Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
28.8.2024
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
28.8.2024
Uudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.
Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa on uusia puhelinnumeroita syyskuun alusta lähtien.
- Pelkosenniemen ikääntyneiden palveluohjaus, p. 040 745 9980
- Savukosken ikääntyneiden palveluohjaus, p. 040 192 9839
Soittoaika maanantaista perjantaihin klo 9–11.
28.8.2024
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
Uudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Ikääntyneiden ja palvelujen kohtaaminen oikeissa paikoissa oikeaan aikaanLapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden RAI-koordinaattorit haluavat nostaa vanhustenviikolla...
Ikääntyneiden ja palvelujen kohtaaminen oikeissa paikoissa oikeaan aikaan
10.10.2024
Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden RAI-koordinaattorit haluavat nostaa vanhustenviikolla esille, mitä RAI tarkoittaa.
RAI-arviointitiedon avulla Lapissa ikääntyneet ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. RAI:n avulla toteutamme vaikuttavia palveluita lappilaisille ikääntyneille. Hyvinvoiva lappilainen ikääntynyt on kaiken tekemisemme tarkoitus.
Tarvitsetko sinä tai iäkäs läheisesi apua ja tukea hyvän ja turvallisen arjen takaamiseksi? Onko sinulla vielä voimavaroja, joiden ylläpitoon koet tarvitsevasi tukea läheisen tai ammattilaisen toimesta?
Yhteinen arviointimenetelmä
Lapin hyvinvointialue käyttää ikääntyneiden palveluiden tarpeiden määrittämisessä yhteistä arviointimenetelmää. Yhteiset toimintatavat ja standardoitujen menetelmien käyttö varmistaa sen, että jokainen lappilainen ikäihminen saa palveluita yhdenvertaisesti.
RAI-arviointimenetelmä auttaa meitä tunnistamaan arjen voimavarat ja haasteet. RAI-tieto auttaa meitä kuvaamaan tarkasti ja tarkoituksenmukaisesti iäkkään arjessa selviytymisen ja mielekkään arjen ylläpitämiseen edellyttävät toimet.
RAI-tieto vahvistaa sinulle kohdennettujen palvelujen tavoitteellisuutta ja näin vahvistaa vaikuttavien palveluiden toteuttamista juuri sinun elämäsi näkökulmasta.
RAI-arviointijärjestelmän käyttö Lapin hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue käyttää asiakas- ja palveluohjauksessa, kotihoidossa sekä asumispalveluissa RAI-arviointivälineistöä.
Mitä RAI-arviointi tarkoittaa?
RAI-arvioinnissa sinun omahoitajasi tai työntekijä arvioi toimintakykyäsi sekä voimavarojasi. Hän myös pohtii, millaisilla palveluilla voidaan parhaiten tukea juuri sinua. Arvioinnissa käytetään kysymyksiä mutta se on ennen kaikkea yhdessä keskustelua. Voit kertoa omasta elämästäsi ja sinulle tärkeistä asioista.
Miksi sinulle tehdään RAI-arviointi?
Vanhuspalvelulaki velvoittaa RAI-arvioinnin käyttöä kaikkialla Suomessa. RAI-arvioinnin avulla pääset kertomaan, miten arkielämäsi sujuu. Voit myös itse tuoda esille, millaista apua ja tukea tarvitset. Omahoitaja tai työntekijä kysyy sinulta hyvin monenlaisia asioita ja näin sinulla on helpompi saada juuri sinulle kohdennettua tukea ja palveluita.
Ketkä osallistuvat RAI-arviointiin?
Omahoitajasi tai ikääntyneiden palveluiden asiakas- ja palveluohjaaja on vastuussa RAI-arvioinnin tekemisestä. Arviointiin voi tarpeen mukaan osallistua myös muita ammattilaisia, jotka osallistuvat sinun hoitoosi. Muita ammattilaisia voi olla esimerkiksi lääkäri, sosiaalityöntekijä tai fysioterapeutti.
RAI-arviointiisi voi osallistua myös sinulle tärkeitä ihmisiä, esimerkiksi puolisosi tai lapsesi. Saat itse valita, ketkä läheisistäsi osallistuvat arviointiin.
Milloin RAI-arviointi tehdään?
RAI-arviointi tehdään aina hakeutuessa säännöllisen palvelun piiriin, kuten kotihoitoon. Lisäksi säännöllisen palvelun alkaessa, noin kuukauden sisällä palvelun alkamisesta. Tämän jälkeen RAI- arviointi toteutetaan vähintään puolen vuoden välein. Mikäli tilanteesi oleellisesti muuttuu, arviointi tehdään uudestaan.
