Lapsiperheet voivat saada kasvatus- ja perheneuvolan palveluita lapsen ja nuoren hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen edistämiseksi sekä vanhemmuuden tueksi. Kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijät auttavat perheitä myös silloin, kun arjesta suoriutuminen ja omien voimavarojen riittävyys tuottavat huolta. Palvelu on luottamuksellista.
Neuvontaan sisältyy lapsen ja nuoren kasvuun, kehitykseen, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta ja muuta tukea. Työhön voi osallistua sosiaalityön, psykologian ja lääketieteen ammattilaisia.
Työmuotoja ovat ohjaus, neuvonta, tutkimukset sekä yksilö-, pari-, perhe- ja ryhmäterapia.
Kenelle ja millä ehdoin
Kasvatus- ja perheneuvonta on tarkoitettu kaikille Lapin hyvinvointialueella asuville perheille.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Perheneuvolan neuvonta ja asiointi (Kemi)
Perheneuvolan neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, ja auttaa kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Perheneuvolan neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, ja auttaa kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Kasvatus- ja perheneuvola tarjoaa asiantuntija-apua perheille lasten ja nuorten kasvuun ja kehitykseen, vanhemmuuteen ja kasvatukseen sekä perheen ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Teemme tarvittaessa yhteistyötä perheen muiden yhteistyötahojen kanssa.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Yhteydenotto jätetään kirjallisesti ja perheneuvolan työntekijä ottaa sinun yhteyttä valintasi mukaan puhelimitse tai kirjallisesti Omavirtun kautta. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Perheneuvolasta saat apua kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Kemin perheneuvola palvelee Kemin, Keminmaan ja Simon asukkaita.
Rovaniemen perheneuvolan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelin
Perheneuvolan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelimesta tavoitat perheneuvolan työntekijän. Voit saada ohjausta ja neuvontaa myös ilman perheneuvolan asiakkuutta. Rovaniemen perheneuvola palvelee myös Ranuan asukkaita.
Perheneuvolan päivystävä työntekijä ottaa tässä numerossa vastaan ajanvaraustoiveet, jo varattujen asiakasaikojen tarkistamiset, peruutukset ja yhteydenottopyynnöt.
Myös perheneuvolan yhteistyötahot tavoittavat perheneuvolan työntekijät tästä numerosta.
Tavoitat perheneuvolan toimistosihteerin puhelimitse arkipäivisin. Toimistosihteeriin voit olla yhteydessä, jos et löydä tarvitsemaasi tietoa tai jos et esimerkiksi pysty soittamaan ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelinpalvelun aukioloaikoina.
Rovaniemen perheneuvola palvelee myös Ranuan asukkaita.
Saat yhteyden kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Sodankylän kasvatus- ja perheneuvonnassa työskentelee psykologi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja puheterapeutti. Lisäksi lastenpsykiatrin vastaanotto on 1-2 kertaa kuukaudessa.
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa teemme alustavan arvioinnin. Samalla katsomme, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Puhelin
Sodankylän perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus
Ota puhelimitse yhteys perheneuvolaan, jos haluat esimerkiksi keskustelutukea vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyvissä asioissa, olet huolissasi lapsen tai nuoren käyttäytymisestä tai kehityksestä, perheesi kohtaa kriisin tai tarvitset tukea parisuhdeasioissa. Perheneuvolan työntekijöinä toimivat psykologi ja sosiaalityöntekijä. Varaa ensimmäinen aika terveydenhoitajan kautta.
Terveydenhoitaja toimii myös muistihoitajana. Ota puhelimitse yhteys muistihoitajaan, jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistista. Muistihoitajaan saat yhteyden arkipäivisin.
Sosiaalitoimisto sijaitsee Inarin kunnanviraston 1. kerroksessa.
Inarin sosiaalipalvelujen työntekijät ovat tavattavissa vain ajanvarauksella.
Osoite
Piiskuntie
2
99800
IVALO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai09:00 - 15:00
Perjantai09:00 - 11:00
Kemijärven perhe- ja sosiaalipalvelut
Perhe- ja sosiaalityön palvelujen yksikkö sijaitsee hyvinvointikeskus Lapponian 3. kerroksessa.
Perhe- ja sosiaalipalveluista saat seuraavat palvelut: työikäisten ja lapsiperheiden sosiaalityö, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, perheneuvola, päihde- ja mielenterveystyö sekä työllisyyden hoito.
