Hyvinvointialueet edistävät asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä – toiminta tuo merkittäviä säästöjä
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä voidaan inhimillisen hyödyn lisäksi aikaansaada mittavia...

Hyvinvointialueet edistävät asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä – toiminta tuo merkittäviä säästöjä

12.3.2025

Lue lisää

Takaisin edelliselle sivulle

Hyvinvointialueet edistävät asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä – toiminta tuo merkittäviä säästöjä

12.3.2025

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä voidaan inhimillisen hyödyn lisäksi aikaansaada mittavia säästöjä. Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaittiin, että tyypin 2 diabetesta sairastavien henkilöiden liikuntaneuvonta vähensi lääkärikäyntejä 11 % ja hoitajakäyntejä 25 %. Iäkkäiden Finger-elintapaohjelman on osoitettu vähentävän muistihäiriöiden riskiä kolmanneksella. Alkoholinkäytön mini-intervention laajan käytön on puolestaan arvioitu vähentävän terveydenhuollon kustannuksia yli kuusi miljoonaa euroa. Tässä esitetyt luvut ovat vain pieni osa alueilla tehtävästä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä.

Sote-uudistuksen tavoite on siirtää painopistettä raskaista palveluista ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluiden vahvistamiseen. Uudistuksen myötä hyvinvointialueiden lakisääteiseksi tehtäväksi muodostui sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte). Työtä tehdään yhteistyössä kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Hyte-työn tavoitteena on vähentää terveyseroja ja edistää väestön hyvinvointia jo ennen sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimikenttä on laaja, sisältäen eri ikä- ja väestöryhmät vauvasta vaariin. Hyte-työllä edistetään muun muassa työ- ja opiskelukykyä, mielen hyvinvointia sekä terveellisiä elintapoja. Osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ehkäistään sairauksia, tapaturmia, päihteiden liikakäyttöä, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Keskeinen osa työtä on myös arjen turvallisuuden varmistaminen monitoimijaisessa yhteistyössä. Toimiva yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä alueen kuntien ja järjestöjen kanssa on avaintekijä hyte-työn onnistumiselle.

Mitä hyvää ennaltaehkäisyllä voidaan saavuttaa? Esimerkiksi elintapaohjauksen on osoitettu edistävän muun muassa mielen hyvinvointia, ehkäisevän tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia sekä vähentävän sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta ja kustannuksia. Alkoholin käytön vähentämiseen tähtäävillä toimilla voidaan puolestaan ehkäistä kuolemia, terveyspalveluiden tarvetta sekä sairauspoissaoloja. Hyten säästöpotentiaali on valtava. Esimerkiksi väestön liian vähäisen liikkumisen osalta puhutaan yli kolmen miljardin euron vuosittaisista kustannuksista ja yksikin syrjäytynyt nuori maksaa arvioiden mukaan yli miljoona euroa.

-Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työ on erittäin tärkeää, jotta voimme paitsi edistää väestön hyvinvointia, niin myös toimia vaikuttavasti, oikea-aikaisesti ja kustannustehokkaasti. Pitkäjänteinen ennaltaehkäisevä työ on keino, jolla voimme hillitä palvelutarpeen kasvua nyt ja tulevaisuudessa. Vaikuttava ennaltaehkäisy maksaa itsensä takaisin sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Onneksi myös tutkimusnäyttö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaikutuksista kasvaa jatkuvasti, toteaa Lapin hyvinvointialueen erityisasiantuntija Miia Länsitie.


 

Miia Länsitie, hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue
Juha Vuorijärvi, hyvinvointikoordinaattori, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Karoliina Luukkainen, johtava asiantuntija, Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Mari Lahtinen, kehittämispäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue
Minna Mattila ja Malin Heikkinen, HYTE-erityisasiantuntijat, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Tapani Kauppinen, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kirsi Mäkilä, hyvinvointikoordinaattori, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Jussi Salminen, osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite
Henri Nevalainen, hyvinvointikoordinaattori, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite
Johanna Lång, hyvinvointikoordinaattori, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite
Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Tuula Salminen, erityisasiantuntija, Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Sanna Salmela, hyvinvoinnin edistämisen päällikkö, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Jenni Jokiranta, HYTE-koordinaattori, Satakunnan hyvinvointialue
Jenni Björksten, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija (ts.), Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Marja Veikkolainen, tehtäväaluepäällikkö, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Tero Seitsonen, johtava asiantuntija, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Lisätiedot:
Miia Länsitie, hytetu -erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue
miia.lansitie@lapha.fi
040 514 7676

