Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia
Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia

5.9.2024

Lue lisää

Takaisin edelliselle sivulle

Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia

auringonlasku tunturimaisemassa

Kuva: Lapin materiaalipankki, Harri Tarvainen

5.9.2024

Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

Jätä kysymyksesi tai kommenttisi palveluverkkoon liittyvistä suunnitelmista verkkosivuillamme olevalla lomakkeella. Kysymykset ja kommentit julkaistaan nimimerkkien kanssa.

Tutustu palveluverkon muutossuunnitelmaan

Tutustu palveluverkon muutoksia koskevaan suunnitelmaan ja uudelleenvalmistelun taustoihin lapha.fi/palvelustrategia-sivulla.

Osallistu asukastilaisuuksiin syksyn aikana

Järjestämme muutoksiin ja suunnitelmiin liittyen myös kuntakohtaisia asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tutustu aikatauluun. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niitä mahdollista seurata myös etänä.

auringonlasku tunturimaisemassa Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia
5.9.2024
Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.
auringonlasku tunturimaisemassa

Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia


Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

Tuoreimmat ajankohtaiset H2

Aiheeseen liittyvää

Sisältöjulkaisija

  1. Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta: saamen kielilain valtionavustusta ei saa leikata
    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta on toimittanut oikeusministeriölle kannanoton, joka...

    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta: saamen kielilain valtionavustusta ei saa leikata

    6.11.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta: saamen kielilain valtionavustusta ei saa leikata

    6.11.2024

    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta on toimittanut oikeusministeriölle kannanoton, joka kritisoi saamen kielilain 31. pykälän mukaisen valtionavustuksen leikkaamista./ Lappi buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddi lea doaimmahan vuoigatvuođaministeriijai cealkámuša. Cealkámuš kritisere mearrádusa čuohppat stáhtadoarjaga, mii mieđihuvvo sámi giellalága 31. paragráfa mielde.

    Hyvinvointialue muistuttaa, että saamen kielilain mukaan valtion talousarviossa tulee olla määräraha valtionavustuksiin hyvinvointialueelle, kunnille, seurakunnille, saamelaisten kotiseutualueen paliskunnille sekä tietyille yksityisille tahoille lain soveltamisesta aiheutuvien erityisten lisäkustannusten kattamiseksi.

    - Tuen leikkaaminen tekee saamen kielilain toteuttamisen mahdottomaksi, kannanotossa todetaan.

    Hyvinvointialueen saaman tiedon mukaan vuonna 2025 haettava määrä olisi vain 120 000 euroa. Aiemmin kokonaismäärä on ollut 250 000 euroa. Siitä hyvinvointialue on saanut viime vuodelle 180 000 euroa ja tälle vuodelle 150 000 euroa.

    Hyvinvointialue käyttää jo nyt saamen kielilain toteuttamiseen sekä omaa perusrahoitustaan että kieliavustusta. Omalla rahoituksellaan hyvinvointialue on palkannut vakituisiin toimiin kaksi kielityöntekijää, mikä on vähentänyt kieliavustuksella ostettavien käännös- ja tulkkauspalvelujen tarvetta. Osoituksena oman toiminnan vaikuttavuudesta on muun muassa Lapin hyvinvointialueelle vuonna 2023 myönnetty saamen kieliteko -palkinto.

    Hyvinvointialue on pyrkinyt valtionavustuksen käytössä kustannustehokkaisiin ja vaikuttaviin toimiin. Toisin kuin monet muut viranomaiset, hyvinvointialue ei ole keskittynyt ostopalveluihin vaan lähtenyt kasvattamaan organisaation omaa kieliosaamista. Valtionavustus on käytetty ensisijaisesti saamen kieltä opiskelevien työntekijöiden sijaiskustannuksiin. Linjaus on saamen kielilain mukainen, sillä lain mukaan viranomaisen on ensisijaisesti pyrittävä antamaan asia saamen kielen taitoisen henkilön hoidettavaksi, ja vasta toissijaisesti järjestettävä palvelu tulkkauksen kautta.

