Enontekiön ikääntyneiden palveluneuvonta ja -ohjaus
Soita Enontekiön vanhustenhuollon palvelupäällikölle, jos tarvitset lisätietoja tai neuvontaa iäkkäiden palveluista.
Yhteisöllinen asuminen tarkoittaa asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä. Asumisyksikössä jokaisella asukkaalla on oma asunto. Lisäksi asumisyksikössä on kaikkien yhteisessä käytössä olevia tiloja ja sosiaalista kanssakäymistä tukevaa toimintaa.
Sinulle voidaan järjestää yhteisöllisen asumisen palvelu, jos toimintakykysi on alentunut ja hoidon ja huolenpidon tarpeesi kasvanut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi. Yhteisöllinen asuminen sopii sinulle, jos et enää pärjää itsenäisesti kotona, mutta et tarvitse ympärivuorokautista huolenpitoa.
Yhteisölliseen asumiseen sisältyvät palvelut suunnitellaan yksilöllisesti tarpeidesi mukaisesti. Palveluihin voi kuulua esimeriksi kotihoitoa, ateria- tai siivouspalveluita.
Hyvinvointialue voi järjestää yhteisöllisen asumisen omana toimintana, palvelusetelillä tai ostopalveluna yksityiseltä palveluntuottajalta.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Soita Enontekiön vanhustenhuollon palvelupäällikölle, jos tarvitset lisätietoja tai neuvontaa iäkkäiden palveluista.
Jos tarvitset neuvontaa ikäihmisten sosiaalipalveluista, ota yhteys ikääntyneiden palveluohjaukseen puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden palvelukeskus Koivikon hoitajiin puhelimitse.
Ikääntyneiden palveluohjaajalta saat tietoa kotiin saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hän auttaa kokoamaan elämäntilanteeseen liittyvät palvelut asiakkaan ulottuville. Palveluohjaajan tavoitat arkipäivisin.
Neuvontaa ja ohjausta saat puhelimitse, käymällä paikanpäällä Lapponiassa tai palvelutarpeen arviointikäynnillä kotona.
Saat soittamalla yhteyden Tunturilan palvelukeskuksen hoitajiin.
Palvelukeskus tarjoaa yhteisöllistä asumista ikääntyneille.
Palveluneuvonnan ja palvelutarpeen arvioinnin puhelinpalvelusta saat neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista. Palveluneuvonta auttaa myös kaikenikäisiä asiakkaita omaishoitoon liittyvissä asioissa.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista ja toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Yhteydenottaja voi olla ikääntynyt itse tai hänen lähiomaisensa.
Asumispalveluyksikkö Havukkaan saat yhteyden puhelimitse.
Havukka tarjoaa yhteisöllistä asumista pääasiassa ikääntyneille.
Jos tarvitset neuvontaa ikääntyneiden sosiaalipalveluista, ota yhteys puhelimitse ikääntyneiden palveluohjaukseen. Palveluohjaajat tavoitat arkipäivisin.
Saat yhteyden ikääntyneiden palvelujen palveluvastaavan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden palvelutalon toiminnanohjaajaan puhelimitse.
Palvelutalo tarjoaa yhteisöllistä palveluasumista useita kertoja päivässä apua tarvitseville ikääntyneille. Lisäksi palvelutalolla toimii mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Ruutti-koti.
Avopalveluiden vastaavalta/muistikoordinaattorilta saat neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluista. Saat apua myös muistisairaan ihmisen hoitoon, kuntoutukseen ja kotona asumisen tukemiseen.
Yhteydessä voivat olla ikäihminen itse, omainen, naapuri, tuttava tai sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä, joka kohtaa palvelutarpeen arvioinnista hyötyvän ikäihmisen.
Palvelutarpeenarviointi.
Saat yhteyden ikääntyneiden sosiaalipalvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin. Voit tarvittaessa varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Saat yhteyden ikääntyneiden palvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Palveluasumiseen liittyvissä asioissa ota yhteys ikääntyneiden palvelujen esihenkilöön. Kotiin annettavia palveluja koskevissa asioissa ota yhteys hoivapalvelujen esihenkilöön.
Saat yhteyden Rantakodin hoitajiin puhelimitse.
