Aluehallituksen päätöstiedote 26.6.2024
Lapin aluehallituksen päätöstiedote 26.6.2024 pidetystä kokouksesta

26.6.2024
Lapin hyvinvointialue: sairaalaverkkoa koskeva lakiesitys heikentäisi lappilaisten asemaa entisestään. Muutoksia ikääntyneiden palveluihin Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä.
Lapin hyvinvointialue: sairaalaverkkoa koskeva lakiesitys heikentäisi lappilaisten asemaa entisestään
Aluehallitus hyväksyi Lapin hyvinvointialueen lausunnon, jossa hyvinvointialue kritisoi Suomen hallituksen sairaalaverkkoesitystä. Lakiesityksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä voisi jatkaa perusterveydenhuollon yöpäivystystä, mutta ei erikoissairaanhoidon yöpäivystystä. Päiväkirurgisia leikkauksia voisi edelleen tehdä, mutta ei raskaampia, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia.
Lappilaisten palvelujen saavutettavuus heikkenisi oleellisesti ilman mitään lisähyötyjä. Samalla hyvinvointialueen sopeuttamistarve kasvaisi muun muassa investointitarpeen kasvaessa. Lakiesitys kohtelee hyvinvointialueita epätasa-arvoisesti ja heikentää olennaisesti hyvinvointialueiden itsehallinto-oikeutta.
Noin 52 000 lappilaisen matka-aika erikoissairaanhoidon päivystykseen kasvaisi, enimmäkseen 0–20 minuutista yli tuntiin. Lapissa on jo nykyään huomattavasti koko Suomea heikompi yhteispäivystyksen saavutettavuus. Lappilaisista alle 40 minuutin päässä päivystyksestä asuu vain 66 prosenttia, kun koko maassa luku on 85 prosenttia. Muutoksen jälkeen alle 40 minuutin päässä asuisi enää 36 prosenttia lappilaisista. Kyse on päivystyksellisen avun saamisesta, mikä vielä korostaa pitkän matkan kriittisyyttä.
Hyvinvointialueen mukaan lakiesityksen vaikutusten arviointi on puutteellinen ja osittain myös virheellinen. Lakimuutoksessa ei ole huomioitu riittävästi riskejä taloudelle tai palvelujen ja henkilöstön saatavuudelle.
-Vähäisen oletetun kustannussäästön vuoksi aiheutetaan palvelujärjestelmään suuri häiriö, jonka vaikutuksia ei kyetä ennakoimaan riittävästi, hyvinvointialueen lausunnossa todetaan.
Jos yön yli vaativaa seurantaa edellyttävä kirurgia loppuu Kemissä, Lapin keskussairaalaan siirtyy yhden vuoden aikana noin 2000 kirurgista toimenpidettä. Vastaavasti Lapin keskussairaalasta pitäisi siirtää noin 1000 päiväkirurgista toimenpidettä Kemiin.
Länsi-Pohjan henkilöstömäärä vähenisi 100 henkilöllä, ja säästöä tulisi kaikkiaan ensimmäisen vuoden aikana noin 5,5 miljoonaa euroa. Vuosittaisia lisäkustannuksia aiheutuisi kuitenkin sama 5,5 miljoonaa, kun Lapin keskussairaalaan pitäisi palkata 103 henkilöä ja lisäksi ensihoitoon ja potilaskuljetuksiin 27 henkilöä. Lisäksi syntyisi noin 3,5 miljoonaa kertaluonteisia kuluja esimerkiksi rakennusinvestoinneista ja muutoksien toteuttamistyöstä. Myös Kelan matkakorvaukset kasvaisivat.
Hyvinvointialue vaatii Suomen hallitusta valmistelemaan lakiesityksen uudelleen sekä sisällöllisesti että vaikutusten arvioinnin osalta.
Sairaalaverkkoa koskevan lakiesityksen yhteydessä esitetty esitysmateriaali.
Muutoksia ikääntyneiden palveluihin Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä
Lapin aluehallitus päätti ikääntyneiden palvelurakenteen keventämiseen liittyvistä käytännön toimista. Lapin aluevaltuusto on tehnyt päätökset keventämistavoitteista ja -periaatteista huhtikuussa hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelman ja sote-palvelujen strategian yhteydessä. Aluevaltuuston mukaan ympärivuorokautista palveluasumista on Lapissa huomattavasti valtakunnallisia suosituksia enemmän ja paikkamäärät täytyy laskea lähemmäs suositustasoa vuoteen 2030 mennessä. Kevyempiä asumismuotoja ja kotona asumisen tukemista täytyy lisätä. Suunnitelmissa on huomioitu aluevaltuuston ohjeiden mukaan väestön palvelutarve, kiinteistöjen ominaisuudet, ostopalvelusopimusten ehdot ja yksiköiden järkevä koko.
Rovaniemellä on tavoite vähentää 45 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa. Ostopalveluista vähennetään 24 paikkaa. Vähennettävät paikat muutetaan enimmäkseen yhteisöllisen asumisen paikoiksi. Kun Näsmänkiepin uudisrakennus valmistuu, ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat vähenevät 12 paikalla. Lyhty-yksikön lakkautuksen yhteydessä loppuu 17 lyhytaikaisen laitoshoidon paikkaa. Hoivaosaston paikat muuttuvat intervallipaikoiksi tai lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikoiksi.
Kun arviointiyksikkö muuttaa Muurolaan, vähenevät lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat kymmenellä. Veitikasta yhdeksän pitkäaikaista ympärivuorokautisen asumisen paikkaa muutetaan intervallipaikoiksi.