Mitä RAI-arvioinnissa tapahtuu?
RAI-arviointiin kuuluu paljon kysymyksiä. Ne koskevat muun muassa arjen sujumista, lääkehoitoa, muistia sekä ravitsemusta.
Omahoitajasi tai työntekijä saattaa tehdä myös erilaisia testejä. Hän voi testata esimerkiksi näköäsi tai tasapainoasi. Yhdessä hoitajan kanssa mietit, onko sinulla tavoitteita omaan arkeesi liittyen. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi se, että suoriudut itse pukeutumisesta tai otat itse ruokaa lautaselle.
Mitä RAI-tiedolla tehdään?
RAI-arvioinnissa kerätään samalla myös asiakastietoa. Sitä käsitellään samalla tavalla kuin muitakin asiakastietoja. Tiedot siirtyvät Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Tästä tiedosta ei voi tunnistaa sinua tai ketään muuta henkilöä. Tietoa käytetään hoidon ja palveluiden kehittämiseen sekä sinun hoitosi suunnittelussa, kuten tavoitteiden asettamisessa.
RAI-arviointiin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä omaan hoitavaan yksikköösi.
Ikääntyneiden ja palvelujen kohtaaminen oikeissa paikoissa oikeaan aikaan
10.10.2024Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden RAI-koordinaattorit haluavat nostaa vanhustenviikolla...Ikääntyneiden ja palvelujen kohtaaminen oikeissa paikoissa oikeaan aikaan
Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden RAI-koordinaattorit haluavat nostaa vanhustenviikolla esille, mitä RAI tarkoittaa.
-
Oima-palvelun käyttökoulutuksia perhehoitajille ja lyhytaikaisille perhehoitajilleKoulutuksessa opit muun muassa omaan hoitosuhteeseesi liittyvien kirjausten tekemisen Oima-palvelussa.
Oima-palvelun käyttökoulutuksia perhehoitajille ja lyhytaikaisille perhehoitajille
1.10.2024
Oima-palvelun käyttökoulutuksia perhehoitajille ja lyhytaikaisille perhehoitajille
1.10.2024
Koulutuksessa opit muun muassa omaan hoitosuhteeseesi liittyvien kirjausten tekemisen Oima-palvelussa.
Lapin hyvinvointialue järjestää yhteistyössä Oiman kanssa Oima-palvelun käyttökoulutuksia syksylle 2024. Koulutukset järjestetään Google Meet -alustalla. Voit osallistua koulutukseen kotoa. Tarvitset osallistumiseen tietokoneen tai muun päätelaitteen (älypuhelin tai tabletti).
Perhehoitajille sekä lyhytaikaisille perhehoitajille järjestetään omat koulutustilaisuudet.
Mitä opin koulutuksessa?
- Oimaan kirjautuminen ja vahva tunnistautuminen
- Mitä kaikkea tietoa Oima-palvelusta löytyy
- Omaan hoitosuhteeseesi liittyvien kirjausten tekeminen Oima-palvelussa (esim. vapaapäivät ja hoitopäivät).
Perhehoitajien koulutus järjestetään keskiviikkona 30.10. klo 16.30–17.30.
Liity koulutukseen Google Meet -alustalla.
Lyhytaikaisten perhehoitajien koulutus järjestetään keskiviikkona 30.10. klo 17.45–18.45.
Liity koulutukseen Google Meet -alustalla.
Näin osallistut koulutukseen verkossa
- Mene omalle tietokoneellesi tai älylaitteellesi.
- Kirjoita osallistumislinkki internetselaimen hakukenttään ja liity mukaan koulutukseen.
- Koulutus on interaktiivinen, ja voit esittää koulutuksen lopussa kysymyksiä Oiman käyttöön liittyen.
Oima-palveluun rekisteröityminen
Voit ottaa Oima-palvelun käyttöösi myös itsenäisesti osoitteessa minun.oima.fi. Aloita tilin luominen Oima-palveluun painamalla “Luo ilmainen tili” -nappia. Rekisteröitymisen jälkeen pääset jatkossa kirjautumaan luomillasi tunnuksilla Oima-palveluun osoitteessa minun.oima.fi. Internetistä löytyvältä tukisivustolta saat tukea Oima-palvelun käytön avuksi: ophtuki.oima.fi
Verokortti
Palkkionmaksua varten käytettävät verokorttitiedot saadaan sähköisesti suoraan Verohallinnon järjestelmästä. Tämän vuoksi Verohallinnon tiedoissa hoitajalla täytyy olla voimassa nimenomaisesti omaishoidon palkkiota varten yksilöity verokortti. Verokorttia tai muutosverokorttia ei tarvitse toimittaa hyvinvointialueen tai Oiman suuntaan.