Rantakoti on ympärivuorokautista huolenpitoa ja hoitoa tarjoava palvelukoti. Rantakoti tarjoaa intervallihoitoa eli lyhytaikaista hoitoa kotona asumisen tueksi. Asukkailla on omat huoneet, jotka sisustetaan omilla kalusteilla.
Neuvonnan numerosta saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista. Jos sinulla herää huoli omasta tai ikääntyvän läheisen hyvinvoinnista ja itsenäisestä kotona selviytymisestä, ota yhteyttä palveluneuvontaan. Ikääntyneiden palveluihin ohjaudut palvelutarpeen arvioinnin kautta.
Saat tietoa ja ohjausta ikääntyneiden palveluista ja niihin hakeutumisesta ottamalla yhteyttä Nestoriin puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin. Tavoitat sosiaalityöntekijän arkisin soittoaikoina. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa:
Saat puhelimitse yhteyden Saukotiin.
Palveluohjaaja opastaa ja tarjoaa tietoa ikääntyneille tarkoitetuista palveluista. Palveluohjaaja vastaa myös omaishoidon tukeen liittyvistä asioista sekä toimii yhdyshenkilönä intervallihoitoon ja palveluasumiseen liittyvissä asioissa. Tavoitat palveluohjaajan puhelimitse arkipäivisin.
Ikäihminen itse tai lähiomainen voi soittaa palveluohjaajalle ja pyytää tekemään palvelutarpeen arvioinnin.
Palveluohjaajilta saat tietoa ikäihmisten palveluista. Tavoitat palveluohjaajat puhelimitse arkipäivisin.
Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikääntyneiden palvelujen piirissä.
Saat puhelimitse yhteyden ikääntyneiden asumispalvelujen palveluvastaavaan ja asumispalvelujen sairaanhoitajaan. Tehostetun palveluasumisen yksikköjä ovat Kotikullero, Jokikullero ja Pihakullero.
Saat neuvontaa ja ohjausta ikäihmisten palveluista puhelimitse. Yhteyden saat arkipäivisin.
Palveluasumisyksikkö Seitakartanon ja Aspa-talo Goahtin hoitajiin saat yhteyden puhelimitse.
Palveluohjaajalta saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Palveluohjaajan tavoitat puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden ikääntyneiden palveluneuvontaan ja palvelutarpeen arviointiin puhelimitse arkipäivisin.
Enontekiön sosiaalipalvelujen toimisto sijaitsee kunnanviraston tiloissa Hetassa. Voit sopia tapaamisen etukäteen soittamalla sosiaalityöntekijöille.
Kunnanvirasto, 1. kerros
Ounastie 165 99400 ENONTEKIÖ
Palvelukeskus Koivikko on yhteisöllisen asumisen yksikkö Inarissa. Palvelukeskuksessa on 25 vuokra-asuntoa neljässä siivessä (A-D) sekä kolme lomahoitohuonetta. Asukkaita Koivikossa on noin 30.
Palvelukeskus tarjoaa kotihoidon- ja kotisairaanhoidon palveluja, ateriapalveluja sekä tarvittaessa myös muita tukipalveluja.
Sairaalantie 7-9 99800 IVALO
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Piiskuntie 2 99800 IVALO
Tunturilan palvelukeskus tarjoaa yhteisöllistä asumista ikääntyneille.
Särkeläntie 12 98120 KEMIJÄRVI
Asumispalveluyksikkö Havukka tarjoaa yhteisöllistä asumista pääasiassa ikääntyneille.
Sairaalantie 2 99100 KITTILÄ
Palvelutalo tarjoaa yhteisöllistä palveluasumista useita kertoja päivässä apua tarvitseville ikääntyneille. Vuokra-asuntoja on yhteensä 22. Lisäksi palvelutalolla toimii mielenterveys- ja päihdekuntoutujien Ruutti-koti.
Hoivahenkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden. Palvelutalo tarjoaa myös mahdollisuuden vuorotteluhoitoon esimerkiksi omaishoitajan vapaan ajaksi. Järjestämme palvelutalolla myös kaikille avointa ikäihmisten päivä- ja kerhotoimintaa.
Ruuttikatu 3 95900 KOLARI
Muonion asumisyksikkö Ojusniitty tarjoaa palveluasumista ikääntyneille. Ojusniityssä on 12 tuetun palveluasumisen asuntoa.
