Dieđut min birra
Ajankohtaista hyvinvointialueen päätöksenteossa
Seuraava aluevaltuuston kokous pidetään 28.10.2024
Voit seurata kokousta hyvinvointialueen YouTube-kanavalta.Tuoreimmat esityslistat
Viimeisimmät pöytäkirjat
-
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt...
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
9.10.2024
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
Lapin hyvinvointialue käynnistää yt-neuvottelut
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut. Osana ensi vuoden talousarviota selvitetään organisaation madaltamista ja johto- ja esihenkilötehtävien vähentämistä. Neuvottelut täytyy käynnistää siltä varalta, että talousarvio sisältää sellaisia toimenpiteitä, jotka voisivat aiheuttaa muutoksia työntekijöiden asemaan. Ensisijaisena tavoitteena ei kuitenkaan ole toteuttaa irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa.
Aluehallitus perehtyi palveluverkkomuutoksia koskeviin lausuntoihin
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus merkitsi tiedoksi palveluverkon muutosten valmistelua koskevia lausuntoja. Lausuntoja antoivat muun muassa lappilaiset kunnat, hyvinvointialueen lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet, Saamelaiskäräjät ja ammattijärjestöt.
Aluehallitus käsittelee palveluverkkomuutosten esitystä seuraavassa kokouksessaan, ja aluevaltuuston käsittelyyn asia etenee aikataulun mukaan 28. lokakuuta.
Muita päätöksiä
Aluehallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen, joka koski synnytysten keskittämistä määräajaksi Rovaniemelle.
Merkittiin tiedoksi saamen kielen lautakunnan, hyvinvointi- ja yhdyskuntapintalautakunnan ja osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan lausunnot vuoden 2025 talousarviovalmisteluun.
Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2025.
Merkittiin tiedoksi talousraportti tammi-elokuulta. Lapin hyvinvointialueen kirjanpito on elokuun lopussa noin 58 miljoonaa euroa alijäämäinen. Aluehallitus edellyttää, että talouden sopeuttamisohjelman toteuttamista jatketaan rohkeasti, hallitusti ja ripeästi loppuvuoden aikana ja osana ensi vuoden talousarvion valmistelua.
Merkittiin tiedoksi, että valtionvarainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään Lapin hyvinvointialueen ensi vuoden lainanottovaltuuksien muuttamista. Valtioneuvoston kesällä tekemän päätöksen mukaan hyvinvointialueilla ei ole lainanottovaltuuksia ensi vuonna.
Muutettiin aluehallituksen kokousaikatauluja. Talousarvioseminaari ei ole to 17.10. vaan to 14.11. Maanantaina 28.10. ei ole aluehallituksen kokousta, mutta keskiviikkona 30.10. on.
Lisätietoja esityslistasta/pöytäkirjasta:
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjatLapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
9.10.2024Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt...Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
-
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistäLapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä...
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024
Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä -suunnitelman. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Ennaltaehkäisevällä työllä haetaan myös säästöjä.
Vastuu asukkaiden hyvinvoinnin edistämisestä kuuluu sekä hyvinvointialueelle että kunnille. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma on yksi Lapin hyvinvointialueen strategian toteuttamisohjelmista ja asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Suunnitelman laadinnasta, toteuttamisesta ja seurannasta vastaa Lapin hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen tiimi.
Hyvinvointisuunnitelmatyö pohjautuu vahvaan hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksessa kuvattuun tietoperustaan lappilaisten hyvinvoinnista. Suunnitelmassa on tunnistettu seitsemän painopistettä, joita lähdetään toteuttamaan yhteistyössä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen, alueen kuntien, järjestöjen sekä muiden sidosryhmien kanssa.
Painopisteet suunnitelmakaudelle 2024–2025 ovat
- lasten ja nuorten mielenhyvinvoinnin edistäminen,
- raskauden keskeytysten ja seksitautien ehkäisy,
- työikäisten työ- ja toimintakyvyn edistäminen sekä ylipainon ehkäisy,
- ikääntyneiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen,
- kodin turvallisuuden parantaminen ja tapaturmien ehkäisy,
- ehkäisevän päihdetyön tehostaminen moniammatillisella yhteistyöllä ja
- hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden yhteistyörakenteiden kehittäminen.
– Hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiselle on tällä hetkellä tarvetta enemmän kuin koskaan. Meidän tulee uskaltaa panostaa monitoimijaisessa yhteistyössä tehtävään ennaltaehkäisyyn, jotta voimme paitsi edistää väestön hyvinvointia, niin myös säästää tulevissa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksissa. Ennaltaehkäisy on aina korjaavaa toimintaa halvempaa ja onneksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö huomioidaan aiempaa paremmin myös hyvinvointialueiden tulevassa rahoituksessa hyte-kertoimen kautta, toteaa Lapin hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen erityisasiantuntija Miia Länsitie.
Tutustu hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan 2024–2025 sekä hyvinvointi- ja turvallisuuskertomukseen
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä...Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä -suunnitelman. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Ennaltaehkäisevällä työllä haetaan myös säästöjä.
-
Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissäHyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta,...
Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä
Kuva: STM
2.9.2024
Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta, hyvinvointialueiden palvelut toimivat vahvasti.
Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan hyvinvointialueiden palveluista, korostavat hyvinvointialuejohtajat yhteisesti.
Viime viikkojen julkista keskustelua hyvinvointialueiden määristä, Uudenmaan erillisratkaisun tulevaisuudesta ja alueiden rahoitusmallista on käyty tilanteessa, jossa Suomen suurimman sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon alusta on vasta alle kaksi vuotta.
Keskustelun keskiössä on alueiden talous. Hyvinvointialueiden johtajat korostavat, että asukkaiden ja alueiden henkilöstön ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta hyvinvointialueiden palveluista.
”Viestimme on tämä: hyvinvointialueen lakisääteiset palvelut turvataan”, sanoo hyvinvointialuejohtajien H23-verkoston puheenjohtaja ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn.
Monet hyvinvointialueiden palveluista ovat paremmalla tolalla kuin ennen uudistusta
Kaikki hyvinvointialueet kehittävät haastavasta talouden tilanteesta ja väestön palvelutarpeen kasvusta huolimatta toimintaansa siten, että palvelut vastaavat alueen asukkaiden tarpeita.
Vastoin yleistä käsitystä, monet hyvinvointialueiden järjestämistä palveluista ovat paremmalla tolalla kuin ennen uudistusta.
”Palvelujen uudistuminen näkyy jo arjessa”, sanoo Ilkka Luoma, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtaja.
Esimerkiksi hoitotakuun mukainen perusterveydenhuollon hoitoon pääsy on kohentunut sote-uudistuksen jälkeen. Koko maan tasolla jonot erikoissairaanhoitoon, asumispalveluihin ja päivystyksestä vuodeosastolle ovat lyhentyneet merkittävästi. Henkilöstöpula on monella alueella taittunut. Sujuvat digitaalisen asioinnin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhä useamman suomalaisen ulottuvilla.
Talouden tasapainon lisäksi on tärkeää varmistaa luottamus hyvinvointialueiden palveluihin
Hyvinvointialuejohtajat ovat sitoutuneita siihen, että talous saadaan hyvinvointialueiden osalta tasapainoon. Tämän tulee kuitenkin tapahtua turvallisesti ja hallitusti, ihmisten lakisääteiset palvelut ja luottamus säilyttäen.
Talouden tasapainoa ja luottamuksen ilmapiiriä ei voida saavuttaa yksin. Molempien tueksi tarvitaan kansallisella tason tukea ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Väestön luottamuksen saavuttamisessa hyvinvointialueet ovat itse keskeisessä roolissa.
Hyvinvointialueiden toiminnan muuttaminen perustuu muutoksiin lainsäädännössä ja rahoituksessa. Merkittävät säästöt edellyttävät velvoittavan lainsäädännön purkamista. Vahva aluepoliittinen päätöksentekokyky on keskeinen tekijä uudistusten onnistumisessa.
Hyvinvointialuejohtajat korostavat, että nyt nähtävät talouden haasteet olisivat toteutuneet myös aiemmassa mallissa, jossa palvelujen järjestäminen oli kuntien ja kuntayhtymien vastuulla.