Ranualla on tavoite muuttaa 14 ostopalveluna tuotettua ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa yhteisölliseksi palveluasumiseksi. Rantakodilla on 21 paikkaa, joista jatkossa ympärivuorokautista palveluasumista on 17 paikkaa, kolme intervallipaikkaa sekä yksi sosiaali- ja kriisipäivystyspaikka.
Kittilässä palvelutalo Koivukoti muuttuu hybridiyksiköksi, johon tulee 28 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa sekä neljä yhteisöllisen asumisen paikkaa. Palvelutalo Metsola muuttuu noin 10-paikkaiseksi yhteisölliseksi asumiseksi. Palvelutalo Pääskylässä säilyy 23 ympärivuorokautisen asumisen paikkaa ja seitsemän intervalli- ja lyhtyaikaishoidon paikkaa. Pääskylään tulee lisäksi yksi sosiaali- ja kriisipäivystyspaikka.
Kemijärvellä ei tule muutoksia hyvinvointialueen omaan toimintaa. Ostopalveluista vähennetään 36 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, ja tilalle tulee 12 yhteisöllisen asumisen paikkaa. Intervalliyksikkö Luhtavillan toiminta säilyy ennallaan.
Inarissa Männikön palvelukodissa on jatkossakin 53 pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa. Lisäksi tulee kolme intervallipaikkaa ja yksi sosiaali- ja kriisipäivystyspaikka. Palvelukoti Koivikon yhteisöllisiä paikkoja vähennetään kymmenellä, mutta intervallihoitoa lisätään viidellä paikalla.
Pellossa tavoite on vähentää yhdeksän ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja kahdeksan yhteisöllisen asumisen paikkaa. Kielaksesta tulee 23-paikkainen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö. Yhteisöllisen asumisen paikkojen käyttöä arvioidaan myös Kammarissa ja Pirtissä. Pellon sosiaali- ja kriisipäivystyspaikka on Kolarissa Palvelutalo Tannassa.
Muoniossa palvelukeskus Metsäniitty muuttuu hybridiyksiköksi. Kuusi ympärivuorokautista paikkaa vähennetään, ja Metsäniityssä on jatkossa 19 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, kaksi intervallipaikkaa ja yksi sosiaali- ja kriisipäivystyspaikka sekä kolme yhteisöllisen asumisen paikkaa. Palvelukeskus Marjapaikasta vähennetään viisi paikkaa, joten se on jatkossa 10-paikkainen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö. 13-paikkainen yhteisöllisen asumisen yksikkö Ojusniitty säilyy ennallaan.
Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa. Vastaavia päätöksiä on tehty jo Pelkosenniemen, Sallan, Savukosken ja Sodankylän osalta. Muut vastaavat suunnitelmat tulevat päätöksentekoon myöhemmin. Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa.
Palveluverkkopäätökset aluevaltuuston uuteen käsittelyyn lokakuussa
Aluehallitus hyväksyi aikataulun, jolla palveluverkkopäätökset käsitellään uudelleen ilman kuntiin liittyvistä kaksoisrooleista aiheutuvia esteellisyyksiä. Sidosryhmien on mahdollisuus antaa lausuntonsa palveluverkkoon liittyen syyskuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston käsittelyyn päätökset etenevät lokakuussa.
Aluehallitus päätti jo edellisessä kokouksessaan, että palveluverkkoa koskeva päätöksenteko käynnistetään uudelleen. Uudessa käsittelyssä kunnanhallitusten jäsenet ja kuntien johtavat viranhaltijat eivät osallistu asian käsittelyyn aluehallituksessa tai muissa hyvinvointialueen toimielimissä. Aluevaltuustossa he kuitenkin voivat osallistua päätöksentekoon.
Päätöksen taustalla on Itä-Suomen hallinto-oikeuden toukokuussa tekemä päätös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päätöksenteon esteellisyyksistä. Myös Lapissa aluevaltuuston 22.4.2024 tekemistä säästö- ja palveluverkkolinjauksista on tehty valituksia hallinto-oikeuteen. Esityksiä on valmistellut aluehallitus, jonka jäsenistä osa on ollut mahdollisesti esteellisiä kuntiin liittyvän kaksoisroolin vuoksi.
Toisaalta Lapin aluehallitus lausui Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, että hyvinvointialue vastustaa aluevaltuuston huhtikuisen kokouksen päätösten täytäntöönpanon kieltämistä. Hallinto-oikeuteen on tullut valituksia aluevaltuuston päätöksistä. Kokouksessa aluevaltuusto päätti palvelustrategiasta ja säästösuunnitelmista eli teki linjauksia säästötavoitteista ja palvelujen muutoksista. Aluevaltuuston päätösten perusteella aluehallitus on päättänyt palvelumuutosten toimeenpanosta. Aluehallituksen päättämät käytännön muutokset on mahdollista perua, jos päätöksiä ei voikaan laittaa toimeksi valitusten vuoksi.
Muita päätöksiä
Annettiin Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnille lisäaikaa antaa lausuntonsa sairaanhoitopiirin jäsenkuntalaskutukseen.
Merkittiin tiedoksi selvitys vammaispalvelujen järjestämisestä.
Vahvistettiin yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuen myöntämisen perusteet. Omaishoidon tukea ei myönnetä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, mutta yhteisöllisessä palveluasumisessa sitä voi olla mahdollista saada.
