Navigointivalikko

Navigointivalikko

Magneettitutkimuksen yleisohje

Magneettitutkimuksen yleisohje

Magneettitutkimuksen yleisohje

(PÄÄ, KAULA, PÄÄN JA KAULAN VERISUONET, SELKÄRANKA, RAAJAT, NIVELET, MEDIASTINUM JA KEUHKOT, RINNAT, ETURAUHANEN, PELVIMETRIA, LUINEN LANTIO)

Teille on varattu aika magneettitutkimukseen. Tutkimuksen peruuntumisen estämiseksi vastatkaa huolellisesti esitietolomakkeen kysymyksiin. Mahdollisissa verikokeissa (PKrea) on käytävä hyvissä ajoin ennen tutkimuspäivää. Mikäli Teillä on kysyttävää, ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön.

Tutkimukseen valmistautuminen

Saatte syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa lääkkeenne. Pään alueen kuvauksissa ei saa olla silmämeikkiä. Korut ja lävistykset on hyvä jättää kotiin. Ennen tutkimusta metallia sisältävät vaatteet on riisuttava. Tarvittaessa Teille annetaan sairaalan vaatteet. Arvoesineitä varten on lukollinen kaappi.

Ennen tutkimushuoneeseen menoa Teille saatetaan laittaa verisuoneen kanyyli tehosteaineen antamista varten.

Tutkimuksen suorittaminen

Magneettitutkimuksessa (magnetic resonance imaging = MRI) kuva muodostuu magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimus on kivuton, eikä sillä ole todettu olevan haittavaikutuksia.

Magneettitutkimuslaite on molemmista päistä avoin, valaistu ja hyvin tuuletettu tunneli. Tutkimuksen aikana Teillä on merkinantoyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.Tutkimus kestää 30–60 min. Varatkaa riittävästi aikaa tutkimukseen. Tutkimusasento pyritään saamaan mahdollisimman mukavaksi. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikoillaan pysymistä.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakasta ääntä, minkä vuoksi Teille annetaan kuulosuojaimet. Teille saatetaan antaa hengitysohjeita tutkimuksen aikana. Useimmissa tutkimuksissa on mahdollista kuunnella radiota.

Tutkimuksen aikana Teille saatetaan antaa laskimoon tehosteainetta (Gadolinium) kudosten erottelukyvyn parantamiseksi. Nivelten tutkimuksissa (olkapää, ranne, lonkka, kyynärpää) saatetaan käyttää nivelen sisäistä tehosteainetta, joka laitetaan ennen tutkimusta.

Tutkimuksen jälkeen

Jälkihoitoa ei ole. Mikäli tehosteainetta on laitettu, se poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsaan