Aluehallituksen päätöstiedote 25.1.2023 pidetystä kokouksesta
Lapin keskussairaalan laajennukset ja muutostyöt etenevät. Hyvinvointialuestrategia valtuuston...

Aluehallituksen päätöstiedote 25.1.2023 pidetystä kokouksesta

26.1.2023

Lue lisää

Aluehallituksen päätöstiedote 25.1.2023 pidetystä kokouksesta

26.1.2023

Lapin keskussairaalan laajennukset ja muutostyöt etenevät. Hyvinvointialuestrategia valtuuston hyväksyttäväksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut valtuuston päätettäväksi. Aluehallitus hyväksyi talousarviomuutokset sekä käyttösuunnitelman. Toimistopalveluihin lisää sihteerejä ja assistentteja. Työllistymistä edistävä toiminta jatkuu entisellään tämän vuoden. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämän kattaminen on jäsenkuntien vastuulla.

Lapin keskussairaalan laajennukset ja muutostyöt etenevät 


Aluehallitus merkitsi tiedoksi Lapin keskussairaalan laajennushankkeen tilauskatsauksen sekä Silmu-hankkeen tilannekatsauksen sekä hankesuunnitelman. Lisäksi aluehallitus esittää, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi Silmu-hankkeen suunnitelman ja katsauksen.  

Lapin keskussairaalan laajennushankkeen kuuman sairaalan, eli apteekin, leikkausosaston, välinehuollon, logistiikan, päivystyksen tarkkailun, päivystyspoliklinikan, ensihoidon sekä kipu- ja kuntoutuspoliklinikan uudet tilat valmistuvat helmikuun lopussa. 

Psykiatrisen vuodeosaston tilat valmistuvat huhtikuussa.  

Uusien tilojen valmistumisen jälkeen siirrytään tilojen käyttöönottovaiheisiin.  

Kuuman sairaalan ja psykiatrisen vuodeosaston kustannusten toteuma on 123,4 miljoonaa euroa ja tavoitekustannus 119,3 miljoonaa euroa, eli tavoitekustannus on ylittynyt noin 4,1 miljoonaa euroa. Kuuman sairaalan ja psykiatrisen vuodeosaston loppukustannusennuste on 144,9 miljoonaa euroa. 

Uudisrakennuksen valmistumisen myötä Lapin keskussairaalaan vapautuu tilaa. Silmu-hanke koordinoi vapautuvien tilojen tilamuutoksia. Esimerkiksi välinehuolto muuttaa uudisrakennukseen, ja välinehuollon nykyisistä tiloista remontoidaan uudet tilat sydänpajalle. Sydänpajan nykyiset tilat remontoidaan silmäsairauksien yksikön tarpeisiin. Hankkeen viimeiset alaprojektit toteutuvat arviolta vuonna 2025. 

Silmu-hankkeen hankesuunnitelmaa päivitettiin kustannustehokkaammaksi viime vuoden aikana. Silmu-hankkeen suunnitelmien kustannusraami vuosille 2021–2025 on 15,4 miljoonaa. 


Hyvinvointialuestrategia valtuuston hyväksyttäväksi 


Lapin hyvinvointialuestrategia on valmistunut. Strategia toimii pohjana päätöksenteolle ja työlle Lapin hyvinvointialueella. Viisi valittua painopistettä ovat asiakaskokemus, henkilöstökokemus, vaikuttavuus, talouden tasapaino ja hyvä johtaminen.  

Aluevaltuusto päättää strategian hyväksymisestä kokouksessaan 6. helmikuuta. 

Strategiassa on linjattu missio, visio sekä arvot. Visio tarkoittaa hyvinvointialueen pitkäntähtäimen tahtotilaa. Missio on näkemys organisaation keskeisistä tehtävistä ja olemassaolon syystä. 

Visio: Lapissa elämme hyvää ja turvallista elämää. Meillä ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. 

Missio: Lapin hyvinvointialue – turvallinen kumppani läpi elämän. 

Hyvinvointialueen arvoja ovat yhdenvertaisuus, vastuullisuus, luotettavuus ja inhimillisyys. 

Lapin hyvinvointialuestrategian tärkeimmät kärkitoimenpiteet ovat:

  • Kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävän elämäntavan tukeminen
  • Ikääntyneiden toimintakyvyn ja osallisuuden tukeminen
  • Lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen
  • Kansalaisten arjen turvallisuuden tukeminen 

Strategiatyössä on ollut mukana laaja joukko ihmisiä ja lausuntoja on pyydetty tuoreimpana muun muassa kunnilta. Useissa lausunnoissa viitattiin jo hyvinvointialueen järjestämiin palveluihin, ja näistä lausunnoista hyvinvointialue saa hyvää pohjaa palveluja linjaavaan strategiaohjelmatyöhön. 

