Navigointivalikko

Navigointivalikko

Opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto

Murupolku

Navigointivalikko

Opiskeluterveydenhuolto ja opiskelushuolto

Opiskeluterveydenhuolto ja opiskeluhuolto

Opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon perustehtävinä on edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä valvoa opiskeluympäristön terveydellisiä oloja. Ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon, kun tarvitset apua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa tai sairastuessasi. Opiskeluterveydenhuollossa saat tukea fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy hoitajan ja lääkärin vastaanotto, rokotukset, terveystarkastukset, kutsuntatarkastukset, raskaudenehkäisy sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja.

Autamme sinua opintojen sujumisessa, pyrimme lisäämään elämänhallinnan taitoja ja tukemaan terveellisiä elämäntapoja.

Opiskeluterveydenhuolto toissijainen banneri

Opiskeluterveydenhuolto


Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, kuten ammattikoululaisille ja lukiolaisille. Opiskeluterveydenhuollossa saat tukea fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS.

Opiskelijatyttö istuu sängyllä ja seuraa läppäriltä etäluentoa. Hän kirjoittaa samalla muistiinpanoja. Tytöllä on vaaleanpunaiset hiukset ja huppari.

alasivut-opiskeluterveydenhuolto

alasivut-Opiskeluterveydenhuolto-kutsunnat

Varusmiespalvelun ennakkoterveystarkastus

Alasivut seksuaaliterveys

h2-Ajankohtaista aiheesta-otsikko

Ajankohtaista aiheesta

Sisältöjulkaisija

  1. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat: Opiskeluhuollon siirtäminen kuntiin voisi heikentää palveluja
    Sote-uudistuksessa opiskeluhuollon palvelut yhdistettiin kokonaisuutena muihin hyvinvointialueen...

    Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat: Opiskeluhuollon siirtäminen kuntiin voisi heikentää palveluja

    11.4.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat: Opiskeluhuollon siirtäminen kuntiin voisi heikentää palveluja

    Nuoria tekemässä koulutehtäviä.

    Kuva: STM

    11.4.2024

    Sote-uudistuksessa opiskeluhuollon palvelut yhdistettiin kokonaisuutena muihin hyvinvointialueen palveluihin. Tulokset näyttävät hyvältä. Nyt on väärä hetki palata vanhaan.

    Opiskeluhuollon eli kouluterveydenhoitajan ja koululääkärin sekä psykologi- ja kuraattoripalvelujen siirtäminen kuntiin pian sote-uudistuksen jälkeen aiheuttaisi merkittäviä riskejä lasten ja nuorten kouluissa saamalle palvelulle, arvioivat hyvinvointialueiden lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat. 

    Siirto tekisi tyhjäksi puolentoista vuoden kehitystyön ja aiheuttaisi opiskeluhuollon henkilöstölle kohtuutonta kuormitusta.

    Opiskeluhuollon henkilöstötilanne on parantunut hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa

    Hyvinvointialueet ovat onnistuneet ensimmäisen toimintavuotensa aikana houkuttelemaan koulu- ja opiskeluhuollon pariin lisää henkilökuntaa. Esimerkiksi psykologeja ja kuraattoreja on onnistuttu rekrytoimaan huolimatta siitä, että Suomessa on julkisella sektorilla vallinnut pitkään psykologipula.  
     
    –Tänä päivänä useammalla nuorella on mahdollisuus tavata opiskeluhuollon psykologi tai kuraattori kuin kaksi vuotta sitten, sanoo Titta Pelttari, Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelulinjajohtaja.
     
    Merkittävimpiä perusteita opiskeluhuollon siirtymiselle hyvinvointialueille olivat puutteet alueellisessa yhdenvertaisuudessa. Eri kunnissa pääsy opiskeluhuollon palveluihin vaihteli huomattavasti, mihin muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kiinnitti huomiota.

    Palvelujen siirto veisi opiskeluhuollon etäämmälle muista sote-palveluista

    Opiskeluhuollon palvelujen siirtyminen kuntiin voisi heikentää opiskeluhuollon kykyä ohjata erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria muihin sote-palveluihin. 
     
    –Opiskeluhuollon tehtävänä on varhainen puuttuminen ongelmiin. Jos koulussa huomataan korostunut tuen tarve, voidaan lapsi tai nuori perheineen ohjata sujuvammin muihin palveluihin hyvinvointialueen sisällä. Organisaatiorajat kasvattavat palvelujen etäisyyttä toisistaan, sanoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelualueen johtaja Mari Ahlström.
     
