Jos olet maahanmuuttaja, ja olet saanut oleskeluluvan Suomeen, sinulla on oikeus samoihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin kaikilla suomalaisilla.
Voit saada apua esimerkiksi:
* sairauden tai vamman hoitoon
* mielenterveyden ongelmiin
* toimeentuloon
* arjen käytännön järjestelyihin
Ota yhteyttä alueesi sosiaalityöntekijöihin. He ohjaavat sinut eteenpäin sopiviin palveluihin. Jos asiasi on kiireellinen, ota yhteyttä alueesi päivystykseen. Hätätapauksissa soita aina yleiseen hätänumeroon 112.
Voit saada tulkkausta omalla äidinkielelläsi.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta:
Valittuna: Rovaniemi
Sosiaalipalvelujen neuvonta (Enontekiö)
Sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, saat tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista sekä ohjausta sopiviin palveluihin.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Työikäisten sosiaalipalvelujen neuvonta ja asiointi (Kemi, Keminmaa, Simo)
Työikäisten neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, saat tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista sekä ohjausta sopiviin palveluihin.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Sosiaalipalveluiden neuvonta on henkilökohtaista ohjausta, saat tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista sekä ohjausta sopiviin palveluihin.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelun kautta voi lähettää viestejä ja kysymyksiä, myös liitteiden lähettäminen on turvallista. Lähetetyt viestit sekä niihin saapuneet vastaukset tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Palvelussa voit ilmoittaa sosiaalihuollon tarpeesta eli tehdä huoli-ilmoituksen. Huoli aikuisesta voi syntyä esimerkiksi silloin, kun ihminen vaikuttaa kykenemättömältä huolehtimaan itsestään ja turvallisuudestaan tai lapsen etu sitä välttämättä vaatii. Huolen aiheena voi myös olla aikuisen elämänhallinnan ongelmat tai ikääntyneen kotona selviytyminen. Ilmoituksesi perusteella sosiaalipalvelujen ammattilaiset arvioivat, millaista apua kyseisen henkilön tai perheen elämäntilanteeseen voidaan tarjota.
Voit täyttää ja lähettää ilmoituksen ilman tunnistautumista tai kirjautumista. Huolen kohteena olevalta henkilöltä voi pyytää suostumuksen ottaa yhteyttä sosiaalipalveluihin. Jos suostumusta ei voi saada, yksityishenkilö voi tehdä myös nimettömän ilmoituksen. Jos ilmoittaja jättää yhteystietonsa, sosiaalipalveluiden ammattilaiset voivat pyytää lisätietoja tarvittaessa. Ilmoituksen kohteella on myös oikeus pyytäessään saada tieto, kuka hänestä on ollut huolissaan, ellei erittäin tärkeä yleinen tai yksityinen etu muuta vaadi.
Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palvelu on tietoturvallinen.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä, lastensuojelu ja sosiaalityö puh. +358 407331044
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä, lastensuojelu ja sosiaalityö puh. +358 404817554
Posion sosiaalityöntekijät
Saat soittamalla yhteyden sosiaalityöntekijöihin. Voit varata ajan henkilökohtaiseen palveluun.
Sosiaalityöntekijä, lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelu puh. +358 408012311
Johtava sosiaalityöntekijä, työikäisten palvelut, vammaissosiaalityö, alle 65 v. omaishoito, ikääntyneiden asumis- ja liikkumispalvelut puh. +358 408012306
Posion sosiaali- ja terveydenhuollon palveluneuvonta
Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluista sekä niihin hakeutumisesta, ota soittamalla yhteys palveluneuvontaan.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä puh. +358 405251279
Normaalit aukioloajat
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Sallan lapsiperhetyöntekijä-sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden lapsiperheiden perhetyöntekijä-sosiaaliohjaajaan. Lapsiperheiden perhetyöntekijä-sosiaaliohjaajaan voit olla yhteydessä lasten, nuoren ja palveluihin liittyen. Lapsiperhetyöntekijä toteuttaa muun muassa perhetyötä ja lastensuojelun perhetyötä. Voit varata tapaamisajan toimistolle.