Juha Vuorijärvi, hyvinvointikoordinaattori, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, juha.vuorijarvi@hyvaep.fi
050 474 2995
Paikallisesta hyte-työstä saat lisätietoja omalta hyvinvointialueeltasi.

Hyvinvointialueet edistävät asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä – toiminta tuo merkittäviä säästöjä
12.3.2025
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä voidaan inhimillisen hyödyn lisäksi aikaansaada mittavia...

Hyvinvointialueet edistävät asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä – toiminta tuo merkittäviä säästöjä


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä voidaan inhimillisen hyödyn lisäksi aikaansaada mittavia säästöjä. Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaittiin, että tyypin 2 diabetesta sairastavien henkilöiden liikuntaneuvonta vähensi lääkärikäyntejä 11 % ja hoitajakäyntejä 25 %. Iäkkäiden Finger-elintapaohjelman on osoitettu vähentävän muistihäiriöiden riskiä kolmanneksella. Alkoholinkäytön mini-intervention laajan käytön on puolestaan arvioitu vähentävän terveydenhuollon kustannuksia yli kuusi...

Tuoreimmat ajankohtaiset H2

Aiheeseen liittyvää

Sisältöjulkaisija

  1. Lapin hyvinvointialue solmi kumppanuuden Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa 
    Lapin hyvinvointialue on solminut toistaiseksi voimassa olevat kumppanuussopimukset Rovaniemen...

    Lapin hyvinvointialue solmi kumppanuuden Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa 

    25.4.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialue solmi kumppanuuden Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa 

    Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen. Kuva: Sanna Kumpu.  

    Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen. Kuva: Sanna Kumpu.  

    25.4.2025

    Lapin hyvinvointialue on solminut toistaiseksi voimassa olevat kumppanuussopimukset Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa. Kumppanuussopimuksen allekirjoittivat hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen sekä Lappian kuntayhtymän johtaja ja Lappia-koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Virpi Lilja.

    Sopimusten tavoitteena on mahdollistaa tiivis yhteistyö ammatillisen koulutuksen työelämässä oppimisessa sekä koulutetun työvoiman saatavuudessa ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä. 

    -Kevan ennusteen mukaan neljäsosa Lapin hyvinvointialueen henkilöstöstä eläköityy seuraavan kymmenen vuoden aikana. Työikäisten määrä vähenee, kun työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat pienempiä kuin eläkkeelle siirtyvät. Oppilaitokset kouluttavat uusia työntekijöitä hyvinvointialueelle ja muille työnantajille. Kumppanuus oppilaitosten kanssa on tärkeää, jotta saamme hyvinvointialueelle ammattitaitoisia työntekijöitä, kertoo hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela.

    Kumppanuussopimuksien painopistealueita ovat 1.) Yhteistyö opiskelijoiden työelämässä oppimisessa sekä osaamisen arvioinnissa, 2.) Henkilöstön osaamisen kehittäminen työelämän tarpeiden mukaisesti sekä 3.) Ennakointi ja rekrytointi; riittävän ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen ammatillisen koulutuksen keinoin. Lapin hyvinvointialueella ja alueen ammattiopistoilla on ollut jo pitkään jatkunutta yhteistyötä samoihin teemoihin liittyen.

    -Yhteistyö Laphan ja aikaisempien toimijoiden kanssa on REDUn näkökulmasta ollut jo sangen toimivaa. Uudistettu ja nyt allekirjoitettu sopimus vahvistaa ja vahventaa yhteistyötä entisestään. Tärkeää on löytää myös tulevaisuudessa uusia tapoja tehdä yhteistyötä ja siltä osin olemme erittäin iloisia, että meillä on toimiva vuoropuhelu ja toimintatavat Laphan toimijoiden kanssa, kertoo Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n koulutuskuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti.