    Muutos voisi vaikuttaa myös kouluissa tapahtuvaan yhteistyöhön.

    –Olemme saaneet kouluista sen viestin, että sote-uudistuksen myötä eri toimijoiden roolit yhteisöllisessä opiskeluhuollossa ovat selkeytyneet, sanoo Leena Mämmi-Laukka, Pohjois-Pohjanmaan perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtaja.

    Siirtyminen osaksi laajemman hyvinvointialueen toimintaa on tukenut erityisesti sellaisten kuntien opiskeluhuoltoa, joissa omat resurssit palvelujen järjestämiseen ovat olleet muita vähäisempiä. 

    Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on 19 kuntaa, joissa asuu alle 1500 alaikäistä lasta ja nuorta, ja joissa kaikissa ei ole toisen asteen oppilaitosta. Näissä kunnissa opiskeluhuollossa on ollut erittäin vähän työntekijöitä.

    Hyvinvointialueet ovat kehittäneet opiskeluhuoltoa aktiivisesti

    Hyvinvointialueilla on toiminnan alun jälkeen käynnistynyt useita projekteja, joilla on tiivistetty opiskeluhuollon yhteyttä kouluihin ja muihin sote-palveluihin. 

    Esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveyden kasvaneisiin haasteisiin on kehitetty porrasteinen hoitomalli, jossa kouluilla voitaisiin tukea mielenterveyttä ennaltaehkäisevästi yhteisöllisellä työllä ja hoitaa matalalla kynnyksellä lievät mielenterveyden haasteet.

    Lisäksi useilla alueilla on otettu käyttöön kuntarajat ylittäviä opiskeluhuollon palveluja ja yhtenäistetty pirstaleista asiakas- ja potilastietojärjestelmien kokonaisuutta. Nyt esitetyn muutoksen myötä tehty kehitystyö valuisi hukkaan. 

    Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat vaativat työrauhaa opiskeluhuollon palvelujen kehittämiseksi. 

    –Hyvinvointialueille on nyt annettava aikaa kehittää opiskeluhuoltoa, jotta lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan tukea parhaalla mahdollisella yhteistyöllä, sanoo Minna Lönnbäck, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja. 

    Hyvinvointialueiden lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat

    Krista Ryödi, Varsinais-Suomen hyvinvointialue 
    Hanna-Leena Markki, Satakunnan hyvinvointialue 
    Marika Paasikoski-Junninen, Kanta-Hämeen hyvinvointialue 
    Titta Pelttari, Pirkanmaan hyvinvointialue 
    Mika Forsberg, Päijät-Hämeen hyvinvointialue
    Heli Kainulainen, Kymenlaakson hyvinvointialue
    Sirkka Pennanen, Etelä-Karjalan hyvinvointialue
    Etelä-Savon hyvinvointialue 
    Kati Kantanen, Pohjois-Savon hyvinvointialue 
    Tuuli Ollila, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
    Päivi Kalilainen, Keski-Suomen hyvinvointialue 
    Satu Mäki-Fossi, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
    Pia-Maria Sjöström, Pohjanmaan hyvinvointialue
    Minna Lönnbäck, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
    Leena Mämmi-Laukka, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
    Jukka Lindberg, hyvinvointialuejohtaja, Kainuun hyvinvointialue
    Johanna Korteniemi, Lapin hyvinvointialue
    Ilona Koskenniemi, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
    Sirkku Pekkarinen-Keto, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
    Hanna Mikkonen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
    Mari Ahlström, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

    Johanna Korteniemi Perheiden ja työikäisten palvelujen vastuualuejohtaja 0405811255 johanna.korteniemi@lapha.fi

    Nuoria tekemässä koulutehtäviä. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat: Opiskeluhuollon siirtäminen kuntiin voisi heikentää palveluja
    11.4.2024
    Sote-uudistuksessa opiskeluhuollon palvelut yhdistettiin kokonaisuutena muihin hyvinvointialueen...
    Nuoria tekemässä koulutehtäviä.

    Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen johtajat: Opiskeluhuollon siirtäminen kuntiin voisi heikentää palveluja


    Sote-uudistuksessa opiskeluhuollon palvelut yhdistettiin kokonaisuutena muihin hyvinvointialueen palveluihin. Tulokset näyttävät hyvältä. Nyt on väärä hetki palata vanhaan.

