Mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut
Älä jää huoliesi kanssa yksin. Mielenterveys- ja riippuvuuspalveluissa tuemme lappilaisten mielenterveyttä. Tavoitteenamme on laaja-alainen koko väestön mielenterveyden edistäminen, mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy, sekä niiden varhainen toteaminen ja hoito peruspalveluissa.
Mielenterveysalveluissa teemme tilanteen arviointia ja selvittelyä, annamme keskusteluapua ja lääkehoitoa sekä neuvontaa.
Riippuvuuspalveluissa autamme kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa.
Riippuvuuspalvelujen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä ja siihen liittyviä terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja.
Palvelut voivat olla esimerkiksi sosiaalista tukea, katkaisuhoitoa, ryhmäterapiaa, perheterapiaa, korva-akupunktiota tai kuntoutusta. Palveluissa selvitetään myös toimeentuloon ja asumiseen liittyviä kysymyksiä. Järjestämme myös opioidikorvaushoitoa.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluista löydät tietoa täältä.
Apua äkillisessä tilanteessa
MielenterveyspäivystysOhjeita meillä asiointiin
Meillä asiakkaanaKiireellinen apu
Mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut matalalla kynnyksellä
Psykiatrian palvelut erikoissairaanhoidossa
Ajankohtaista aiheesta
-
Lappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueellaLapin hyvinvointialue sai 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa, kun eri alueilta koulutukseen...
Lappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueella
10.6.2025
Lappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueella
10.6.2025
Lapin hyvinvointialue sai 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa, kun eri alueilta koulutukseen osallistuneet sote-alan ammattilaiset saivat kurssitodistuksen perjantaina. Koulutuksen järjesti Lapin diginepsy-klinikka (Erityisen tuen kuntoutuspalvelut). Koulutuksen 10 lähipäivää toteutettiin pääosin etäyhteyksin ja omassa työssä valmennusharjoittelua tehden.
Kouluttajina toimi laaja joukko Lapin omia nepsy-alan erityisasiantuntijoita sekä muutama valtakunnan tason osaaja. Kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot olivat olennainen osa koulutusta ja niistä valmistuneet olivatkin erityisen kiitollisia.
"Kaikki kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot olivat erittäin antoisia ja imivät tehokkaasti kiinni aiheeseen."
Heidän puheenvuoroistaan löytyy usein vinkit siihen, miten apu ja tuki menee parhaiten perille sekä myös tietoa, minkälainen apu ei kohtaa tuen tarvitsijaa.
"Johtoportaan tulisi kuunnella enemmän kokemusasiantuntijoita, sillä heidän kertomanaan konkretisoituu se, että oikea-aikainen tuki säästää rahaa."
Koulutettu ryhmä osallistuu osaltaan Lapin hyvinvointialueen neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämiseen. Yhteinen näkemys on, että eri alueille tarvitaan nepsy-tiimejä ja -koordinaattoreita ja sekä heille mahdollisuus konsultoida erityistasolla olevaa nepsy-erityisosaamistyöryhmää tai nepsy-klinikkaa. Kaikki tämä voidaan järjestää sujuvaksi palveluksi ”palikoita uudelleen järjestelemällä” ja toimintatavoista sopimalla. Osaamista Lapissa on.
-Maila Haltia, valmentaja-koulutuksen pääkouluttaja
Lappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueella
10.6.2025Lapin hyvinvointialue sai 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa, kun eri alueilta koulutukseen...10.6.2025
Lappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueellaLappiin 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa – osaaminen kasvaa, tuki vahvistuu koko alueella
Lapin hyvinvointialue sai 25 uutta neuropsykiatrista valmentajaa, kun eri alueilta koulutukseen osallistuneet sote-alan ammattilaiset saivat kurssitodistuksen perjantaina. Koulutuksen järjesti Lapin diginepsy-klinikka (Erityisen tuen kuntoutuspalvelut). Koulutuksen 10 lähipäivää toteutettiin pääosin etäyhteyksin ja omassa työssä valmennusharjoittelua tehden. Kouluttajina toimi laaja joukko Lapin omia nepsy-alan erityisasiantuntijoita sekä muutama valtakunnan tason osaaja....
-
Älä Laihduta -päivä 6.5.2025 – Hyvinvointia ilman painopainettaTerveys ei ole ulkonäköasia – hoikka keho ei tarkoita automaattisesti hyvinvointia.
Älä Laihduta -päivä 6.5.2025 – Hyvinvointia ilman painopainetta
Älä laihduta -päivää vietetään joka vuosi 6. toukokuuta. Päivän tarkoitus on auttaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja heittää negatiiviset ruoka- ja kehopuheet samaan romukoppaan laihdutuskulttuurin kanssa.
5.5.2025
Terveys ei ole ulkonäköasia – hoikka keho ei tarkoita automaattisesti hyvinvointia.