Päätettiin käynnistää Rovaniemen Aaltorannan henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt. Hyvinvointialueen palvelutuotanto tiloissa loppuu vuokrasopimuksen päättyessä. Henkilöstölle tarjotaan vastaavaa tai vastaavan kaltaista työtä ikääntyneiden palveluista.
Vahvistettiin ikäihmisten kotihoidon myöntämisen perusteet. Jatkossa päätöksissä korostetaan erityisesti teknologisia ratkaisuja. Lisäksi muutoksia tulee RAI-mittariston hyödyntämiseen ja arviointijaksojen myöntämiseen.
Vahvistettiin lääkkeiden annosjakeluautomaatin myöntämisperusteet.
Vahvistettiin ikäihmisten asumispalveluiden myöntämisen perusteet. Asiakkaan palvelutarvetta ja toimintakykyä täytyy arvioida säännöllisesti. Edellytyksenä pitkäaikaiselle ympärivuorokautiselle palveluasumiselle on, että asiakkaalla on jo käytössään kaikki kotona asumista tukevat palvelut.
Vahvistettiin perusteet, joiden pohjalta myönnetään saamenkielisen kylätyöntekijän palveluja.
Vahvistettiin sosiaalipalvelujen tukipalveluiden myöntämisen perusteet.
Vahvistettiin turvapalvelun myöntämisen perusteet.
Esitetään aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy turvalaitteista perittävät asiakasmaksut lokakuun alusta alkaen.
Päätettiin ottaa 48 miljoonaa pitkäaikaista lainaa investointien rahoittamiseen.
Päätettiin alkaa valmistella vammaispalvelujen kehittämishanketta yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa vuosille 2025 ja 2026. Hanke vahvistaisi heikoimmassa työmarkkina-asemassa ja suurimmassa huono-osaisuusriskissä olevien aktiivista osallisuutta sekä kiinnittymistä koulutukseen ja työmarkkinoille. Hankkeen kustannukset olisivat hyvinvointialueen osalta noin 50 000 euroa.
Päätettiin käynnistää ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen kilpailutus vuosille 2025-2026. Sopimukseen sisältyy optiokausi vuodeksi 2027. Hankinnan kokonaiskustannukset ovat arviolta noin 124 miljoonaa euroa.
Perustettiin kaksi erikoistuvan lääkärin virkaa toiminta- ja työkyvyn vastuualueelle.
Päätettiin ostaa Rovaniemen kaupungilta Työterveys Lappica Oy:n osakkeita noin 980 000 eurolla. Lappica tuottaa merkittävän osan hyvinvointialueen työterveyspalveluista. Kaupan myötä hyvinvointialueesta tulee enemmistöomistaja.
Päätettiin käynnistää työterveyshuollon kilpailuttaminen vuosille 2025-2026. Sopimukseen sisältyy vuoden optiokausi. Kokonaiskustannusarvio on noin kolme miljoonaa.
Lapin hyvinvointialue: sairaalaverkkoa koskeva lakiesitys heikentäisi lappilaisten asemaa entisestään. Muutoksia ikääntyneiden palveluihin Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä.

26.6.2024

Lapin aluehallituksen päätöstiedote 26.6.2024 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialue: sairaalaverkkoa koskeva lakiesitys heikentäisi lappilaisten asemaa entisestään. Muutoksia ikääntyneiden palveluihin Inarissa, Kemijärvellä, Kittilässä, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksestaHyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
19.3.2025
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita
Lapin aluehallitus päätti käynnistää investointisuunnitelmaan ja talousarvioon sisältyviä rakennushankkeita. Hankkeet ovat myös valtiovarainministeriön hyväksymiä.
Kemijärven pelastusaseman kustannusarvio on reilu 18 miljoonaa. Asemalle sijoittuu myös ensihoitopalvelut. Asema valmistuu vuoden 2028 alkupuoliskolla kunnan vuokratontille.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen omia kiinteistöjä hyvinvointialue muuttaa ja remontoi vajaalla 16 miljoonalla. Länsi-Pohjan keskussairaalaan tehdään vesi- ja viemäriverkoston perusparannuksia sekä Sauvosaaren sairaalan ja Simon vuodeosaston muuttoihin liittyviä tilamuutoksia. Tilamuutoksilla on tarkoitus säästää jatkossa noin 600 000 euroa vuodessa. Lapin keskussairaalassa hyvinvointialue tekee vanhojen rakennusten peruskorjausta ja kehittää helikopterikenttää. Tilamuutoksilla on tarkoitus säästää jatkossa noin 250 000 euroa vuodessa. Lisäksi tehdään tilamuutoksia ja perusparannuksia Kolpeneen tiloihin.
Hallitus päätti myös käynnistää hankesuunnittelun pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla toteutettavista kohteista. Hankesuunnittelu käynnistetään Enontekiön Hetan ensihoidon uusien toimitilojen ja Sodankylän pelastusaseman uuden kalustosuojan osalta. Sosiaalipalveluissa hankesuunnittelu käynnistetään Kemiin rakennettavan kehitysvammaisten asumisyksikön ja Rovaniemelle rakennettavan kehitysvammaisten lasten ja nuorten asumisyksikön osalta. Kemin uudistilat korvaisivat palvelukoti Apilan, Kivikankaan ja Kivikon pirtin toimimattomat tilat. Rovaniemen 14-paikkaisessa yksikössä järjestettäisiin sekä pitkäaikaista asumista että esimerkiksi omaishoitajien vapaita mahdollistavaa lyhytaikaista asumista.