  2. Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024
    Kelan yleiseen asumistukeen ja työttömyystukiin tulee huhtikuussa leikkauksia, jotka vaikuttavat noin...

    Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024

    27.3.2024

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024

    27.3.2024

    Kelan yleiseen asumistukeen ja työttömyystukiin tulee huhtikuussa leikkauksia, jotka vaikuttavat noin puolen miljoonan suomalaisen tukiin. Leikkausten on arvoitu vaikuttavan eniten yksin asuvien nuorten ja työttömien nuorten toimeentuloon. Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti.

    Kelan yleiseen asumistukeen ja työttömyysturvaan tehdään 1.4.2024 leikkauksia, jotka perustuvat eduskunnan hyväksymiin lainmuutoksiin.

    Yleinen asumistuki pienenee 1.4.2024, kun tuen korvausprosentti pienenee ja perusomavastuu suurenee. Leikkaukset pienentävät yleistä asumistukea kaikilla asiakkailla, jotka nyt saavat tukea. Yleistä asumistukea saavia, yhden tai useamman henkilön muodostamia ruokakuntia oli Kelan mukaan helmikuussa yhteensä 406 226. 

    Yleisen asumistuen määrä ei kuitenkaan pienene kaikilla tuensaajilla heti, vaan leikkaukset tulevat voimaan silloin, kun asumistuki seuraavan kerran tarkistetaan. Kela tarkistaa yleisen asumistuen vähintään kerran vuodessa. Eläkkeensaajan asumistukeen muutokset eivät vaikuta.

    Muutokset työttömyysturvaan huhtikuussa

    Muutokset työttömyysturvassa koskettavat Kelan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saajia heti huhtikuussa. Tukia leikataan, kun työttömyystukien lapsikorotukset ja 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuvat.

    Kelan mukaan lapsikorotusten poisto koskee vuositasolla noin 100 000:ta henkilöä. Suojaosan poisto taas vaikuttaa osa-aikatyötä tai keikkatyötä tekeviin työttömiin, jotka saavat työttömyystukea. 

    Muutoksia myös toimeentulotuen asumismenoihin

    Yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkausten lisäksi huhtikuun alussa astuu voimaan lakimuutos, joka koskee asumismenojen hyväksymistä toimeentulotuessa.

    Jatkossa Kela ei maksa toimeentulotukea asumismenoihin, jotka ylittävät kuntakohtaiset enimmäisrajat, jollei ylitykseen ole laissa mainittua erityistä perustetta. Jos peruste puuttuu, Kela ohjaa asiakkaan etsimään edullisempaa asuntoa tai asiakas voi maksaa asumismenojen enimmäisrajan ylittävän osan itse.

    Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti, eikä asiakkaiden tarvitse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi. 

    Lue asiasta lisää Kelan verkkosivuilta.
     

    Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024
    27.3.2024
    Kelan yleiseen asumistukeen ja työttömyystukiin tulee huhtikuussa leikkauksia, jotka vaikuttavat noin...

    Kelan yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkaukset tulevat voimaan 1.4.2024


    Kelan yleiseen asumistukeen ja työttömyystukiin tulee huhtikuussa leikkauksia, jotka vaikuttavat noin puolen miljoonan suomalaisen tukiin. Leikkausten on arvoitu vaikuttavan eniten yksin asuvien nuorten ja työttömien nuorten toimeentuloon. Kaikki muutokset tulevat voimaan automaattisesti.

  3. Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
    Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.

    Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa

    28.12.2023

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa

    Kuvituskuva laskin.

    28.12.2023

    Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.

    Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa. 

    Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa. 

    Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia. 

    Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia. 

    Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi. 

    Maksukatto 

    Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa. 

    Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. 

    Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä. 

    Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta 

    Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta. 

    Maksuttomat palvelut 

    Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia. 

    Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä. 

    Kuvituskuva laskin. Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
    28.12.2023
    Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
    Kuvituskuva laskin.

    Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa


    Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.

  4. Kausi-influenssarokotukset alkavat - tarkista tästä oman paikkakuntasi rokotusajat
    Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on...

    Kausi-influenssarokotukset alkavat - tarkista tästä oman paikkakuntasi rokotusajat

    25.10.2023

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kausi-influenssarokotukset alkavat - tarkista tästä oman paikkakuntasi rokotusajat

    Käsi, jossa laastari rokotuksen jäljiltä.