    Kumppanuussopimus kehittää myös oppilaitosten välistä yhteistyötä.

    -Lapin suurin työnantaja ja suurimmat työvoiman kouluttajat jatkavat ja kehittävät yhteistyötään tehdyllä kumppanuussopimuksella, joka toteutuu käytännön tekemisenä ja yhteistyönä. Lappian uunituoreen strategian tavoitteena on myös hyvinvointi ja tällä kumppanuussopimuksella edistämme vahvasti strategiamme toteuttamista. Kumppanuussopimus edistää opiskelijoidemme oppimismahdollisuuksia työelämässä oppimisessa ja näytöissä sekä parantaa myös opiskelijoidemme työllistymistä. Hyvinvointialueen henkilöstön osaamisen kehittämiseen tarjoamme mahdollisuuksia oppilaitoksista. Mahdollisuuksia kehittämiseen meillä on muun muassa osaavan työvoiman varmistamisessa, ennakoinnissa ja hanketoiminnassa. Kiitoksia pitkästä yhteistyöstä ja kiitoksia eteenpäin katsovasta kumppanuudesta, kiittää kuntayhtymän johtaja ja Lappia-koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Virpi Lilja.

    Kuntayhtymän johtaja ja Lappia-koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Virpi Lilja ja hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela. Kuva: Sanna Kumpu.
    Kuntayhtymän johtaja ja Lappia-koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Virpi Lilja ja hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela. Kuva: Sanna Kumpu.


     

    Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen. Kuva: Sanna Kumpu.   Lapin hyvinvointialue solmi kumppanuuden Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa 
    25.4.2025
    Lapin hyvinvointialue on solminut toistaiseksi voimassa olevat kumppanuussopimukset Rovaniemen...
    Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen. Kuva: Sanna Kumpu.  

    Lapin hyvinvointialue solmi kumppanuuden Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa 


    Lapin hyvinvointialue on solminut toistaiseksi voimassa olevat kumppanuussopimukset Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa. Kumppanuussopimuksen allekirjoittivat hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n kuntayhtymän johtaja Saija Niemelä-Pentti, REDU Edu:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Laukkanen sekä Lappian kuntayhtymän johtaja ja Lappia-koulutus Oy:n hallituksen...

  2. Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia — vertaistukijat ovat sairastuneen tukena
    Järjestöt tarjoavat vertaistukea moniin eri sairauksiin ja elämäntilanteisiin. Lapin keskussairaalan...

    Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia — vertaistukijat ovat sairastuneen tukena

    25.4.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia — vertaistukijat ovat sairastuneen tukena

    25.4.2025

    Järjestöt tarjoavat vertaistukea moniin eri sairauksiin ja elämäntilanteisiin. Lapin keskussairaalan OLKA-pisteeltä saa tietoa järjestöjen tarjoamasta vertaistuesta ja OLKA välittää vertaistukijoita myös Lapin keskussairaalan yksiköihin. Lisäksi vertaistukea voi etsiä anonyymisti ilmaisesta Toivo-vertaistukisovelluksesta. Saimme ainutlaatuisen tilaisuuden ja pääsimme haastattelemaan kolmea vertaistukijaa.

    Tukihenkilönä keskityn kuuntelemaan toisen ihmisen sairaskertomusta

    Seija, 66 vuotta, suolistosyöpään sairastuneiden ja avanneleikattujen vertaistukija

    Kerro lyhyesti itsestäsi ja omasta tarinastasi.

    Sairastuin perinnölliseen suolistosyöpään (FAP) 35-vuotiaana perheenäitinä. Minulla on ollut ohutsuoliavanne 31 vuotta. Olen nyt 66-vuotias eläkeläinen.

    Oletko saanut vertaistukea ja koitko sen tärkeäksi? Jos et saanut, niin milloin olisit sitä eniten kaivannut?