Muita päätöksiä
Aluehallitus muutti vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston toimikausia. Jatkossa toimikaudet alkavat aluevaalivuotta seuraavan vuoden alusta ja päättyvät valtuustokauden päättymisvuonna vuoden viimeisenä päivänä.
Päätettiin pyytää Saamelaiskäräjiä ja Kolttien kyläkokousta nimeämään jäsenensä ja varajäsenensä hyvinvointialueen saamen kielen lautakuntaan. Saamelaiskäräjien täytyy nimetä viisi jäsentä ja kyläkokouksen yksi. Nimeämisiä pyydetään 1.5. mennessä, jotta saamen kielen lautakunta pääsee aloittamaan toimintansa aluevaalien jälkeen samaan aikaan muiden hyvinvointialueen toimielinten kanssa.
Mearriduvvui, ahte bivdit Sámedikki ja Nuortalaččaid siidačoahkkima nammadit lahtuid ja várrelahtuid buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddái. Sámediggi ferte nammadit vihtta lahtu ja siidačoahkkin ovtta. Bivdit, ahte nammadeamit bohtet maŋimustá 1.5., vai sámegiela lávdegoddi beassá álggahit doaimmas guovlluválggaid maŋŋel oktanaga buresveadjinguovllu eará doaibmaorgánaiguin.
Meridui, ete táttup Sämitige já Nuorttâlij sijdâčuákkim nomâttiđ jesânijd já värijesânijd pyereestvaijeemkuávlu sämikielâ lävdikoodán. Sämitigge ferttee nomâttiđ vittâ jeessân já sijdâčuákkim oovtâ. Táttup nomâttâsâid majemustáá 1.5., vâi sämikielâ lävdikodde piäsá algâttiđ tooimâs kuávluvaaljâi maŋa siämmáá ääigi pyereestvaijeemkuávlu eres toimâorgaanijguin.
Esitetään aluevaltuustolle, että se myöntäisi Jari Huotarille eron pelastus- ja valmiuslautakunnan jäsenyydestä ja lautakunnan puheenjohtajan tehtävästä ja valitsisi lautakuntaan uuden jäsenen ja puheenjohtajan.
Hyväksyttiin valtuustoryhmien raportit valtuustoryhmien toiminnan tukirahojen käytöstä vuodelta 2024.
Hylättiin sosiaalityöntekijän virkavalintaa koskeva oikaisuvaatimus perusteettomana.
Merkittiin tiedoksi, että markkinaoikeuteen valituksen tehnyt yritys on peruuttanut potilasvalvontajärjestelmien hankintaa koskevan valituksensa.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön päätös, jonka mukaan se hyväksyy hyvinvointialueen investointisuunnitelman sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän osuuden.
Merkittiin tiedoksi lokakuussa pidetyn hyvinvointialueneuvottelun pöytäkirja.
Merkittiin tiedoksi valtioneuvoston julkaisu julkisen johtamisen arvoista ja periaatteista.
Merkittiin tiedoksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportti hyvinvointialueiden tilannekuvista ja päättäjille suunnattu ”Hyvinvointialueille pitää antaa mahdollisuus onnistua” -uutiskirje.
Lainsäädännöstä johtuvia muutoksia koskeva pykälä numero 121 poistettiin listalta jatkovalmistelua varten.
Valtuustoaloitetta koskeva pykälä numero 131 päätettiin palauttaa jatkovalmisteluun.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998 Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
19.3.2025Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.Aluehallituksen kokoustiedote 19.3.2025 pidetystä kokouksesta
Hyvinvointialue käynnistää suunnitelmien mukaisia rakennushankkeita.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...
Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
Lapin hyvinvointialue: valtion pitäisi ohjata toimintaa ylätasolla eikä puuttua hyvinvointialueiden toimintaan
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden valtakunnallisia tavoitteita. Valtioneuvosto on valmistelemassa tavoitteita vuosille 2025-2029.
Lapin hyvinvointialueen mukaan päätavoitteet ovat oikean suuntaisia, mutta niiden pitäisi ohjata hyvinvointialueita palvelujen järjestämisen tasolla eikä puuttua liikaa hyvinvointialueiden toimintaan. Valtion esittämää mittarikokonaisuutta tulisi supistaa ja järkeistää hyvinvointialueiden, ministeriöiden ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Valtion esittämät mittarit vaativat hyvinvointialueilta erillistä tiedonkeruuta eivätkä kuvaa sote- ja pelastuspalvelujen todellista onnistumista.
Lausunnon mukaan palvelujen yhdenvertaisuus on hyvä tavoite, mutta sitä arvioidessa täytyy huomioida alueiden erityispiirteet ja huomioida erilaisuus myös rahoituksessa.
Hyvinvointialue pitää hyvänä, että valtio suunnittelee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamista ja kustannusten hillitsemistä. Hyvinvointialue perää valtiolta kuitenkin tarkempia suunnitelmia, jotta niihin olisi mahdollista ottaa kantaa.
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille
Lapin aluehallitus hyväksyi valtioneuvostolle toimitettavan lausunnon, joka koskee hyvinvointialueiden rahoitusta. Valtioneuvosto on valmistelemassa muutoksia hyvinvointialueiden rahoituslakiin.
Valtio suunnittelee kertaluontoisia leikkauksia vuosina 2026 ja 2027 Helsingin kaupungin saamaan siirtymätasauslisään. Lapin hyvinvointialue ehdottaa, että Helsingin rahoituksesta leikattava 35 miljoonaa kohdennetaan niille alueille, joiden saamaa rahoitusta siirtymätasaus leikkaa.