Saat neuvoja aikuissosiaalityöhön liittyvissä asioissa. Työikäisten sosiaaliohjaajalta saat apua aikuisten sosiaalipalveluihin liittyen. Näitä ovat esimerkiksi kuntouttava työtoiminta ja ennaltaehkäisevä sekä täydentävä toimeentulotuki. Työikäisten sosiaaliohjaajan tavoitat puhelimitse. Voit varata tapaamisajan.
Ajanvaraukset toimistosihteeriltä. Päivystys keskiviikkoisin klo 9-11 sosiaalitoimistossa.
Keskiviikko
09:00 - 11:00
Savukosken sosiaaliohjaaja sekä oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattori
Saat soittamalla yhteyden sosiaaliohjaaja-koulukuraattoriin. Sosiaaliohjaaja toimii sosiaalisen tuen, neuvonnan ja ohjauksen tehtävissä. Sosiaaliohjaajan toimii myös oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorina. Asiakkaina voivat olla vammaiset, lapset, päihdeongelmaiset, pitkäaikaissairaat, mielenterveyskuntoutujat, pakolaiset ja maahanmuuttajat. Kuraattoripalvelut saat esiopetuksessa, peruskoulussa ja lukiossa opiskeleville lapsille ja nuorille. Voit ottaa yhteyden puhelimitse tai Wilma-viesteillä.
Oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorin soittoaika
Keskiviikko
-
Torstai
09:00 - 15:00
Perjantai
12:00 - 15:00
Sodankylän aikuissosiaalityö ja sosiaaliohjaus
Saat soittamalla yhteyden aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaan ja sosiaalityöntekijään.
Sosiaalityössä ja -ohjauksessa kartoitamme tuen tarpeesi ja rakennamme yhdessä tarpeitasi vastaavan sosiaalipalveluiden kokonaisuuden. Sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella tuemme sinua muutokseen, jolla pyritään muun muassa vahvistamaan hyvinvointiasi, itsenäistä selviytymistäsi, elämänhallintaasi sekä vähentämään huono-osaisuutta.
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Kemin ja Simon sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus
Voit ottaa yhteyttä palveluohjaukseen esimerkiksi sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole tiedossa asiaa hoitavaa työntekijää, ota ensimmäisenä yhteyttä palveluohjaukseen
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Sosiaaliohjauksella tarkoitetaan yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa. Tavoitteena on yksilöiden ja perheiden hyvinvoinnin sekä osallisuuden edistäminen vahvistamalla heidän elämänhallintaansa ja toimintakykyä.
Sosiaalityöllä tarkoitetaan sosiaalihuollon ammattihenkilön ohjausta, neuvontaa ja sosiaalisten ongelmien selvittämistä sekä muita tukitoimia, jotka ylläpitävät ja edistävät yksilöiden ja perheen turvallisuutta ja suoriutumista sekä yhteisöjen toimivuutta.
Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä, lastensuojelu, lähiesihenkilö puh. +358 405327814
Sosiaalityöntekijä (vammaisten ja ikäihmisten palvelut, toimeentulotuki) puh. +358 405049845
Normaalit aukioloajat
Sosiaalityöntekijöiden puhelinaika
Maanantai
-
Perjantai
09:30 - 10:30
Poikkeusaukioloajat
08.07.2023 - 23.07.2023Sosiaalitoimiston neuvonta suljettu. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puh. 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Suljettu
Ylitornion sosiaaliohjaaja
Sosiaaliohjaajaan saat yhteyden soittamalla. Sosiaaliohjaaja neuvoo lapsiperheiden ja aikuisten palveluihin sekä toimeentulotukeen liittyvissä asioissa.
Saat yhteyden perhetyön neuvontaan. Perhetyö on sosiaalihuoltolain mukainen tukipalvelu lapsiperheille. Tuen tarve arvioidaan perhesosiaalityössä. Tuen tarpeesta voit olla yhteydessä omaan neuvolaan, perhesosiaalityöhön ja -ohjaukseen tai perhetyön palveluesihenkilöön.