    25.10.2023

    Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi. Samalla on mahdollisuus ottaa koronarokotuksen syystalven tehosteannos.

    Alla olevasta listasta voit tarkistaa oman kuntasi influenssa- ja koronarokotusaikataulut.

    Uutista päivitetään, päivitetty 17.1. klo 9.30

    Lue lisää kausirokotuksista sivulta lapha.fi/influenssa

    Rokotusajankohdat 

    Alla olevasta listasta voit tarkistaa oman kuntasi influenssa- ja koronarokotusten ajanvaraustiedot ja mahdolliset rokotuspäivät. 

    Enontekiö 

    Voit varata ajan rokotukseen sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä ajanvaraus.muonio-enontekio.mediatri.fi. Voit myös varata ajan puhelimitse p. 040 714 2851. 

    Inari 

    Voit varata ajan sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä sote.easiointi.fi/fi/web/inari-te

    Voit varata ajan myös puhelimitse terveydenhoitajalta:
    Ivalo: terveydenhoitaja Outi Nykänen p. 040 849 6392 arkisin ma-pe klo 8–9
    Inari/Sevettijärvi: terveydenhoitaja Anne Kinnunen p. 040 846 3078 arkisin ma-pe klo 8–9 

    Kemi 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen Kemin neuvolassa, Valtakatu 6 (käynti Citymarketin puoleisesta päädystä). Voit varata ajan sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa influenssarokotuskemi.kehollesi.fi

    Voit varata ajan myös soittamalla arkisin p. 016 860 4123. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. 

    Kemijärvi 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotteen tehosterokotuksen ajanvaruksella hyvinvointikeskus Lapponiassa, Sairaalakatu 9.

    Varaa aika sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa kemijarvi.eaika.fi/koronarokote 

    Rokotuspuhelin p. 040 546 5738, soittoaika ma–pe klo 12–14.

    Keminmaa 

    Voit varata ajan influenssarokotukseen ja koronarokotteen tehosterokotukseen sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä keminmaa.kehollesi.fi 

    Rokotuksen saa Keminmaan terveysaseman vastaanotolla, Väylätie 2. 

    Kittilä 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen ajanvarauksella Kittilän terveyskeskuksessa, neuvolassa, 2. kerros.

    Voit varata ajan rokotukseen puhelimitse numerosta 040 525 5296 tai 040 137 2422.

    Kolari 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen ilman ajanvarausta Kolarin terveyskeskuksessa, Sairaalantie 4b. 

    • ti 16.1. klo 8.30-11.30

    Muonio 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen Muonion terveyskeskuksessa, neuvolassa, Pirkantie 11.

    Varaa aika sähköisessa ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa ajanvaraus.muonio-enontekio.mediatri.fi

    Voit asioida myös puhelimessa. Soita p. 040 684 5934. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä. Valitse puhelimessa valikosta "rokotusasiat". 

    Samalla käynnillä voit saada myös muita rokotteita, esimerkiksi jäykkäkouristus-, pneumokokki-, vyöruusu-, RSV- tai matkailurokotteita. Otathan näissä asioissa yhteyttä soittamalla.

    Pelkosenniemi ja Savukoski 

    Voit varata ajan rokotukseen oman kunnan neuvolasta.

    Pelkosenniemen neuvola, Sodankyläntie 202, p. 040 749 7446 
    Savukosken neuvola, Uittotie 2 L 5, p. 040 027 1508  

    Pello 

    Voit saada influenssa- ja koronarokotuksen ajanvarauksella Pellon terveyskeskuksen neuvolassa, Ahjotie 4–6. 

    Voit varata ajan verkossa osoitteessa ajanvaraus.pello.mediatri.fi

    Voit kysyä lisätietoja rokotuksista neuvolan terveydenhoitajilta 

    Pirjo Mantere p. 040 767 3482
    Emilia Karjalainen p. 040 649 5928
    Maarit Kivilompolo p. 040 767 3563

    Posio 

    Voit tiedustella rokotuksia terveydenhoitajalta puhelimitse p. 040 8012 307. 

    Ranua

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotteen tehosterokotuksen Ranuan terveyskeskuksen poliklinikalla, Sairaalatie 4. 

    Voit varata ajan aikuisten rokotukseen puhelimitse p. 040 017 9154, ma-pe klo 8–9. 