Sote-menojen kasvun takana ovat ennen kaikkea inflaatio, palkkaratkaisut, palvelutarpeen lisääntyminen ja koronan jälkeinen hoitovelka, ei palvelujen järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueille. Työ alueellisesti ja kansallisesti yhdenvertaisen palvelujärjestelmän puolesta on alueilla vahvasti käynnissä ja jatkuu päämäärätietoisesti.
Lapin hyvinvointialuejohtaja
Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998
Hyvinvointialuejohtajien H23-verkoston yhteyshenkilöt
Sanna Svahn, hyvinvointialuejohtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, sanna.svahn@luvn.fi
Marina Kinnunen, hyvinvointialuejohtaja, Pohjanmaan hyvinvointialue, marina.kinnunen@ovph.fi
Ilkka Luoma, hyvinvointialuejohtaja, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, ilkka.luoma@pohde.fiHyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä
2.9.2024Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta,...Hyvinvointialuejohtajat: Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä
Hyvinvointialuejohtajien yhteinen viesti on selkeä. Vaikka keskustelu alueiden taloudesta on vilkasta, hyvinvointialueiden palvelut toimivat vahvasti.
-
Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisenTarjouspyynnön voi jättää 31.10.2024 klo 16 saakka.
Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen
11.10.2024
Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen
11.10.2024
Tarjouspyynnön voi jättää 31.10.2024 klo 16 saakka.
Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelut.
Toteutamme hankinnan avoimella menettelyllä puitejärjestelynä.
Palveluntuottajilla on mahdollisuus jättää tarjouksensa 31.10.2024 klo 16 mennessä.
Linkki Tarjouspalveluun löytyy julkisten hankintojen ilmoituskanavan hankintailmoituksesta kohdasta ”Osallistu hankintaan.”
Hankintailmoituksen tarjouspyyntö ja sen liitteet ovat saatavilla Cloudia-tarjouspalvelusta, johon palveluntuottajan tulee rekisteröityä.
Järjestelmän käyttöä koskevissa tiedusteluissa ota yhteyttä Cloudia asiakaspalveluun, sähköposti tuki@cloudia.fi tai soittamalla 020 766 1077.
Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen
11.10.2024Tarjouspyynnön voi jättää 31.10.2024 klo 16 saakka.Lapin hyvinvointialue kilpailuttaa ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen
Tarjouspyynnön voi jättää 31.10.2024 klo 16 saakka.
-
THL selvittää Suomessa asuvien aikuisten terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia Terve Suomi -tutkimuksessaTerveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 64 000 aikuista vastaamaan Terve Suomi -kyselyyn tänä...
THL selvittää Suomessa asuvien aikuisten terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia Terve Suomi -tutkimuksessa
11.10.2024
THL selvittää Suomessa asuvien aikuisten terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia Terve Suomi -tutkimuksessa
11.10.2024
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 64 000 aikuista vastaamaan Terve Suomi -kyselyyn tänä syksynä. Ensimmäiset kutsut ovat saapuneet postitse syyskuun aikana. Kutsun saajat on poimittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista.
Tutkimuksessa kerätään ajantasaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, elintavoista, elämänlaadusta, toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista.
Hyvinvointialue voi hyödyntää tuloksia toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä
Tutkimuksessa kerätään tietoa 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta. Koko Suomen tasoisen tilannekuvan lisäksi kerätty tieto mahdollistaa kattavan alueellisen vertailun.
Hyvinvointialueet voivat hyödyntää tutkimuksen tuloksia esimerkiksi sote-palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja johtamisessa sekä terveyden edistämisessä. Ajantasaisten tietojen avulla on mahdollista myös arvioida tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia.
Jokainen vastaus on tärkeä
Tutkimukseen toivotaan vastauksia kaikenikäisiltä ja kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevilta. Jokainen tutkimukseen valikoitunut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä ainuttakaan vastaajaa voi korvata toisella.
Kyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi.
– Tulosten luotettavuuden kannalta on tärkeää, että jokainen kutsun saanut vastaa kyselyyn, toteaa tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist.
Tutkimuksen ensimmäiset tulokset julkaistaan väestöryhmittäin ja hyvinvointialueittain THL:n verkkosivuilla vuoden 2025 aikana. Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tuloksista.
