetyöntekijän virka, 2 kuraattorin tointa, 1 laitoshuoltajan toimi, 1 ravitsemustyöntekijän toimi, 1 palveluohjaajan virka ja 3 päiväkeskusohjaajan toimea.  

Merkittiin tiedoksi hyvinvointialueen talousraportti tammi-huhtikuulta. Kirjanpito osoitti huhtikuun lopussa 17,4 miljoonaa euroa alijäämää. 

Hyväksyttiin talousarviokehys taloussuunnitelmavuosille 2025–2027 ja talousarviolle 2025. Tavoitteeksi asetettiin, että vuosikate vuonna 2025 on vähintään 86,1 miljoonaa euroa ja vuosina 2023–2024 muodostuvat alijäämät katetaan viimeistään vuoden 2028 talousarviossa. Talousarvion valmistelua käsitellään ja ohjeistetaan aluehallituksessa säännöllisesti syksyn 2024 aikana.

Vahvistettiin Lapin keskussairaalan tontille rakennettavan Rovaniemen kaupungin Neljän Tuulen sairaalakoulun tontin vuosivuokrat sekä maanvuokra- ja rasitesopimus.  

Päätettiin Lapin keskussairaalan heräämön, Vilkka-rakennuksen ja infektiontorjuntayksikön tilamuutos- ja perusparannusten jatkosta vuodelle 2024.  

Hyväksyttiin muutoksia organisaatiorakenteeseen. Ruokapalvelut-vastuualue muutetaan Tekniset ja logistiikkapalvelut -vastuualueen vastuuyksiköksi. Ruokapalvelujohtajan virka muutetaan ruokapalvelupäällikön viraksi. Talouspalvelut ja toimistopalvelut yhdistetään Talous- ja toimistopalveluiden vastuualueeksi. Vastuualuetta johtaa jatkossa talousjohtaja. Toimistopalveluiden johtajan virka lakkaa.

Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koskee oman toiminnan turvaamista ikäihmisten ja vammaisten asumispalveluissa sekä lastensuojelussa viimeistään vuonna 2035. 

koristeellinen Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta
19.6.2024
Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle...
koristeellinen

Lapin aluehallituksen päätöstiedote 19.6.2024 pidetystä kokouksesta


Aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelumuutosten yksityiskohdista. Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa. Valtakunnallinen 116117-päivystysavun numero otetaan käyttöön myös Lapissa.

Tuoreimmat ajankohtaiset H2

Aiheeseen liittyvää

Sisältöjulkaisija

  1. Aluehallituksen kokoustiedote 16.6.2025 pidetystä kokouksesta
    Sari Auvisesta henkilöstöjaoston puheenjohtaja. Aluehallitus valitsi edustajansa lautakuntiin ja...

    Aluehallituksen kokoustiedote 16.6.2025 pidetystä kokouksesta

    16.6.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen kokoustiedote 16.6.2025 pidetystä kokouksesta

    16.6.2025

    Sari Auvisesta henkilöstöjaoston puheenjohtaja. Aluehallitus valitsi edustajansa lautakuntiin ja vaikuttamistoimielimiin. 

    Sari Auvisesta henkilöstöjaoston puheenjohtaja

    Aluehallitus valitsi henkilöstöjaoston puheenjohtajaksi SDP:n Sari Auvisen ja varapuheenjohtajaksi keskustan Pekka Rainion. Muut jäsenet ovat Helena Kaikkonen-Tiensuu, Antti Kerkelä, Maria-Riitta Mällinen, Annika Sipola ja Pertti Hemminki. Jäsenvalinnat ovat voimassa kaksi vuotta kuten aluehallituksen jäsenvalinnatkin.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus merkitsi tiedoksi aluevaltuuston päätöksen aluehallituksen kokoonpanosta ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle 2025-2027. 

    Nimettiin konserni- ja tilajaoston esittelijöiksi lakiasiainjohtaja Miikka Ruokamo ja tekninen johtaja Anne Korhonen, henkilöstöjaoston esittelijäksi henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen, sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan esittelijöiksi sosiaalijohtaja Liisa Niiranen ja toimialajohtaja Miia Palo, yksilöasioiden jaoston esittelijöiksi sosiaalijohtaja Liisa Niiranen, pelastus- ja valmiuslautakunnan esittelijöiksi pelastusjohtaja Markus Aarto ja johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ja saamen kielen lautakunnan esittelijäksi saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämispäällikkö Tuuli Miettunen.

    Nimettiin aluehallituksen edustajat lautakuntiin ja vaikuttamistoimielimiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnassa aluehallituksen edustaja on Raija Kerätär, pelastus- ja valmiuslautakunnassa Marja-Leena Laitinen, saamen kielen lautakunnassa Maria-Riitta Mällinen, nuorisovaltuustossa Jarmo Siivikko, vammaisneuvostossa Tuomas Koskiniemi ja vanhusneuvostossa Antti Liikkanen. 