Sosiaalityö auttaa silloin, kun tarvitset tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa. Voit kysyä lisätietoa puhelimitse työikäisten sosiaalipalveluista.
Suomeen oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat ovat oikeutettuja samoihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin kaikki suomalaiset. Palvelujen hinnat ovat oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille samoja kuin kaikille suomalaisille.
Sosiaalipalvelujen neuvonta, sosiaalityö, sosiaaliohjaus, sosiaalinen kuntoutus, perhetyö sekä kasvatus- ja perheneuvonta ovat maksuttomia palveluja.
Rovaniemen neuvontapiste Nestori
Ikäihmisten palveluista sekä niihin hakeutumisesta saat tietoa ja ohjausta ottamalla yhteyttä Nestoriin puhelimitse arkipäivisin.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä, lastensuojelu ja sosiaalityö puh. +358 407331044
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä, lastensuojelu ja sosiaalityö puh. +358 404817554
Posion sosiaalityöntekijät
Saat soittamalla yhteyden sosiaalityöntekijöihin. Voit varata ajan henkilökohtaiseen palveluun.
Sosiaalityöntekijä, lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelu puh. +358 408012311
Johtava sosiaalityöntekijä, työikäisten palvelut, vammaissosiaalityö, alle 65 v. omaishoito, ikääntyneiden asumis- ja liikkumispalvelut puh. +358 408012306
Posion sosiaali- ja terveydenhuollon palveluneuvonta
Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluista sekä niihin hakeutumisesta, ota soittamalla yhteys palveluneuvontaan.
Saat yhteyden vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään. Hänet tavoitat arkisin puhelinaikana. Tapaamisen sosiaalityöntekijän kanssa voit sopia puhelimitse.
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijään voit olla yhteydessä seuraavissa asioissa :
* omaishoidon tuki
* vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut
* kodin muutostyöt
* henkilökohtainen apu
* ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki
* mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vammaisten asuminen
* kehitysvammaisten palvelut
* vammaispalveluna myönnettävät välineet, koneet ja laitteet
* kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä puh. +358 405251279
Normaalit aukioloajat
Vanhus- ja vammaissosiaalityöntekijä
Maanantai
-
Perjantai
09:00 - 10:00
Sallan lapsiperhetyöntekijä-sosiaaliohjaaja
Saat yhteyden lapsiperheiden perhetyöntekijä-sosiaaliohjaajaan. Lapsiperheiden perhetyöntekijä-sosiaaliohjaajaan voit olla yhteydessä lasten, nuoren ja palveluihin liittyen. Lapsiperhetyöntekijä toteuttaa muun muassa perhetyötä ja lastensuojelun perhetyötä. Voit varata tapaamisajan toimistolle.
Saat neuvoja aikuissosiaalityöhön liittyvissä asioissa. Työikäisten sosiaaliohjaajalta saat apua aikuisten sosiaalipalveluihin liittyen. Näitä ovat esimerkiksi kuntouttava työtoiminta ja ennaltaehkäisevä sekä täydentävä toimeentulotuki. Työikäisten sosiaaliohjaajan tavoitat puhelimitse. Voit varata tapaamisajan.
Ajanvaraukset toimistosihteeriltä. Päivystys keskiviikkoisin klo 9-11 sosiaalitoimistossa.
Keskiviikko
09:00 - 11:00
Savukosken sosiaaliohjaaja sekä oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattori
Saat soittamalla yhteyden sosiaaliohjaaja-koulukuraattoriin. Sosiaaliohjaaja toimii sosiaalisen tuen, neuvonnan ja ohjauksen tehtävissä. Sosiaaliohjaajan toimii myös oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorina. Asiakkaina voivat olla vammaiset, lapset, päihdeongelmaiset, pitkäaikaissairaat, mielenterveyskuntoutujat, pakolaiset ja maahanmuuttajat. Kuraattoripalvelut saat esiopetuksessa, peruskoulussa ja lukiossa opiskeleville lapsille ja nuorille. Voit ottaa yhteyden puhelimitse tai Wilma-viesteillä.
Oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorin soittoaika
Keskiviikko
-
Torstai
09:00 - 15:00
Perjantai
12:00 - 15:00
Sodankylän aikuissosiaalityö ja sosiaaliohjaus
Saat soittamalla yhteyden aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaan ja sosiaalityöntekijään.
Sosiaalityössä ja -ohjauksessa kartoitamme tuen tarpeesi ja rakennamme yhdessä tarpeitasi vastaavan sosiaalipalveluiden kokonaisuuden. Sosiaalityöllä ja sosiaaliohjauksella tuemme sinua muutokseen, jolla pyritään muun muassa vahvistamaan hyvinvointiasi, itsenäistä selviytymistäsi, elämänhallintaasi sekä vähentämään huono-osaisuutta.
Palveluohjaajilta saat tietoa Sodankylässä tarjolla olevista ikäihmisten palveluista. Ohjaus ja neuvonta on tarkoitettu niille yli 65-vuotiaille, jotka eivät vielä ole ikäihmisten palveluiden piirissä.
Palveluohjaajat neuvovat myös erilaisten tukien hakemisessa. kuten Kelan eläkkeensaajan hoitotuki, asumistuki, omaishoidon tuki ja tukipalveluseteli. Palveluohjauksen tehtävänä on omaishoidon hakuprosessiin liittyvä ohjaus ja neuvonta sekä omaishoitajien lakisääteisten vapaiden koordinointi.
Tarvittaessa sovimme asiakkaan kanssa arviointikäynnistä, johon pyydämme mukaan omaisen tai läheisen. Arviointikäynti tehdään pääasiassa asiakkaan kotona. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa avuntarve ja kertoa tarjolla olevista palveluista. Arviointikäynnin perusteella asiakas ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Palveluohjauksen arviointi- ja neuvontakäynti on asiakkaalle maksuton.
Perhekeskuksen neuvonta ja palveluohjaus auttavat löytämään oikean tai tarvitsemasi palvelun. Saat meiltä apua, kun tarvitset neuvoa ja tukea arjen pulmatilanteissa. Neuvonnassa tehdään alustava arviointi. Samalla katsotaan, onko tarvetta asiakkuuteen. Yhteistyöllä etsimme ja räätälöimme sopivat ja oikea-aikaiset palvelut.
Kemin ja Simon sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus
Voit ottaa yhteyttä palveluohjaukseen esimerkiksi sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Jos sinulla ei ole tiedossa asiaa hoitavaa työntekijää, ota ensimmäisenä yhteyttä palveluohjaukseen
Iäkkäiden palveluohjaus tukee ja mahdollistaa palveluja oikea-aikaisesti ja hallitusti. Soittamalla avopalveluohjaajalle saat tietoa ikääntyneiden palveluista. Asiakkaiden oikea-aikaisesta ja hallitusta kotiutumisesta huolehtii kotiutus- ja muistihoitaja.
Sosiaaliohjauksella tarkoitetaan yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa. Tavoitteena on yksilöiden ja perheiden hyvinvoinnin sekä osallisuuden edistäminen vahvistamalla heidän elämänhallintaansa ja toimintakykyä.
Sosiaalityöllä tarkoitetaan sosiaalihuollon ammattihenkilön ohjausta, neuvontaa ja sosiaalisten ongelmien selvittämistä sekä muita tukitoimia, jotka ylläpitävät ja edistävät yksilöiden ja perheen turvallisuutta ja suoriutumista sekä yhteisöjen toimivuutta.
Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä, lastensuojelu, lähiesihenkilö puh. +358 405327814
Sosiaalityöntekijä (vammaisten ja ikäihmisten palvelut, toimeentulotuki) puh. +358 405049845
Normaalit aukioloajat
Sosiaalityöntekijöiden puhelinaika
Maanantai
-
Perjantai
09:30 - 10:30
Poikkeusaukioloajat
08.07.2023 - 23.07.2023Sosiaalitoimiston neuvonta suljettu. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puh. 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Suljettu
Ylitornion sosiaaliohjaaja
Sosiaaliohjaajaan saat yhteyden soittamalla. Sosiaaliohjaaja neuvoo lapsiperheiden ja aikuisten palveluihin sekä toimeentulotukeen liittyvissä asioissa.