Hyvinvointialueiden tekemällä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä olisi aiempaa suurempi merkitys rahoituksessa. Lapin hyvinvointialueen mukaan uudistuksessa täytyy huomioida hyvinvointialueiden erilaiset lähtötilanteet. Esimerkiksi tehdyn hyte-työn kirjaaminen on hankalaa alueilla, joilla on edelleen useita potilastietojärjestelmiä. Myös kuntien kanssa tehtävän hyte-työn mahdollisuudet vaihtelevat kuntien määrästä ja lähtötilanteesta riippuen.
Lausunnon mukaan on positiivista, että pelastustoimen rahoituksessa huomioitaisiin jatkossa esimerkiksi loma-asuntojen määrä, lentokentät, voimalaitokset ja muut erityiskohteet.
Muita päätöksiä
Aluehallitus päätti muuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin jäsenkuntaosuuksien perimistä koskevan aiemman päätöksensä sanamuotoa. Sairaanhoitopiirin edellisten vuosien alijäämät laskutetaan jäsenkunnilta peruspääoman jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Kemin kaupunki ja Tervolan kunta ovat valittaneet aiemmasta päätöksestä. Aluehallitus päätti hylätä oikaisuvaatimukset muilta osin. Aluehallitus päätti myös, että jos jäsenkunnat eivät kata vanhoja alijäämiä huhtikuun puoliväliin mennessä, hyvinvointialue vie asian hallinto-oikeuteen. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.
Päätettiin pyytää hallinto-oikeutta hylkäämään valitus, joka koskee aluevaltuuston tekemiä vammaispalvelujen asiakasmaksupäätöksiä.
Nimettiin Jari Huotari aluehallituksen edustajaksi hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.
Hyväksyttiin hankintalakien muutosesityksiin kantaaottava lausunto.
Hyväksyttiin täytäntöönpanolupahakemus, jolla haetaan markkinaoikeudelta lupaa hankkia teho-osaston ja sydänpajan potilasvalvontajärjestelmät.
Päätettiin käynnistää sosiaali- ja terveyspalvelujen ja tukipalvelujen henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla ovat muun muassa organisaatiouudistus, johtamisrakenteen keventäminen, toiminnan tehostaminen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen yhdeksi toimialaksi.
Päätettiin hylätä sosiaaliohjaajan virkavalintaa koskeva oikaisuvaatimus perusteettomana.
Päätettiin vuokrankorotuksia ja asukasvalintaa koskevista periaatteista. Hyvinvointialue on vuokrannut noin 1200 asuinhuoneistoa erityisryhmien ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Vuokrien täytyy jatkossa kattaa hyvinvointialueelle aiheutuvat kulut. Vuosittaiset korotukset voivat olla korkeintaan 15 prosenttia tai 60 euroa kuukaudessa.
Merkittiin tiedoksi tammikuun talousraportti. Aluehallitus edellyttää, että hyvinvointialue jatkaa talouden sopeuttamistoimia suunnitelmallisesti ja ripeästi.
Hyväksyttiin tämän vuoden käyttösuunnitelma. Aiemmin aloitettuja ja päätettyjä investointeja jatketaan, mutta uusien rakennusinvestointien aloittamisesta päätetään aina erikseen.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski niin sanotun Lean-menetelmän käyttöönottoa palvelujen kehittämisessä.
Merkittiin tiedoksi osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan päätökset, jotka koskivat Pol.is-osallisuusalustan hankintaa ja osallisuusnäkökulman huomioimista päätöksenteko-organisaation uudistamisessa.
Päivitettiin asiakasmaksuihin liittyviä toimivalta-asioita.
Lisätietoja medialle
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
26.2.2025Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville...Aluehallituksen kokoustiedote 26.2.2025 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialue: Helsingin siirtymätasauksesta saama hyöty on jaettava rahoitusvajeesta kärsiville hyvinvointialueille.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 19.2.2025 pidetystä kokouksestaValtiovarainministeriö hyväksyi Lapin hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman: lainanottovaltuudet...
Aluehallituksen kokoustiedote 19.2.2025 pidetystä kokouksesta
19.2.2025
Valtiovarainministeriö hyväksyi Lapin hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman: lainanottovaltuudet varmistuivat. Päätettiin kilpailuttaa lapsiperheiden sosiaalipalveluja.
Valtiovarainministeriö hyväksyi Lapin hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman: lainanottovaltuudet varmistuivat
Valtiovarainministeriö on hyväksynyt Lapin hyvinvointialueen päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman. Sopeuttamisohjelman hyväksyminen oli ehtona, jotta hyvinvointialue voi saada lainanottovaltuudet. Päätöksen myötä Lapin hyvinvointialueella on yhteensä 74 miljoonan euron lainanottovaltuudet, josta 17 miljoonaa on käytettävissä investointeja vastaaviin pitkäaikaisiin sopimuksiin. Lainaa on mahdollista ottaa vain välttämättömiin investointeihin, joita ei ole mahdollista rahoittaa muuten.
Valtiovarainministeriö muistuttaa, että hyvinvointialueen täytyy jatkaa ripeästi aiemmin laadittujen säästösuunnitelmien toimeenpanoa. Lisäksi hyvinvointialueen täytyy valmistella uusia sopeuttamistoimia. Hyvinvointialue aikoo valmistella sopeuttamistoimien seuraavan vaiheen tänä vuonna ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä.
Ministeriö muistuttaa myös, että hyvinvointialueen täytyy kattaa aiempina vuosina kertyneet alijäämät viimeistään vuonna 2026. Lain mukaan valtiovarainministeriö voi käynnistää arviointimenettelyn, jos hyvinvointialue ei kata alijäämiä määräajassa.