    Isälläni on ollut tämä sama sairaus ja paksusuoliavanne. Minulla oli paljon avanteeseen liittyviä kielteisiä mielikuvia. Sain tietää avanteesta vasta leikkausta edeltävänä päivänä. Leikkauksen jälkeen olin järkyttynyt, mutta leikkaus onnistui hyvin ja opin pian avanteen hoidon. Henkinen sopeutuminen avanteeseen kesti kaksi vuotta. Minulle luvattu ikäiseni avanneleikattu tukihenkilö ei päässyt käymään Oyssin kirurgisella osastolla. Vanhempi avanneleikattu tukihenkilö soitti minulle, kun olin kotiutunut. Hän kiirehti lohduttamaan ennen kuin hän kuunteli minun sairaskertomustani. Sopeutumisvalmennuskurssilla sain vertaistukea toisten tarinoista, mutta siellä ei ollut mahdollisuutta henkilökohtaisiin keskusteluihin.

    Onko sinulla ollut mieleenpainuvia kokemuksia vertaistukijana? Mitä 
    vertaistuen antaminen sinulle merkitsee?

    Olen toiminut vertaistukihenkilönä suolistosyöpään sairastuneille ja avanneleikatuille. Tukihenkilönä keskityn kuuntelemaan toisen ihmisen sairaskertomusta. Omasta kokemuksestani kerron vain, jos sitä kysytään. Jaamme yhdessä samoja tunteita, sitä kautta keskustelussa on ihan erityinen yhteys. Emmehän me ihmiset voi ymmärtää syvimmiltään muuta kuin sen, minkä olemme kokeneet. Voimme toki yrittää ymmärtää. Avanneleikatuille kerron tarvittaessa liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä käytännön vinkkejä. Vertaistuen antaminen on toisen vierelle asettumista. Koen olevani omalla 
    kokemuksellani avuksi. Toisen ihmisen auttaminen tekee hyvää aivoille.

    Miksi vertaistukea kannattaa suositella kaikille potilaille?

    Sairaus muuttaa ihmistä monella tavalla. Joudumme oudoille teille ja vieraille vesille. Läheisemme tukevat meitä parhaansa mukaan, mutta heillä on oma taakkansa, eivätkä he voi ymmärtää niitä tunteita, mitä me koemme. Yksin ei jaksa kukaan. Vertaistuki tuo toipilaan vierelle kuuntelevan ihmisen, jolla on ainakin muutamia samoja kokemuksia. Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia.

    Kukaan ei saa jäädä yksin niiden omien ajatusten kanssa, joita sairastuminen tuo mukanaan

    Eveliina, 43 vuotta, ms-tautia sairastavien vertaistukija

    Kerro lyhyesti itsestäsi ja omasta tarinastasi.

    Olen Eve, pian 44 vuotias, Rovaniemeläinen naisihminen. Sairastan ms-tautia, jonka seurauksena sitten liikun pyörätuolilla ja tarvitsen avustajieni apua päivittäisissä toimissani ja arjen pyörittämisessä. Minulla on avustajat koko päivän ja yöllä jos tarvitsen apua, voin hälyttää kotihoidon turvatiimin. Elän tällä hetkellä omannäköistä elämää kahden kissani kanssa, kaikesta huolimatta.

    Oletko saanut vertaistukea ja koitko sen tärkeäksi? Jos et saanut, niin 
    milloin olisit sitä eniten kaivannut?

    Olen sairauden alussa löytänyt ja saanut tukea muun muassa sopeutumisvalmennuskurssilta, mutta kun kuntoni romahti, tuntui, että jäin monen asian kanssa yksin. Esimerkiksi asumisjärjestelyitä koskien minulle ei annettu muuta vaihtoehtoa kuin palvelukoti. Monessa käytännön asiassa olisin tarvinnut tukea, kun tuntui ettei mikään asia järjesty. Enkä tarkoita, että jonkun olisi pitänyt ne asiat hoitaa puolestani. Olisin vain tarvinnut olkapään, johon nojata. Ja äänen, joka sanoo, kaikki järjestyy, sekä korvan, joka kuuntelee kaiken, ilot, surut ja murheet.

    Miksi halusit alkaa tukemaan muita?

    Uskon, että olen tänä päivänä niin sinut kaiken sairauden tuoman kanssa, että pystyn kuuntelemaan toista ja omien kokemusteni myötä pystyn myös samaistumaan moneen asiaan.

