Hoitotarvikejakelu on palvelu, jossa pitkäaikaissairaat henkilöt voivat saada maksutta tarvitsemiaan hoitotarvikkeita. Hoitotarvikkeita ovat esimerkiksi avanteen tai haavan hoitoon liittyvät tarvikkeet, diabeetikon hoitotarvikkeet, vaipat, katetrit ja virtsankeräystarvikkeet sekä happihoitoon liittyvät välineet.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Ota yhteys hoidostasi vastaavaan terveydenhuollon ammattilaiseen, joka määrittää hoitotarvikkeiden tarpeen ja tekee hoitotarvikelähetteen. Kun olet saanut lähetteen, ota yhteys oman asuinkuntasi hoitotarvikejakeluun.
Ajanvaraus rokotepalveluihin ja diabetestarvikejakeluun (Rovaniemi)
Varaa aika sähköisesti korona- ja influenssarokotteelle sekä diabetestarvikkeiden jakeluun. Näet palvelussa sinulle varatut ajat, ja voit siirtää tai perua jo varatun ajan.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen.
Palvelussa voi tehdä sähköisen hoitotarviketilauksen. Toimitusvarmuuden vuoksi tee hoitotarviketilaus vähintään kuukautta ennen niiden tarvetta ja laske tilaukseen kolmen kuukauden tarve. Tilatut hoitotarvikkeet (avanne, haavanhoito ym.) on noudettavissa 3-5 viikon sisällä tilauksesta Urheilukadun terveysaseman toimistosta. Ilmoitamme kun hoitotarvikkeet ovat noudettavissa.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Vastaamme yhteydenottoosi mahdollisimman pian joko samana tai seuraavana arkipäivänä. Jos yhteydenotto tapahtuu ennen klo 11, saat vastauksen samana päivänä.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Yhteydenotto tarjoaa vaihtoehdon terveyskeskukseen soittoon tai käymiseen. Voit olla yhteydessä pitkäaikaissairauksiin liittyvissä asioissa tai tavanomaisissa päivystysluonteisissa ongelmissa (esim. äkilliset hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset). Hätätilanteeseen palvelu ei sovellu. Soita silloin 112.
Kun täytät ja lähetät yhteydenottopyynnön terveyskeskukseen, annat samalla luvan ammattilaisen tarvittaessa pyytää konsultaatiota muualta esim. Lapin keskussairaalasta. Lähettämäsi tiedot kirjataan potilastietojärjestelmään. Vastaamme yhteydenottoosi mahdollisimman pian joko samana tai seuraavana arkipäivänä. Jos yhteydenotto tapahtuu ennen klo 11, saat vastauksen samana päivänä.
Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Yhteydenotto jätetään kirjallisesti ja lastenvalvoja ottaa sinun yhteyttä valintasi mukaan puhelimitse tai kirjallisesti Omavirtun kautta. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Viestisi tallentuvat omalle asiointitilillesi Omavirtuun.
Tilaa hoitotarvikkeet pääsääntöisesti sähköpostitse osoitteesta keminmaan.hoitotarvikkeet@mehilainen.fi. Varauduthan jopa neljän viikon toimitusaikaan. Voit noutaa hoitotarviketilauksen Keminmaan terveyskeskuksen vastaanotolta. Diabeteshoitotarvikkeista ei tarvitse tehdä erikseen tilausta.
Tarkista, että tilauksessa näkyy seuraavat asiat:
asiakkaan nimi
tuotteen nimi ja REF-numero
koko
käyttömäärä/vrk tai luvattu tilausmäärä
yhteystiedot (puhelinnumero)
Saat hoitotarvikkeisiin liittyvää neuvontaa ja voit myös tehdä hoitotarviketilauksen puhelimitse keskiviikkoisin.
Diabetes- ja muiden hoitotarvikkeiden jakelu järjestetään terveysasemalla keskiviikkoisin.
Kittilän diabeteshoitaja ja diabeteshoitotarvikejakelu
Jätä hoitotarviketilauksesi ensisijaisesti erilliseen tekstiviestinumeroon. Saat yhteyden diabeteshoitajaan ja diabeteshoitotarvikejakeluun myös puhelimitse arkipäivisin.
Diabeteshoitajan puhelinnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Hoitaja soittaa sinulle takaisin pääsääntöisesti saman päivän aikana, mutta viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa.