Muita päätöksiä
Aluehallitus päätti, paljonko se maksaa jäsenkuntalaskujen oikaisuina kullekin Lapin sairaanhoitopiirin entiselle jäsenkunnalle. Maksut jaetaan kuntien toivoman jakoperiaatteen mukaan. Palautusta on jaettavana yhteensä 4,7 miljoonaa.
Nimettiin Lapin hyvinvointialueen ehdokkaat hyvinvointialueneuvottelukuntaan. Varsinaiseksi jäseneksi esitetään hyvinvointialuejohtaja Jari Jokelaa ja varajäseneksi terveysjohtaja Miia Paloa. Valtioneuvoston asettama neuvottelukunta käsittelee muun muassa hyvinvointialueisiin liittyviä laki- ja tehtävämuutoksia.
Päätettiin virat, joiden osalta palvelussuhteeseen ottamisesta päättää aluehallitus.
Hyväksyttiin Potilasvakuutuskeskuksen velkakirjat ja merkittiin tiedoksi korvausvastuissa tapahtuneet muutokset.
Hyväksyttiin Lapin hyvinvointialueen osalta Maakuntien tilakeskus Oy:n omistajastrategian keskeinen sisältö. Tilakeskus on valtion ja hyvinvointialueiden omistama yhtiö, joka ylläpitää yhteistä tilatietojärjestelmää ja tuottaa muita tilojen hallintaan liittyviä palveluja.
Merkittiin tiedoksi työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntö, joka koskee julkisten hankintojen lainsäädäntöuudistusta.
Päätettiin kilpailuttaa lastensuojelun ympärivuorokautisen hoidon palvelut sopimuskaudelle 2025–2034. Hankinnan arvo on arviolta 177 miljoonaa euroa.
Päätettiin kilpailuttaa lapsiperheiden sosiaalipalveluja ja lastensuojelun avopalveluja sopimuskaudelle 2025–2034. Hankinnan arvo on arviolta 51 miljoonaa euroa.
Merkittiin tiedoksi yhteistyösopimus, joka koskee työllistymisen monialaista edistämistä Lapissa. Nimettiin työllisyyttä edistävän yhteistyön johtoryhmään varsinaiseksi jäseneksi perheiden ja työikäisten palveluiden johtaja Johanna Korteniemi ja varajäseneksi sosiaalijohtaja Liisa Niiranen sekä varsinaiseksi jäseneksi sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtaja Tuula Saukkonen ja varajäseneksi terveysjohtaja Miia Palo.
Päätettiin asiakasmaksuihin liittyvistä toimivaltasäännöksistä.
Merkittiin tiedoksi Lapin hyvinvointialueen henkilöstökertomus vuodelta 2024 ja esitetään, että aluevaltuusto merkitsee henkilöstökertomuksen tiedoksi. Hyvinvointialue on onnistunut muun muassa vähentämään vuokratyövoiman käyttöä ja pitkiä sairaspoissaoloja.
Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat yli sukupolvien periytyviä ongelmia, opetussairaalan perustamista, mielenterveysvaikutusten ennakkoarviointia, lastensuojelun palveluverkkoa sekä heikoimmassa asemassa olevien tarpeita.
Merkittiin tiedoksi Lapin hyvinvointialueen, Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun solmima kumppanuussopimus.
Merkittiin tiedoksi kuuden hyvinvointialueen yhteinen kannanotto, joka liittyy hyvinvointialueiden valtionrahoituksen uudistamiseen. Useiden hyvinvointialueiden taloutta kurittava niin sanottu siirtymätasaus täytyy korjata.
Lisätietoja
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998Valtiovarainministeriö on hyväksynyt Lapin hyvinvointialueen päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman. Sopeuttamisohjelman hyväksyminen oli ehtona, jotta hyvinvointialue voi saada lainanottovaltuudet.
Aluehallituksen kokoustiedote 19.2.2025 pidetystä kokouksesta
19.2.2025Valtiovarainministeriö hyväksyi Lapin hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman: lainanottovaltuudet...Aluehallituksen kokoustiedote 19.2.2025 pidetystä kokouksesta
Valtiovarainministeriö hyväksyi Lapin hyvinvointialueen sopeuttamisohjelman: lainanottovaltuudet varmistuivat. Päätettiin kilpailuttaa lapsiperheiden sosiaalipalveluja.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksestaHyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle....
Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta
22.1.2025
Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.
Aluehallitus merkitsi tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, joka koskee Länsipohjan sairaanhoitopiirin aiempien alijäämien kattamista. KHO:n päätöksen perusteella aluehallitus päätti laskuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vielä maksamatta olevat loput alijäämät sairaanhoitopiirin jäsenkunnilta peruspääoman jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.
Nimettiin työterveyshuollon palveluja tuottavan Lappica Oy:n hallitukseen hyvinvointialueen edustajiksi Raija Kerätär, Terhi Heikkilä, Timo Peisa ja Reijo Viitala.
Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle.
Vahvistettiin lääkkeiden annosjakelun palvelusetelin arvonlisäverolliseksi arvoksi 5,29 euroa. Uudessa hinnassa on huomioitu vuoden alussa tapahtunut arvonlisäveron korotus 10 prosentista 14 prosenttiin.
Päätettiin jättää tutkimatta kylätyöntekijän valintaa koskenut oikaisuvaatimus, joka oli tehty myöhässä.