    Nimettiin hyvinvointialueen ehdokkaita jäseniksi ja varajäseniksi yhtiöiden hallituksiin. Rovaniemen Keskuspesula Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi esitetään Terhi Heikkilää ja jäseniksi Nina Niittyvuopiota ja Matti Henttusta. LapIT Oy:n varapuheenjohtajaksi esitetään Laura Laksoa. Lappica Oy:n puheenjohtajaksi esitetään Raija Kerätärtä ja jäseniksi Kimmo Suopajärveä ja Akseli Erkkilää. Meri-Lapin kuntapalvelut Oy:n jäseneksi esitetään Jani Kalasniemeä, Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n jäseneksi Karoliina Harjuojaa ja Pellon Serviisi Oy:n jäseneksi Jonna Pekkalaa. Oulunkaaren Työterveys Oy:n jäseneksi esitetään Helvi Hamaria ja Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n jäseneksi Sannukka Martikaista. Tervia Logistiikka Oy:n jäseniksi esitetään Maarit Alalahtea ja Minna Muukkosta.

    Valittiin NordLab hyvinvointiyhtymän yhtymäkokousedustajiksi Outi Rämö, Heli Trög ja Miikka Alajääskö.

    Nimettiin Susanna Viitala, Viivi Järvelä, Pekka Rainio ja Terje Juutilainen ehdokkaiksi Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan eli Tervian hallintoneuvostoon.

    Nimettiin aluehallituksen kokouksiin osallistuvat viranhaltijat.

    Hyväksyttiin työterveyspalveluja koskeva sopimus Lappica Oy:n kanssa.

    Hyväksyttiin tukipalveluja koskevia nimikemuutoksia. Muutokset liittyvät päättyneisiin yt-neuvotteluihin ja koskevat 13 työntekijää. 

    Merkittiin tiedoksi tammi-huhtikuun talousraportti. Tämänhetkisen tilipäätösennusteen mukaan hyvinvointialueen talous jäisi tänä vuonna noin 22 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

    Hyväksyttiin aluehallituksen kokousaikataulu. Kokoukset ovat jatkossa pääsääntöisesti maanantaisin.

    Päätettiin panna täytäntöön aluevaltuuston 7. huhtikuuta tekemät päätökset.

     

    Lisätietoja:

    https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    Aluehallituksen kokoustiedote 16.6.2025 pidetystä kokouksesta
    16.6.2025
    Sari Auvisesta henkilöstöjaoston puheenjohtaja. Aluehallitus valitsi edustajansa lautakuntiin ja...

    Aluehallituksen kokoustiedote 16.6.2025 pidetystä kokouksesta


    Sari Auvisesta henkilöstöjaoston puheenjohtaja. Aluehallitus valitsi edustajansa lautakuntiin ja vaikuttamistoimielimiin. 

  2. Aluehallituksen kokoustiedote 28.5.2025 pidetystä kokouksesta
    Valtion muutostukiprojekti osoitti sekä onnistumisia että kehittämiskohtia.

    Aluehallituksen kokoustiedote 28.5.2025 pidetystä kokouksesta

    28.5.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen kokoustiedote 28.5.2025 pidetystä kokouksesta

    28.5.2025

    Valtion muutostukiprojekti osoitti sekä onnistumisia että kehittämiskohtia.

    Aluehallituksen väistyvä puheenjohtaja Tapani Melaluoto: ”Luottamushenkilöiden tärkein tehtävä on tavoitteiden asettaminen ja tulosten arvioiminen”


    Lapin kautta aikain ensimmäinen aluehallitus kokoontui tänään viimeistä kertaa. Aluehallituksella on ollut kolmen vuoden aikana 91 kokousta ja 1856 päätettävää asiaa. Puheenjohtaja Tapani Melaluoto kiitti kokoussihteereitä, virkajohtoa ja luottamushenkilöitä yhteistyöstä ja kertoi pyrkineensä toimielimen johdossa yhdenvertaisuuteen ja yhdessä tekemiseen.

    -Kun priimaa tulee, niin kyllä siinä on aina taustalla luottamushenkilöiden ja virkahenkilöstön yhteinen tekeminen ja hyvä yhteistyö, Melaluoto toteaa.

    Melaluodon mielestä luottamushenkilöiden tärkein tehtävä on tavoitteiden asettaminen. Viranhaltijoilla täytyy olla oikeus vapaaseen valmisteluun, minkä jälkeen luottamushenkilöt tekevät päätökset. Erityisen tyytyväinen Melaluoto on ollut organisaation uudistamistyöhön.

    -Vielä missään vaiheessa ei ole päädytty umpikujaan, vaan aina on ollut reitti, mitä pitkin mennä eteenpäin, Melaluoto kertaa mennyttä kautta.

    Lapin aluevaltuusto kokoontuu 9. kesäkuuta ja valitsee uuden aluehallituksen.

     

     

    Valtion muutostukiprojekti osoitti sekä onnistumisia että kehittämiskohtia


    Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston julkaiseman Hyvinvointialueiden muutostukiprojektin loppuraportin. Ministeriöiden ja Työ- ja hyvinvoinnin laitoksen edustajista koostuneen työryhmän mukaan Lapin hyvinvointialue on uudistanut palvelurakenteita oikeaan suuntaan. Palvelut toimivat varsin hyvin, ja kokonaiskustannusten kasvukäyrä on taittunut eikä poikkea muista alueista.