THL selvittää Suomessa asuvien aikuisten terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia Terve Suomi -tutkimuksessa
11.10.2024Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 64 000 aikuista vastaamaan Terve Suomi -kyselyyn tänä...THL selvittää Suomessa asuvien aikuisten terveyttä, hyvinvointia ja palvelukokemuksia Terve Suomi -tutkimuksessa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 64 000 aikuista vastaamaan Terve Suomi -kyselyyn tänä syksynä. Ensimmäiset kutsut ovat saapuneet postitse syyskuun aikana. Kutsun saajat on poimittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Tutkimuksessa kerätään ajantasaista tietoa Suomessa asuvien aikuisten terveydentilasta, elintavoista, elämänlaadusta, toimintakyvystä sekä kokemuksista sosiaali- ja terveyspalveluista. Hyvinvointialue voi hyödyntää tuloksia toiminnan...
-
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistäLapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä...
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024
Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä -suunnitelman. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Ennaltaehkäisevällä työllä haetaan myös säästöjä.
Vastuu asukkaiden hyvinvoinnin edistämisestä kuuluu sekä hyvinvointialueelle että kunnille. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma on yksi Lapin hyvinvointialueen strategian toteuttamisohjelmista ja asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Suunnitelman laadinnasta, toteuttamisesta ja seurannasta vastaa Lapin hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen tiimi.
Hyvinvointisuunnitelmatyö pohjautuu vahvaan hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksessa kuvattuun tietoperustaan lappilaisten hyvinvoinnista. Suunnitelmassa on tunnistettu seitsemän painopistettä, joita lähdetään toteuttamaan yhteistyössä hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen, alueen kuntien, järjestöjen sekä muiden sidosryhmien kanssa.
Painopisteet suunnitelmakaudelle 2024–2025 ovat
- lasten ja nuorten mielenhyvinvoinnin edistäminen,
- raskauden keskeytysten ja seksitautien ehkäisy,
- työikäisten työ- ja toimintakyvyn edistäminen sekä ylipainon ehkäisy,
- ikääntyneiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen,
- kodin turvallisuuden parantaminen ja tapaturmien ehkäisy,
- ehkäisevän päihdetyön tehostaminen moniammatillisella yhteistyöllä ja
- hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden yhteistyörakenteiden kehittäminen.
– Hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiselle on tällä hetkellä tarvetta enemmän kuin koskaan. Meidän tulee uskaltaa panostaa monitoimijaisessa yhteistyössä tehtävään ennaltaehkäisyyn, jotta voimme paitsi edistää väestön hyvinvointia, niin myös säästää tulevissa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksissa. Ennaltaehkäisy on aina korjaavaa toimintaa halvempaa ja onneksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö huomioidaan aiempaa paremmin myös hyvinvointialueiden tulevassa rahoituksessa hyte-kertoimen kautta, toteaa Lapin hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen erityisasiantuntija Miia Länsitie.
Tutustu hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaan 2024–2025 sekä hyvinvointi- ja turvallisuuskertomukseen
Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
10.10.2024Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä...Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelma ohjaa lappilaisten hyvinvoinnin edistämistä
Lapin hyvinvointialue on julkaissut ensimmäisen alueellisen hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen sekä -suunnitelman. Hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä hyvinvoinnin ja arjen turvallisuuden lisääntyminen Lapissa. Asiakirja ohjaa Lapissa tehtävää hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen työtä. Ennaltaehkäisevällä työllä haetaan myös säästöjä.
-
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksestaLapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt...
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
9.10.2024
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
Lapin hyvinvointialue käynnistää yt-neuvottelut
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut. Osana ensi vuoden talousarviota selvitetään organisaation madaltamista ja johto- ja esihenkilötehtävien vähentämistä. Neuvottelut täytyy käynnistää siltä varalta, että talousarvio sisältää sellaisia toimenpiteitä, jotka voisivat aiheuttaa muutoksia työntekijöiden asemaan. Ensisijaisena tavoitteena ei kuitenkaan ole toteuttaa irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia tai merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa.
Aluehallitus perehtyi palveluverkkomuutoksia koskeviin lausuntoihin
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus merkitsi tiedoksi palveluverkon muutosten valmistelua koskevia lausuntoja. Lausuntoja antoivat muun muassa lappilaiset kunnat, hyvinvointialueen lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet, Saamelaiskäräjät ja ammattijärjestöt.