    - Valtionavustuksen leikkaaminen tässä tilanteessa heikentää saamenkielisen sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ennestään huonoa saatavuutta, hyvinvointialueen saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palveluiden kehittämispäällikkö Tuuli Miettunen toteaa.

    Hyvinvointialueelle on pelkästään lukuvuonna 2023–2024 saatu koulutettua pohjoissaamenkielen taitoinen päihdetyöntekijä, sosiaalityöntekijä, vastaanoton sairaanhoitaja ja lähihoitaja sekä inarinsaamenkielinen lähihoitaja. Tarve kielilain mukaisille vapaille kasvaa, kun aikuiskoulutustuki poistuu.

    - Rahoituksen äkillinen leikkaaminen voi pahimmillaan tarkoittaa, että kahden parhaillaan saamea opiskelevan työntekijän opinnot keskeytyvät, Miettunen toteaa.

    Hyvinvointialue tarvitsee käännös- ja tulkkauspalveluita mm. asiakas- ja potilastyössä (asiointitulkkaukset, asiakas- ja potilasasiakirjojen käännökset, lomakkeet, esitteet, ohjeet), viestinnässä ja poliittisissa toimielimissä (kokousasiakirjojen käännökset ja kokoustulkkaukset). Näiden lakisääteisten käännösten ja tulkkauksien tekemättä jättäminen rikkoisi saamen kielilakia. Sosiaali- ja terveyspalveluissa käännökset ja tulkkaukset ovat myös potilasturvallisuus- ja oikeusturvakysymyksiä.

    Saamen kielen lautakunta vetoaa oikeusministeriöön, että ministeriö tekisi leikkauksista vaikutusten arvion ennen niistä päättämistä. Toistaiseksi ministeriö ei ole keskustellut leikkausten vaikutuksista avustusten saajien kanssa. Saamen kielilain lisäksi valtionavustukseen kohdistuva leikkaus vaikuttaa myös yhdenvertaisuuslain (1325/2014) toteutumiseen sekä Suomen perustuslain (731/1999) 17.3 §:n mukaiseen saamelaisten oikeuteen alkuperäiskansana ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan.

    Jos leikkaukset toteutuvat, valtion täytyy kantaa vastuu saamelaisten kielellisten oikeuksien heikentymisestä.

    - Saamen kielilaki velvoittaa myös valtiota, ei vain paikallisella tasolla toimivia viranomaisia, lausunnossa muistutetaan.

    Lisätietoja:
    -Tuuli Miettunen, saamenkielisten ja kulttuurin mukaisten palvelujen kehittämispäällikkö, tuuli.miettunen@lapha.fi, 040 484 2676
    -Anni Ahlakorpi, hyvinvointialueen saamen kielen lautakunnan varapuheenjohtaja, anni.ahlakorpi@lapha.fi, 040 545 4753

     

    Lappi buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddi: sámi giellalága stáhtadoarjaga ii oaččo čuohppat

    Lappi buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddi lea doaimmahan vuoigatvuođaministeriijai cealkámuša. Cealkámuš kritisere mearrádusa čuohppat stáhtadoarjaga, mii mieđihuvvo sámi giellalága 31. paragráfa mielde.

    Buresveadjinguovlu muittuha, ahte sámi giellalága mielde stáhta bušeahttaárvalusas galgá leat mearreruhta stáhtadoarjagiidda buresveadjinguvlui, gielddaide, searvegottiide, sámiid ruovttuguovllu bálgosiidda sihke ovttaskas olbmuide earenoamáš lassegoluid gokčama várás, mat lága heiveheamis šaddet.

    - Doarjaga čuohppan dahká sámi giellalága ollašuhttima veadjemeahttumin, gávnnahuvvo cealkámušas.

    Buresveadjinguovllu oažžun dieđu mielde jagis 2025 ohcan ládje livččii dušše 120 000 euro. Árabut ruhtamearri lea leamaš oktiibuot 250 000 euro. Das buresveadjinguovlu lea ožžon mannan jahkái  180 000 euro ja dán jahkái 150 000 euro.