Älä Laihduta -päivä muistuttaa, että voit huolehtia itsestäsi ilman laihdutuspuhetta tai painon tarkkailua. Jokainen ansaitsee voida hyvin, kehosta ja koosta riippumatta.
Laihdutuskulttuuri luo helposti painetta ja rajoitteita, jotka voivat ohjata ruokailua ja liikkumista liikaa ulkonäön tai sääntöjen ehdoilla. Se voi heikentää suhdetta omaan kehoon ja altistaa jopa syömishäiriöille. Siksi on tärkeää pysähtyä pohtimaan, millaisia uskomuksia meillä on kehosta, terveydestä ja hyvinvoinnista ja kääntää katse niihin asioihin, jotka tukevat hyvinvointiamme aidosti.
Valitse hyvinvointi, joka tuntuu omalta
Tiedostamalla laihdutuskulttuurin haitat ja muistamalla, että omaa hyvinvointia voi edistää monin eri tavoin, voimme kaikki tehdä itsellemme hyviä ja vastuullisia valintoja.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi rakentuu pienistä, myönteisistä valinnoista: säännöllisestä syömisestä, riittävästä unesta, arjen palautumishetkistä ja liikunnasta, joka tuo iloa. Kun opettelemme kuuntelemaan kehoamme lempeästi ja hyväksyvästi, voimme löytää tasapainon ilman jatkuvaa painetta.
Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet.
Älä laihduta -päivää vietetään joka vuosi 6. toukokuuta. Päivän tarkoitus on auttaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja heittää negatiiviset ruoka- ja kehopuheet samaan romukoppaan laihdutuskulttuurin kanssa.
Lue lisää Syömishäiriöliiton sivuilta.
Lisätietoja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi Terveyskylän sivuilta:
Lisätietoja ja tukea syömishäiriöiden hoitoon löydät Mielenterveystalon sivuilta:
Tervetuloa syömisongelmien omahoito-ohjelmaan
Terveyskylän levittäminen ja juurruttaminen toteutetaan VASA 2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen ja Lapin hyvinvointialueen Digitaaliset palvelut -yksikön yhteistyönä. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.
Älä Laihduta -päivä 6.5.2025 – Hyvinvointia ilman painopainetta
5.5.2025Terveys ei ole ulkonäköasia – hoikka keho ei tarkoita automaattisesti hyvinvointia.Älä Laihduta -päivä 6.5.2025 – Hyvinvointia ilman painopainetta
Terveys ei ole ulkonäköasia – hoikka keho ei tarkoita automaattisesti hyvinvointia.
-
Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseenPellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa. Pellon...
Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen
29.1.2025
Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa.
Pellon mielenterveystoimisto: Ahjotie 4 95700 Pello
Aukioloajat arkisin ma-to klo 8–16, pe klo 8–14
Puhelinnumerot mielenterveystoimistoon säilyvät samana:
- Sairaanhoitaja 040 731 2506
- Sairaanhoitaja 040 653 2400
- Lähihoitaja 040 651 6978
Soittoaika arkisin ma-pe klo 12–13
Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen
29.1.2025Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa. Pellon...Pellon mielenterveystoimisto muuttaa terveyskeskukseen
Pellon mielenterveystoimisto palvelee 6.2.2025 alkaen Pellon terveyskeskuksen tiloissa. Pellon mielenterveystoimisto: Ahjotie 4 95700 Pello Aukioloajat arkisin ma-to klo 8–16, pe klo 8–14 Puhelinnumerot mielenterveystoimistoon säilyvät samana: Sairaanhoitaja 040 731 2506 Sairaanhoitaja 040 653 2400 Lähihoitaja 040 651 6978 Soittoaika arkisin ma-pe klo 12–13
-
Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiäOulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä...
Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
Kuva: Saana Kivilompolo
27.11.2024
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Koulutuksella vastataan kasvavaan tarpeeseen ehkäistä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä sekä nopeuttaa pääsyä toimivaan terapiahoitoon.
Koulutuspilotin suunnitteluun osallistuu kolme hyvinvointialuetta: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, Kainuun hyvinvointialue ja Lapin hyvinvointialue. Koulutuksen kohderyhmiä ovat näiden hyvinvointialueiden vaativissa sote-alan tehtävissä toimivat, joilla on tarve täydentää osaamistaan lyhytterapiamenetelmistä. Koulutukseen otetaan myös muiden hyvinvointialueiden sekä yksityisten palveluntarjoajien henkilöstöä. Tavoitteena on kouluttaa 80 sote-ammattilaista.
Osallistujia rekrytoidaan joulu–tammikuussa. Koulutuspilotin on määrä käynnistyä helmikuussa, ja se kestää marraskuun 2025 loppuun.
– Koulutukseen valitaan sisällöt hyvinvointialueiden ammattilaisten avulla. Lyhytterapeuttisia menetelmiä on useita. Tavoite on vastata todelliseen tarpeeseen ja kouluttaa menetelmiä, joista ei ole jo tarjolla muita koulutuksia, kertoo koulutussuunnittelija Anne Viherkari Oulun yliopistosta.
