Uudet tulorajat tukipalvelujen myöntämiselle
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Sisältöjulkaisija
-
Turvakellojen häiriö on ohitse: kellon akku täytyy ladataPäivitys tiedotteeseen kello 21.45:
Turvakellojen häiriö on ohitse: kellon akku täytyy ladata
29.5.2025
Päivitys tiedotteeseen kello 21.45:
Turvakellojen häiriö on ohitse: kellon akku täytyy ladata
Paikantavia turvakelloja koskenut varsinainen häiriötilanne on ohitse. Osassa kelloista on kuitenkin vielä yhteysongelmia, jotka voivat liittyä kellon akkuun. Asiakkaiden kannattaa ladata turvakellonsa. Lataaminen tapahtuu kuten normaalistikin.
Ympäri Suomea ongelmia aiheuttanut häiriö ehti vaikuttaa Lapin osalta noin 200 turvakellossa. Valtaosa laitteista on palautunut toimintaan vähitellen alkuillan aikana. Kotihoidon työntekijät olivat yhteydessä asiakkaisiin, joiden laitteissa todettiin häiriö.
-Vaikuttaa, että Lapissa turvakellojen käyttäjille ei ehtinyt aiheutua ongelmia, ikääntyneiden palvelujen vastuualuejohtaja Annukka Marjala toteaa.
Saman palveluntuottajan laitteissa oli häiriö nyt toista kertaa muutaman viikon sisään.
-Pidämme tiiviisti yhteyttä palveluntuottajan kanssa siitä, miten he ennaltaehkäisevät vastaavat ongelmat jatkossa. Lisäksi meillä on varajärjestelmiä ja -toimintamalleja, jos vastaava ongelma kestäisi pidempään, Marjala kertoo.
--------
Aiempi iltapäivän tiedote:Paikantavissa turvakelloissa on häiriöitä: Hyvinvointialue on yhteydessä asiakkaisiin
Paikantavissa Navigil-merkkisissä turvakelloissa on häiriöitä ympäri Suomea. Tällä hetkellä häiriöitä on Lapin hyvinvointialueella todettu noin 200 laitteessa.
Kaikissa turvakelloissa ei ole häiriöitä. Myös kaikki normaalit turvapuhelinrannekkeet, joita asiakkaat painavat itse apua tarvitessaan, toimivat normaalisti.
Lapin hyvinvointialueen kotihoito ottaa yhteyttä turvakelloasiakkaisiin ja järjestää tarvittaessa lisäkäyntejä tai muita lisäpalveluja. Myös omaisten kannattaa soittaa paikantavaa turvakelloa käyttävälle läheiselle.
Jos omaisella herää huoli turvakelloasiakkaasta, kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä omaan tuttuun kotihoidon yhteyshenkilöön.
Jos ei tiedä keneen olla yhteydessä, voi soittaa joka päivä ympäri vuorokauden palvelevaan sosiaalipäivystyksen numeroon: 040 726 6965.
Häiriöt johtuvat ilmeisesti Euroopassa olevista yhteysongelmista.
Ikääntyneiden kotihoidon yhteystiedot nettisivuillamme: https://lapha.fi/ikaantyneiden-kotihoito
Turvakellojen häiriö on ohitse: kellon akku täytyy ladata
29.5.2025Päivitys tiedotteeseen kello 21.45:Turvakellojen häiriö on ohitse: kellon akku täytyy ladata
Päivitys tiedotteeseen kello 21.45:
-
Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssaLapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja...
Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
11.4.2025
Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen.
11.4.2025
Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja jumppaohjelmia kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään TV:ssä saamenkielisiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä. Jumppaohjelmat näkyvät OnniTV:ssä 25.4.2025 alkaen perjantaisin kello 11.45-12.
OnniTV on suomalainen televisiokanava, joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja ajankohtaista sisältöä. Lapin hyvinvointialueen tuottamat 15 minuutin jumppaohjelmat koostuvat istumajumpasta, seisomajumpasta sekä aivojumpasta. Ohjelmissa puhutaan pohjoissaamea ja ne on tekstitetty koltan- ja inarinsaameksi. Ohjelmissa esiintyy Lapin hyvinvointialueella työskentelevä pohjoissaamenkielinen fysioterapeutti Aliisa Katainen. Materiaalit ovat myös hyvinvointialueen työntekijöiden käytössä, ja niitä tullaan hyödyntämään Lapin hyvinvointialueen palveluissa.