Saat yhteyden perhetyön neuvontaan. Perhetyö on sosiaalihuoltolain mukainen tukipalvelu lapsiperheille. Tuen tarve arvioidaan perhesosiaalityössä. Tuen tarpeesta voit olla yhteydessä omaan neuvolaan, perhesosiaalityöhön ja -ohjaukseen tai perhetyön palveluesihenkilöön.
Sosiaalityö auttaa silloin, kun tarvitset tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa. Voit kysyä lisätietoa puhelimitse työikäisten sosiaalipalveluista.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
1.6.2023
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Enontekiö
Päivätoimintakeskus Hyrylä on suljettu 5.7.–2.8.2023.
Enontekiön sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Inari
Inarin Toimintakeskus on suljettu 3.7.–6.8.2023.
Inarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Kemi
Kemin muistipoliklinikka on suljettu 19.6.-10.7.2023
Kemin haavapoliklinikka on suljettu 10.7.-6.8.2023
Kemin päiväsairaala on suljettu 3.7.-30.7.2023
Kemin avokuntoutus on suljettu 3.-30.7.2023.
Kemin perheneuvola on suljettu 17.-30.7.2023.
Kemin toimintakeskus Leipätehdas on suljettu 26.6.–23.7.2023.
Kemijärvi
Vammaisten päivätoiminta Kiehispirtissä ja Toimintakeskuksessa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Ikääntyneiden intervalliyksikkö Luhtavillan toimintaa on supistettu 15.6.-6.8.2023.
Keminmaa
Keminmaan muistipoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Keminmaan päiväkeskus Rantatupa on suljettu 26.6.-28.7.2023.
Keminmaan sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvarauksella 10.-23.7.2023, kunnanviraston on suljettu.
Keminmaan perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.-31.7.2023.
Kittilä
Kittilän sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Pääskynpesä on suljettu 23.6.–9.8.3023.
Kolari
Kolarin terveyskeskuksen vuodeosasto on suljettu 2.6.–6.8.2023. Sulun aikana terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan naapurikunnissa sijaitsevilla osastoilla.
Kolarin suun terveydenhuolto suljettu 13.–14.6. ja 26.6.–23.7. Sulun aikana voi ottaa yhteyttä lähimpään hammashoitolaan Muoniossa, Kittilässä tai Pellossa.
Muonion suun terveydenhuolto p. 040 186 4699
Kittilän suun terveydenhuolto p. 040 546 3901
Pellon suun terveydenhuolto p. 040 713 2736
Kolarin sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Toimari on suljettu 23.6.–16.7.2023.
Muonio
Muonion suun terveydenhuolto on suljettu 10.7.–7.8. Sulun aikana puhelut ohjautuvat Hetan terveysasemalle suun terveydenhuoltoon.
Muonion sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Päivätoiminta Naalo on suljettu 3.–31.7.2023
Pelkosenniemi
Pelkosenniemen terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, röntgen, hammashoitola, fysioterapia, neuvola ja vuodeosasto) on suljettu 17.7.–6.8.2023. Päivystävä sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja tavattavissa tiistaisin ja torstaisin sulun aikana.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Pelkosenniemen vammaisten päivätoiminta Toimintapiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Pello
Pellon tehostettu kotisairaanhoito toimii 5.6.–31.7.2023 aikana supistetusti. Tehostettu kotisairaanhoito on auki vain arkipäivisin kello 8–21. Viikonloppuisin voi tarvittaessa olla yhteydessä vuodeosastolle p. 040 7132 743.
Pellon sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Pellon Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Niittyvillan päiväkeskus on suljettu 3.-16.7.2023.