– Pilottikoulutukseen sisältyy perustietoa mielenterveyden häiriöistä sekä mielenterveystyön palvelujärjestelmästä, keskeinen lainsäädäntö ja eettiset periaatteet. Koulutus sisältää myös lyhytterapeuttisten menetelmien soveltamista asiakastyössä.
Koulutus on pilottivaiheessa osallistujille maksuton. Rahoituksen osaamiskokonaisuuden kehittämiseen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Rahoituksessa on mukana myös opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja
Koulutussuunnittelija Anne Viherkari, Oulun yliopisto
050 478 1712, anne.viherkari@oulu.fi Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
27.11.2024Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä...Oulun yliopisto alkaa kouluttaa sote-ammattilaisille lyhytterapian menetelmiä
Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aloittaa koulutuspilotin, jonka tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista lyhytterapeuttisista menetelmistä. Lapin hyvinvointialue osallistuu koulutuspilotin suunnitteluun.
-
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityönEtäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan...
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
9.10.2024
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
Varhainen tuki ehkäisee kielteisten elämäntapahtumien laukaisemien reaktioiden kehittymistä terveydenhuollon palveluja vaativiksi täydentäen mielenterveyden edistämisen palveluita. Itsetuhoiset ajatukset ovat myös yleisiä kriisien keskellä ja itsemurhien ehkäisytyö on osa kaikkia työmuotoja.
Etäkriisityötä tehdään samoista järjestölähtöisen kriisiauttamisen lähtökohdista kuin muussakin kriisikeskustyössä. Maksuttomuus, mahdollisuus asioida anonyymina, lyhytkestoisuus sekä asiakkaan voimavarojen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen ovat etäkriisityönkin keskiössä. Etäkriisityöhönkään ei tarvita lähetettä. Asiakkuuteen hakeutumiseen riittää oma kokemus siitä, etteivät omat voimat riitä yllättävässä tai kuormittavassa tilanteessa. Etäkriisityö auttaa elämän haastavissa tilanteissa koko Lapin hyvinvointialueen asiakkaita.
Etäkriisityöntekijä Suvi Ylitoloselle voi varata etävastaanottoajan numerosta 040 511 7929 (ma-pe klo 8–14 ), Kriisikeskuksen ajanvarausnumerosta 040 553 7508 tai verkkoajanvarauksesta
Ensimmäinen aika pyritään saamaan kahden viikon kuluessa. Kriisityöntekijä soittaa varattuna aikana tai lähettää linkin etukäteen videotapaamiseen.
Lapin hyvinvointialue on myöntänyt Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Kriisikeskukselle kumppanuusavustuksen etäkriisityön toteuttamiseen. Uusi työntekijäresurssi mahdollistaa paremmin koko hyvinvointialueen asiakkaiden auttamisen sekä yhteistyön muiden toimijoiden kanssa.
Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
9.10.2024Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan...Lapin ensi- ja turvakoti on aloittanut etäkriisityön
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
-
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksiLakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen...
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
30.8.2024
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
30.8.2024
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian toimintaan, eli muuta psykiatrista hoitoa saa edelleen tavanomaiseen tapaan Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloissa.
Hoitoon määrätyt ja tarkkailussa olevat Länsi-Pohjan keskussairaalassa hoidossa olevat potilaat siirretään Lapin keskussairaalaan keskittämisen ajaksi.
Arvio tahdosta riippumattoman hoidon mahdollisesta tarpeesta (M1-arvio) tehdään aina lähimmässä terveydenhuollon päivystyspisteessä keskittämisestä huolimatta.
Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluohjaus- ja päivystyspuhelimen numero on 040 774 3891. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen numero on 040 715 8400. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
30.8.2024Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen...Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme. Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian...
-
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
13.8.2024
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Jatkuva ja runsas päihteiden käyttö altistaa päihderiippuvuudelle. Riippuvuudessa ei ole kyse pelkästään päihdyttävän aineen käyttömääristä -ja kerroista, vaan ihmisen ja aineen välisestä epäterveestä suhteesta.
Riippuvuudelle ominaista on aineen pakonomainen ja jatkuva käyttö, sen aiheuttamista haitoista huolimatta. Riippuvuus päihteeseen voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Tavanomaista on myös heikentynyt kyky hallita päihteiden käytön aloittamista, lopettamista sekä määriä.
Apua voi hakea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi
- Oman alueen mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Terveyskeskukset
- Oman alueen sosiaalipalvelut
- Akuuteissa tilanteissa sairaalan päivystys
- Työterveyshuolto
- Seurakuntien diakoniatyö
- Irti huumeista ry p. 0800 980 66, ma–pe 9–15, ma–to 18–21
- EHYT ry päihdeneuvonta p. 0800 900 45 ympäri vuorokauden
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
13.8.2024Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.