Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kilpirauhasen gammakuvaus

Kilpirauhasen gammakuvaus

Kilpirauhasen gammakuvaus

Sinulle on varattu aika kilpirauhasen gammakuvaukseen. Tutkimuksella selvitetään kilpirauhasen sijaintia, kokoa, muotoa ja toiminnan jakautumista radioaktiivisen jodin (radiolääke) avulla gammakameralla.

Tutkimukseen valmistautuminen

Varaa tutkimukseen aikaa noin tunti.

Noudata kilpirauhaslääkkeiden suhteen ohjeita, joita hoitava lääkäri on antanut.

Aikaisempi altistuminen jodipitoisille aineille ennen tutkimusta voi estää radiolääkkeen kertymisen kilpirauhaskudokseen. Jodipitoisissa aineissa on noudatettava seuraavia taukoja ennen tutkimusta:

  • 2 kk röntgenvarjoainekuvauksesta (vähintään 1 kk). Jodia sisältäviä varjoaineita käytetään esim. varjoainetehosteisessa tietokonetomografiatutkimuksessa (TT) tai sepelvaltimoiden varjoainekuvauksessa. Magneettitutkimuksen varjoaine tai ultraäänivarjoaine eivät sisällä jodia.
  • 6 kk rytmihäiriölääke amiodaroni (Cordarone®) (vähintään 3 kk)
  • 1 kk merilevätabletit ja sushi-ateria
  • 1 kk joditabletit, luontaistuote- ja monivitamiinivalmisteet
  • 2 viikon ajan vältä runsaasti jodia sisältäviä lääkkeitä ja valmisteita sekä pyri noudattamaan vähäjodista ruokavaliota.
    • käytä kohtuullisesti tavallista ruokasuolaa ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa o valitse vähäsuolattomia elintarvikkeita
    • käytä maitovalmisteita (maito, piimä, viili, jogurtti) kohtuullisesti, korkeintaan 6 dl ja lisäksi vähäsuolaista juustoa muutama siivu päivässä
    • vältä kalan ja äyriäisten syöntiä
    • vältä kanamunan syöntiä Potilasohje Rovaniemi 3/2023

Naisille

Fertiili-ikäisen naisen tutkimus tehdään 10 päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Kuukautisten ajankohdasta ei tarvitse välittää, mikäli sinulla on käytössä luotettava ehkäisymenetelmä (e -pillerit, -kapseli, -rengas, - laastari, -kierukka tai sterilisaatio). Kondomia emme pidä luotettavana ehkäisymenetelmänä. Raskaana olevalle tutkimusta ei yleensä tehdä. Raskaustesti antaa luotettavan tuloksen vasta, jos kuukautiset ovat myöhässä.

Radiolääkettä siirtyy äidinmaitoon. Imetyksessä on pidettävä 12 tunnin tauko radiolääkkeen saamisen jälkeen. Tauon aikana talteen otettu maito kaadetaan viemäriin.

Tutkimuksen suorittaminen

Radioaktiivinen tutkimusaine laitetaan kyynärtaipeen laskimoon. Kuvaus aloitetaan noin 30 minuutin kuluttua tutkimusaineen annosta ja se kestää noin 30 minuuttia.

Kaulan aluetta kuvataan gammakameralla. Kuvaus on kivuton. Kuvauksen aikana makaat selällään liikkumatta. Vaatteet saavat olla päällä, mutta kaulan alueelta tulee riisua metalliesineet, esim. korut kuvauksen ajaksi.

Radiolääkkeen annon jälkeen huomioitavaa

Radiolääke ei vaikuta vointiisi ja häviää elimistöstäsi vuorokauden kuluessa.

Radiolääke lähettää jonkin verran säteilyä lähiympäristöösi tutkimuspäivän ajan. Muille ihmisille aiheutuva säteilyannos on kuitenkin niin pieni, ettei mitään varotoimia tarvita.

Vastauksen tutkimuksesta saat hoitavalta lääkäriltä.

Yhteystiedot

Käynti Lapin keskussairaalan pääaulasta (2.kerros), laboratorio, isotooppiyksikkö.

Mikäli ette voi saapua tutkimukseen varattuna aikana, ilmoittakaa asiasta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa isotooppiyksikköön puh. (016) 328 4718