    Lapin hyvinvointialueen vuosien 2023-2024 asukaskohtainen alijäämä on maan korkeimpia. Alue tavoittelee alijäämien kattamista vasta vuoteen 2030 mennessä. Hyvinvointialueen näkemyksen mukaan rahoitusjärjestelmä, erityisesti siirtymätasaus, kohtelee Lappia epäedullisesti.

    Loppuraportissaan työryhmä kannustaa hyvinvointialuetta jatkamaan määrätietoisesti palveluverkkomuutoksia ja tilojen karsimista. Lapin hyvinvointialueen asukaskohtainen tilakanta on maan viidenneksi suurin. Lisäksi tilavuokrat ovat kalliit erityisesti niissä sopimuksissa, jotka siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille. Keskimääräinen vuokrataso voisi säästää useita miljoonia vuodessa.

    Esimerkiksi iäkkäiden kotihoidon ja ympärivuorokautisen asumispalvelun sekä perustason vastaanottopalvelujen yksikkökustannukset ja asiakaskontaktien määrät ovat muuta maata korkeammat. Jos eroja on jatkossakin, Lapin tulee vertailla prosessejaan tarkemmin verrokki-alueiden kanssa.

    Kiitosta pienten asiointialueiden yhdistelmäpalveluille

    Työryhmä tunnisti monia Lapin erityisolosuhteita. Esimerkiksi pitkät välimatkat, ikääntyvä väestö ja runsas matkailu haastavat aluetta.

    -Lappi hakee tuottavuutta suuruuden ekonomian, sektoroitumisen ja erikoistumisen sijaan pienestä, joustavasta ja laaja-alaisesta toiminnasta, raportti kiittelee.

    Lapissa on toimivia ratkaisuja, joissa pieni, mutta hyvin ammattitaitoinen henkilökunta pystyy vastaamaan monipuolisesti paikallisiin tarpeisiin. Yhteisiä tiloja ja työntekijöitä hyödynnetään monipuolisesti esimerkiksi perinteisten vuodeosastojen korvaamisessa sekä perusterveydenhuollon järjestämisessä.

    -Palveluja täydennetään etäpalveluilla ja liikkuvilla palveluilla sekä naapuripaikkakunnalta saatavilla palveluilla. Ammattilaisresursseja jaetaan ja tasataan etätyön ja liikkuvan työn avulla. Myös variaatio palvelutuotannon malleissa sallitaan, työryhmä kuvailee.

    Kiitosta saavat myös kotisairaalatoiminnan lisääminen sekä hoidonjatkuvuuden parantaminen omalääkäreiden avulla.

    Sairaaloiden työnjaon tarkastelua jatkettava

    Työryhmä suosittelee, että hyvinvointialue arvioi Länsi-Pohjan keskussairaalan roolia sekä palveluverkon että ulkoistuksen tuottavuuden kannalta. Kummankin keskussairaalatoimipisteen tuottavuus sekä niiden väliset potilasvirrat vaativat tarkempaa selvittelyä. On tärkeää todentaa, miten uuden niin sanotun sairaalalain keskittämisvaatimukset näkyvät potilasvirroissa ja kustannuksissa.

    Oulun yliopistollinen sairaala tuottaa merkittävän osan erikoissairaanhoidon palveluista. Siksi Lapin tulisi edistää hyvinvointialueiden välisten laskutusperiaatteiden kehittämistä ja laskutuksen läpinäkyvyyttä.

    Lapin hyvinvointialue osallistui valtioneuvoston vapaaehtoiseen muutostukiprojektiin viime talven ajan. Muita hyvinvointialueita olivat Itä-Uusimaa, Keski-Suomi, Satakunta sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.

     

     

    Muita päätöksiä


    Merkittiin tiedoksi Rovaniemen alueen vuokratiloista ja Muurolan entisestä sairaala-alueesta tehty tarveselvitys. Toimitiloja koskevat päätökset tehdään myöhemmin osana palveluverkkomuutoksia.

    Esitetään, että uusi aluehallitus hyväksyisi aluehallituksen loppuvuoden kokousaikataulut ja että aluevaltuusto hyväksyisi aluevaltuuston kokousaikataulut.

    ---

    Esitetään, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi Saamelaiskäräjien kirjeen saamen kielen lautakuntaan liittyen. Hyvinvointialue on pyytänyt Saamelaiskäräjiä nimeämään saamen kielen lautakuntaan tasa-arvolain mukaiset edustajat. Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto arvioi, onko sen mahdollista päättää saamen kielen lautakunnan valinnasta vielä 9. kesäkuuta.

    Evttohuvvo, ahte guovllustivra merke diehtun Sámedikki reivve, mii guoská sámegiela lávdegotti. Buresveadjinguovlu lea bivdán Sámedikki nammadit dássearvolága mielde sámegiela lávdegoddái ovddasteaddjiid. Evttohuvvo guovllustivrii, ahte guovllustivra árvvoštallá, leago vejolaš mearridit sámegiela lávdegotti válljemis vel geassemánu 9. beaivve.