Ojustie 11 99300 MUONIO
Avoinna ympäri vuorokauden.
Kammari tarjoaa palveluasumista pääasiassa ikääntyneille. Yksikkö sijaitsee rivitalossa, on yksikerroksinen ja esteetön. Yksikössä ei ole yövalvontaa.
Tukitie 4 95700 PELLO
Palvelukoti Pirtti tarjoaa palveluasumista pääasiassa ikääntyneille. Pirtissä on oma vastuusairaanhoitaja. Yövalvontaa ei ole.
Palvelukoti sijaitsee Kyllinkeitaan kiinteistön itäpuoliskossa. Rakennus on yksikerroksinen ja esteetön.
Vuorelantie 5-7 95700 PELLO
Rantakoti on ympärivuorokautista huolenpitoa ja hoitoa tarjoava palvelukoti Ranualla. Rantakoti tarjoaa intervallihoitoa eli lyhytaikaista hoitoa kotona asumisen tueksi. Asukkailla on omat huoneet, jotka sisustetaan omilla kalusteilla.
Rantatie 12 97700 RANUA
Sosiaalitoimiston palvelupisteessä sinua palvelevat toimistosihteerit, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijät. Saat ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluista sosiaalitoimiston työntekijöiltä.
Sairaalatie 4 B 97700 RANUA
Nestori palvelee ikääntyneitä, heidän omaisiaan ja läheisiään. Voit kysyä kotihoidosta, palveluasumisesta, omaishoidon tuesta, ateriapalveluista, kuljetuspalveluista, turvapuhelimista sekä siivous- ja kodinhoitopalveluista.
Sisäänkäynti Kauppatorin puoleisesta ovesta.
Pohjolankatu 2 A 96100 ROVANIEMI
Rivitaloissa tarjoamme tuettua asumista ikääntyneille. Rivitalot sijaitsevat terveyskeskuksen naapurissa.
Keskustie 78 95300 TERVOLA
Saat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa ikääntyneiden palveluista. Varaa aika puhelimitse asiointia varten.
Sairaalakatu 1 95400 TORNIO
Voit täyttää PDF-hakemuksen joko sähköisesti tai tulostamalla ja täyttämällä sen käsin.
Hakemus ja mahdolliset liitteet palautetaan postitse, postiosoitteet ovat lomakkeella.
Voit tulostaa ja täyttää sähköisen puolesta asioinnin sopimuslomakkeen.
Voit tulostaa ja täyttää valtakirjan.
Yhteisöllisen asumisen maksut määräytyvät palveluiden laadun, määrän ja asiakkaan bruttotulojen mukaan. Maksat asunnon vuokran ja muista käyttämistäsi palveluista asiakasmaksun tai palvelusetelin omavastuuosuuden.
Rovaniemen hoivaosaston pitkä- ja lyhytaikaisen laitoshoidon toiminta muuttuu ja Lyhty-yksikkö lakkaa
5.6.2024
5.6.2024
Yksikkö muuttuu vaiheittain intervallihoidon tai lyhytaikaisen palveluasumisen yksiköksi.
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti 29.5. kokouksessaan sulkea Rovaniemen hoivaosaston pitkä- ja lyhytaikaisen laitoshoidon vaiheittain paikkojen vapautuessa ja muuttaa yksikön intervallihoidon tai lyhytaikaisen palveluasumisen yksiköksi. Aluehallitus päätti myös lakkauttaa Rovaniemen 17-paikkaisen Lyhty-yksikön 30.5.2024 alkaen.
Vapautuvia pitkäaikaisen laitoshoidon paikkoja Rovaniemen hoivaosastolla ei enää täytetä. Myöskään hoivaosaston lyhytaikaisen laitoshoidon paikkoja ei ylläpidetä, vaan myönteisen SAS-päätöksen saaneille asiakkaille järjestetään asumispaikka asukkaan toimintakyky huomioiden. Kotona asumista tuetaan suunnitelmallisilla intervallihoitojaksoilla tai lyhytaikaisen palveluasumisen paikoilla.
Rovaniemen hoivaosastolla on kahdeksan pitkäaikaista laitoshoidon asukasta sekä 12 lyhytaikaisen laitoshoidon asiakasta.