    Buresveadjinguovlu geavaha juo dál sámi giellalága ollašuhttimii sihke iežas vuođđoruhtadeami ja gielladoarjaga. Iežas ruhtademiin buresveadjinguovlu lea bálkkáhan fásta doaimmaide guokte giellabargi, ja dainna ládje geahpedan dárbbu oastit jorgalan- ja dulkonbálvalusaid gielladoarjagiin. Čujuhussan iežas doaimma buriin váikkuhusain lea earret eará Lappi buresveadjinguvlui jagis 2023 mieđihuvvon Sámi gielladahku -bálkkašupmi.

    Buresveadjinguovlu lea viggan stáhtadoarjaga geavahit doaimmaide, main leat unnán golut ja main leat buorit váikkuhusat. Eará ládje go máŋggat eará eiseválddit, buresveadjinguovlu ii leat geavahan dušše oastinbálvalusaid muhto baicce lea vuolgán lasihit organisašuvnna iežas giellamáhtu. Stáhtadoarjja lea geavahuvvon ovddemusat sadjásašgoluide, mat šaddet go bargit lohket sámegiela. Linnjen čuovvu sámi giellalága, dasgo lága mielde eiseváldi galgá ovddemusat viggat dasa, ahte ášši gieđahallama dikšu sámegiela máhtolaš bargi, ja easkka nuppáldasat ordnet bálvalusa dulkoma bokte.

    - Stáhtadoarjaga čuohppan dán dilis heajuda sámegielat sosiála- ja dearvvašvuođasuorggi bargiid oažžuma, mii lea juo ovdalaččas leamaš váttis, gávnnaha buresveadjinguovllu sámegielat ja kulturmieldásaš bálvalusaid ovddidanhoavda Tuuli Miettunen.

    Buresveadjinguvlui leat aivvefal lohkanjagis 2023–2024 skuvlejuvvon davvisámegielat gárrenávnnasbargi, sosiálabargi, vuostáváldima buohccedivššár ja lagašdivššár nugo maiddái anárašgielat lagašdivššár. Dárbu oažžut barggus friddja giellalága vuođul stuorru, go rávesolbmuidoahpahusdoarjja nohká.

    - Ruhtadeami fáhkka čuohppan sáhttá vearrámus dilis dárkkuhit, ahte guokte bargi, geat aiddo dál leaba lohkame sámegiela, šaddaba heaitit lohkamis giela, gávnnaha Miettunen.

    Buresveadjinguovlu dárbbaša jorgalan- ja dulkonbálvalusaid ee. áššehas- ja pasieantabarggus (áššiiddikšundulkomat, áššehas- ja pasieantaáššegirjjiid jorgalusat, skovit, dieđihančállosat, rávvagat), diehtojuohkimis ja politihkalaš doaibmaorgánain (čoahkkináššegirjjiid jorgalusat ja čoahkkindulkomat). Dáid láhkageatnegahtton jorgalusaid ja dulkomiid barggakeahttá guođđin rihkošii sámi giellalága. Sosiála- ja dearvvašvuođabálvalusain jorgalusat ja dulkomat leat maiddái pasieantadorvvolašvuohta- ja riektedorvogažaldagat.

    Sámegiela lávdegoddi doarjala vuoigatvuođaministeriijai, ahte ministeriija dagašii čuohppamiin váikkuhusaid árvalusa ovdal go mearrida čuohppamiid birra. Doaisttážii ministeriija ii leat gulahallan čuohppamiid váikkuhusaid birra singuin, geat ožžot doarjagiid. Sámi giellalága lassin čuohppan, mii čuohcá stáhtadoarjagii, váikkuha maiddái ovttaveardásašvuođalága (1325/2014) ollašuvvamii ja maiddái Suoma vuođđolága (731/1999) 17.3 § mielde sámiid vuoigatvuhtii álgoálbmogin bajásdoallat ja ovddidit iežas giela ja kultuvrra.

    Jos čuohppamat ollašuvvet, stáhta ferte guoddit ovddasvástádusa sámiid gielalaš rivttiid hedjoneamis.

    - Sámi giellaláhka geatnegahttá maiddái stáhta, ii dušše báikkálaš dásis doaibmi eiseválddiid, muittuhuvvo cealkagis.