Perheneuvolasta saat apua kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Kemin perheneuvola palvelee Kemin, Keminmaa ja Simon asukkaita. Asiakastapaamiset järjestämme pääsääntöisesti Kemin perheneuvolan tiloissa, mutta tarvittaessa asiakasta voidaan tavata hänen lähiympäristössään tai etäyhteydellä.
Osoite
Keskuspuistokatu
28
94100
KEMI
Posion terveyskeskus
Saat posiolaisena terveydenhuollon palvelut omasta terveyskeskuksestasi.
Korkalonkadulla sijaitseva Perhepalvelukeskus palvelee lapsiperheitä monipuolisesti. Perhepalvelukeskus sijaitsee Rovaniemen keskustassa.
Perhepalvelukeskuksessa toimivat perhetupa, avoin päiväkoti, keskustan neuvola, perhetyö, kuntoutus, perhesosiaalityö, keskittymistiimi sekä perheneuvola.
Osoite
Korkalonkatu
4
96100
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Avoimen päiväkodin palveluajat
Maanantai09:00 - 15:30
Tiistai09:00 - 13:00
Keskiviikko09:00 - 15:30
Torstai09:00 - 13:00
Perjantai09:00 - 12:00
Perhesosiaalityön palvelut
Maanantai - Perjantai08:00 - 15:00
Perheneuvolan palveluajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Sallan sosiaali- ja terveyskeskus
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka, Perhekeskus
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Tervolan perheneuvola sijaitsee mielenterveysasemalla. Perheneuvolakäynnit ovat perheelle maksuttomia. Perheneuvola tekee tarpeen mukaan yhteistyötä muiden lapsiperheitä lähellä olevien tahojen, kuten koulun, varhaiskasvatuksen ja neuvolan kanssa.
Osoite
Tervolan perheneuvola sijaitsee mielenterveysasemalla.
Keskustie
94
95300
TERVOLA
Tornion perhekeskus/Hannulan neuvola
Perhekeskus tarjoaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskus sovittaa yhteen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palvelut. Hannulan neuvolasta saat myös seniorineuvolan palvelut ja työttömien terveystarkastukset.
Osoite
Pohjolankatu
7
95420
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 15:30
Perjantai08:00 - 13:15
Lapsiperheiden palvelujen hakemus
Voit täyttää PDF-hakemuksen joko sähköisesti tai tulostamalla ja täyttämällä sen käsin.
Hakemus ja mahdolliset liitteet palautetaan postitse, postiosoitteet ovat lomakkeella.
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Kuva: Pixapay
29.11.2024
Synnyttäjien ohjaaminen Lapin keskussairaalaan aloitetaan 28.12.2024 kello 8. Jos synnyttäjä saapuu ennen 28.12. kello 8 Länsi-Pohjan synnytysosastolle, synnytys ja osastohoito tapahtuu Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysvastaanoton puhelinnumero 040 484 4946 on käytössä vuoden loppuun asti. Normaali raskauden seuranta toteutetaan lounaisen alueen raskaana oleville vuoden vaihteen jälkeen Länsi-Pohjan keskussairaalassa naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla, jos he eivät tarvitse selkeästi synnytykseen liittyvää hoitoa tai osastohoitoa.
Synnytysvastaanotto Lapin keskussairaalassa toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla synnytysvastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle ympäri vuorokauden soittamalla numeroon 040 512 0543.Synnytysvastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana. Alle 22 raskausviikolla ota yhteys keskitettyyn Päivystysapuun 116117 (24h).
Synnytysvalmennusmateriaalista löydät tietoa esimerkiksi siitä, missä tilanteissa sairaalaan pitää olla yhteydessä. Synnytysvalmennusmateriaalin löydät Lapin hyvinvointialueen nettisivuilta Meillä asiakkaana-osion alta Perhevalmennuksen tietopankista.
Lapin keskussairaalan synnytysosastolla järjestetään tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai kello 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja tutustumiskäynnit ovat maksuttomia. Tutustumiskäynnin yhteydessä suosittelemme tutustumaan myös reittiin sisäpihalle.
Synnyttäjien saapuminen
Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto sijaitsee osoitteessa Ounasrinteentie 22, 96400 Rovaniemi. Kulku Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti.