Palkkionmaksuaikataulu
Kuukausipalkkiollisen perhehoitajan palkkio maksetaan kuluvan kuun viimeisenä päivänä. Ilmoitukset kuluvalle kuukaudelle tulee tehdä 19. päivään mennessä. Kilometrikorvaukset ilmoitetaan seuraavan kuukauden hoitojaksolle.
Vuorokausipalkkiollisella perhehoitajalla palkkionmaksupäivä on toteutunutta hoitojaksoa seuraavan kuun 15. päivä. Hoitajan täytyy tehdä mahdolliset ilmoitukset hoitojaksolle viimeistään seuraavan kuun 4. päivään mennessä. Kirjauksia voi tehdä myös jo hoitojakson aikana.
Yhteystiedot
Voit olla yhteydessä hyvinvointialueen Oima-tiimiin sähköpostitse osoitteeseen: oima@lapha.fi
tai puhelimitse 040 721 5269 (arkisin klo 9–11 ja 12–15). Lisätietoja Oima-palvelusta.Oima-palvelun käyttökoulutuksia perhehoitajille ja lyhytaikaisille perhehoitajille
1.10.2024Koulutuksessa opit muun muassa omaan hoitosuhteeseesi liittyvien kirjausten tekemisen Oima-palvelussa.Oima-palvelun käyttökoulutuksia perhehoitajille ja lyhytaikaisille perhehoitajille
Koulutuksessa opit muun muassa omaan hoitosuhteeseesi liittyvien kirjausten tekemisen Oima-palvelussa.
-
Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä 25.9.Agendalla RAI-toiminnan kehittäminen ja käyttökokemukset Lapissa.
Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä 25.9.
24.9.2024
Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä 25.9.
24.9.2024
Agendalla RAI-toiminnan kehittäminen ja käyttökokemukset Lapissa.
Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä keskiviikkona 25.9.2024. RAI-toimintaa toteutetaan koko Lapin hyvinvointialueella laajasti iäkkäiden palveluissa.
Lapin hyvinvointialue käyttää RAI-järjestelmiä lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista mukaisesti.
Mikä on RAI?
Lyhenne RAI tulee sanoista Resident Assessment Instrument = asiakkaan arviointiväline. RAI on standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö, joka on tarkoitettu asiakkaan palvelutarpeen arviointiin sekä hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelman laatimiseen.
Välineistöllä arvioidaan ja havaitaan iäkkäiden henkilöiden palveluntarvetta laajasti eri palveluissa ja niihin ohjautumisissa. Se toimii myös keskustelun ja kohtaamisen välineenä.
Käytössä Lapin alueella vuoden 2024 alusta
Yhdenmukaisesti RAI-arviointivälineitä on otettu Lapin alueella käyttöön vuoden 2024 alusta, jolloin koko Lapin hyvinvointialueelle saatiin yhteinen ohjelmistotietokanta. Tätä ennen RAI-arviointeja tehtiin myös säännöllisesti kuntien omissa ohjelmistotietokannoissa.
- THL:n rooli RAI-toiminnan yhtenäistämisen tukemisessa on ollut korvaamaton. On hienoa päästä jakamaan saavutuksia ja kertomaan RAI-toiminnan kehittämissuunnitelmista. Toivomme saavamme myös heiltä tukea ja vinkkejä jatkoon, toteaa RAI-koordinaattori Ringa Härkönen.
Palveluiden oikea kohdentuminen
RAI-arviointien tuottaman tiedon avulla iäkkäiden palveluiden piirissä olevien lappilaisten ikäihmisten palvelut kohdentuvat oikein ja ikääntyneen tarpeet ja toimintakyky tunnistetaan yhdenvertaisesti standardoitua arviointivälinettä käyttäen.
- Olemmeko onnistuneet hyödyntämään arviointijärjestelmää siten, että ikääntyneet ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan? Entä, miten tietoa on suunniteltu käytettävän toiminnan kehittämisessä, Härkönen pohdiskelee.