    ---

    Päätettiin esittää valtioneuvoston kanslialle, että saamelaisten kansallinen psykososiaalisen tuen palveluyksikkö Uvjan käyttämättä jäävä rahoitus siirretään vuodelle 2026. Lapin hyvinvointialue tuottaisi palvelun myös vuonna 2026 rahoituksen mahdollistamassa laajuudessa.

    Mearriduvvui evttohit stáhtaráđi kansliijai, ahte sirdit jahkái 2026 ruhtadeami, mii sámi našuvnnalaš psykososiála doarjaga bálvalanovttadat Uvjjas báhcá geavatkeahttá. Lappi buresveadjinguovlu buvttadivččii maiddái jagis 2026 bálvalusa dan mielde, man ollu dan várás lea ruhtadeapmi.

    ---

    Hyväksyttiin hoitotyön johtaja Leena Karjalaisen irtisanoutumispyyntö, sillä hän on jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa. Jatkotoimenpiteistä päätetään erikseen.

    Päätettiin osittain oikaista teknisen johtajan tekemää palkkauksen muutokseen liittyvää päätöstä.

    Hylättiin palkan takaisin perintää koskeva oikaisuvaatimus.

    Hylättiin johdon assistentin valintaa koskeva oikaisuvaatimus.

    Aluehallitus merkitsi osaltaan tukipalvelujen organisaatiouudistukseen liittyneet yhteistoimintaneuvottelut päättyneiksi. Neuvottelujen aikana mahdollisten irtisanomisten määrä pieneni 55 henkilöstä 15 henkilöön. Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset voivat koskea enintään 27 henkilöä. Lomautuksia ei toteuteta. Tukipalvelujen vastuualueet vähenevät kolmeen vuoden alusta lähtien. Järjestämisen tuen vastuualuejohtajana toimii vuoden alusta lähtien toimialajohtaja Mikko Häikiö, hallinnon tuen vastuualuejohtajana henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen ja tuotannon tuen vastuualuejohtajana tekninen johtaja Anne Korhonen.

    Aluehallitus merkitsi osaltaan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistymiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut päättyneiksi vastuualuetason osalta. Irtisanomiset ovat mahdollisia enintään kymmenen esihenkilön tai johtajan osalta. Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset voivat koskea enintään 64 henkilöä. Aluehallitus päätti käynnistää uudet yhteistoimintaneuvottelut vastuuyksikkö- ja alayksikkötason osalta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuualueet vähenevät neljään vuoden alusta lähtien. Vastuualueet ovat jatkossa lasten, nuorten, perheiden ja vammaisten palvelut, sote-keskuspalvelut, ikääntyneiden palvelut sekä somaattinen erikoissairaanhoito.

    Hyväksyttiin LapIT Oy:n Titania-pääkäyttäjäpalvelun henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksena Lapin hyvinvointialueelle. Palvelun tuottaminen omana toimintana on edullisempaa kuin ostopalvelun hankkiminen.

    Päätettiin oikeuttaa viranhaltijat tekemään toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset tarvittavien logistiikkapalvelujen työntekijöiden kanssa. Sopimukset ovat olleet aiemmin määräaikaisia.

    Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston tekemä päätös, jonka mukaan Lapin hyvinvointialueella ei ole lainanottovaltuutta vuodelle 2026. Hyvinvointialueella on kuitenkin investointitarpeita, joten hyvinvointialue esittää valtiovarainministeriölle neuvottelujen käynnistämistä lainanottovaltuuksien saamiseksi.

    Hyväksyttiin talousarviokehys vuoden 2026 talousarviolle ja tulevien vuosien taloussuunnitelmille. Tavoite on, että vuosikate on vuonna 2026 vähintään 52 miljoonaa ja vuosien 2023-2024 alijäämät katetaan viimeistään vuonna 2030. Talousarviokehystä tarkennetaan vastuualuetasolle myöhemmin.

    Päätettiin ottaa pitkäaikaista lainaa investointeja varten enintään noin 65 miljoonaa euroa.

    Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö, joka koskee terveydenhuoltolain asetusluonnoksia. Ensimmäinen asetusluonnos määrittää, missä sairaaloissa voidaan tehdä tiettyjä leikkauksia ja toimenpiteitä. Toinen määrittää, miten erikoissairaanhoidon tehtävät tulisi jakaa tai keskittää sairaaloiden välillä. Kolmas asetus liittyy kiireelliseen hoitoon ja päivystykseen liittyviin määräyksiin. Aluehallitus päättää erikseen Lapin hyvinvointialueen lausunnon hyväksymisestä. 

    Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski osallistuvan budjetoinnin käyttöönottoa.

    Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston julkaisu hyvinvointialuemuutoksen etenemisestä ja alueiden ohjaamisen kehittämisestä.

    Merkittiin tiedoksi hyvinvointialueiden puheenjohtajien yhteinen kannanotto, jonka mukaan hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle.

     

    Lisätietoja esityslistasta/pöytäkirjasta: https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat

    Aluehallituksen kokoustiedote 28.5.2025 pidetystä kokouksesta
    28.5.2025
    Valtion muutostukiprojekti osoitti sekä onnistumisia että kehittämiskohtia.