Kuva reitistä sisäpihalle. Ounasrinteentieltä käännytään liikenneympyrästä Kivikaudentielle. Kivikaudentiellä logistiikkapihan jälkeen on opaste ”synnyttäjät”. Sisäpihalla on varattu synnyttäjille 4 autopaikkaa (2 h) parkkikiekolla. Sisäänkäynnin yhteydessä on ovikello, jota soittamalla ovi avataan. Synnytysvastaanotto sijaistee 6. kerroksessa, johon pääsee sisäpihan sisäänkäynnin jälkeen hissillä. Kahden tunnin aikana tukihenkilö siirtää auton maksullisille parkkipaikoille, pääasiassa pysäköintitaloon. Pysäköintitalosta on käynti sairaalaan sisäkautta.
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Synnyttäjien ohjaaminen Lapin keskussairaalaan aloitetaan 28.12.2024 kello 8. Jos synnyttäjä saapuu ennen 28.12. kello 8 Länsi-Pohjan synnytysosastolle, synnytys ja osastohoito tapahtuu Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysvastaanoton puhelinnumero 040 484 4946 on käytössä vuoden loppuun asti. Normaali raskauden seuranta toteutetaan lounaisen alueen raskaana oleville vuoden vaihteen jälkeen Länsi-Pohjan keskussairaalassa naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla,...
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.-24.1.2025
19.11.2024
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.-24.1.2025 Lapin keskussairaalalla yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskokonaisuuden kanssa. Messut ovat suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ohjelmassa lyhyitä tietoiskuja, pidempiä luentoja ja kokemuspuheenvuoroja. Tapahtumassa paikalla useita eri näytteilleasettajia. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.
Messut ovat maksuttomat ja saavutettavuuteen pyritään kiinnittämään huomiota.
Torstai on varattu messuille sekä lyhyille puheenvuoroille auditoriossa. Messut järjestetään Lapin keskussairaalan sisäkadulla klo 10-16 ja auditoriossa on ohjelmaa klo 10-15.00.
Näytteilleasettajaksi torstaiksi 23.1 voi nyt ilmoittautua. Paikkoja on rajattu määrä. Voitte myös varata pöydän sijasta/lisäksi 15min puheenvuoron, jossa kertotte toiminnastaan tai muusta haluamastaan aiheesta.
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.-24.1.2025
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin nepsymessut 23.-24.1.2025 Lapin keskussairaalalla yhteistyössä OLKA Lappi –hankkeen ja VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiskokonaisuuden kanssa. Messut ovat suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ohjelmassa lyhyitä tietoiskuja, pidempiä luentoja ja kokemuspuheenvuoroja. Tapahtumassa paikalla useita eri näytteilleasettajia. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.
Messut ovat maksuttomat ja saavutettavuuteen pyritään kiinnittämään huomiota.
...
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
9.10.2024
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
Varhainen tuki ehkäisee kielteisten elämäntapahtumien laukaisemien reaktioiden kehittymistä terveydenhuollon palveluja vaativiksi täydentäen mielenterveyden edistämisen palveluita. Itsetuhoiset ajatukset ovat myös yleisiä kriisien keskellä ja itsemurhien ehkäisytyö on osa kaikkia työmuotoja.
Etäkriisityötä tehdään samoista järjestölähtöisen kriisiauttamisen lähtökohdista kuin muussakin kriisikeskustyössä. Maksuttomuus, mahdollisuus asioida anonyymina, lyhytkestoisuus sekä asiakkaan voimavarojen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen ovat etäkriisityönkin keskiössä. Etäkriisityöhönkään ei tarvita lähetettä. Asiakkuuteen hakeutumiseen riittää oma kokemus siitä, etteivät omat voimat riitä yllättävässä tai kuormittavassa tilanteessa. Etäkriisityö auttaa elämän haastavissa tilanteissa koko Lapin hyvinvointialueen asiakkaita.
Etäkriisityöntekijä Suvi Ylitoloselle voi varata etävastaanottoajan numerosta 040 511 7929 (ma-pe klo 8–14 ), Kriisikeskuksen ajanvarausnumerosta 040 553 7508 tai verkkoajanvarauksesta
Ensimmäinen aika pyritään saamaan kahden viikon kuluessa. Kriisityöntekijä soittaa varattuna aikana tai lähettää linkin etukäteen videotapaamiseen.
Lapin hyvinvointialue on myöntänyt Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Kriisikeskukselle kumppanuusavustuksen etäkriisityön toteuttamiseen. Uusi työntekijäresurssi mahdollistaa paremmin koko hyvinvointialueen asiakkaiden auttamisen sekä yhteistyön muiden toimijoiden kanssa.
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.