Rovaniemi
Rovaniemen muistipoliklinikka ja diabetespoliklinikka on suljettu 3.7.-30.7.2023
Rovaniemen perhesuunnitteluneuvola ja opiskeluterveydenhuolto on suljettu 3.-23.7.2023
Rovaniemen kouluterveydenhuolto on suljettu 26.6.-8.8.2023
Rovaniemen Saarenputaan hammashoitola on suljettu 5.6.-13.8.2023
Muurolan hammashoitola ja Sinetän hammashoitola suljettu koko kesän ajan.
Kesän ajan Rovaniemen suun terveydenhuollon toiminta on keskitetty Piekkarin hammashoitolaan.
Rovaniemien seniorineuvolat on suljettu 1.6.-31.7.2023.
Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksen aikuisten päivätoiminta on suljettu 3.-30.7.2023.
Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen tilapäishoitoyksikkö Vuoma on suljettu 1.–30.7.2023. Kolpeneen kuntoutuspoliklinikka jaan suunniteltu jaksotoiminta on suljettu 21.6.–6.8.2023. Myllärin paja on suljettu 3.–31.7.2023.
Savukoski
Savukosken terveyspalvelut (lääkäri, hoitaja, laboratorio, hammashoitola, fysioterapia ja neuvola) on suljettu 19.6.–16.7.2023.
Pelkosenniemi-Savukosken mielenterveyspalvelut on suljettu 3.7.–30.7.2023.
Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot Sodankylän mielenterveystoimiston ajanvaraukseen ma-to klo 8.00–11.00, p. 040 6789566 tai Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystykseen p. 040 715 8400 (24/7)
Simo
Simon muistipoliklinikka on suljettu 26.6.-23.7.2023
Simon suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä tapauksissa soita Rovaniemen suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 016 860 2010
Simon päivätoiminta on suljettu 3.–31.7.2023. Toimintakeskus on suljettu 30.6.–23.7.2023. Työpaja on suljettu 3.7.–4.8.2023.
Simon perheneuvolan psykologin palvelut on suljettu 3.7.-6.8.2023.
Sodankylä
Sodankylän röntgenissä on poikkeusaukiolo 12.6.-13.8.2023, ma-to 8–15, pe 8–14, to 22.6. suljetaan klo 14, suljettu juhannusaattona.
Sodankylän vammaisten päivätoiminta Päivänpaiste on suljettu 10.7.-11.8.2023.
Sodankylän Sopukan vastaanottotoiminta supistuu ajalla 19.6–13.8.
kiireettömiä asioita koskevat puhelut otetaan vastaan arkisin klo 8–12, p. 020 692 881. Käytössä takaisinsoittopalvelu, puhelut pyritään soittamaan takaisin saman päivän aikana.
Sopukan infopiste on auki ma-to klo 8–14 ja pe klo 8–13.
Neuvolan toimisto on suljettu 3.7–30.7. Lastenneuvola (p. 040 685 5942) ja seksuaaliterveysneuvonta (p. 0400 239898, puhelinaika klo 10–11) toimivat supistetusti.
Sodankylän Hannuksenkartanon Veiki-siiven lyhytaikaispaikat suljettu 29.5.–20.8.2023. Suljettuja paikkoja on 7. Korvaavia paikkoja on muualla käytössä 3.
Tervola
Tervolan ikääntyneiden päivätoiminta on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin ajalla 31.5.-5.9.2023.
Tervolan Toimintakeskus on suljettu 3.–31.7.2023.
Tornio
Tornion sosiaalitoimiston neuvonta on suljettu 8.–23.7.2023. Kiireisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelimitse 050 5971160 klo 8.00–11.30.
Tornion A-klinikka on suljettu 3.7.–30.7.2023
Tornion A-klinikan ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyn poliklinikan toimesta.
Tornion päiväkeskus Väylän Valo on suljettu 10.-23.7.2023.
Tornion perheneuvola on suljettu 10.-23.7.2023. Ajalla 24.7.–31.7. avoinna ajanvarauksella, puhelinpäivystys tiistaisin ja torstaisin klo 10–12 p. 040 481 3392.