    Aluehallituksen kokoustiedote 28.5.2025 pidetystä kokouksesta


    Valtion muutostukiprojekti osoitti sekä onnistumisia että kehittämiskohtia.

  3. Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle
    Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen...

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle

    21.5.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat yhteiskuvassa.

    Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi

    21.5.2025

    Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta.

    Ensimmäisten vuosien taloudellinen paine on ollut kova. Hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvoite nykymuodossaan ei vastaa alueiden käynnistyksessä ilmenneisiin haasteisiin eikä huomioi toimintaympäristön nopeita muutoksia. Kaikilla alueilla olemme käynnistäneet rakenteellisia uudistuksia ja kustannusvaikuttavuuden parannuksia, mutta vaikutukset realisoituvat viiveellä. Siksi alijäämien kattamisvelvoitteen aikajänteen pidennys olisi perusteltu, kustannusneutraali ja mahdollistaisi hallitun muutoksen ilman hallitsemattomia säästötoimia. Äkkijyrkät säästötoimet voivat vaarantaa palvelujen perustuslaillisen saatavuuden, yleistä luottamusta ja luottamuksen romahtaessa lopulta koko yhteiskunnan turvallisuuden. 

    Samanaikaisesti on tärkeää tunnustaa rahoituksen muutosta määrittävän hyvinvointialueindeksin merkitys alueiden rahoituksen vakauden turvaamisessa. Henkilöstökulujen kasvu on ollut ja tulee uuden työehtosopimuksen myötä olemaan nopeampaa kuin indeksin korotusvara. Tämä muodostaa riskin alueiden taloudelliselle tasapainolle ja kyvylle ylläpitää palvelujen laatua ja saatavuutta. Tarvitsemme järjestelmää, joka tunnistaa ja reagoi dynaamisesti henkilöstökulujen sekä palveluostojen hintojen todelliseen kehitykseen, jotta alueiden toimintaedellytykset säilyvät kestävällä pohjalla.

    Hyvinvointialueiden perustamisen keskiössä on asiakaslähtöisyyden vahvistaminen. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä asukkaiden tarpeista käsin, moniammatillisesti ja saumattomasti – ei organisaatiolähtöisesti ja siiloutuen. Alueet ovat jo käynnistäneet rohkeita kokeiluja ja uudistuksia, mutta alueilla tarvitaan liikkumatilaa ja tukea asiakaslähtöisyyden vahvistamiseen. Tähän liittyy kiinteästi asukkaiden osallisuuden ja luottamuksen vahvistaminen. Meidän on yhdessä osoitettava, että rakennamme muutosta ihmisten parhaaksi – kuunnellen, osallistuen ja läpinäkyvästi.

    Ensimmäiset vuodet ovat olleet oppimista, luottamuksen rakentamista ja muutoksiin sopeutumista. Nyt on aika vahvistaa edellytyksiä pitkäjänteiselle, vaikuttavalle ja taloudellisesti kestävälle kehittämiselle hyvinvointialueilla. Yhteistyössä valtion ja kuntien kanssa löydämme ratkaisut, jotka varmistavat, että hyvinvointialueet voivat täyttää lupauksensa asukkaille – nyt ja tulevaisuudessa.

    Ensimmäisen valtuustokauden aluehallituksien puheenjohtajat kokoontuivat kokoukseen Kolilla 15.–16.5.2025.

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat

    Lisätietoja:

    Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
     

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat yhteiskuvassa. Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle
    21.5.2025
    Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen...
    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat yhteiskuvassa.

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle


    Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä...

  4. Aluehallituksen kokoustiedote 14.5.2025 pidetystä kokouksesta
    Aluehallitus vaatii nopeita säästötoimia tämän vuoden talouden oikaisemiseksi. Aluehallitus käsittelee...

    Aluehallituksen kokoustiedote 14.5.2025 pidetystä kokouksesta

    14.5.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen kokoustiedote 14.5.2025 pidetystä kokouksesta

    14.5.2025

    Aluehallitus vaatii nopeita säästötoimia tämän vuoden talouden oikaisemiseksi. Aluehallitus käsittelee uudet säästöehdotukset viimeistään elokuussa ja harkitsee sen jälkeen valtion lisärahoituksen hakemista.

    Aluehallitus vaatii nopeita säästötoimia tämän vuoden talouden oikaisemiseksi

    Aluehallitus käsitteli Lapin hyvinvointialueen osavuosikatsauksen tammi-maaliskuulta. Tämänhetkisen arvion mukaan tämän vuoden talous on kääntymässä 26 miljoonaa miinukselle, vaikka tavoitteena on miljoonan euron ylijäämä. Eniten ylityksiä on lastensuojelussa, ikäihmisten palveluissa ja erikoissairaanhoidossa.