Aluehallitus käsittelee palveluverkkomuutosten esitystä seuraavassa kokouksessaan, ja aluevaltuuston käsittelyyn asia etenee aikataulun mukaan 28. lokakuuta.
Muita päätöksiä
Aluehallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen, joka koski synnytysten keskittämistä määräajaksi Rovaniemelle.
Merkittiin tiedoksi saamen kielen lautakunnan, hyvinvointi- ja yhdyskuntapintalautakunnan ja osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan lausunnot vuoden 2025 talousarviovalmisteluun.
Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2025.
Merkittiin tiedoksi talousraportti tammi-elokuulta. Lapin hyvinvointialueen kirjanpito on elokuun lopussa noin 58 miljoonaa euroa alijäämäinen. Aluehallitus edellyttää, että talouden sopeuttamisohjelman toteuttamista jatketaan rohkeasti, hallitusti ja ripeästi loppuvuoden aikana ja osana ensi vuoden talousarvion valmistelua.
Merkittiin tiedoksi, että valtionvarainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään Lapin hyvinvointialueen ensi vuoden lainanottovaltuuksien muuttamista. Valtioneuvoston kesällä tekemän päätöksen mukaan hyvinvointialueilla ei ole lainanottovaltuuksia ensi vuonna.
Muutettiin aluehallituksen kokousaikatauluja. Talousarvioseminaari ei ole to 17.10. vaan to 14.11. Maanantaina 28.10. ei ole aluehallituksen kokousta, mutta keskiviikkona 30.10. on.
Lisätietoja esityslistasta/pöytäkirjasta:
https://lapha.fi/tietoameista/esityslistat-ja-poytakirjatLapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
9.10.2024Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt...Lapin aluehallituksen kokoustiedote 9.10.2024 pidetystä kokouksesta
Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti käynnistää koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintamenettelyt eli muutosneuvottelut.
-
Johdon blogi: Satu tunnin maratonistaJohdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista
4.9.2024
Johdon blogi on luettavissa liitetiedostosta.
Johdon blogi: Satu tunnin maratonista (pdf)
Lue lisäksi uutinen aiheesta: Lapin hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jokela: Sote-uudistus tehtiin 10-15 vuotta liian myöhään
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kannanotto asiaan osoitteessa pohde.fi
-
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueeltaAluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
Hyvinvointialueista keskustellaan
Viime päivinä on valtakunnassa käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueista. Kriittisimmissä arvioissa koko uudistuksen on arvioitu olevan epäonnistunut. Tällaisten arvioiden tekeminen on hätäistä ja aivan liian aikaista. On totta, että hyvinvointialueiden talousongelmat ovat isoja. Ongelmat eivät kuitenkaan johdu uudistuksesta tai hyvinvointialueista. Ongelmat olisivat esillä, oli malli mikä hyvänsä, ja olisivat todennäköisesti vielä suurempia, jos toimisimme aiemmalla kunta- ja kuntayhtymäpohjaisella mallilla.
THL:n pääjohtaja Mika Salminen arvioi hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kesäkuussa, että hyvinvointialueet ovat tehneet hyvää työtä. Pääjohtajan arvio on hyvä ottaa huomioon johtopäätöksiä tehtäessä. Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin STM:n teettämästä ulkoisesta arvioinnista. Arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät tavoitteet. Hyvinvointialueille pitää antaa aikaa uudistusten toteuttamiseen. Nyt tarvitaan malttia.
Valtion ja hyvinvointialueiden taloustilanne on niin haasteellinen, että niin Lapin hyvinvointialueen kuin muidenkin hyvinvointialueiden on vietävä uudistuksia määrätietoisesti ja viivyttelemättä eteenpäin. On ”hölmöläisten hommaa” alkaa tässä vaiheessa suunnittelemaan hyvinvointialueiden määrän karsimista. Historia on näyttänyt, että uusien päätösten tekeminen saattaisi viedä vuosia, ja siihen meillä ei ole varaa.
Lapin hyvinvointialueen osalta näen erinomaisen selvänä ja perusteltuna toiminnan jatkamisen nykypohjalta. Lapin hyvinvointialueen alue on ylivoimaisesti valtakunnan suurin ja olosuhteiltaan erilainen alue.