Vierailun tarkoituksena on päästä näyttämään ja kertomaan, missä Lapissa RAI:n kanssa mennään niin ruohonjuuritasolla kuin johdon työpöydälläkin. THL:n asiantuntijat pääsevät tutustumaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköön sekä tapaavat ikääntyneiden palveluiden johtoa.
Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä 25.9.
24.9.2024Agendalla RAI-toiminnan kehittäminen ja käyttökokemukset Lapissa.Ikääntyneiden palvelujen toimijat tapaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajia Rovaniemellä 25.9.
Agendalla RAI-toiminnan kehittäminen ja käyttökokemukset Lapissa.
-
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessaUudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
28.8.2024
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
28.8.2024
Uudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.
Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa on uusia puhelinnumeroita syyskuun alusta lähtien.
- Pelkosenniemen ikääntyneiden palveluohjaus, p. 040 745 9980
- Savukosken ikääntyneiden palveluohjaus, p. 040 192 9839
Soittoaika maanantaista perjantaihin klo 9–11.
Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
28.8.2024Uudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.Puhelinnumeromuutoksia Pelkosenniemen ja Savukosken ikääntyneiden palveluohjauksessa
Uudet numerot ovat käytössä maanantaista 2.9. alkaen.
-
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihinMuutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
28.6.2024
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
Aluehallitus on vahvistanut toukokuun lopussa useita täsmennyksiä ja muutoksia sosiaalipalveluissa käytössä oleviin palvelusetelisääntökirjoihin.
Palvelusetelisääntökirjojen yleinen osio on päivitetty, ja se liitetään kaikkiin hyvinvointialueen palvelusetelisääntökirjoihin. Keskeisimmät muutokset liittyvät muun muassa hintakattoon, palvelusopimuksen irtisanomisaikaan ja asiakastietojen käsittelyyn, palvelutuottajaksi hakeutumiseen ja palvelutuottajaa koskeviin velvoitteisiin, matkakorvausten laskutuksiin, hintojen muutoksiin ja voimassaoloaikaan sekä palvelujen omavastuuseen.
Tukipalvelujen sääntökirjan muutoksia
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirjan muutokset liittyvät muun muassa asiointipalvelun nimeen sekä siivouspalvelujen palvelukuvaukseen. Asiointipalvelut voidaan muuttaa asiointi- ja saattajapalveluiksi. Siivouspalveluja koskien palveluntuottaja siivoaa omilla välineillään ja pesuaineillaan, jos asiakas ei halua, että siivouksessa käytetään hänen siivousvälineitään.
Ikääntyneiden sääntökirjan muutoksia
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirjan muutokset koskevat yhteisöllistä asumista. Työnantajan on huolehdittava, että toimintayksikössä on riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä työvuoron vastuuhoitaja, jolla on tarvittava tutkinto ja lääkehoitovastuu. Henkilökunnan pitää osata tehdä yhteistyötä asiakkaan, omaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
Keskeiset muutokset liittyvät myös RAI-arviointiin ja asiakassuunnitelmaan sekä asumisen järjestämiseen. Palveluntuottajan tehtäviin kuuluu asiakkaan palvelutarpeen arviointi ja hoidon tarpeeseen vastaaminen. Toimintakykymittarina käytetään RAI-arviointivälineistöä, jonka pohjalta asiakkaalle laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä hoitohenkilökunnan, asiakkaan ja omaisten kanssa.
Palvelujen järjestämisessä on huomioitava myös asiakkaan puolison mahdollisuus asua yhdessä puolisonsa kanssa ilman palvelutarvetta.
Kotihoidon sääntökirjan muutoksia
Kotihoidon palvelusetelisääntökirjan muutoksien mukaan palveluntuottaja soveltaa yleisesti hyväksyttyjä hoitosuosituksia ja ikäihmisten palvelujen laatusuosituksia sekä tänä vuonna julkaistavaa Laatusuositusta aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027.
Lääkehoidossa Lapin hyvinvointialue ohjaa asiakkaita lääkeannosjakeluun, johon asiakkaalle myönnetään palveluseteli. Tarkennuksia tehtiin myös arviointiin sekä asiakkaan palvelutarpeen muutoksista ilmoittamiseen.
Tutustu ikääntyneiden palvelujen sääntökirjoihin:
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirja
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirja
Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
28.6.2024Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.Päivityksiä sosiaalipalvelujen palvelusetelisääntökirjoihin
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.