Saat yhteyden puhelimitse sekä kiireettömän että kiireellisen hoidon ajanvaraukseen. Ohjaudut omaan tiimiisi sen numeron mukaan, josta soitat. Sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, jonka perusteella jatkohoitosi määräytyy. Kiireettömissä tilanteissa käytä ensisijaisesti sähköisiä ajanvarauspalveluja.
Arkisin numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Arki- ja viikonloppuiltoina sekä arkipyhinä puhelu ohjautuu akuutti- ja kuntoutusosaston (entinen vuodeosasto) sairaanhoitajalle.
C-PAP-hoitoon, eli uniapnean laitehoitoon, liittyvien tarvikkeiden ongelmatilanteissa ota yhteys Pellon terveyskeskuksen poliklinikan toimistoon tai hoitotarvikekeskuksen hoitajaan.
Pellon kotisairaala
Saat yhteyden Pellon kotisairaalaan puhelimitse joka päivä. Kotisairaalan aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteys vuodeosastolle.
Kotisairaanhoidon kautta saat inkontinenssisuojat ja vaipat, haavanhoitotuotteet, avannetarvikkeet ja virtsatiekatetrit. Kotisairaanhoidon asiakkaat saavat myös diabeteshoitotarvikkeet kotisairaanhoidon käyntien yhteydessä. Hoitotarvikkeita koskevissa asioissa saat yhteyden kotisairaanhoitoon soittamalla.
Pellon terveyskeskuksen ajanvaraus
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin. Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys hoidon tarpeen arviointiin.
Ajanvarausnumerosta tavoitat oman tiimisi sairaanhoitajan, joka arvioi hoidon tarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Kuntalaiset on jaettu kahteen tiimiin sukunimen alkukirjaimen perusteella:
Vaappu-tiimi (A-L-alkuiset sukunimet)
Väylä-tiimi (M-Ö-alkuiset sukunimet)
Jos kotikuntasi on muu kuin Pello, mutta olet valinnut Pellon terveyskeskuksen asiointipaikaksi, kuulut Väylä-tiimiin.
Terveyskeskuksen ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, jossa valitset seuraavista:
C-PAP-hoitoon, eli uniapnean laitehoitoon, liittyvät tarvikkeet saat terveyskeskuksen poliklinikalta. Yhteyshenkilö soittaa sinulle noin kerran vuodessa, kun tarvikkeiden uusiminen on ajankohtaista.
Jos tarvikkeiden kanssa on ongelmia, ota yhteys joko poliklikan toimistoon tai hoitotarvikekeskuksen hoitajaan.
Ranuan hoitotarvikejakelu
Saat yhteyden hoitotarvikejakeluun puhelimitse arkipäivisin.
Rovaniemen Piekkarin keskitetty hoitotarvikejakelu
Haavanhoitoon liittyvissä asioissa ota yhteys haavanhoitajaan. Muissa hoitotarvikkeisiin liittyvissä asioissa ota yhteys hoitotarvikevastaavaan. Haavanhoitajaan ja hoitotarvikevastaavaan saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Piekkarin (Pienteollisuustalo) keskitetty hoitotarvikejakelu on tarkoitettu kotihoidon, kotisairaanhoidon ja palveluasumisen asiakkaille.
Hoitotarvikkeet voit tilata myös sähköpostilla (tk-tarviketilaukset.rovaniemi@lapha.fi).
Rovaniemen terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu
Saat yhteyden omalle terveysasemallesi soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun arkipäivisin. Ohjaudut omaan tiimiisi sen numeron mukaan, josta soitat.
Puhelinpalvelun kautta voit varata ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Voit varata ajan myös jalkojenhoitajalle ja röntgeniin. Laboratoriopalveluilla on erillinen ajanvaraus.
Jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa, voit jäädä jonoon odottamaan puhelun yhdistymistä hoitajalle tai valita takaisinsoittopalvelun. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana.
Terveysasemien aukioloaikojen ulkopuolella ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Hoitotarvikkeet voit tilata puhelimitse maanantaisin ja torstaisin. Muina aikoina puhelu menee vastaajaan. Voit tilata hoitotarvikkeet myös sähköpostilla osoitteesta hoitotarvikejakelu.sodankyla@lapha.fi.
Hoitotarvikkeet toimitetaan aulassa olevaan noutolokerikkoon, josta voit noutaa ne Sopukan pääoven ollessa auki. Hakuaika on kolmen päivän sisällä. Jos hoitotarvikkeita ei ole haettu tähän mennessä, tavarat poistetaan noutolokerikosta.
Voit tehdä hoitotarviketilauksen puhelimitse arkipäivisin.
Voit tilata hoitotarvikkeita myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hoitotarvikejakelu.tornio@lapha.fi. Tarvikkeet on noudettavissa terveyskeskuksen aulassa sijaitsevasta lokerokaapista. Käynti pääaulaan tapahtuu sisäpihan puolelta. Lokerikko on aulassa vasemman puoleisella seinällä.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Hyvinvointikeskus Lapponia tarjoaa seuraavat palvelut:
hoitotarvikejakelu, kuntoutuspalvelut, laboratoriopalvelut, neuvolapalvelut, perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut, potilasasiamiehen palvelut, röntgenpalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, työterveyshuollon palvelut, vuodeosastopalvelut, kotihoidon sekä kotisairaalapalvelut.
Lapponiassa käy säännöllisin väliajoin erikoislääkäreistä kardiologi, psykiatri ja psykologi.
Osoite
Sairaalakatu
9
98100
KEMIJÄRVI
Normaalit aukioloajat
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Keminmaan terveysasema
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Osoite
Väylätie
2
94400
KEMINMAA
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Puhelin
Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan vaihtoehdoista 1-4
Sauvosaaren sairaalassa hoidetaan perusterveydenhuollon sairaanhoitoa ja pitkäaikaista laitoshoitoa tarvitsevia potilaita.
Osastot 1 ja 2 tarjoavat ympärivuorokautista sairaanhoitoa ja jatkokuntoutusta. Osastoilla hoidetaan aikuisia kirurgisia, neurologisia, psykiatrisia, sisätauti-, päihde- ja saattohoitopotilaita. Lisäksi osastoilla on pitkäaikaissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita, jotka odottavat paikkaa palvelutalosta tai tehostetun palveluasumisen yksiköstä. Osasto 1 toimii myös kotisairaalan tukiosastona yöaikaan.
Osoite
Sauvosaarenkatu
24
94100
KEMI
Lisätiedot
Palvelun aukioloajat
Hoitotarvikejakelu (palvelutiski)
Keskiviikko10:00 - 11:30, 12:00 - 15:30
Kittilän terveyskeskus
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Terveyskeskuksen yhteydessä toimii myös hammashoitola. Hammashoitola sijaitsee eteläsiivessä, terveyskeskuksen pääoven oikealla puolella.
Kolarin terveyskeskuksesta saat terveyspalveluja. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, hammashoitola, mielenterveystoimisto ja neuvola ovat kaikki saman katon alla. Terveyskeskuksesta saat myös röntgen- ja laboratoriopalveluita. Lisäksi terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen vuodeosasto.
Tarvikkeet voi hakea Terveyskeskuksesta keskusvarastolta. Kulku keskusvarastoon tapahtuu terveyskeskuksen sisäpihan puolelta.
Muonion terveyskeskus
Muonion terveyskeskuksessa on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, röntgen ja 24-paikkainen vuodeosasto.
Hoitotarvikkeiden jakelu on Muonion terveyskeskuksessa tiistaisin ja torstaisin.
Palvelun aukioloajat
Hoitotarvikkeiden jakelu
Tiistai08:00 - 14:00
Torstai08:00 - 14:00
Pelkosenniemen terveyskeskus
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Osoite
Sodankyläntie
202 A
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 14:45
Perjantai08:00 - 13:30
Pellon kotisairaanhoidon toimisto
Kotisairaanhoidon ja tehostetun kotisairaanhoidon toimitilat sijaitsevat terveyskeskuksen rakennuksen eteläpäässä. Kotisairaanhoidon tiloissa on toimistojen lisäksi myös potilashuone, jossa on mahdollista tehdä pieniä hoitotoimenpiteitä tai antaa antibioottitiputuksia. Samoissa tiloissa toimii kotipalvelu, jonka kanssa kotisairaanhoito tekee tiivistä yhteistyötä.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Lisätiedot
Kotisairaanhoidon kautta saat inkontinenssisuojat ja vaipat, haavanhoitotuotteet, avannetarvikkeet ja virtsatiekatetrit. Kotisairaanhoidon asiakkaat saavat myös diabeteshoitotarvikkeet kotisairaanhoidon käyntien yhteydessä.
Pellon neuvola
Pellon neuvolassa työskentelee 2-3 terveydenhoitajaa. Neuvolasta saat äitiys- ja lastenneuvolapalveluita sekä senioriterveydenhoitajan, muistihoitajan ja aikuisvastaanoton palveluja. Palvelemme ajanvarauksella arkipäivisin.
