Navigointivalikko

Navigointivalikko

Paksusuolen tähystys

Paksusuolen tähystys

Paksusuolen tähystys eli colonoskopia

Paksusuolen tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään peräaukon kautta paksusuoleen. Tähystys kestää keskimäärin 30 minuuttia. Suolen hyvä tyhjentyminen on edellytys onnistuneelle paksusuolen tähystykselle, joten noudattakaa tyhjennysohjeita.

Tarvittaessa teitä lääkitään tähystyksen yhteydessä, lääkityksen jälkeinen seuranta on 1-2 tuntia. Mahdollisen lääkityksen vuoksi, varautukaa saattajaan tai käyttäkää yleistä kulkuneuvoa. Lääkityksen jälkeen autolla ajaminen on tähystyspäivänä kielletty.

Mikäli käytätte verenohennuslääkeitä (esim. Marevan, Arixtra, Plavix, Clopidogrel, Efient, Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Brilique, Lixiana), kysykää ohjeet lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta lähettävältä / hoitavalta lääkäriltä.

Insuliinihoitoista sokeritautia sairastavat potilaat voivat kysyä tarkemmat ohjeet omalta diabeteshoitajalta.

Muut aamulääkkeenne voitte ottaa normaalisti. Käyttämänne iltalääkkeet voitte ottaa tunnin kuluttua tyhjennysaineiden juomisesta.

Tähystystä edeltävän viikon aikana

Älkää syökö marjoja ja hedelmiä esim. hilla, mustikka, viinirypäle, tomaatti tai leipätuotteita, joiden siemenet häiritsevät tutkimusta. Keskeyttäkää rautalääkitys viikkoa ennen tähystystä.

Tähystystä edeltävänä päivänä (Colonsteril-tyhjennys)

Runsas juominen on eduksi suolen tyhjentymiselle. Saatte juoda esim. vettä, kahvia, teetä, kirkkaita mehuja ja syödä juoksevaa ruokaa, esim. lihalientä, velliä ja keittoja.

Suolen tyhjennykseen käytössä Colonsteril-tyhjennysliuos. Aloittakaa klo 16.00 - 18.00 juomaan Colonsteril-liuosta noin 1 litra tunnissa. Suolen hyvän tyhjentymisen varmistatte juomalla 4 - 5 litraa Colonsteril-liuosta. Voitte juoda liuoksen myös kylmänä. Tyhjennysainelasillisten välillä voitte halutessanne ottaa mehua makua parantamaan.

Suolen tyhjentyminen alkaa noin tunnin kuluessa juomisen aloittamisesta. Ellei suoli ole toiminut juotuanne 2 litraa, pitäkää tauko, liikkukaa ja jatkakaa juomista vasta, kun suoli on toiminut. Juomista on syytä hidastaa myös silloin, jos tunnette pahoinvointia tai vatsakipua.

Jos teille on lähetetty jokin muu suolentyhjennysaine, noudattakaa ajanvarauskirjeen / pakkauksen mukana tulleita erillisiä tyhjennysohjeita.

Tähystystä edeltävänä päivänä (Picoprep-tyhjennys)

Tähystystä edeltävänä päivänä voitte syödä aamiaisen ja kevyen keittolounaan, jonka jälkeen voitte juoda ainoastaan tyhjennysnesteitä ja kirkkaita nesteitä (vettä, mehuja, virvoitusjuomia, kirkkaita lisäravinnejuomia, kasvis- ja lihalientä, kahvia/teetä ilman maitoa ym.)

Tyhjennyksen aloituksen jälkeen ei saa syödä kiinteää ruokaa. Tyhjennystä varten tarvitset kaksi Picoprep jauhepussia. Mikäli sinulla on sitrusallergia, tyhjennysaine tulee vaihtaa toiseksi. 

Huomioithan, että pelkkä Picoprepin juominen ei riitä suolen tyhjennykseen. Mitä enemmän juotte tyhjennyksen aikana, sen parempi suolen tyhjennys on. Suolen tyhjentyminen alkaa noin 2-6 tunnin kuluessa juomisen aloittamisesta. 

Ensimmäinen Picoprep-annos tutkimusta edeltävänä päivänä 10-18 tuntia ennen tähystystä. Tyhjennä annospussi lasilliseen vettä. Sekoita jauhe huolellisesti 2-3 minuuttia ennen juoman nauttimista. Odota ½ tuntia ennen kuin nautit muita nesteitä, ettei tyhjennys- aineen vaikutus laimene. Juo tyhjentelyn aikana muita kirkkaita nesteitä vähintään 3 litraa. 

Toinen Picoprep-annos 4-6 tuntia ennen tähystystä. Valmista toinen annos kuten ensimmäinen ja annoksen juomisen jälkeen odota 1/2 tuntia ennen kuin nautit muita nesteitä. Tämän jälkeen voit jälleen vapaasti juoda kirkkaita nesteitä. 

TAI voitte tehdä tyhjennyksen edeltävänä päivänä. Picoprep-annosten välin on oltava vähintään 6 tuntia. Ottakaa ensimmäinen Pricoprep-annos esim. klo 12.00 ja toinen Picoprep-annos esim. klo 18.00. Muuten noudattakaa yllä olevia ohjeita.

Tähystyspäivänä

Ennen tähystystä voitte ottaa lasillisen juotavaa, esim. kahvia, teetä, mehua, lihalientä ja mahdolliset aamulääkkeenne. Ei kuitenkaan sokeritautilääkkeitä. Tähystyksen jälkeen voitte syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeenne normaalisti