    Aluehallitus vaatii, että sosiaali- ja terveyspalvelut valmistelevat säästöehdotukset, joilla hyvinvointialue pysyy tämän vuoden budjetissa. Lisäksi kaikkien toimialojen täytyy valmistella ehdotukset, joilla toimintakate pienenee 2,5 prosenttia vuositasolla. Toimenpiteet eivät kuitenkaan saa vaarantaa riittävien palvelujen järjestämistä. Myös jo aiemmin päätettyjä sopeuttamistoimenpiteitä tulee edistää tehokkaasti.

    Aluehallitus käsittelee uudet säästöehdotukset viimeistään elokuussa ja harkitsee sen jälkeen valtion lisärahoituksen hakemista.

     

     

    Muita päätöksiä

     

    Aluehallitus päätti hallinto-oikeudelle annettavasta lausunnosta, joka koskee Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän edellisten vuosien alijäämien kattamista ja laskutusta. Kemin ja Tervolan kunnat ovat tehneet valituksen aluehallituksen aiemmasta päätöksestä.

     

    Merkittiin tiedoksi Valviralle annettu selvitys kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsystä.

     

    Siirrettiin lakiasiainjohtajalle ja hyvinvointialuejohtajalle toimivalta tehdä vahingonkorvausvaatimuksiin liittyviä päätöksiä.

     

    Hyväksyttiin päivitetty hankintaohje.

     

    Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat vuodeosastojen hallinnollista yhdistämistä sekä päätösten vaikutusten ennakkoarviointia ja maaseutuvaikutusten arviointia.

     

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi luettelot valtuutettujen tekemistä aloitteista sekä merkitsee loppuun käsitellyiksi ne aloitteet, joihin aluehallitus on hyväksynyt vastaukset.

     

    Pyydetään Saamelaiskäräjiä tarkistamaan nimityksensä saamen kielen lautakunnan jäseniksi. Aiempi esitys ei ole tasa-arvolain mukainen.

    Bivdit Sámedikki dárkkistit nammademiid sámegiela lávdegotti lahttun. Ovddit evttohus ii čuovo dásseárvolága.

    Iävtuttuvvoo, et Sämitigge täärhist sämikielâ lävdikode jesânij noomâtmijd. Ovdebâš iävtuttâs ij lah täsiárvulaavâ miäldásâš.

    Raaukât Sääʹmteeʹǧǧ täʹrǩsted nõõmtõõzzees sääʹmǩiõl luʹvddkååʹdd vuäzzliʹžžen. Ääiʹjab eʹtǩǩõs ij leäkku tääʹssärvvlääʹjj meâldlaž.

     

    Uuden aluevaltuuston ensimmäinen kokous on 9.6.2025.

     

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto valitsee toimikaudelleen aluevaltuuston puheenjohtajat, aluehallituksen, tarkastuslautakunnan, sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan, pelastus- ja valmiuslautakunnan ja aluevaalilautakunnan jäsenet sekä vaalilautakunnan suhteellisten vaalien toimittamista varten.

     

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto valitsee saamen kielen lautakuntaan yhteensä 13 jäsentä ja jokaiselle henkilökohtaisen varajäsenen. Viisi jäsentä nimetään Saamelaiskäräjien esityksestä ja yksi jäsen Kolttien kyläkokouksen esityksestä. Aluevaltuuston tulee valita yksi jäsenistä puheenjohtajaksi ja yksi varapuheenjohtajaksi.

    Evttohuvvo guovllustivrii, ahte guovllustivra vállje sámegiela lávdegoddái oktiibuot 13 lahtu ja juohke oktii persovnnalaš várrelahtu. Vihtta lahtu nammaduvvojit Sámedikki evttohusa vuođul ja okta lahttu siidačoahkkima evttohusa vuođul. Guovllustivra galgá válljet lahtuin ovtta ságadoallin ja ovtta várraságadoallin.

    Iävtuttuvvoo kuávluváldustiivrân, et kuávluváldustivrâ väljee sämikielâ lävdikoodán ohtsis 13 jesânid já jyehi jesânân persovnlii värijeessân. Vittâ jeessân nomâttuvvojeh Sämitige iävtuttâs mield já ohtâ jeessân nomâttuvvoo Nuorttâlij sijdâčuákkim iävtuttâs mield. Kuávluváldustivrâ kalga valjiđ oovtâ jeessân saavâjođetteijen já oovtâ jeessân värisaavâjođetteijen.

    Eʹtǩǩeet vuʹvddvälddõʹsse, što vuʹvddvälddõs vaʹlljad sääʹmǩiõl luʹvddkådda õhttseʹžže 13 vuäzzla da juõʹǩǩkiʹžže personpuõđlaž vääʹrrvuäzzla. Vitt vuäzzla nõõmtet Sääʹmteeʹǧǧ eʹtǩǩõõzzâst da õõut vuäzzla Saaʹmi siidsåbbar eʹtǩǩõõzzâst. Vuʹvddvälddõs âlgg vaʹlljeed õõut vuäzzlain saaǥǥjååʹđteeʹjen da õõut väärrsaaǥǥjååʹđteeʹjen.

     

    Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää merkitä tiedoksi mahdolliset kirjalliset ilmoitukset valtuustoryhmistä sekä niiden nimistä ja puheenjohtajista.