Hyväksyttiin oikaisuvaatimus, joka koski ensihoidon yleistyöajan paikallista sopimista. Päätöksessä on tapahtunut päivämäärävirhe, joten sopimus vahvistetaan uudelleen. Päivämäärän korjaaminen ei aiheuta käytännön ongelmia, sillä sopimusta on noudatettu 16.12.2024 alkaen.
Pyydetään valtuustoryhmiä raportoimaan, mihin ne ovat käyttäneet vuodelle 2024 myönnetyt valtuustoryhmien toimintatuet.
Merkittiin tiedoksi Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n yleiskirje vaalikelpoisuudesta. Aluevaalit pidetään 13.4.2025. Vaaleissa valitaan 59 jäsentä Lapin aluevaltuustoon. Säännöt siitä, kuka voi olla ehdolla aluevaltuustoon, löytyvät hyvinvointialuelaista. Myös kuntalain sääntöjä voidaan käyttää apuna.
Merkittiin tiedoksi talousraportti tammi-marraskuulta 2024.
Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi. Sopeuttamisohjelma on toimitettava valtiovarainministeriölle, jotta hyvinvointialue voi saada ministeriön ehdollisesti lupaamat 74 miljoonan euron lainanottovaltuudet.
Tukipalvelujen organisaatiomuutokseen liittyvä esitys palautettiin jatkovalmisteluun.
Päätettiin perustaa hankintapalveluihin kaksi hankintojen erityisasiantuntijan, kuusi hankinta-asiantuntijan ja kaksi palveluasiantuntijan toimea, sillä hankintapalvelujen tuottaminen omana toimintana on ostopalveluja edullisempaa.
Päätettiin perustaa neuvolapalveluihin ja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon kolme terveydenhoitajan toimea sekä seitsemän sairaanhoitajan toimea. Tavoite on parantaa ennaltaehkäisevien mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja neuropsykiatristen ongelmien hoitoa. Näin voidaan säästää raskaista lastensuojelun ja lastenpsykiatrian palveluista. Toimille on varattu määrärahat tämän vuoden talousarvioon.
Päätettiin käynnistää nuorten kuntoutuskotipalvelujen kilpailutus. Palvelut kilpailutetaan kesään 2028 asti ja kahdelle optiovuodelle. Hankinnan arvo on arviolta 4,5 miljoonaa euroa.
Päätettiin panna täytäntöön aluevaltuuston 28. lokakuuta tekemät päätökset.
Merkittiin tiedoksi Lapin aluehallintovirastolle annettu selvitys Rovaniemen hammashoitoon pääsemisen parantamisesta. Hyvinvointialue on saanut jonot purettua lähes kokonaan, ja hoitoon pääsee nyt lain määräämässä ajassa.
Hyväksyttiin vastaukset valtuustoaloitteisiin, jotka koskivat palveluseteleitä, palliatiivista hoitoa, lähipalvelujen turvaamista, työntekijöiden maksutonta pysäköintiä, asiakasmaksuyksikön resursseja, ikääntyneiden asumispalvelujen investointisuunnitelmaa, koulujen mielenterveystyötä, organisaatiomuutosta, sateenkaariväestön oikeuksia, työkykyjohtamista, kokouspalkkioita, asiakasmaksujen seurantaa ja järjestöneuvoston perustamista.
Merkittiin tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriön päätös Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen poikkeusluvasta syyskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen poikkeuslupaa ei enää tarvita. Lainsäädäntö muuttuu lokakuun alussa niin, että Ivalossa voidaan järjestää perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä toistaiseksi.
Merkittiin tiedoksi valtiontalouden tarkastusviraston päätös, että virasto ei jatka erillistä hyvinvointialueiden talouden ohjaus- ja seurantajärjestelmän toimivuuden arviointia, vaan tekee arviointia osana muuta toimintaansa.
Merkittiin tiedoksi valtiovarainministeriön päätös hyvinvointialueiden tämän vuoden rahoituksesta.
Merkittiin tiedoksi sisäministeriön päätös, että se on hyväksynyt Lapin pelastuslaitoksen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028.
Merkittiin tiedoksi työ- ja elinkeinoministeriön päätös, että se on myöntänyt Lapin hyvinvointialueelle 30 000 euroa tilapäisen suojelun tarpeessa olevien henkilöiden palveluihin.
Lisätietoja
Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjat
Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.
Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta
22.1.2025Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle....Aluehallituksen kokoustiedote 22.1.2025 pidetystä kokouksesta
Hyväksyttiin Sodankylän Kiepin henkilöstön siirtyminen liikkeenluovutuksella Palvelukoti Kotimatka Oy:lle. Aluehallitus hyväksyi päivitetyn talouden sopeuttamisohjelman ja esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee päivitykset tiedoksi.
-
Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksestaValtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...
Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
18.12.2024
Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.
Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen
Lapin aluehallitus merkitsi tiedoksi valtioneuvoston päätöksen hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamisesta. Aiemmin Lapilla ei ollut lainanottovaltuuksia ensi vuodelle, mutta nyt valtio on myöntämässä valtuuksia 74 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialueen tulee toimittaa valtiolle muun muassa päivitetty investointisuunnitelma ja päivitetty talouden tasapainottamisohjelma. Valtioneuvosto haluaa varmistaa, että suunnitellut investoinnit ovat välttämättömiä ja että hyvinvointialueella on lainanhoitokykyä pitkällä aikavälillä.