Lyhytaikaisen laitoshoidon yksikkö Lyhdyn toiminta on ajettu alas ajalle 25.3.−20.5.2024. Lyhty-yksikön asiakkaat on sijoitettu maaliskuun 2024 alusta ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköön, jossa on ikääntyneiden asumiseen soveltuvat tilat.
Hoivaosaston laitoshoidon lakkauttamisesta ja Lyhty-yksikön alasajosta on tiedotettu asukkaita ja omaisia sekä henkilökuntaa.
Päätös ei vaikuta Rovaniemen hoivaosaston henkilöstön määrään, mutta voi vaikuttaa tehtävänkuviin ja henkilöstörakenteeseen. Lyhty-yksikön 13 työntekijälle esitetään korvaavaa työtä yt-menettelyn yhteydessä.
Ikääntyneiden palvelujen toimenpidesuunnitelman tavoitteena on palvelurakenteen keventäminen vuoteen 2030 mennessä. Kaakkoisella palvelualueella vähennetään yhteensä 42 hoivapaikkaa laitoshoidosta, ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, lyhytaikais- ja intervallihoidosta ja kotisairaalan lupapaikoista. Rovaniemellä ikääntyneiden palveluissa on 624 ympärivuorokautisen hoivan paikkaa yli 75-vuotiaille.
Aluevaltuuston 22.4.2024 päätöksen §21 mukaisesti pitkäaikainen laitoshoito puretaan vuoden 2026 loppuun mennessä ja kunta- ja yksikkökohtaiset toimeenpanosuunnitelmat aikatauluineen sekä terveydenhuollon kanssa yhteen sovitettuina tuodaan aluehallituksen erikseen päätettäviksi.
Ikääntyneiden palveluiden palvelurakenteen keventäminen on osa Lapin hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelmaa sekä palveluiden järjestämisohjelmaa ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiaa vuosille 2024–2026.
Yksikkö muuttuu vaiheittain intervallihoidon tai lyhytaikaisen palveluasumisen yksiköksi.
Vuodeosastojen tilalle kotisairaalatoimintaa Sallassa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Kolarissa
27.6.2024
27.6.2024
Kotisairaalatoiminnassa tarjotaan sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona ja asumisyksiköissä sekä kotisairaalan hoitotiloissa.
Aluevaltuusto päätti huhtikuussa, että muun muassa Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa ei enää ylläpidetä erillistä vuodeosastoa.
Aluehallitus päätti 19.6. kokouksessaan akuuttivuodeosastojen lakkaamisesta Pelkosenniemellä, Sallassa ja Kolarissa. Kotisairaalatoimintaa laajennetaan Pelkosenniemelle ja Savukoskelle.
Sallassa kotisairaala jo toimii, ja Kolarissa se on käynnistetty osana sote-palvelujen kehittämisen pilottia. Sallan ja Pelkosenniemen akuuttivuodeosastot lakkautetaan kesän 2024 sulkujen jälkeen. Kolarin vuodeosasto on ollut suljettuna joulukuusta 2023.
Kotisairaalatoiminnassa tarjotaan sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona ja asumisyksiköissä sekä kotisairaalan hoitotiloissa. Kotisairaaloissa hoidetaan infektio- ja haavapotilaita ja tulevaisuudessa myös saattohoitopotilaita sekä muita potilaita sitä mukaa, kun kotisairaalatoiminta kehittyy.
Kotisairaala ja kotihoito vähentävät tarvetta osasto- ja laitoshoidolle. Myös yhteistyö ensihoidon kanssa on tärkeää.
Kotisairaalan asiakkailla on lupa siirtyä ennalta sovittuun lupapaikkaan vuodeosastolle tai hoivayksikköön, jos hänen toimintakykynsä laskee. Sallassa hoivayksiköiden lupapaikat toteutetaan Attendo Kuukkelin kanssa, Pelkosenniemellä palvelukoti Onnelassa, Savukoskella Saukodilla ja Kolarissa palvelukoti Tannassa.
Vuodeosastohoitoa tarvitsevat hoidetaan Sallan osalta ensisijaisesti Kemijärvellä, Pelkosenniemen ja Savukosken osalta Sodankylässä ja Kolarin osalta Pellossa.
Aluehallitus merkitsi myös tiedoksi Kolarin sote-palvelujen kehittämisen raportin ja totesi, että toiminnan kehittäminen jatkuu.