    Miksi vertaistukea kannattaa suositella kaikille potilaille?

    Kukaan ei saa jäädä yksin niiden omien ajatusten kanssa, joita sairastuminen tuo 
    mukanaan. Monesti vaikka olisi paljon läheisiä, joille puhua, he eivät silti ymmärrä asioita samoin kuin vertainen.

    Suosittelisin lämpimästi potilasta keskustelemaan samasta tilanteesta selviytyneen tukihenkilön kanssa

    Antti, 70 vuotta, eturauhassyöpää sairastavien vertaistukija

    Kerro lyhyesti itsestäsi ja omasta tarinastasi.

    Olen 70-vuotias mies. Kävin itsemaksavana asiakkaana vuosittain PSA kokeessa. Arvoissa tapahtui nopea kasvu ja tilasin ajan urologille. Pääsin kuvauksiin ja löydöksenä oli kaksi syöpäpesäkettä. Eturauhanen poistettiin ja nyt olen seurantahoidossa.

    Oletko saanut vertaistukea ja koitko sen tärkeäksi? Jos et saanut, niin 
    milloin olisit sitä eniten kaivannut?

    Olen osallistunut Teräsmiesten kokoontumisiin muutaman kerran. Vertaistukea olisin kaivannut heti diagnoosin saatuani hoitovaihtoehtoihin ja jälkiseurauksiin.

    Miksi halusit alkaa tukemaan muita?

    Olen ilmoittautunut tukihenkilöksi, koska olen itse kokenut kyseisen sairauden, 
    leikkauksen ja jälkimainingit. Suosittelisin lämpimästi potilasta keskustelemaan 
    samasta tilanteesta selviytyneen tukihenkilön kanssa.

    Haluatko vertaistukijaksi?

    Lue lisätietoja vertaistukitoimintaan ryhtymisestä ja vertaistukikoulutuksesta ja ota yhteyttä OLKA-toimintaan.

    Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia — vertaistukijat ovat sairastuneen tukena
    25.4.2025
    Järjestöt tarjoavat vertaistukea moniin eri sairauksiin ja elämäntilanteisiin. Lapin keskussairaalan...

    Haavoittuneita käsiä ovat aina voineet lohduttaa ne kädet, joissa on arpia — vertaistukijat ovat sairastuneen tukena


    Järjestöt tarjoavat vertaistukea moniin eri sairauksiin ja elämäntilanteisiin. Lapin keskussairaalan OLKA-pisteeltä saa tietoa järjestöjen tarjoamasta vertaistuesta ja OLKA välittää vertaistukijoita myös Lapin keskussairaalan yksiköihin. Lisäksi vertaistukea voi etsiä anonyymisti ilmaisesta Toivo-vertaistukisovelluksesta. Saimme ainutlaatuisen tilaisuuden ja pääsimme haastattelemaan kolmea vertaistukijaa. Tukihenkilönä keskityn kuuntelemaan toisen...

  3. Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
    Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja...

    Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa

    11.4.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa

    Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen.

    Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen.

    11.4.2025

    Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja jumppaohjelmia kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään TV:ssä saamenkielisiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä. Jumppaohjelmat näkyvät OnniTV:ssä 25.4.2025 alkaen perjantaisin kello 11.45-12.

    OnniTV on suomalainen televisiokanava, joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja ajankohtaista sisältöä. Lapin hyvinvointialueen tuottamat 15 minuutin jumppaohjelmat koostuvat istumajumpasta, seisomajumpasta sekä aivojumpasta. Ohjelmissa puhutaan pohjoissaamea ja ne on tekstitetty koltan- ja inarinsaameksi. Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen. Materiaalit ovat myös hyvinvointialueen työntekijöiden käytössä, ja niitä tullaan hyödyntämään Lapin hyvinvointialueen palveluissa.

    Näin voit katsoa OnniTV:tä

    OnniTV:n valtakunnallinen lähetys näkyy antenni-tv:n kanavapaikalla 36 Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Lisäksi OnniTV näkyy Elisan, DNA:n ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66 sekä Ålcomin kumppanioperaattoreiden kanavapaikalla 99. OnniTV:n valtakunnallista lähetystä voi seurata myös osoitteesta onnitv.fi.