    Lastenneuvolan asiakkaiden rokotusajat varataan lastenneuvolan terveydenhoitajalta p. 040 867 0267.

    Koululaiset ja opiskelijat voivat varata rokotusajan omalta terveydenhoitajalta. 

    Rokotukselle tulevan suositellaan käyttävän kasvomaskia ja pitämään turvaväliä odotustilassa. 

    Rovaniemi 

    Aikuisten influenssa- ja koronarokotukseen voi varata ajan Rinteenkulman rokotuspisteelle sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä rovaniemi.terveytesi.fi/. Toivomme ensisijaisesti ajanvarausta sähköisen järjestelmän kautta. 

    Jos varata ajan aikuisten rokotukseen puhelimessa voit soittaa rokotuspisteen ajanvaraukseen p. 016 860 2011, ma-to 9-14, pe 9-12:30. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. 

    Neuvolaikäiset lapset sekä raskaana olevat voivat hakea influenssarokotuksen ajanvarauksella neuvolasta. Varaa aika sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä rovaniemi.terveytesi.fi/. Toivomme ensisijaisesti ajanvarausta sähköisen järjestelmän kautta. 

    Jos varata ajan lasten tai raskaana olevien rokotukseen puhelimitse, voit varata ajan neuvoloiden keskitetystä puhelinpalvelusta

    Riskiryhmiin kuuluvat toisen asteen opiskelijat saavat rokotteen opiskeluterveydenhuollosta.

    Voit varata opiskelijoiden sähköisen ajanvarauksen lappi.ajanvaraus.fi, chatin tai opiskeluterveydenhuollon keskitetyn puhelinpalvelun kautta.

    Opiskeluterveydenhuollon keskitetty puhelinpalvelu p. 016 860 2042
    ma-to klo 8–15.30, pe klo 8–13.30. 
    Jos yllä mainitut päivät eivät sovi, ajan voi varata muulle päivälle.   

    Opiskelijoiden rokotuspaikkana on Opiskeluterveydenhuollon toimipiste, Rinteenkulman kauppakeskus, Koskikatu 25, 1. kerros.

    Koulujen terveydenhoitajat tiedottavat influenssarokotuksien koulukohtaisista ajankohdista Wilma-viestillä.

    Salla

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksen neuvolassa, Jungintie 3.  

    Rokotamme vain ajanvarauksella. 

    Varaa aika sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa salla.terveytesi.fi 

    Voit myös asioida puhelimessa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–11 p. 040 182 3086.

    Simo 

    Voit tiedustella rokotuksista neuvolasta soittamalla p. 040 839 6846 puhelintunnin aikana tiistaista torstaihin klo 8-9.

    Sodankylä                                      

    Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella hyvinvointikeskus Sopukassa, 2. kerros, Karistamontie 4. 

    Varaa oma rokotusaikasi sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä sote.easiointi.fi/fi/web/sodankyla-te 

    Voit varata ajan myös soittamalla neuvolan toimistoon p. 040 583 5744 ma-to klo 8–14 ja pe 8–12. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä. Valitse valikosta numero 2: rokotusajanvaraus. Varaamanne aika on viitteellinen, joten varaudu hieman odottamaan.

    Voit varata ajan seniorivastaanotolle rokotukseen numerosta 040 120 7712 ma-to klo 10–12. 

    Tervola 

    Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Varaa oma rokotusaikasi osoitteesta rokotustervola.kehollesi.fi Voit saada yhtä aikaa influenssa-, korona- ja pneumokokkirokotteet.

    Voit varata ajan myös soittamalla terveyskeskuksen ajanvarauksesta p. 016 860 4210.

    Paikka: Terveyskeskus, fysioterapian pääty, Keskustie 78. 

    Voit varata ajan myös toisen puolesta. Neuvolaikäiset lapset ja heidän perheensä voivat varata ajan rokotukselle neuvolaan terveydenhoitajalta.

    Tornio 

    Voit saada influenssarokotteen sekä koronarokotteen tehosteannoksen varaamalla ajan rokotukseen Tornion terveyskeskukseen, Suensaaren neuvolaan, Sairaalakatu 1. 

    Varaa aika verkossa osoitteessa tornio.kehollesi.fi Toivomme ajanvarauksia ensisijaisesti verkkoasioinnin kautta. 