    Lisätietoja:
    -Tuuli Miettunen, saamenkielisten ja kulttuurin mukaisten palvelujen kehittämispäällikkö, tuuli.miettunen@lapha.fi, 040 484 2676
    -Anni Ahlakorpi, hyvinvointialueen saamen kielen lautakunnan varapuheenjohtaja, anni.ahlakorpi@lapha.fi, 040 545 4753

    Lassedieđut:
    -Tuuli Miettunen, sámegielat ja kulturmieldásaš bálvalusaid ovddidanhoavda, tuuli.miettunen@lapha.fi, 040 484 2676
    -Anni Ahlakorpi, buresveadjinguovllu sámegiela lávdegotti várreságadoalli, anni.ahlakorpi@lapha.fi, 040 545 4753

    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta: saamen kielilain valtionavustusta ei saa leikata
    6.11.2024
    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta on toimittanut oikeusministeriölle kannanoton, joka...

    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta: saamen kielilain valtionavustusta ei saa leikata


    Lapin hyvinvointialueen saamen kielen lautakunta on toimittanut oikeusministeriölle kannanoton, joka kritisoi saamen kielilain 31. pykälän mukaisen valtionavustuksen leikkaamista./ Lappi buresveadjinguovllu sámegiela lávdegoddi lea doaimmahan vuoigatvuođaministeriijai cealkámuša. Cealkámuš kritisere mearrádusa čuohppat stáhtadoarjaga, mii mieđihuvvo sámi giellalága 31. paragráfa mielde.

  2. Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava
    Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) hyvinvointialueet kannattavat alueiden keskinäisen yhteistyön...

    Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava

    16.10.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava

    koristeellinen.

    16.10.2024

    Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) hyvinvointialueet kannattavat alueiden keskinäisen yhteistyön syventämistä. Hyvinvointialueiden vaikean taloustilanteen ja henkilöstöpulan vuoksi erityisesti alueen sairaaloiden työnjakoa on kehitettävä nykyistä nopeammin ja tiiviimmin, toteavat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat.

    Pohjois-Suomen hyvinvointialueet ovat valmistelleet keskinäistä sopimustaan yhteistyön tiivistämiseksi. Tämän osana on valmistunut selvitysmies, erikoislääkäri Hannu Juvosen raportti hyvinvointialueiden yhteistyöstä. Raportissa esitetään selvitysmiehen näkemyksiä lakisääteisiä velvoitteita pidemmälle menevien rakenteellisten muutosten toteuttamisesta.

    Selvitysraportissa Juvonen nostaa esiin, että YTA-yhteistyön tilannekuvan tulee olla tarkempi.

    - Tällä viittaan siihen, että alueiden toisiltaan ja muualta ostamat palvelut tulee olla tiedossa erikoisaloittain sovittuun työnjakoon ja hoitopaikan valinnanvapauteen liittyen, toteaa Hannu Juvonen.

    - Näkemykseni mukaan esitettyjen terveydenhuollon säädösmuutosten toimeenpano on välttämätöntä, mutta taloudellisen ja toiminnallisen kestävyyden näkökulmasta pitää edetä syvemmälle. Tarvitaan pidemmälle menevää rakenneuudistusta, jossa yhteistyöalueella päätetään päivystyksellisistä ja kiireettömistä palveluista eri sairaaloissa.

    Selvitystyön pohjalta esitän yhteistä toimielintä, joka ohjaisi YTA-alueen erikoissairaanhoidon palveluita yhdistetyillä resursseilla”, summaa Juvonen.

    Selvityksessä nostetaan esiin mm. kiireettömän leikkaustoiminnan ja osastohoidon jakaminen alueiden kesken.

    - Työnjaon kehittäminen mahdollistaisi kunkin alueen resurssien hyödyntämisen. Kaikilla alueilla myös päivystyksen käytön vähentämiseen tähtäävät toimet ovat tärkeitä kehityskohteita”, toteavat pohjoisten hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat Tapani Tölli, Sari Innanen, Esa Ahonen ja Tapani Melaluoto.