Lapissa valmistellaan palveluverkon muutoksia
Aluevaltuuston huhtikuussa tekemistä palveluverkkoon liittyvistä päätöksistä on valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusprosessit vievät yleensä paljon aikaa ja valitusten käsittely oikeusasteissa saattaa kestää vuoden ja jopa pidemmänkin ajan. Tähän perustuen aluehallitus on kesäkuussa päättänyt käynnistää palveluverkon muutoksia koskevan valmistelun uudelleen.
Aluehallitus hyväksyi syyskauden ensimmäisessä kokouksessa suunnitelman sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluverkon muutoksista. Valmistelu etenee siten, että odotamme hyvinvointialueen yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä syyskuun loppuun mennessä lausuntoja suunnitelmasta.
Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelman käsittely jatkuu aluevaltuuston seminaarissa ja aluehallituksessa. Tavoitteemme on, että suunnitelma on aluevaltuuston päätöksenteossa 28.10.2024.
Hyvinvointialueen toiminnan ja talouden haasteet ovat niin suuria, että edellä kertomani palveluverkon uudelleen käsittely viivyttelemättä on välttämätöntä. Jos päätösten tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen, kasvavat talouden ongelmat vielä suuremmiksi ja siihenkään meillä ei ole varaa.
Positiivisesti ajatellen uudelleen valmistelussa voimme ottaa entistäkin paremmin huomioon hyvinvointialueen tämän hetken tilanteen ja ne kokemukset, joita hyvinvointialueen lyhyen historian aikana on palveluista ja toiminnasta saatu.
Yhdessä tekemällä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin
Kesä alkaa kääntymään syksyyn. Kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Toivottavasti hyvinvointialueen henkilöstö on saanut rentoutua kuluneen vuoden hektisestä työstä ja saanut kerättyä voimia työhön. Voimia tärkeään työhön.
Myös hyvinvointialueen päätöksenteko on ollut telakalla pari kuukautta. Mutta nyt työ jälleen jatkuu. Toivottavasti saamme vietyä asioita hyvässä hengessä ja hyvällä yhteistyöllä eteenpäin. Näin toimien saamme aikaan hyviä päätöksiä Lapin ihmisten palveluihin ja myös henkilöstö voi katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen.
Yhteistyöterveisin
Tapani Melaluoto
Aluehallituksen puheenjohtaja
Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
23.8.2024Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen...Johdon blogi: Ajankohtaista hyvinvointialueelta
Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto kirjoittaa blogissaan muun muassa Lapin hyvinvointialueen palveluverkon muutosten uudelleen valmistelusta. Melaluoto painottaa, että uudistusten määrätietoinen jatkaminen on välttämätöntä, ja että Lapin hyvinvointialueen toiminnan jatkaminen nykyisellä pohjalla on perusteltua.
-
Johdon blogi: Kesäterveisiä Lapin hyvinvointialueeltaUudistus etenee Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämän ulkoisen arvioinnin perusteella...
Johdon blogi: Kesäterveisiä Lapin hyvinvointialueelta
4.7.2024
Uudistus etenee
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämän ulkoisen arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät niille asetetut tavoitteet.
Hyvinvointialueet ovat toimineet puolitoista vuotta. Keskustelu hyvinvointialueilla ja hyvinvointialueista on ollut aktiivista ja kriittistäkin. Negatiivisimmissa arvioissa on todettu koko uudistus epäonnistuneeksi. Todellisuus on toisenlainen. On totta, että uudistus olisi pitänyt tehdä jo aikapäiviä sitten. Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.
Aluehallitusten puheenjohtajat kokoontuvat säännöllisesti yhteisiin palavereihin. Kokoonnuimme toukokuussa Mikkelissä Etelä-Savon hyvinvointialueella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Mika Salminen oli vieraanamme ja kertoi meille omana arvionaan, että hyvinvointialueet ovat tehneet erinomaista työtä. Toivoimme, että pääjohtaja kertoo samaa myös koko kansalle. Julkisuudessa on saattanut syntyä valitettavan negatiivinen kuva uudesta mallista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa.
Uudistus on ollut yksi historian suurimmista muutoksista Suomessa. Hyvään suuntaan olemme menossa ja uskon, että pikkuhiljaa kaikki palikat saadaan kuntoon. Malttia ja aikaa tarvitaan.