    Jos haluat asioida puhelimessa, soita p. 040 487 6323 tai p. 050 597 1260 arkisin klo 8–11. 

    Puhelimessa voit varata ajan myös pneumokokkirokotukseen. Jos olet ottanut pneumokokkirokotteen aikaisemmin, ei toista rokotetta enää tarvita.

    Utsjoki 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen ajanvarauksella.

    Ajanvaraus soittamalla 

    Utsjoki/ Nuorgam: 

    poliklinikan hoitaja p. 040 181 0285   
    terveydenhoitaja p. 040 682 2348   

    Karigasniemi: 

    Terveydenhoitaja p. 040 758 2076   

    Ylitornio 

    Voit saada influenssarokotuksen ja koronarokotuksen tehosterokotuksen ajanvarauksella Ylitornion terveyskeskuksessa, Mellantie 5. 

    Rokotustiedustelut terveydenhoitaja p. 040 487 4284. Arkisin ma-pe klo 10–11. Älä jätä viestiä vastaajaan.

    Alle 7-vuotiaiden influenssarokotukset ajanvarauksella numerosta 040 753 4641. 2-6-vuotiaat saavat rokotteen nenäsumutteena.

     

    Käsi, jossa laastari rokotuksen jäljiltä. Kausi-influenssarokotukset alkavat - tarkista tästä oman paikkakuntasi rokotusajat
    25.10.2023
    Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on...
    Käsi, jossa laastari rokotuksen jäljiltä.

    Kausi-influenssarokotukset alkavat - tarkista tästä oman paikkakuntasi rokotusajat


    Rokote on paras keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Rokote on hyvä ottaa joka syksy, sillä sen teho kestää noin vuoden ja influenssavirus muuntuu jatkuvasti. Ottamalla influenssarokotteen suojaat myös läheisiäsi. Samalla on mahdollisuus ottaa koronarokotuksen syystalven tehosteannos.

  5. Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin
    Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella. ...

    Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin

    29.9.2023

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin

    29.9.2023

    Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella.

    Rokotusaikoja ei ole vielä varattavissa.

    Tiedotamme heti, kun kausi-influenssarokotusten antamisen aikataulu tarkentuu. Samalla kerralla on mahdollisuus saada myös koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos. 

    THL: Lisätietoja kausi-influenssarokotuksesta 

    THL: Lisätietoja koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksesta

    Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin
    29.9.2023
    Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella. ...

    Kausi-influenssarokotteet saapuvat tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin Lappiin


    Kausi-influenssarokotukset alkavat viimeistään marraskuun puolenvälin tienoilla koko Lapin alueella. Rokotusaikoja ei ole vielä varattavissa. Tiedotamme heti, kun kausi-influenssarokotusten antamisen aikataulu tarkentuu. Samalla kerralla on mahdollisuus saada myös koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos.  THL: Lisätietoja kausi-influenssarokotuksesta  THL: Lisätietoja koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksesta

  6. Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa on avattu nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste
    Alle 25-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen palvelu on avoinna maanantaisin kello 14.30–15.30. Nuorten...

    Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa on avattu nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste

    22.8.2023

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa on avattu nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste

    Pöydällä ehkäisypilleriliuska.

    22.8.2023

    Alle 25-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen palvelu on avoinna maanantaisin kello 14.30–15.30. Nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteelle ei ole ajanvarausta, vaan vastaanotolle pääsee vuoronumerolla. Vastaanotto on tarkoitettu kaikille sukupuolille.

    Nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteellä voi keskustella terveydenhoitajan kanssa luottamuksellisesti esimerkiksi seksuaalisuudesta, seurustelusta, häirinnästä, kuukautisista, ehkäisystä ja seksitaudeista. Tarjolla on tietoa maksuttomasta ehkäisystä, maksuttomia kondomeja sekä kondomin ja suuseksisuojan käytön opastusta. Halutessaan nuori saa lähetteet seksitautitesteihin ja tukea raskaustestin tekemiseen. Neuvontapiste on Lapin hyvinvointialueen palvelu ja osa Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta sekä maksuttoman ehkäisyn kokeilua.

    Neuvontapisteen terveydenhoitaja on myös seksuaalineuvoja

    Nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteen terveydenhoitajat ovat maksuttoman ehkäisyn kokeilun yhteydessä koulutettuja seksuaalineuvojia.