    Hyvinvointialueiden tilanteiden parantamiseksi tarvitaan realistisen rahoitustason lisäksi myös aikaa toteuttaa muutoksia. Pohjoiset hyvinvointialueet korostavat, että riittävien ja vaikuttavien palveluiden avulla varmistetaan myös harvaan asutun Suomen turvallisuutta ja elinvoimaa.

    Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat.

    YTA-raportti

    koristeellinen. Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava
    16.10.2024
    Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) hyvinvointialueet kannattavat alueiden keskinäisen yhteistyön...
    koristeellinen.

    Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava


    Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) hyvinvointialueet kannattavat alueiden keskinäisen yhteistyön syventämistä. Hyvinvointialueiden vaikean taloustilanteen ja henkilöstöpulan vuoksi erityisesti alueen sairaaloiden työnjakoa on kehitettävä nykyistä nopeammin ja tiiviimmin, toteavat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat.

  3. Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
    Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme...

    Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa

    28.8.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa

    Joukko ihmisiä yleisönä. Katsovat kohti esiintyjää.

    28.8.2024

    Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.

    Oman paikkakuntasi tilaisuudessa voit kysyä ja kommentoida sekä antaa palautetta. Paikalla on hyvinvointialueen johtoa vastaamassa kysymyksiisi ja kertomassa muutoksista.

    Järjestämme tilaisuudet yhteistyössä kuntien kanssa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

    • Etäseuraaminen: tilaisuuksia on mahdollista seurata etäyhteydellä. Tilaisuuden tekniikasta riippuen etänä voi joillakin paikkakunnilla olla mahdollista myös kommentoida.
    • Tallenteet: tilaisuuksista tulee tallenteet ja niitä voi katsoa oheisten linkkien kautta. Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanavalla tallenteet ovat saatavilla kaksi viikkoa siitä kun ne on julkaistu. Kuntien sivuilla olevista tallenteista vastaavat kunnat.
    • Kuntakohtainen esitysmateriaali: tilaisuuksissa esitelty kuntakohtainen materiaali lisätään kunkin kunnan kohdalle tälle sivulle tilaisuuden jälkeen.


    Tervetuloa kysymään, kommentoimaan ja keskustelemaan!
     

    Asukastilaisuuksien aikataulu

    Menneet asukastilaisuudet

    2.9. Pelkosenniemi klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Sodankyläntie 1A, 98500 Pelkosenniemi) Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 17.9.2024)
    Esitysmateriaali: Pelkosenniemi

    3.9. Sodankylä klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Jäämerentie 1, 99600 Sodankylä)
    Katso tallenne: Mediapaja Live (Sodankylän kunnan työpaja) Youtube-kanava (tallenne poistunut)
    Esitysmateriaali: Sodankylä

    5.9. Salla klo 17–19 (Save Salla Senter, Kuusamontie 9, 98900 Salla)
    Katso tallenne: Sallan kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Salla

    9.9. Ylitornio klo 17–19 (auditorio, kunnanvirasto, Alkkulanraitti 55, 95600 Ylitornio)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 24.9.2024)
    Esitysmateriaali: Ylitornio

    10.9. Tervola klo 17–19 (valtuustosali, Keskustie 81, 95300 Tervola)
    Katso tallenne: Tervolan kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Tervola

    10.9. Savukoski klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kauppakuja 2 A 1, 98800 Savukoski)
    Katso tallenne: Savukosken kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Savukoski

    12.9. Kolari klo 17–19 (kunnanviraston valtuustosali, Isopalontie 2, 95900 Kolari)
    Katso tallenne: Trueconnector Live / Kolarin kunta
    Esitysmateriaali: Kolari

    12.9. Tornio klo 17–19 (Aineen taidemuseo, auditorio, Torikatu 2, 95400 Tornio)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 26.9.2024)
    Esitysmateriaali: Tornio

    17.9. Kemijärvi klo 17–19 (valtuustosali, kaupungintalo, Hallituskatu 4, 98100 Kemijärvi)
    Katso tallenne: Kemijärven kaupungin Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Kemijärvi

    17.9. Inari klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Piiskuntie 2, 99800 Ivalo)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 15.10.2024)
    Esitysmateriaali: Inari