Kotisairaalatoiminnassa tarjotaan sairaalatasoista hoitoa potilaan kotona ja asumisyksiköissä sekä kotisairaalan hoitotiloissa.
28.6.2024
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
Aluehallitus on vahvistanut toukokuun lopussa useita täsmennyksiä ja muutoksia sosiaalipalveluissa käytössä oleviin palvelusetelisääntökirjoihin.
Palvelusetelisääntökirjojen yleinen osio on päivitetty, ja se liitetään kaikkiin hyvinvointialueen palvelusetelisääntökirjoihin. Keskeisimmät muutokset liittyvät muun muassa hintakattoon, palvelusopimuksen irtisanomisaikaan ja asiakastietojen käsittelyyn, palvelutuottajaksi hakeutumiseen ja palvelutuottajaa koskeviin velvoitteisiin, matkakorvausten laskutuksiin, hintojen muutoksiin ja voimassaoloaikaan sekä palvelujen omavastuuseen.
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirjan muutokset liittyvät muun muassa asiointipalvelun nimeen sekä siivouspalvelujen palvelukuvaukseen. Asiointipalvelut voidaan muuttaa asiointi- ja saattajapalveluiksi. Siivouspalveluja koskien palveluntuottaja siivoaa omilla välineillään ja pesuaineillaan, jos asiakas ei halua, että siivouksessa käytetään hänen siivousvälineitään.
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirjan muutokset koskevat yhteisöllistä asumista. Työnantajan on huolehdittava, että toimintayksikössä on riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä työvuoron vastuuhoitaja, jolla on tarvittava tutkinto ja lääkehoitovastuu. Henkilökunnan pitää osata tehdä yhteistyötä asiakkaan, omaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
Keskeiset muutokset liittyvät myös RAI-arviointiin ja asiakassuunnitelmaan sekä asumisen järjestämiseen. Palveluntuottajan tehtäviin kuuluu asiakkaan palvelutarpeen arviointi ja hoidon tarpeeseen vastaaminen. Toimintakykymittarina käytetään RAI-arviointivälineistöä, jonka pohjalta asiakkaalle laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma yhteistyössä hoitohenkilökunnan, asiakkaan ja omaisten kanssa.
Palvelujen järjestämisessä on huomioitava myös asiakkaan puolison mahdollisuus asua yhdessä puolisonsa kanssa ilman palvelutarvetta.
Kotihoidon palvelusetelisääntökirjan muutoksien mukaan palveluntuottaja soveltaa yleisesti hyväksyttyjä hoitosuosituksia ja ikäihmisten palvelujen laatusuosituksia sekä tänä vuonna julkaistavaa Laatusuositusta aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027.
Lääkehoidossa Lapin hyvinvointialue ohjaa asiakkaita lääkeannosjakeluun, johon asiakkaalle myönnetään palveluseteli. Tarkennuksia tehtiin myös arviointiin sekä asiakkaan palvelutarpeen muutoksista ilmoittamiseen.
Tukipalvelujen palvelusetelisääntökirja
Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelisääntökirja
Muutokset ovat voimassa kesäkuusta 2024.
27.6.2024
Uusia pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituspäätöksiä Suensaareen tai Nestoriin ei tehdä heinäkuun 2024 alusta eteenpäin.
Aluehallitus päätti 19.6. kokouksessaan, että Suensaaren palvelukeskuksen 31-paikkainen pitkäaikainen laitoshoito Torniossa puretaan vaiheittain. Asukkaille järjestetään palvelutarpeen mukainen hoiva ympärivuorokautisena palveluasumisena palvelukeskuksessa tai tarvittaessa muissa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä. Suensaari muuttuu hybridiyksiköksi, jossa tuotetaan ympärivuorokautista palveluasumista ja intervallihoitoa.
Aluehallitus päätti myös, että Nestorin vanhainkodin 29 laitoshoidon paikkaa Kemissä puretaan ja asiakkaille järjestetään korvaavana palveluna ympärivuorokautista palveluasumista. Jatkossa palvelu toteutetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä, jotka voivat olla myös yksityisiä sopimusyksiköitä.
Käytännössä Suensaaressa tai Nestorissa ei tehdä enää uusia pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituspäätöksiä heinäkuun 2024 alusta eteenpäin.
Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa. Lain mukaan pitkäaikainen laitoshoito pitää purkaa vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uusia pitkäaikaisen laitoshoidon sijoituspäätöksiä Suensaareen tai Nestoriin ei tehdä heinäkuun 2024 alusta eteenpäin.
25.6.2024
Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa.
Lapin aluehallitus on päättänyt 19.6.2024 kokouksessaan ikääntyneiden palvelurakenteen keventämiseen liittyvistä käytännön toimista. Tälläkin hetkellä paikkoja käytetään yli kuntarajojen, joten muutossuunnitelmat etenevät palvelualueittain. Ensimmäisenä päätöksenteossa oli Itäisen palvelualueen suunnitelmia Kemijärveä lukuun ottamatta. Muut vastaavat suunnitelmat tulevat päätöksentekoon myöhemmin.
Lapin aluevaltuusto on tehnyt päätökset keventämistavoitteista ja -periaatteista huhtikuussa hyvinvointialueen talouden sopeuttamisohjelman ja sote-palvelujen strategian yhteydessä. Esimerkiksi pitkäaikainen laitoshoito tulee lakisääteisesti lopettaa ja kevyempiä asumismuotoja ja kotona asumisen tukemista lisätä.
Esimerkiksi ympärivuorokautista palveluasumista on Lapissa huomattavasti valtakunnallisia suosituksia enemmän. Paikkamäärät täytyy laskea lähemmäs suositustasoa vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelmissa on huomioitu aluevaltuuston ohjeiden mukaan väestön palvelutarve, kiinteistöjen ominaisuudet, ostopalvelusopimusten ehdot ja yksiköiden järkevä koko.
Itäisellä palvelualueella on tavoite vähentää yhteensä 105 hoivapaikkaa sisältäen ympärivuorokautisen palveluasumisen sekä lyhytaikaishoidon ja kotisairaalan lyhytaikaispaikat eli niin sanotut lupapaikat.
Pelkosenniemellä on tavoite vähentää 7 ympärivuorokautisen palvelusasumisen paikkaa ja lisätä 4 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa ja 1 kotisairaalan lupapaikka. Muutosten myötä kotihoidon resursseja voidaan lisätä.
Käytännössä palvelukoti Onnela muutetaan hybridiyksiköksi, jossa on jatkossa 14 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa, 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka, 1 kotisairaalan lupapaikka sekä 4 yhteisöllisen asumisen paikkaa.
Sallassa on tavoite vähentää Attendon asumispalveluyksiköistä 16 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja lisätä 13 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa, 1 kotisairaalan lupapaikka ja kolme intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa.
Savukoskella on tavoite vähentää 10 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 6 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 kotisairaalan lupapaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä vielä tässä vaiheessa.
Käytännössä Saukodin uudisrakennuksen myötä ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat vähenevät 13 paikkaan, ja lisäksi yksikössä on jatkossa 1 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikka ja 1 kotisairaalan lupapaikka.
Sodankylässä on tavoite vähentää 36 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 11 yhteisöllisen tai perhehoidon paikkaa sekä lisätä 1 intervallipaikka. Yhteisöllisen tai perhehoidon paikkoja ei kuitenkaan vähennetä tässä vaiheessa.
Käytännössä Sodankylässä 32-paikkainen ympärivuorokautinen palveluasumisyksikkö Nutukas lopetetaan vähitellen vuoden 2025 loppuun mennessä. Yksikköön ei oteta enää uusia asukkaita, ja syksyllä 2025 Nutukkaan asiakkaille tarjotaan uutta asumispaikkaa muista Sodankylän yksiköistä.
Lisäksi Hannuksenkartanosta vähennetään 4 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja toisaalta lisätään koko Itäisen palvelualueen yhteiset 4 sosiaali- ja kriisipaikkaa. Hannuksenkartano on jatkossa hybridiyksikkö, jossa on 46 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja 8 intervalli- ja lyhytaikaishoidon paikkaa. Helmikodin toiminta säilyy ennallaan.
Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa.
Jos muutoksenhakuviranomainen kieltää päätösten täytäntöönpanon, päätökset on mahdollista peruuttaa.
Hyvinvointialue toteuttaa yksiköiden muutokset ensisijaisesti sitä mukaa, kun uusia asiakkaita tulee. Tavoite on, että nykyisten asiakkaiden tarvitsisi muuttaa vain poikkeustapauksissa.