    ”Seksuaalineuvojakoulutus on antanut työkaluja käytännön työhön nuorten kanssa. Puheeksi ottaminen on helpompaa ja näkökulmat ovat laajentuneet”, Sari Pohjanen ja Salla Mikkola, Rovaniemen nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteen terveydenhoitajat kertovat. Neuvontapisteen kehittäminen on osa molempien seksuaalineuvojakoulutuksen lopputyötä.

    ”Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta on tuettu ammattilaisten kouluttautumista seksuaalineuvojaksi. Neuvontapistetoiminnan kehittäminen tukee hankkeen toimenpiteitä saavutettavuuden ja nuorten osallistamisen kautta,” kuvaa Mervi Pirkola, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen terveyden edistämisen erityisasiantuntija.

    Maksuttoman ehkäisyn kokeilu laajenee koko hyvinvointialueelle

    Maksuttoman ehkäisyn kokeilu 2020–2023 on THL:n koordinoima valtakunnallinen ohjelma, jota on Lapissa toteutettu Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Helmikuussa 2023 Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi esityksen alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä Lapin hyvinvointialueella. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa onkin julkaistu nuorten ehkäisypalveluiden toimintamalli koko hyvinvointialueen käyttöön. Uutena palveluna maksuton ehkäisy on alkanut Ranualla ja Posiolla.

    Tulevaisuuden sote-keskus -hanke

    Rovaniemen nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteen lisäksi Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on kehitetty Kemijärvellä ja Torniossa seksuaalineuvontaa osana kutsuntatarkastuksia sekä 8.-luokkalaisten tutustumiskäyntejä ehkäisyneuvolaan. Torniossa on otettu käyttöön sähköinen ajanvaraus, chat-palvelu sekä Virtu.fi-verkkoneuvonta ja -asiointi, Enontekiöllä Omaolo.fi:n seksitautien oirekysely ja Kemissä ehkäisyvalmisteiden noutoautomaatti. Noutoautomaatteja on käytössä myös Kemijärvellä, Simossa ja Torniossa.

    Lisätietoja

    Mervi Pirkola
    Terveyden edistämisen erityisasiantuntija
    Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
    Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poske
    Lapin hyvinvointialue
    040 8358230
    mervi.pirkola@poske.fi

    Henna Kauranen
    Vastuuyksikköjohtaja
    Kaakkoinen palvelualue  
    Sairauksien ehkäisy ja hoito  
    Lapin hyvinvointialue   
    040 4895350
    henna.kauranen@lapha.fi

    Pöydällä ehkäisypilleriliuska. Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa on avattu nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste
    22.8.2023
    Alle 25-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen palvelu on avoinna maanantaisin kello 14.30–15.30. Nuorten...
    Pöydällä ehkäisypilleriliuska.

    Rovaniemen Rinteenkulman kauppakeskuksessa on avattu nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapiste


    Alle 25-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen palvelu on avoinna maanantaisin kello 14.30–15.30. Nuorten ehkäisy- ja seksuaalineuvontapisteelle ei ole ajanvarausta, vaan vastaanotolle pääsee vuoronumerolla. Vastaanotto on tarkoitettu kaikille sukupuolille.

  7. Nuorten hyvinvointi esiin – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pelaavat elokuussa Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeliä
    Lapin hyvinvointialue tarjoaa lappilaisille toisen asteen opiskelijoille ja yläkoululaisille mahdollisuuden...

    Nuorten hyvinvointi esiin – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pelaavat elokuussa Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeliä

    31.5.2023

    Lue lisää

    Takaisin edelliselle sivulle

    Nuorten hyvinvointi esiin – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pelaavat elokuussa Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeliä

    Nuoret pelaamassa Hyvinvointia! -peliä. Kuvaaja Werneri Turunen.

    31.5.2023

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa lappilaisille toisen asteen opiskelijoille ja yläkoululaisille mahdollisuuden osallistua palvelustrategian kehittämiseen. Osallistuminen tapahtuu Hyvinvointia! -virtuaalipelin kautta.

    Pelin voi tilata jo nyt ennakkoon pelattavaksi elokuussa, koulujen alkaessa. Lapin hyvinvointialue toimittaa pelin tilanneille opettajille ohjeet, pelilinkin sekä johdantovideon aiheeseen.
    Peli on pelattavissa Seppo.io-oppimisalustalla selaimen kautta. Peliaika on suunniteltu 45 minuutin oppitunnin mittaiseksi. 