Utsjoki
Utsjoen suun terveydenhuolto on suljettu 3.7.-30.7.2023. Kiireellisissä asioissa soita Inarin suun terveydenhuollon ajanvaraukseen p. 040 830 8936.
Utsjoen sosiaalitoimisto palvelee vain ajanvaruksella 3.–31.7.2023.
Ylitornio
Ylitornion mielenterveystoimisto on suljettu 10.7.–21.7.2023.
Ylitornion mielenterveystoimiston ollessa suljettuna kiireelliset avohoitopalvelut järjestetään Länsi-Pohjan keskussairaalan keskitetyllä poliklinikalla.
Ylitornion ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu 26.6.-30.7.2023. Toimintakeskus Jokipaju on suljettu 3.–30.7.2023
Perheoikeudellisten palvelujen neuvonta ja ohjaus on keskitetty koko Lapin hyvinvointialueella ajalla 26.6.–14.7.2023 numeroihin 040 139 7215 ja 040 137 3950 soittoaika ma–to 9-11. Perheoikeudelliset palvelut on suljettu 17.–21.7.2023.
Keskussairaalat
Huomaathan, että keskussairaaloiden palveluissa voi olla toiminnan supistuksia kesän aikana. Erityisesti heinäkuussa useita poliklinikkoja on suljettu.
Kesän 2023 poikkeusaukioloajat ja sulut sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kesän aikana Lapin hyvinvointialueen palveluissa voi olla muutoksia aukioloajoissa sekä toiminta voi olla supistettua tai väliaikaisesti kiinni. Alle on koostettu poikkeukset normaalista toiminnasta. Muuten palvelut toimivat normaalisti.
Maahanmuuttajasosiaalityö ja maahanmuuttajien terveyspalvelut siirtyivät Lapin hyvinvointialueelle
21.3.2023
Osa maahanmuuttajille suunnatuista palveluista on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueen järjestämisvastuulle 1.1.2023 alkaen.
Maahanmuuttajasosiaalityö ja maahanmuuttajien terveyspalvelut siirtyivät Lapin hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023. Kunnat vastaavat edelleen kotoutumisen edistämisen palveluista.
Sosiaali- ja terveyspalvelut maahanmuuttajille
Jos olet saanut oleskeluluvan suomessa, sinulla on oikeus samoihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin kaikilla suomalaisilla
Voit saada apua esimerkiksi:
Sairauden tai vamman hoitoon
Mielenterveyden ongelmiin
Toimeentuloon
Arjen käytännön järjestelyihin
Maahanmuuttajasosiaalityössä arvioidaan ensin sosiaalipalvelujen tarve. Sen jälkeen voit saada tarvittavia palveluja. Oma kotoutumistyöntekijäsi ohjaa sinut tarvittaessa maahanmuuttajasosiaalityön asiakkaaksi.
Maahanmuuttajasosiaalityö on ensisijaisesti tarkoitettu kiintiöpakolaisille, myönteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille, entisen Neuvostoliiton alueelta tulleille paluumuuttajille ja edellä mainittujen perheenjäsenille. Palvelua voivat käyttää myös muut maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat tilapäisesti sosiaalipalvelujen neuvontaa ja ohjausta.
Maahanmuuttajille järjestetään terveydenhuoltopalveluita, joissa kotoutumisen ja maahanmuuton asiantuntijat tekevät moniammatillista yhteistyötä.
Kunnat vastaavat jatkossakin kotouttamisen palveluista
Kuntien kotoutumisen edistämisen palvelusta saat ohjausta ja neuvontaa kotoutumistasi edistävistä palveluista. Lisätietoja kotoutumisen palveluista löydät kuntien verkkosivuilta ja palvelupisteistä.
Esimerkkejä kuntien kotoutumisen palveluista:
Alkukartoitus, jossa selvitetään asiakkaan työllistymis-, opiskelu- ja muut kotoutumisvalmiudet.
Alkukartoituksen perusteella arvioidaan, tarvitsetko kotoutumissuunnitelman.
Kielikoulutus ja muut kotoutumista edistävät palvelut.