    • Ma/Di 17.9. Anár dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Piiskuntie 2, 99800 Avvil) / Geahča báddejumi (Báddejupmi ii leat šat oaidnimis 15.10.2024)
      Maj 17.9. Aanaar tme 17–19 (váldustivrâsali, kieldâtoimâttâh, Piiskuntie 2, 99800 Avveel) / Keejâ paddim
      Mâ 17.9. Aanar č. 17–19 (välddõskueʹrnec, kåʹddveʹrǧǧpõrtt, Piiskuntie 2, 99800 Âʹvvel) / Ǩiõčč ruõkkmõõžž (Ruõkkmõš ij leäkku teänab vueiʹnnemnalla 15.10.2024)

    18.9. Utsjoki klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Luossa 1 A, 99980 Utsjoki)
    Seuraa etänä: Zoom-tapahtuma
    Esitysmateriaali: Utsjoki

    • Ga 18.9. Ohcejohka dmu 17–19 (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Luossa 1 A, 99980 Ohcejohka) / Čuovo gáiddusin: Zoom-dáhpáhus

    18.9. Kemi klo 17–19 (pieni auditorio, kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 3.10.2024)
    Esitysmateriaali: Kemi

    19.9. ETÄTILAISUUS: Palveluverkon muutosten vaikutus saamenkielisten palveluiden kokonaisuuteen klo 17–19
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava

    • Du 19.9. GÁIDDUSDILÁLAŠVUOHTA: Bálvalanfierpmi nuppástusaid váikkuhus sámegielat bálvalusaid ollisvuhtii dmu 17–19 / Geahča báddejumi (Báddejupmi ii leat šat oaidnimis 15.10.2024)
      Ne 19.9. OUGGLÕSPODD: Palvâlemviärmáduv nubástusâi vaikuttâs sämikielâlij palvâlusâi ubâlâsvuotân tme 17–19 / Keejâ paddim
      Ne 19.9. OUGGLÕSPODD: Kääzzkõs-sääiʹm muttsi vaikktõs sääʹmǩiõllsaž kääzzkõõzzi obbvuõʹtte č. 17–19 / Ǩiõčč ruõkkmõõžž (Ruõkkmõš ij leäkku teänab vueiʹnnemnalla 15.10.2024)

    19.9. Ranua klo 17–19 (juhlasali, monitoimikeskus Kerkkä, Aapiskuja 6 C, 97700 Ranua)
    Katso tallenne: Ranuan kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Ranua

    23.9. ETÄTILAISUUS: Länsi-Pohjan keskussairaalaa koskevat muutokset klo 17–19
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 8.10.2024)

    24.9. Enontekiö klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Ounastie 165, 99400 Enontekiö)
    Katso tallenne: Enontekiön kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Enontekiö

    • Di 24.9. Eanodat dmu 17-19 Eanodat (váldostivrrasále, gielddadoaimmahat, Ovnnesgeaidnu 165, 99400 Eanodat) / Geahča báddejumi

    24.9. Rovaniemi klo 17–19 (Lapin keskussairaalan auditorio, 0. krs, Ounasrinteentie 22, 96400 Rovaniemi)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 15.10.2024)
    Esitysmateriaali: Rovaniemi

    26.9. Simo klo 17–19 (Simon koulun ruokala, Simontie 3, 95200 Simo) HUOM! Kulku tilaisuuteen ylioppilaskirjoitusten vuoksi kabinetin ovesta Opintien puolelta, savupiipun vierestä. Katso oven sijainti Google Mapsistä. Ylioppilaskirjoitusten vuoksi wc-tilat eivät ole käytössä. Myös liikkuminen koulun ns. sinisessä aulassa ja sen ylätasanteella on ehdottomasti kielletty.
    Seuraa etänä: Teams-tapahtuma
    Teknisistä ongelmista johtuen Simon tilaisuudesta ei ole tallennetta. Pahoittelemme asiaa.
    Esitysmateriaali: Simo

    26.9. Pello klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kunnantie 4, 95700 Pello)
    Katso tallenne: Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanava (tallenne poistunut 15.10.2024)
    Esitysmateriaali: Pello