Aluevaltuusto on tehnyt linjauksia ja päätöksiä
Lapin hyvinvointialueen kevätkausi on ollut työntäyteinen. Palvelujen järjestämiseen liittyvien ohjelmien ja talouden sopeuttamisohjelman valmistelu on leimannut työskentelyä. Aluevaltuusto hyväksyi huhtikuussa palvelujen järjestämisohjelman sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategian. Samassa kokouksessa hyväksyttiin palvelurakenteen uudistamiseen ja muuttamiseen liittyvät ohjelmat ikääntyneiden, vammaisten, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluihin. Aluevaltuusto on tehnyt merkittäviä ja hyvin konkreettisia päätöksiä palveluista.
Hyvinvointialueiden talouden tilanne ja tulevaisuuden näkymä ovat kirittäneet uudistamis- ja muutostarvetta. Hyvinvointialueen päättäjät ovat sitoutuneet talouden kuntoon saattamiseen. Se on ollut valtiovallan ehtona myös tarpeellisten investointien toteuttamiselle. Tämän tiedostaen aluehallitus on päättänyt panna täytäntöön aluevaltuuston tekemät päätökset. Mikäli aluevaltuuston päättämiä uudistuksia ja muutoksia ei toteuteta tulevat talouden ongelmat kasvamaan entistä suuremmiksi. Tämä johtaisi siihen, että siirtämällä päätösten täytäntöönpano hamaan tulevaisuuteen joudutaan hetken päästä tekemään entistä kipeämpiä päätöksiä palveluista. Toimimalla nopeasti ja määrätietoisesti voimme välttää ongelmien kasvamisen vielä suuremmiksi.
Aluevaltuuston huhtikuun kokouksessa tekemistä päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen. Päätöksistä tehtyjen valitusten vuoksi aluehallitus on päättänyt käynnistää palveluverkon uudistamista koskevan päätöksenteon uudelleen. Tämä prosessi käynnistetään siltä varalta, että aluevaltuuston palveluverkosta aiemmin tekemät päätökset kumottaisiin tai päätösten täytäntöönpano kiellettäisiin.
Tärkeät peruspalvelut turvataan
Lapin hyvinvointialuestrategian tavoitteena on, että Lapissa ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Se on vaativa tavoite ja sen eteen teemme työtä. Aluevaltuuston kuluneen kevätkauden aikana tekemät linjaukset ja päätökset vastaavat mielestäni hyvin tuohon isoon tavoitteeseen. Lähtökohtana valmistelussa ja päätöksenteossa on ollut, että tärkeät peruspalvelut turvataan jokaisessa kunnassa. Entinen meno ei voi kuitenkaan jatkua. Realismia on, että meidän on uudistettava toimintaa, haettava uusia toimintatapoja ja tehostettava toimintaa. Olemme selvityksissä ja vertailuissa muihin hyvinvointialueisiin todenneet, että meillä on raskas palvelurakenne esimerkiksi ikääntyneiden palveluissa ja erikoissairaanhoidossa. Tämä näkyy totta kai myös kustannuksissa.
Lappi kritisoi sairaalaverkkolakiesitystä
Maan hallituksen kehysriihessä on linjattu tulevaisuuden sairaalaverkkoa. STM on pyytänyt hyvinvointialueilta lausuntoa sairaalaverkkoon liittyvästä lakiesityksestä. Aluehallitus on antanut esityksestä hyvin kriittisen lausunnon. Lakiesityksen toteutuessa Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut vähenisivät merkittävästi ja muutos toisi esimerkiksi isot investointitarpeet Lapin keskussairaalaan. Hyvinvointialue on perustellut kriittistä kantaa hyvin monipuolisesti ja esittää, että esitys tulee valmistella uudelleen ja ottaa huomioon muutostarpeet.
Aluevaltuusto on hyväksynyt huhtikuussa linjaukset, miten palvelurakennetta erikoissairaanhoidossa Lapissa muutetaan. Tavoitteemme on yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus kahdessa toimipisteessä. Tavoitteemme on varmistaa tehokas toiminta niin Lapin kuin Länsi-Pohjan toimipisteessä. Molempia yksiköitä tarvitaan. Meidän on varmistettava, että oma tavoitteemme saadaan maaliin.