Kunnat kokivat strategian pääosin selkeänä ja tavoitteellisena. Kuntien mukaan toimeenpanon kärjet ovat onnistuneita ja oikean suuntaisia. Kunnat pitävät tärkeänä palvelujen ja erityisesti lähipalvelujen saatavuuden turvaamista sekä kumppanuutta ja yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa. 

Useat kunnat nostivat esiin ennaltaehkäisevien palvelujen merkityksen niin terveyden, hyvinvoinnin kuin turvallisuuden näkökulmasta. Lisäksi saamenkieliset kunnat korostivat saamelaisten lainsäädännöllistä asemaa. 

Seuraavaksi hyvinvointialue laatii strategian käytännön toteuttamisohjelmat, joista ensimmäisenä alkaa palvelujen järjestämisohjelman valmistelu. Palvelujen osalta linjataan niiden tarve, saatavuus sekä kustannukset. Painopisteitä ovat peruspalvelujen vahvistaminen, ennaltaehkäisevän työn korostaminen, lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, palvelujen yhteensovittaminen (perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalipalvelut sekä pelastuspalvelut), hoidon jatkuvuuden turvaaminen ja palvelurakenteen keventäminen. Palveluverkkosuunnittelu sisältää toimipisteiden sijainnin ja palvelutason määrittelyn. 


Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut valtuuston päätettäväksi 


Aluehallitus hyväksyi asiakasmaksut viime vuoden lopussa, mutta hallintosääntöä muutettiin niin, että aluevaltuusto hyväksyy asiakasmaksut. 

Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyy täydennetyn asiakasmaksuhinnaston. Yli 500 päivää työttömänä olleet pääsisivät maksutta lääkärin avovastaanotolle. Lisäksi muutamien tukipalvelujen asiakasmaksuja tarkennettaisiin. 


Aluehallitus hyväksyi talousarviomuutokset sekä käyttösuunnitelman 


Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy tämän vuoden talousarviomuutokset sekä käyttösuunnitelman. Muutoksia tehdään lisää vuoden kuluessa, kun arviota päästään tarkentamaan yleiseltä tasolta yksityiskohtiin.  

Muutoksia on tehty sekä tuloihin että menoihin. Muutokset eivät vaikuta merkittävästi kokonaisbudjettiin, vaan enimmäkseen niissä tarkennetaan, mikä toimiala tai vastuualue vastaa mistäkin kustannuksista. Esimerkiksi tekniset palvelut ei vastaa kaikkien toimialojen vuokrista, vaan vuokrat menevät kunkin yksikön omasta budjetista.  

Käyttösuunnitelmassa kerrotaan talousarviota tarkemmin, mihin määrärahoja käytetään toimialakohtaisesti. Myöhemmin toimialajohtajat päättävät käyttösuunnitelmista vastuualueiden, vastuuyksiköiden ja niiden alayksiköiden osalta. 


Toimistopalveluihin lisää sihteerejä ja assistentteja 


Aluehallitus päätti perustaa toimistopalveluihin seitsemän toimistosihteerin toimea, asianhallinnan suunnittelijan toimen, talousneuvojan toimen ja kahdeksan johdon assistentin toimea. 

Aluehallitus päätti, että lautakuntien esittämien toimien perustaminen palautetaan valmisteluun. 


Työllistymistä edistävä toiminta jatkuu entisellään tämän vuoden 


Aluehallitus nimesi Lapin työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun eli TYP-toiminnan johtoryhmään varsinaisiksi jäseniksi sosiaalijohtaja Liisa Niirasen ja toiminta- ja työkyvyn johtaja Minna-Riitta Pekin ja varajäseniksi perheiden ja työikäisten palvelujen johtaja Johanna Korteniemen ja terveysjohtaja Miia Palon. Hyvinvointialueen mielestä toiminnan organisointi voi jatkua nykyisellä mallilla vuonna 2023 eli yhdellä Lapin TYP johtoryhmällä sekä Lapin liitossa työskentelevän työllisuusasiantuntijan johdolla.  

TYP-palvelussa pitkäaikaistyöttömän palvelutarve arvioidaan yhdessä työ- ja elinkeinotoimiston, hyvinvointialueen, kuntien ja Kansaneläkelaitoksen kanssa. Arvioinnin perusteella hänelle suunnitellaan tarkoituksenmukainen palvelukokonaisuus. Palvelukokonaisuuteen voi sisältyä julkisia työvoimapalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja, kuntoutuspalveluja sekä mahdollisesti muita työllistymistä edistäviä palveluja. 

 
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämän kattaminen on jäsenkuntien vastuulla 


Keminmaan kunta on vaatinut oikaisua Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen päätökseen, jonka mukaan sairaanhoitopiirien jäsenkuntien tulee kattaa sairaanhoitopiirin viime vuosien alijäämä. Lapin aluehallitus päätti jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska valitus koskee vain sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston päätöksen täytäntöönpanoa. Kuntalain mukaan täytäntöönpanoa koskevasta päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. 