    30.9. Posio klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kirkkotie 1, 97900 Posio)
    Katso tallenne: Posion kunnan Youtube-kanava
    Esitysmateriaali: Posio

    30.9. Muonio klo 17–19 (yläkoulun auditorio, Muonion yhtenäiskoulu, Opintie 8, 99300 Muonio)
    Katso tallenne: Muonion kunnan Facebook Live
    Esitysmateriaali: Muonio

    1.10. Kittilä klo 17–19 (kunnanhallituksen ja -valtuuston kokoushuoneet, kunnantalo, 2. krs, Valtatie 15, 99100 Kittilä)
    Katso tallenne: Kittilän kunnan verkkosivut
    Esitysmateriaali: Kittilä

    3.10. Keminmaa klo 17–19 (valtuustosali, kunnanvirasto, Kunnantie 3, 94400 Keminmaa)
    Seuraa etänä: Teams-tapahtuma
    Keminmaan tilaisuuden alussa havaittiin valitettava sekaannus Teams-linkkiin liittyen. Tämän takia osa etäosallistujista pääsi liittymään tilaisuuteen myöhässä. Teknisistä ongelmista johtuen tilaisuudesta ei myöskään ole tallennetta. Pahoittelemme asiaa. Tilaisuudessa esitelty kuntakohtainen materiaali on katsottavissa täällä: Keminmaa

     

    Tutustu palveluverkon muutossuunnitelmaan 

    Palveluverkon muutossuunnitelmaan voit tutustua lapha.fi/palvelustrategia-sivulla.

    Asukastilaisuudet ovat osa uudelleenvalmistelua, jonka aluehallitus päätti käynnistää palveluverkon suunnitelmien osalta. Aluevaltuusto päätti palveluverkkoon liittyvistä linjauksista jo kertaalleen huhtikuussa, mutta päätöksistä on tehty valituksia hallinto-oikeuteen. Lue lisää: lapha.fi/palvelustrategia.
     

    Kysy ja kommentoi palveluverkon muutossuunnitelmia

    Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommenteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme. Kysymykset ja kommentit julkaistaan nimimerkkien kanssa.

    Joukko ihmisiä yleisönä. Katsovat kohti esiintyjää. Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa
    28.8.2024
    Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme...
    Joukko ihmisiä yleisönä. Katsovat kohti esiintyjää.

    Asukastilaisuudet palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista pidetään syys- ja lokakuussa


    Järjestämme palveluverkon muutossuunnitelmista asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tilaisuuksissa kerromme kuntakohtaisesti hyvinvointialueen palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista.

  4. Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia
    Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

    Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia

    5.9.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia

    auringonlasku tunturimaisemassa

    Kuva: Lapin materiaalipankki, Harri Tarvainen

    5.9.2024

    Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

    Jätä kysymyksesi tai kommenttisi palveluverkkoon liittyvistä suunnitelmista verkkosivuillamme olevalla lomakkeella. Kysymykset ja kommentit julkaistaan nimimerkkien kanssa.

    Tutustu palveluverkon muutossuunnitelmaan

    Tutustu palveluverkon muutoksia koskevaan suunnitelmaan ja uudelleenvalmistelun taustoihin lapha.fi/palvelustrategia-sivulla.

    Osallistu asukastilaisuuksiin syksyn aikana

    Järjestämme muutoksiin ja suunnitelmiin liittyen myös kuntakohtaisia asukastilaisuuksia syksyn aikana. Tutustu aikatauluun. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niitä mahdollista seurata myös etänä.

    auringonlasku tunturimaisemassa Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia
    5.9.2024
    Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.
    auringonlasku tunturimaisemassa

    Kysy ja kommentoi palveluverkkoon liittyviä suunnitelmia


    Voit jättää avoimia kysymyksiä ja kommentteja palveluverkon uudistamisesta verkkosivuillamme.

  5. Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä
    Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta,...

    Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä

    2.9.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä

    Vanhus hoitajan kanssa

    Kuva: STM

    2.9.2024

    Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta, hyvinvointialueiden palvelut toimivat vahvasti.

    Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan hyvinvointialueiden palveluista, korostavat hyvinvointialuejohtajat yhteisesti.