Luottamushenkilöorganisaatiota ja operatiivista toimintaa arvioidaan
Tulevan syksyn aikana tulemme arvioimaan operatiivista organisaatiota ja rakenteiden madaltamista. Tähän liittyen on päättäjille ja johdolle on toteutettu kysely kokemuksista toiminnasta ja organisaatiosta sekä uudistamistarpeista. Uutta elämää on eletty pari vuotta ja nyt on hyvä hetki arvioida organisaatiota ja tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.Ensi keväänä pidetään aluevaalit ja valitaan uudet päättäjät hyvinvointialueelle. Tulevan syksyn aikana tulemme arvioimaan myös luottamushenkilöorganisaation tilanteen ja mahdolliset uudistustarpeet.
Henkilöstö on avainasemassa
Mennyt pari vuotta on ollut iso savotta sekä henkilöstölle että päättäjille. Savotta jatkuu edelleen. Toivottavasti askel askeleelta pääsemme hyvinvointialuestrategiassa hyväksyttyihin tavoitteisiin.
Hyvinvointialueen henkilöstö on avainasemassa. Kevään aikana on käyty yhteistoimintaneuvotteluja laajalla skaalalla. Työntekijöiden työnkuvat ja työtehtävät tulevat muuttumaan ja uudistumaan. Edellä kertomani haasteet ja uudistamisen tarve sitä edellyttävät. Toivon, että henkilöstö suhtautuu myönteisesti tilanteeseen. Se jos mikä antaa hyvät eväät onnistumiseen ja Lapin asukkaat saavat hyvät ja tarpeelliset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.Hyvinvointialuestrategiassa henkilöstö on noteerattu keskeiseksi painopisteeksi. Jotta tavoite ei olisi vain sanahelinää, olemme käynnistäneet työskentelyn, jossa johtamista ja esihenkilötyötä kehitetään ja tuetaan. Aluevaltuuston hyväksymässä henkilöstöohjelmassa on suuri määrä tavoitteita ja toimenpiteitä, joihin panostetaan.
Henkilöstöltä on kysytty esityksiä toiminnan kehittämiseen ja säästötoimenpiteisiin. Vastauksissa on noussut esiin esimerkiksi organisaation madaltaminen.
Suomen kesä on parhaimmillaan
Hyvinvointialueen päätöksenteossa on reilun kuukauden tauko. Toivon, että sorvin ääreen palatessamme teemme hyvää yhteistyötä ja olemme hyvänä esimerkkinä organisaatiolle. Kevään aikana on tehty isoja linjauksia ja päätöksiä. Hyvällä ja positiivisella yhteistyöllä sekä yhteistyössä valmistelijoiden kanssa saamme parhaan tuloksen aikaan.
Monella työntekijällä kesäloma on jo elettyä elämää. Useimmilla loma on menossa tai tulossa. Kiitos vuoden aikana tehdystä arvokkaasta työstä.
Hyvää kesäaikaa kaikille!
Tapani Melaluoto
Johdon blogi: Kesäterveisiä Lapin hyvinvointialueelta
4.7.2024Uudistus etenee Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämän ulkoisen arvioinnin perusteella...Johdon blogi: Kesäterveisiä Lapin hyvinvointialueelta
Uudistus etenee Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) teettämän ulkoisen arvioinnin perusteella hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano ovat saavuttaneet keskeisimmät niille asetetut tavoitteet. Hyvinvointialueet ovat toimineet puolitoista vuotta. Keskustelu hyvinvointialueilla ja hyvinvointialueista on ollut aktiivista ja kriittistäkin. Negatiivisimmissa arvioissa on todettu koko uudistus epäonnistuneeksi. Todellisuus on toisenlainen. On totta, että uudistus olisi...
Palvelut hyvinvointialueella
Lapin hyvinvointialue järjestää Lapin julkiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut.
Pelastuspalvelut löydät Lapin pelastuslaitoksen sivuilta.
Työpaikat hyvinvointialueella
Tervetuloa tutustumaan Lapin suurimman työnantajan työpaikkoihin! Lapin hyvinvointialue on hyvä työnantaja, koska meillä kaikki tehtävät ovat ihmisen kokoisia. Meillä olet sopivasti mukavuusalueellasi, mutta opit samalla uutta.