    OnniTV:n paikallinen lähetys näkyy koko Lapin hyvinvointialueella kanavapaikalla 36, ja lähetys on arkipäivisin kello 11-13. Paikallisessa lähetyksessä on valtakunnallisten kuntoutus- ja kulttuurisisältöjen lisäksi Lapin hyvinvointialueen ajankohtaisia tiedotteita ikäihmisille.

    Lisätietoja OnniTV:n asiakaspalvelusta
    p. 050 551 4066 (kello 10-12)
    info@onnitv.fi

    Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen. Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
    11.4.2025
    Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja...
    Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen.

    Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa


    Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja jumppaohjelmia kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään TV:ssä saamenkielisiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä. Jumppaohjelmat näkyvät OnniTV:ssä 25.4.2025 alkaen perjantaisin kello 11.45-12. OnniTV on suomalainen televisiokanava, joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta,...

  4. Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin
    Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme...

    Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin

    31.3.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin

    31.3.2025

    Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme ensimmäinen TKI-strategia.

    Strategiatyö käynnistyi syksyllä 2024 aineiston keräämisellä, ja olemme nyt edenneet työpajavaiheeseen, jossa yhteistyössä jalostamme eteenpäin TKI-strategiamme suuntaviivoja. Määritämme strategian vision, visiota tukevat strategiset painopisteet sekä toimeenpanosuunnitelman. Työpajoja järjestetään kaksi kappaletta. Tavoitteena on, että strategia valmistuu kevään 2025 aikana ja etenee hyvinvointialueen päätöksentekoon alkusyksystä 2025.

    Yhteisen keskustelun ja monitoimijaisen strategiatyön avulla voimme edistää ja vahvistaa tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan yhteistyötä sekä varmistaa, että TKI-strategiamme tulee palvelemaan alueen tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.

    Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki yhteistyökumppanit ja Lapin hyvinvointialueen toimijat!

    Ensimmäinen työpaja: TKI-strategian tavoitteet, visio ja strategiset painopisteet
    ke 23.4.2025 klo 12.00–16.00
    Lapin ammattikorkeakoulu, Jokiväylä 11, 96300 Rovaniemi (tila B302)
    Lue lisää työpajasta. Ilmoittautuminen ensimmäiseen työpajaan 14.4.2025 mennessä.

    Toinen työpaja: Jatkoa työpajalle 1: TKI-strategian toimeenpanosuunnitelma
    to 8.5.2025 klo 12.00–15.30
    Teams
    Lue lisää työpajasta. Ilmoittautuminen etätyöpajaan 5.5.2025 mennessä.

    Jaana Leinonen
    Tutkimusjohtaja
    Tutkimus- ja kehittämispalvelut
    Lapin hyvinvointialue
    040 593 5775
    jaana.leinonen@lapha.fi

    Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin
    31.3.2025
    Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme...

    Kutsu Lapin hyvinvointialueen TKI-strategian työpajoihin


    Lapin hyvinvointialueella on käynnistetty TKI-strategiatyö, jonka tuotoksena valmistuu hyvinvointialueemme ensimmäinen TKI-strategia.

  5. Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa
    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin...

    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa

    24.3.2025

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa

    24.3.2025

    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto isännöi tapahtumaa.

    Tapaamiseen osallistuivat myös valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen, sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kari Hakari ja hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen toi etäyhteydellä maan hallituksen terveiset aluehallitusten puheenjohtajille.

    Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat ovat kokoontuneet aktiivisesti koko valtuustokauden ajan. Tällä kertaa aiheina olivat muun muassa elinkeinoelämän ja hyvinvointialueen yhteistyö, hyvä johtaminen, hyvinvointialueiden muutostukiprosessi, Pohjoisen yhteistyöalueen yhteistyö, Hyvil Oy:n ajankohtaiset asiat sekä sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön ajankohtaiset terveiset hyvinvointialueille.

    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa
    24.3.2025
    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin...

    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Lapissa


    Hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat 20.-21.3.2025 Rovaniemellä. Lapin aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto isännöi tapahtumaa.

Kaikki ajankohtaiset - Nappi