Lain mukaan sairaanhoitopiirien jäsenkuntien on katettava sairaanhoitopiirien alijäämä ennen sairaanhoitopiirin siirtymistä hyvinvointialueelle. Kunnat saavat päättää, katetaanko alijäämä kuntalaskutuksen vai kuntayhtymän perussopimuksen perusteella. Sairaanhoitopiirin päätöksen mukaan Länsi-Pohjan jäsenkunnat maksavat alijäämän siinä suhteessa, paljonko kuntaa on laskutettu tilinpäätösvuonna ja sitä edeltävänä kahtena vuonna. 

Keminmaata ja Torniota lukuun ottamatta jäsenkunnat ovat maksaneet laskunsa kokonaan. Keminmaa ja Tornio ovat maksaneet laskunsa osittain. Keminmaa on lähettänyt reklamaation laskusta, sillä kunta on maksanut laskun perussopimuksen mukaisesti. Hyvinvointialueen aluehallitus päätti, että reklamaatio ei anna aihetta luopua yhtymävaltuuston päättämästä laskutuksesta. 

Aluehallitus pyytää, että Tornion kaupunki Länsi-Pohjan suurimpana jäsenkuntana huolehtii siitä, että jäsenkunnat sopivat alijäämän kattamisen perusteista ennen kuntien ja sairaanhoitopiirin tilinpäätösten laatimista.     


Muita päätöksiä 


Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se nimeään aluevaltuuston ensimmäiseksi sihteeriksi toimistopalvelujen johtajan ja toiseksi sihteeriksi hallintopäällikön. 

Nimettiin osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan sekä hyvinvointi- ja yhdyspintalautakunnan esittelijäksi kehitysjohtaja Mikko Häikiö ja sijaiseksi hallintojohtaja Harri Tiuraniemi. Pelastus- ja valmiuslautakunnan esittelijäksi nimettiin pelastusjohtaja Markus Aarto ja sijaiseksi pelastuspäällikkö Harri Paldanius. Henkilöstöjaoston esittelijäksi nimettiin henkilöstöjohtaja Marjo Kuittinen ja sijaiseksi hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela. Saamen kielen ohjausryhmän esittelijäksi nimettiin saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen kehittämispäällikkö Tuuli Miettunen ja sijaiseksi saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen palvelupäällikkö Mirja Laiti. 

Määrättiin terveysjohtaja Miia Palon ensimmäiseksi sijaiseksi hoitotyön johtaja Leena Karjalainen, toiseksi sijaiseksi sairauksien ja ehkäisyn hoidon johtaja Tuula Saukkonen ja kolmanneksi sijaiseksi johtajaylilääkäri Jyri Taskila. Määrättiin kehitysjohtaja Mikko Häikiön ensimmäiseksi sijaiseksi tietohallintojohtaja Mikko Päkkilä, toiseksi sijaiseksi strategiajohtaja Sirkka-Liisa Olli ja kolmanneksi sijaiseksi Posken kehitysjohtaja Kaisa Kostamo-Pääkkö

Aluehallituksen otto-oikeutta koskeva pykälä 31 käsitellään seuraavassa kokouksessa. 

Hylättiin perusteettomana oikaisuvaatimus, joka koski Inari–Sodankylä-alueen vanhemman palotarkastajan viran valintaa.  

Annettiin lausunto Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle ensihoidon ylihoitajan viran täyttämisestä.  

Merkittiin tiedoksi Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n sopimuksen muutostarpeita sekä mitättömyyden tai irtisanomisen edellytyksiä koskeva selvitys. Jatkotoimenpiteistä päätetään aluehallituksen seuraavassa kokouksessa. 

Esitetään aluevaltuustolle, että se hyväksyy aluevaltuuston kevään kokouspäiviksi 6. helmikuuta, 4. huhtikuuta ja 12. kesäkuuta. Kokouksia järjestetään eri paikkakunnilla. Helmikuun kokous pidetään Rovaniemellä Lapin yliopiston tiloissa.

Lisätietoja:
aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
hyvinvointialuejohtaja Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998  

Aluehallituksen päätöstiedote 25.1.2023 pidetystä kokouksesta
26.1.2023
Lapin keskussairaalan laajennukset ja muutostyöt etenevät. Hyvinvointialuestrategia valtuuston...

Aluehallituksen päätöstiedote 25.1.2023 pidetystä kokouksesta


Lapin keskussairaalan laajennukset ja muutostyöt etenevät. Hyvinvointialuestrategia valtuuston hyväksyttäväksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut valtuuston päätettäväksi. Aluehallitus hyväksyi talousarviomuutokset sekä käyttösuunnitelman. Toimistopalveluihin lisää sihteerejä ja assistentteja. Työllistymistä edistävä toiminta jatkuu entisellään tämän vuoden. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämän kattaminen on jäsenkuntien vastuulla.