     

    Henkilöstöasioiden toimivaltaa koskeva pykälä numero 215 palautettiin valmisteluun. 

    Aluehallituksen kokoustiedote 14.5.2025 pidetystä kokouksesta
    14.5.2025
    Aluehallitus vaatii nopeita säästötoimia tämän vuoden talouden oikaisemiseksi. Aluehallitus käsittelee...

    Aluehallituksen kokoustiedote 14.5.2025 pidetystä kokouksesta


    Aluehallitus vaatii nopeita säästötoimia tämän vuoden talouden oikaisemiseksi. Aluehallitus käsittelee uudet säästöehdotukset viimeistään elokuussa ja harkitsee sen jälkeen valtion lisärahoituksen hakemista.

  5. Aluehallituksen kokoustiedote 30.4.2025 pidetystä kokouksesta
    Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta jatkuu niin laajana kuin laki mahdollistaa. Laki vaatii rajaamaan...

    Aluehallituksen kokoustiedote 30.4.2025 pidetystä kokouksesta

    30.4.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Aluehallituksen kokoustiedote 30.4.2025 pidetystä kokouksesta

    Aurinko-logo ja teksti: Aluehallituksen kokoustiedote.

    30.4.2025

    Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta jatkuu niin laajana kuin laki mahdollistaa. Laki vaatii rajaamaan Länsi-Pohjan toimintaa jo lokakuussa, mutta hyvinvointialue hakee muutokselle lisäaikaa sekä valmistelee vetoomuksen lain muuttamiseksi.

    Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta jatkuu niin laajana kuin laki mahdollistaa

    Lapin aluehallitus haluaa jatkaa toimintaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa niin täydessä laajuudessa, kuin tuore lokakuun alussa voimaan tuleva lainsäädäntö sallii. Laki vaatii rajaamaan Länsi-Pohjan toimintaa jo lokakuussa, mutta hyvinvointialue hakee muutokselle lisäaikaa sekä valmistelee vetoomuksen lain muuttamiseksi.

    Hyvinvointialue jatkaa kuitenkin myös muutosten valmistelua ja käy muutoksista neuvotteluja Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n kanssa. Mehiläinen tuottaa osan Länsi-Pohjan toimipisteen palveluista. Hyvinvointialue valmistelee uudelle aluehallitukselle esityksen seurantaryhmän perustamisesta. Seurantaryhmä koostuisi viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä.

    Päiväkirurgiaan liittyvä lakiasetus on vielä kesken, joten linjauksia tarkennetaan, kun asetuksen sisältö on tiedossa.

    Laki rajaa Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluja 

    Viime vuonna hyväksytyn terveydenhuoltolain muutoksen mukaan Länsi-Pohjan keskussairaalassa ei saa jatkossa olla monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä, vaan pelkästään rajattu erikoissairaanhoidon päivystys. Iltaisin Länsi-Pohjassa voi päivystää erikoisalapäivystäjä, mutta öisin akuuttiklinikalla voivat työskennellä vain yleislääkäripäivystäjä sekä tarvittava hoitohenkilökunta ja tukipalvelut. Näin ollen raskas tehohoito siirtyy Lapin keskussairaalaan.

    Länsi-Pohjassa sallitaan jatkossa polven ja lonkan tekonivelleikkaukset vain päiväkirurgisesti tehtyinä. Sairaalassa ei voi olla kirurgisia vuodeosastoja. Päivystävä anestesialääkäri palvelee vuodeosastolla ja valvontahoidossa olevia potilaita. 

    Useiden erikoisalojen toiminta sekä osastohoito ja valvontatasoinen hoito jatkuvat Länsi-Pohjassa entisellään. Myös poliklinikkatoiminnot jatkuvat arkipäivisin. Lisäksi Lapin keskussairaalasta siirretään asetuksen lupaamaa päiväkirurgiaa sekä skopiatoimintaa Länsi-pohjan keskussairaalaan, jotta Rovaniemeltä vapautuu tiloja vaativamman kirurgian toteuttamiseen. 

    Virkajohto oli valmistellut päätöksen tueksi kaksi erilaista skenaariota erilaisista tarkemmista toimintamalleista ja niiden vaikutuksesta talouteen ja toimintaan. Aluehallitus ei sitoutunut päätöksellään kumpaankaan skenaarioon.

    Hyvinvointialue ennakoi jo aiemmin, että lain vaatimat muutokset kasvattavat hyvinvointialueen kustannuksia useilla miljoonilla. Lisäkustannuksia syntyy muun muassa potilaiden kuljettamisesta, ensihoidon ja ambulanssien lisätarpeesta sekä Lapin keskussairaalaan tarvittavista lisätiloista ja henkilökunnasta.

     

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus hyväksyi strategisen rahoitussuunnitelman hyvinvointialueen työkaluksi rakennus- ja kalustoinvestointien tekemiseen.

    Merkittiin tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan aluehallituksen päätös, jonka mukaan jatkossa Tervia Osaajat kilpailuttaisi lääkäripalvelut koko Pohjois-Suomen yhteistoiminta-alueelle. Lapin aluehallitus totesi, että Lapin hyvinvointialue suhtautuu ehdotettuun ratkaisuun myönteisesti, mutta lopullinen päätös edellyttää vielä lisää valmistelua. 