    Hyvinvointia! -peli on toteutettu Lapin hyvinvointialueen ja Kohti nuorten hyvinvointialuetta -hankkeen yhteistyössä.

    –Peli mahdollistaa nuorten laajan kuulemisen ja nuorten mielipiteiden keräämisen. Se on helppo, oppitunneilla pelattava virtuaalipeli, jossa opettajilta ei tarvita ennakkoon pelialustan tuntemista, toteaa Laura Saartoala, osallisuuden asiantuntija Nuorten Suomi ry:stä.

    Pelin voi tilata jo nyt ennakkoon tästä linkistä.


    Nuorten Suomi ry pyrkii edistämään nuorten toimijuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia.

    Kenen mielipidettä kysytään?

    Hyvinvointia! -peli toteutetaan elokuun puolivälissä, 14.–25.8.2023, yhteistyössä Lapin yläkoulujen ja oppilaitosten kanssa. Kohderyhmänä ovat 13–19-vuotiaat nuoret.

    Opettaja tai muu ryhmän vetäjä pitää alustuksen, jonka jälkeen peli pelataan pienemmissä ryhmissä keskustellen tai itsenäisesti omalta laitteelta.
    – Nuorilla on paljon sanottavaa erityisesti heitä koskevista palveluista. Kohderyhmän nuoret eivät vielä pääse äänestämään aluevaaleissa, joten tarjoamme heille nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa heille suunnattuihin palveluihin, toteaa Lapin hyvinvointialueen osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija Heljä Rahikkala.


    Hyvinvointia! -pelissä nuoret saavat tietoa hyvinvointialueista. Kuvaaja Werneri Turunen.

    Lapin hyvinvointialue hyödyntää pelin kautta nousevia nuorten mielipiteitä muun muassa valmisteilla olevassa hyvinvointialueen palvelustrategiassa, osallisuusohjelmassa ja hyvinvointisuunnitelmassa.

    Nuorten ääntä kuullaan myös Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuustolta. Nuorisovaltuusto on mukana pelin suunnittelussa ja tulosten jatkokäsittelyssä.

    Tavoitteena osallistaa satoja nuoria

    Virtuaalipelissä nuoret saavat tietoa hyvinvoinnin eri näkökulmista ja pääsevät kertomaan omia näkemyksiään palveluiden kehittämisen tueksi.  Lapissa pelattavassa pelissä kysytään nuorten mielipidettä erityisesti alueen palveluverkostoihin ja muihin hyvinvointiin liittyviin asioihin. Tavoitteena on pelin kautta osallistaa satoja nuoria.

    Seppo.io on oppimiseen ja koulutukseen suunniteltu oppimisalusta pelillisen opetuksen toteuttamiseen. Peleissä yhdistyvät tavoitteellinen toiminta, oman osaamisen käyttäminen ja yhdessä tekeminen.

    Nuorten Suomi on valtakunnallinen nuorisoalan asiantuntijaorganisaatio, joka pyrkii edistämään nuorten toimijuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia.

    Lisätietoja:

    • Heljä Rahikkala, Erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue, p. 040 670 4054, helja.rahikkala@lapha.fi 
    • Laura Saartoala, Osallisuuden asiantuntija, Nuorten Suomi ry, p. 044 012 4609, laura.saartoala@nuortensuomi.fi

     

    Nuorten hyvinvointi esiin – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pelaavat elokuussa Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeliä
    31.5.2023
    Lapin hyvinvointialue tarjoaa lappilaisille toisen asteen opiskelijoille ja yläkoululaisille mahdollisuuden...

    Nuorten hyvinvointi esiin – yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pelaavat elokuussa Lapin hyvinvointialueen virtuaalipeliä


    Lapin hyvinvointialue tarjoaa lappilaisille toisen asteen opiskelijoille ja yläkoululaisille mahdollisuuden osallistua palvelustrategian kehittämiseen. Osallistuminen tapahtuu Hyvinvointia! -virtuaalipelin kautta. Pelin voi tilata jo nyt ennakkoon pelattavaksi elokuussa, koulujen alkaessa. Lapin hyvinvointialue toimittaa pelin tilanneille opettajille ohjeet, pelilinkin sekä johdantovideon aiheeseen. Peli on pelattavissa Seppo.io-oppimisalustalla selaimen kautta. Peliaika on suunniteltu 45...

Sisältöjulkaisija