Näin voit katsoa OnniTV:tä
OnniTV:n valtakunnallinen lähetys näkyy antenni-tv:n kanavapaikalla 36 Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Lisäksi OnniTV näkyy Elisan, DNA:n ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66 sekä Ålcomin kumppanioperaattoreiden kanavapaikalla 99. OnniTV:n valtakunnallista lähetystä voi seurata myös osoitteesta onnitv.fi.
OnniTV:n paikallinen lähetys näkyy koko Lapin hyvinvointialueella kanavapaikalla 36, ja lähetys on arkipäivisin kello 11-13. Paikallisessa lähetyksessä on valtakunnallisten kuntoutus- ja kulttuurisisältöjen lisäksi Lapin hyvinvointialueen ajankohtaisia tiedotteita ikäihmisille.
Lisätietoja OnniTV:n asiakaspalvelusta
p. 050 551 4066 (kello 10-12)
info@onnitv.fi Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
11.4.2025Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja...Lapin hyvinvointialue tuottaa valtakunnalliseen TV-lähetykseen jumppaohjelmia kolmella saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa
Lapin hyvinvointialue tuottaa OnniTV:n valtakunnalliseen lähetykseen ikäihmisille suunnattuja jumppaohjelmia kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä yhteistyössä OnniTV:n kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa nähdään TV:ssä saamenkielisiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sisältöjä. Jumppaohjelmat näkyvät OnniTV:ssä 25.4.2025 alkaen perjantaisin kello 11.45-12. OnniTV on suomalainen televisiokanava, joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta,...
-
Ikääntyneiden palvelujen yhtenäistäminen on onnistunut hyvinLapin hyvinvointialue on ollut tyytyväinen kattavaan RAI-työkaluun.
Ikääntyneiden palvelujen yhtenäistäminen on onnistunut hyvin
27.3.2025
Lapin hyvinvointialue on ollut tyytyväinen kattavaan RAI-työkaluun.
Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa ovat olleet käytössä aluehallituksen hyväksymät yhtenäiset palveluiden myöntämisen perusteet vuoden 2023 alusta alkaen. Ohjeita on selkiytetty vuonna 2024.
Myöntämisperusteet ohjaavat palveluiden järjestämistä hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden ja päätösten mukaisesti. Yhtenäisillä perusteilla hyvinvointialue voi varmistaa, että palvelujen järjestäminen toteutuu mahdollisimman yhdenvertaisesti eri puolilla Lappia.
Hyvinvointialue on perehdyttänyt ikääntyneiden palvelujen ammattilaisia hyödyntämään myöntämisen perusteita ja peilaamaan perusteita yksilöllisesti iäkkään kokonaisvaltaiseen elämäntilanteeseen ja toimintakyvyn eri osa-alueiden tunnuslukuihin.
-Tavoitteena on järjestää ja tarjota iäkkään tarpeita vastaavia, voimavaroja ja vahvuuksia tukevia oikea-aikaisia palveluita iäkkäälle sopivalla tavalla, Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen johtaja Annukka Marjala toteaa.
Lapin hyvinvointialueella iäkkäiden palvelutarvetta arvioidaan tasavertaisesti ja kokonaisvaltaisesti hyödyntämällä muun muassa kansainvälisesti käytössä olevaa RAI-arviointia. RAI tulee sanoista Resident Assessment Instrument, eli se tarkoittaa asiakkaan arvioinnin välineistöä.
RAI-arviointi kertoo iäkkään fyysisestä, psyykkisestä, kognitiivisesta sekä sosiaalisesta toimintakyvystä. Sen avulla saadaan tietoa myös iäkkään terveydentilasta, olemassa olevista palveluista, läheisten antamasta avusta sekä kotiympäristöön liittyvistä mahdollisista haasteista. Palvelutarpeen selvittämiseen osallistuu tarpeen mukaan moniammatillinen tiimi Lapin hyvinvointialueen ammattilaisia.
RAI-arvioinnin tekeminen on osa ikääntyneen palvelutarpeen arviointia. Työkalun hyödyntämisen lisäksi ammattilaiset selvittävät palvelutarpeen aina iäkkään kanssa vuorovaikutuksessa, kysellen, kuunnellen ja havainnoiden. Työntekijät hyödyntävät lisäksi aiempia asiakirjoja sekä osallistavat mahdollisuuksien mukaan myös läheisiä. Arviointi tuo esille iäkkään vahvuudet ja voimavarat, jolloin hyvinvointialue voi toteuttaa oikeanlaista palvelua oikeaan aikaan.
