Navigointivalikko

Navigointivalikko

Paksusuolen tietokonetomografiatutkimus

Paksusuolen tietokonetomografiatutkimus

Paksusuolen tietokonetomografiatutkimus

Sinulle on varattu aika paksusuolen tietokonetomografiatutkimukseen (CT-COLONGRAFIA). Tietokonetomografia (lyhenne ct tai tt) on kuvausmenetelmä, jolla saadaan leikekuvia. Kuvauksessa käytetään röntgensäteitä sekä jodipitoista varjoainetta, jota annetaan laskimon kautta verenkiertoon.

Jos teillä on jodiyliherkkyys, munuaisten vajaatoiminta tai epäilet olevasi raskaana, ottakaa yhteys lähettävän poliklinikan hoitajaan.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta varten sinun tulee noudattaa ruokavaliota ja tyhjentää suolisto, koska ulostemassa näkyy häiritsevästi kuvissa. Suolen tyhjennys tehdään Phosporal-tyhjennysaineella. Tyhjennysaineen saatte yksiköstä, josta lähete tutkimukseen on tehty.

Tutkimusta edeltävän viikon aikana siirrytte noudattamaan vähäkuituista ruokavaliota, jolloin ei saa syödä hedelmiä, marjoja, vihanneksia, siemeniä, jyviä eikä tummaa leipää.

Runsas nesteiden nauttiminen ja liikunta edistävät suolen tyhjentymistä.

Tutkimusta edeltävä päivänä ei saa syödä kiinteää ruokaa!

Voitte nauttia ainoastaan nesteitä, kuten vettä, teetä, kahvia, siivilöityä mehukeittoa tai kiisseliä sekä siivilöityjä liha-, kala- tai kanaliemiä ja mehuja sekä tuoremehuja, joissa ei ole hedelmälihaa.

Tarvittaessa voitte käyttää täydennysravintovalmisteita (esim. Nutridrink, Semper Teho, Dietta Teho).

Suolen tyhjennystä varten

aamulla klo 8

  • kaksi lasillista nesteitä

  • 45 ml Phosporalia ½ lasilliseen (1,2 dl) vettä + välittömästi lasillinen (2,4 dl) vettä

päivällä klo 13

  • lounaan asemasta ainakin kolme lasillista nesteitä

iltapäivällä klo 16

  • kaksi lasillista nesteitä
  • 45 ml Phosporalia ½ lasilliseen (1,2 dl) vettä + välittömästi lasillinen (2,4 dl) vettä

Juokaa runsaasti nesteitä, vähintään 2-3 litraa päivän aikana.

Hakekaa klo.19.00 mennessä Gastrografin-liuos (sisältää jodivarjoainetta) radiologian osastolta, jonka juotte laimentamattomana klo 22.

Tutkimuspäivänä

Olkaa syömättä, nesteitä saa nauttia enintään 2 dl.

Voitte ottaa aamulääkkeenne.

Tupakointi sekä pastillien syönti ja purukumin pureskelu on kielletty.

Tutkimuksen suorittaminen

Varsinainen kuvausvaihe kestää 10-20 minuuttia. Joskus kiireelliset päivystystutkimukset aiheuttavat muutoksia tutkimusaikatauluihin.

Röntgenhoitaja valmistelee sinut tutkimukseen ja suorittaa kuvauksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaan.

Tutkimuksen alussa paksusuoli täytetään peräaukon kautta kaasulla (hiilidioksilla). Tämän jälkeen laskimokanyylin kautta laitetaan verisuoneen Buscopan lääkettä hidastamaan suolen liikettä ja parantamaan kuvanlaatua. Kuvauksen aikana laitetaan verisuoneen myös jodipitoinen varjoaine.

Kuvauksen aikana sinun tulee maata kuvauspöydällä selällään sekä mahallaan mahdollisimman liikkumatta. Välillä saat ohjeita hengityksen pidättämiseen, koska hengitysliike aiheuttaa epätarkkuutta kuviin.

Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimus ei yleensä aiheuta sivuvaikutuksia. Varjoaine poistuu virtsan mukana. Juominen edistää varjoaineen poistumista elimistöstä. Tämän vuoksi sinun on hyvä nauttia nesteitä tavallista runsaammin tutkimuksen jälkeen. Paksusuoleen laitettu hiilidioksidi poistuu hengitysilman mukana, eikä aiheuta erityistä jälkihoitoa.

Buscopan-lääkeaine saattaa aiheuttaa lyhytaikaista näön hämärtymistä (20-30 minuuttia) heti lääkkeen annon jälkeen. Tänä aikana autolla ajoa on syytä välttää.

Mikäli sinulla on sokeritautilääkitys ja munuaisten vajaatoiminta, sokeritautilääkitys tauotetaan tarvittaessa tutkimuksen jälkeen.

Syöminen on hyvä aloittaa kevyesti tyhjennyksen jälkeen.

Tuloksen tehdystä tutkimuksesta saat lähettävältä poliklinikalta.