    Viime viikkojen julkista keskustelua hyvinvointialueiden määristä, Uudenmaan erillisratkaisun tulevaisuudesta ja alueiden rahoitusmallista on käyty tilanteessa, jossa Suomen suurimman sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon alusta on vasta alle kaksi vuotta.

    Keskustelun keskiössä on alueiden talous. Hyvinvointialueiden johtajat korostavat, että asukkaiden ja alueiden henkilöstön ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta hyvinvointialueiden palveluista.

    ”Viestimme on tämä: hyvinvointialueen lakisääteiset palvelut turvataan”, sanoo hyvinvointialuejohtajien H23-verkoston puheenjohtaja ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn

    Monet hyvinvointialueiden palveluista ovat paremmalla tolalla kuin ennen uudistusta

    Kaikki hyvinvointialueet kehittävät haastavasta talouden tilanteesta ja väestön palvelutarpeen kasvusta huolimatta toimintaansa siten, että palvelut vastaavat alueen asukkaiden tarpeita.

    Vastoin yleistä käsitystä, monet hyvinvointialueiden järjestämistä palveluista ovat paremmalla tolalla kuin ennen uudistusta.

    ”Palvelujen uudistuminen näkyy jo arjessa”, sanoo Ilkka Luoma, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtaja.

    Esimerkiksi hoitotakuun mukainen perusterveydenhuollon hoitoon pääsy on kohentunut sote-uudistuksen jälkeen. Koko maan tasolla jonot erikoissairaanhoitoon, asumispalveluihin ja päivystyksestä vuodeosastolle ovat lyhentyneet merkittävästi. Henkilöstöpula on monella alueella taittunut. Sujuvat digitaalisen asioinnin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhä useamman suomalaisen ulottuvilla.

    Talouden tasapainon lisäksi on tärkeää varmistaa luottamus hyvinvointialueiden palveluihin

    Hyvinvointialuejohtajat ovat sitoutuneita siihen, että talous saadaan hyvinvointialueiden osalta tasapainoon. Tämän tulee kuitenkin tapahtua turvallisesti ja hallitusti, ihmisten lakisääteiset palvelut ja luottamus säilyttäen.

    Talouden tasapainoa ja luottamuksen ilmapiiriä ei voida saavuttaa yksin. Molempien tueksi tarvitaan kansallisella tason tukea ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Väestön luottamuksen saavuttamisessa hyvinvointialueet ovat itse keskeisessä roolissa.

    Hyvinvointialueiden toiminnan muuttaminen perustuu muutoksiin lainsäädännössä ja rahoituksessa. Merkittävät säästöt edellyttävät velvoittavan lainsäädännön purkamista. Vahva aluepoliittinen päätöksentekokyky on keskeinen tekijä uudistusten onnistumisessa.

    Hyvinvointialuejohtajat korostavat, että nyt nähtävät talouden haasteet olisivat toteutuneet myös aiemmassa mallissa, jossa palvelujen järjestäminen oli kuntien ja kuntayhtymien vastuulla.

    Sote-menojen kasvun takana ovat ennen kaikkea inflaatio, palkkaratkaisut, palvelutarpeen lisääntyminen ja koronan jälkeinen hoitovelka, ei palvelujen järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueille. Työ alueellisesti ja kansallisesti yhdenvertaisen palvelujärjestelmän puolesta on alueilla vahvasti käynnissä ja jatkuu päämäärätietoisesti.

    Lapin hyvinvointialuejohtaja

    Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998

    Hyvinvointialuejohtajien H23-verkoston yhteyshenkilöt

    Sanna Svahn, hyvinvointialuejohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, sanna.svahn@luvn.fi
    Marina Kinnunen, hyvinvointialuejohtaja, Pohjanmaan hyvinvointialue, marina.kinnunen@ovph.fi
    Ilkka Luoma, hyvinvointialuejohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, ilkka.luoma@pohde.fi

    Vanhus hoitajan kanssa Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä
    2.9.2024
    Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta,...
    Vanhus hoitajan kanssa

    Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä


    Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta, hyvinvointialueiden palvelut toimivat vahvasti.

Kaikki ajankohtaiset - Nappi