Asiakkaan toiveiden kuuleminen on keskeistä sekä osana toimintakykyarviointia että osana palvelupäätöstä. RAI-arvioinnin tuloksen ja merkityksen käsittely asiakkaan kanssa kertoo asiakkaalle, mikä on ammattihenkilön tulkinta asiakkaan voimavaroista ja palvelutarpeesta. Samalla asiakas saa perustelut palvelupäätökselle.
-Yhdenmukaisella tavalla toimiessa voimme varmistaa iäkkäiden yhdenvertaisen aseman. Monipuolisen arvioinnin myötä pystymme kohtelemaan iäkkäitä samalla yhdenvertaisesti mutta toisaalta yksilöllisesti palveluita järjestäessä, Marjala toteaa.
Arviointia tehdään aina iäkkään hakiessa palveluja, säännöllisesti palvelujen piirissä puolivuosittain tai jos asiakkaan vointi muuttuu oleellisesti. Yhdenmukaisen ja säännöllisen arvioinnin myötä muutokset toimintakyvyssä ja voinnissa nousevat hyvin esiin, jolloin ammattilaiset voivat hyödyntää arviointitietoa myös ennaltaehkäisevästi.
Lainsäädäntö ohjaa toimintaa
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista velvoittaa käyttämään RAI-arviointivälineistöä iäkkään palvelutarvetta selvittäessä. Palveluntarpeiden selvittämisestä vastaa sosiaalihuollon tai terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettujen lakien tarkoittama ammattihenkilö, jolla on laaja-alaista asiantuntemusta. Laki myös velvoittaa, että palveluntarpeen selvittämisestä vastaavan työntekijän täytyy toimia iäkkään tarpeita vastaavasti yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa.
Sosiaalihuoltolain mukaisten iäkkäiden säännöllisten palvelujen tarve täytyy selvittää lain edellyttämällä tavalla. Ammattilainen tekee yksilöllisen palvelupäätöksen selvitykseen perustuen ja myöntämisperusteisiin peilaten.
Lisätietoja
Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen johtaja Annukka Marjala, annukka.marjala@lapha.fi, 040 836 0821
Ikääntyneiden palvelujen yhtenäistäminen on onnistunut hyvin
27.3.2025Lapin hyvinvointialue on ollut tyytyväinen kattavaan RAI-työkaluun.Ikääntyneiden palvelujen yhtenäistäminen on onnistunut hyvin
Lapin hyvinvointialue on ollut tyytyväinen kattavaan RAI-työkaluun.
-
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihinPalvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
24.3.2025
Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.
Lapin hyvinvointialue päivittää palvelusetelillä tuotettavien sosiaalipalveluiden sääntökirjoja. Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten palvelusetelipalvelut toteutetaan.
Voit kommentoida seuraavia sääntökirjan luonnoksia otakantaa.fi-palvelussa sunnuntaihin 30.3.2025 asti:
- Yleinen osa
- Omaishoidon tuen vapaat
- Vammaisten palvelut:
Henkilökohtainen apu
Vammaisen henkilön asumisen tuki - Ikääntyneiden palvelut:
Kotihoito
Ikääntyneiden asumispalvelut
Tukipalvelut
Lääkkeiden annosjakelu
Palveluseteli tarkoittaa, että hyvinvointialue maksaa osan asiakkaan yksityiseltä palveluntuottajalta ostamista palveluista. Hyvinvointialueen viranhaltija päättää palvelusetelin myöntämisestä, ja aluehallitus määrittää sen rahallisen arvon sekä muut käytännöt.
Osallistu ja vaikuta lopullisiin sääntöihin!
Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
24.3.2025Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025...Vaikuta Lapin hyvinvointialueen palvelusetelien sääntöihin
Palvelusetelien sääntökirjaluonnokset ovat otakantaa.fi-palvelussa kommentoitavana sunnuntaihin 30.3.2025 asti.
-
Anna läheisellesi lupa hoitaa asioitasi – puolesta asiointi laajenee LapissaJos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan...
Anna läheisellesi lupa hoitaa asioitasi – puolesta asiointi laajenee Lapissa
Kuva: Digi- ja väestötietovirasto
17.3.2025
Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan puolestasi muun muassa sosiaali- ja terveyshuollon digipalveluissa, kuten OmaKannassa, OmaKelassa sekä apteekeissa (myös käyntiasiointi).
Valtuuttaminen tehdään avustetusti Lapin hyvinvointialueen rekisteröintipisteessä.