    Aluehallitus evästi ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien taloussuunnitelmien laadintaa. Tavoite on, että ensi vuoden toimintakate on sellainen, että hyvinvointialue pystyy kattamaan vuosina 2023-2024 muodostuneet alijäämät viimeistään vuonna 2030.

    Merkittiin tiedoksi aluevaalien vahvistettu tulos.

    Hyväksyttiin menettelytavat, joilla valitaan ehdokkaat hyvinvointialueen yhtiöiden hallituksiin.

    Hyväksyttiin neljän pohjoisen hyvinvointialueen yhteisen tietojärjestelmäarkkitehtuurin tavoite. Hyväksyttiin myös Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden tietohallintoyhteistyön etenemissuunnitelma sekä näiden kahden hyvinvointialueen yhteisen tietohallintojohtajan viran perustamiseen liittyvä sopimus.

    Hyväksyttiin periaatteet tietohallinnon kustannusten hillitsemiseksi ja merkittiin tiedoksi kustannussäästötavoitteet. Aluehallitus hyväksyi samalla osaltaan, että hyvinvointialue ostaa jatkossa myös Meri-Lapin työasemapalvelut LapIT Oy:lta.

    Hyväksyttiin muutoksia nuorisovaltuuston toimintasääntöön.

    Hyväksyttiin sisäministeriölle ja aluehallintovirastolle annettava selvitys pelastustoimen palvelujen toteuttamisesta ja taloudesta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja sosiaali- ja terveysministeriölle annettava selvitys sosiaali- ja terveydenhuollon ja talouden tilasta vuonna 2024.

    Päätettiin, että hyvinvointialue tuottaa Ammattiopisto Lappian kuraattoripalvelut jatkossa omana toimintana. Palvelun järjestäminen omana toimintana mahdollistaa paremmin resurssien kohdentamisen alueen palvelutarpeiden mukaisesti. 

    Vahvistettiin muutoksia palvelusetelisääntökirjoihin, jotka koskevat vammaisten asumisen tukea, henkilökohtaista apua, ympärivuorokautista palveluasumista ja yhteisöllistä asumista, lääkkeiden annosjakelua, kotihoitoa, kotona asumisen tukipalveluja ja omaishoidon tukea. Sääntökirjat käsitellään uudelleen viimeistään syksyllä tarvittavissa vaikuttamistoimielimissä sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnassa. 

    Vahvistettiin työosuusrahan suuruudeksi 5 euroa toimintakeskus- ja työpajapäivältä ja 12 euroa avotyöpäivältä.

    Päätettiin käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat ikääntyneiden palveluissa Tornion Ruskakotia ja Pihlajakotia sekä vammaisten palveluissa vaativan tason vammaisten sosiaalipalvelujen työyksiköitä. Muutokset liittyvät ensisijaisesti palvelujen uudelleen järjestämiseen, ja irtisanomisia pyritään välttämään.

    Muutettiin terveysjohtaja Miia Palon nimikkeeksi toimialajohtaja ja määrättiin hänet sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtajaksi. Nykyiset sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen toimialat yhdistyvät ensi vuoden alusta lähtien. Sosiaalijohtajan tehtävistä ensi vuoden alusta lähtien päätetään myöhemmin. Muutettiin tukipalvelujen toimialajohtajaksi määrätyn kehitysjohtaja Mikko Häikiön nimikkeeksi toimialajohtaja.

    Merkittiin tiedoksi sisäisen tarkastuksen raportti.

    Päätettiin myöntää valtuustoryhmien tukea tammi-toukokuulle ryhmien hakemusten mukaisesti, kuitenkin enintään 1218,75 euroa per valtuutettu.

    Merkittiin tiedoksi vuoden 2024 tilintarkastuskertomus ja päätettiin alijäämiä koskevaan muistutukseen annettavasta lausunnosta.

    Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat elämän loppuvaiheen ennakoivia hoitosuunnitelmia, sairasvakuutuksen merkityksen selvittämistä vähävaraisille sekä byrokratian välttämistä.

    Merkittiin tiedoksi valtakunnallinen vuosittainen sisäministeriön selvitys pelastustoimen palveluiden ja talouden tilasta vuonna 2023. 

    Aurinko-logo ja teksti: Aluehallituksen kokoustiedote. Aluehallituksen kokoustiedote 30.4.2025 pidetystä kokouksesta
    30.4.2025
    Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta jatkuu niin laajana kuin laki mahdollistaa. Laki vaatii rajaamaan...
    Aurinko-logo ja teksti: Aluehallituksen kokoustiedote.

    Aluehallituksen kokoustiedote 30.4.2025 pidetystä kokouksesta


    Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta jatkuu niin laajana kuin laki mahdollistaa. Laki vaatii rajaamaan Länsi-Pohjan toimintaa jo lokakuussa, mutta hyvinvointialue hakee muutokselle lisäaikaa sekä valmistelee vetoomuksen lain muuttamiseksi.

Kaikki ajankohtaiset - Nappi