Valtioneuvosto totesi kesäkuussa, että yhdelläkään hyvinvointialueella ei ole laskennallista lainanottovaltuutta ensi vuonna. Valtio voi kuitenkin myöntää valtuuksia, jos investoinnit ovat välttämättömiä ja niitä ei ole mahdollista rahoittaa muuten. Lainavaltuuksien alustava myöntäminen perustui hyvinvointialueen taloudesta ja toiminnasta tehtyyn kokonaisarvioon.
Ministeriö myönsi samalla kertaa lainanottovaltuuksia myös Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.
Muita päätöksiä
Aluehallitus merkitsi tiedoksi tammi-lokakuun talousraportin. Aluehallitus edellyttää, että talouden sopeuttamistoimia jatketaan rohkeasti ja ripeästi.
Vahvistettiin pelastuslaitoksen hinnasto vuodelle 2025 ja päätettiin selvittää, tulisiko hinnastoa muuttaa jatkossa matkailuun liittyvien valvontatehtävien osalta.
Muutettiin organisaatiota niin, että päivystyspoliklinikkojen toiminta siirtyy somaattisen erikoissairaanhoidon alle. Pelastus- ja ensihoitopalvelut jakautuvat jatkossa pelastus-, turvallisuus-, ensihoito- ja tilannekeskuspalvelujen vastuualueisiin. Jo aiemmin on päätetty, että nykyiseen pelastustoimen toimialaan liitetään ensi vuoden alusta myös ensihoito.
Päätettiin yhdistää hallinto- ja tukipalvelut ja kehittämis- ja strategiapalvelut yhdeksi tukipalvelujen toimialaksi ensi vuoden alusta lähtien. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet vähenevät ja ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.
Hyväksyttiin sopimus Utsjoen Aspa-koti Goahtin toiminnan liikkeenluovutuksesta Lapin hyvinvointialueelle 1.1.2025 alkaen. Sopimuksen myötä hyvinvointialueelle siirtyy kolme työntekijää. Aluehallitus päätti jo keväällä, että hyvinvointialue tuottaa ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen palvelut Utsjoella omana toimintana ensi vuodesta alkaen. Aspa-koti Goahti on ollut aiemmin nimellisesti erityisryhmien yksikkö. Asiakkaiden palvelutarpeen arvioinnissa on kuitenkin todettu, että asiakkaat ovat ikääntyneitä ja tarve on yhteisölliselle asumiselle.
Dohkkehuvvui soahpamuš Ohcejoga Aspa-ruoktu Goađi doaimma fitnodatluobaheamis Lappi buresveadjinguvlui 1.1.2025 rájes. Soahpamuša mielde golbma bargi sirdásit buresveadjinguvlui. Guovlluráđđehus mearridii jo giđđat, ahte buresveadjinguovlu buvttada vuorasolbmuid searvvušlaš ássama bálvalusaid Ohcejogas iežas doaibman boahtte jagi rájes. Aspa-ruoktu Goahti lea ovdal leamaš eahpevirggálaččat sierrajoavkkuid ovttadat. Áššehasaid bálvalandárbbu árvvoštallamis lei dattetge gávnnahuvvon, ahte áššehasat leat vuorasolbmot ja dárbu lea searvvušlaš ássamii.
Perustettiin sosiaalipalveluihin vuoden 2025 talousarvioon sisältyvät 11 sosiaaliohjaajan virkaa, kolme sosiaaliohjaajan virkaa, kaksi kuraattorin tointa, yksi perhetyöntekijän toimi, yksi lastenkodin johtajan virka, kolme tiimivastaavan virkaa, 14 ohjaajan tointa, 13 lähihoitajan tointa, 1 ravitsemustyöntekijän toimi, yksi laitoshuoltajan/ravitsemustyöntekijän toimi ja kahdeksan henkilökohtaisen avustajan tointa. Perustettavat tehtävät liittyvät muun muassa lastensuojeluyksikkö Tiippanan perustamiseen ja uuteen työllistymisen edistämistä koskevaan lakiin, joka vaatii lisäresurssia moniammatilliselta aikuissosiaalityöltä.
Hyväksyttiin päivityksiä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulon soveltamisohjeeseen. Muutokset ja lisäykset koskevat muun muassa sosiaalihuollon mukaisia asumispalveluja, edunvalvontapalkkiota ja toimeentulotuen takaisinperintää.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski ikääntyneiden omakotitalojen lumenaurausta. Pyydettyä selvitystä ei tarvitse tehdä, sillä ikääntyneet voivat saada lumenaurauspalveluja ostamalla palveluntuottajilta tai poikkeuksellisissa tilanteissa kriteerien täyttyessä hyvinvointialueen järjestämänä tukipalveluna.
Valittiin taloushallinnon järjestelmäkokonaisuuden toimittajaksi CGI Suomi Oy.
Merkittiin tiedoksi Sodankylän vanhusneuvoston kannanotto, joka liittyi ikääntyneiden asumispalveluihin.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski alijäämien kattamista. Hyvinvointialue toteuttaa erilaisia säästötoimia aktiivisesti ja pyrkii kattamaan alijäämät viimeistään vuonna 2030.
Hyväksyttiin vastaus valtuustoaloitteeseen, joka koski eettisiä hankintoja. Hyvinvointialue noudattaa hankinnoissaan velvoittavaa pakotelainsäädäntöä.
Päätettiin oikaista aiempaa siivouspalvelujen hankintapäätöstä Simon perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta.
Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
18.12.2024Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman...Aluehallituksen kokoustiedote 18.12.2024 pidetystä kokouksesta
Valtio näytti vihreää Lapin hyvinvointialueen lainanottovaltuudelle, mutta ehtona on säästöohjelman päivittäminen.