Puolesta asioinnin valtuutus avustetusti
Puolesta asioinnin valtuutus avustetusti otetaan käyttöön vaiheittain 3.3.2025 alkaen. Ensimmäiset rekisteröintipisteet ovat avoinna Sallassa, Kemijärvellä, Sodankylässä, Inarissa, Kolarissa, Simossa, Kemin Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja Posiolla. Kevään ja kesän aikana palvelu laajenee koko hyvinvointialueella.
Miten avustettu valtuuttaminen toimii?
-
Rekisteröintipiste sijaitsee omalla terveysasemallasi.
-
Varaa aika rekisteröintipisteelle sähköisesti ajanvarauskalenterista tai soittamalla.
-
Rekisteröintikäynnillä valtuutus tehdään avustettuna, ja voit itse päättää, mitä asioita läheisesi saa puolestasi hoitaa.
Valtuudet, joita Lapin hyvinvointialueen rekisteröintipisteillä myönnetään:
- Sosiaalihuollon asioiden hoito
- Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminen
- Terveydenhuollon asioiden hoito
- Apteekkiasiointi
- Suomi.fi-viestit
Valtuutuksen avulla läheisesi voi hoitaa asioitasi etänä myös toisella paikkakunnalla.
Lapin hyvinvointialue on kuudes hyvinvointialue, joka tarjoaa Suomi.fi-valtuuksien rekisteröintiä avustetusti. Valtuuttamisen tavoitteena on edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia digitaalisessa ympäristössä.
Lue lisää, miten asioit Lapin hyvinvointialueen rekisteröintipisteessä: Valtuuta läheisesi rekisteröintipisteellä - Lapha
Atte iežat lagaš olbmui lobi dikšut du áššiid – nuppi beales áššiiddikšun viidána Lappis
Jos dus eai leat neahttabáŋkodovddaldagat dahje mobiilanannehus, sáhtát fápmudit iežat lagaš olbmo dikšut áššiid du beales earret eará sosiála- ja dearvvašvuođafuolahusa digibálvalusain, dego IežanKantas, IežanKelas ja apteaikkas (maiddái apteaikkas fitnan).
Fápmudeapmi dahkko vehkiin Lappi buresveadjinguovllu fápmudusbáikkis.
Nuppi beales áššiiddikšuma fápmudus, mii dahkko vehkiin
Nuppi beales áššiiddikšuma fápmudus, mii dahkko vehkiin, váldo atnui vehážiid mielde 3.3.2025 rájes. Vuosttaš fápmudusbáikkit leat rabas Sallas, Giemajávrris, Soađegilis, Anáris, Kolaris, Simos, Giema Länsi-Pohja guovddášbuohcceviesus ja Posios. Giđa ja geasi áigge bálvalus viidána olles buresveadjinguovllus.
Mo doaibmá fápmudeapmi, mii dahkko vehkiin?
-
Fápmudusbáiki lea iežat dearvvašvuođadálus dahje -guovddážis.
-
Várre áiggi fápmudusbáikái elektrovnnalaččat áigevárrenkaleandaris dahje telefovnnain.
-
Go finat fápmudusbáikkis, fápmudus dahkko vehkiin, ja sáhtát ieš mearridit, guđe áššiid iežat lagaš olmmoš oažžu du beales dikšut.
Fápmudusat, mat Lappi buresveadjinguovllufápmudusbáikkiin mieđihuvvojit:
- Sosiálafuolahusa áššiiddikšun
- Sosiáladorvvu ovdoáššiid dikšun
- Dearvvašvuođafuolahusa áššiiddikšun
- Apteaikaáššiiddikšun
- Suomi.fi -dieđut
Fápmudusa veahkil iežat lagaš olmmoš sáhttá dikšut du áššiid gáiddusin maiddái nuppi báikegottis.
Lappi buresveadjinguovlu lea guđát buresveadjinguovlu, mii fállá Suomi.fi-fápmudusaid registrerema vehkiin. Fápmudeami ulbmil lea ovddidit ovttaveardásaš vejolašvuođaid doaibmat digitála birrasis.
Loga eambbo, mo divššut áššiid Lappi buresveadjinguovllu fápmudusbáikkiin: Fápmut iežat lagaš olbmo fápmudusbáikkis - Lapha
Anna läheisellesi lupa hoitaa asioitasi – puolesta asiointi laajenee Lapissa
17.3.2025Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan...Anna läheisellesi lupa hoitaa asioitasi – puolesta asiointi laajenee Lapissa
Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan puolestasi muun muassa sosiaali- ja terveyshuollon digipalveluissa, kuten OmaKannassa, OmaKelassa sekä apteekeissa (myös käyntiasiointi).
-