Diabeteshoitotarvikejakelun ajat ovat tiistaisin ja torstaisin kello 10:00-11:00.
Seniorineuvola ilman ajanvarausta palvelee tiistaisin kello 9:00-11:00.
Neuvola sijaitsee terveyskeskuksen rakennuksessa. Sisäänkäynti tapahtuu terveyskeskuksen pääovesta. Aulan jälkeen käänny oikealle neuvolan käytävälle.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 16:00
Perjantai08:00 - 14:00
Lisätiedot
Diabetekseen liittyvät tarvikkeet, kuten liuskat ja neulat, saat neuvolasta.
Kotisairaanhoidon asiakkaat saavat diabetestarvikkeensa kotisairaanhoidon käyntien yhteydessä.
Palvelun aukioloajat
Diabeteshoitotarvikkeiden jakelu
Maanantai10:00 - 11:00
Torstai10:00 - 11:00
Pellon terveyskeskus
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lauantai09:00 - 14:00
Lisätiedot
C-PAP-hoitoon, eli uniapnean laitehoitoon, liittyvät tarvikkeet saat terveyskeskuksen poliklinikalta.
Ranuan hyvinvointikeskus/terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluita.
Rinteenkulman terveysasema sijaitsee Rinteenkulman ostoskeskuksen tiloissa. Terveysasemalle pääset hissillä katutasosta ja Rinteenkulman parkkihallin eri kerroksista.
Terveysasemalla on lääkärin ja hoitajan vastaanotto, laboratorio, kiirepoli sekä fysioterapia- ja toimintaterapiapalvelut.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Savukosken terveysasema
Ensiapu- ja ajanvarausvastaanoton lisäksi terveysasemalla toimivat laboratorio, suun terveydenhuolto, apuvälinepalvelut, fysioterapia ja diabeteshoitotarvikejakelu.
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot voit varata oman hoitotiimisi kautta. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan. Äkillisissä sairastapauksissa akuuttivastaanoton hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Hoitotarvikejakelu sijaitsee Tornion terveyskeskuksen kolmannessa kerroksessa. Sisäänkäynti hoitotarvikejakeluun on terveyskeskuksen sisäpihalta D1 -ovesta.
Palvelun aukioloajat
Hoitotarvikejakelun aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 13:00
Perjantai08:00 - 10:00
Utsjoen terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Eräiden pitkäaikaissairauksien hoitamiseen kotona tarvitaan hoitotarvikkeita. Jaettavia hoitotarvikkeita ovat muun muassa avanne-, haavanhoito-, diabetes-, katetrointi- ja dialyysitarvikkeet. Tarjolla on myös vaippoja henkilöille, joiden virtsan- tai ulosteenpidätyskyky on keskivaikeasti tai vakavasti heikentynyt.
Hoitotarvikkeita jaetaan myös kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon yhteydessä.
Pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarkoitetut hoitotarvikkeet ovat käyttäjälleen maksuttomia.
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista
Lapin hyvinvointialueella järjestetään syksyn aikana useita hoitotarvikkeisiin ja haavanhoitoon liittyviä koulutuksia. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja niihin voi osallistua joko paikan päällä Rovaniemellä tai etäyhteydellä.
Lapin hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun tehotiimi pitää tänäkin syksynä huolen kollegoidensa osaamisesta vaihtuvateemaisilla Hoitotarvikkeet tutuksi -koulutusiltapäivillä. Koulutukset järjestetään kuukauden viimeisenä tiistaina klo 12.00-14.30 ja osallistua voi joko Piekkarin auditoriossa (Pohjolankatu 2A, Rovaniemi) tai Teamsissä.
Haavanhoidon teemaan syksy tuo kaksi isoa koulutusta. Näistä ensimmäinen on Haavapäivä Lapin hyvinvointialueella 2024, joka järjestetään 19.9.2024 yhteistyössä Lapin AMK:n kanssa. Koulutukseen on jo tullut rutkasti ilmoittautumisia, eli mikäli haaveilet joukkoon mahtua, kannattaa toimia nopeasti. Tilaisuuteen on varattu paikkoja myös Lapin AMK:n opiskelijoille. Jos sinulla on ohjauksessasi opiskelija, kannusta ihmeessä häntäkin ilmoittautumaan.
Marraskuun kolmantena torstaina on kansainvälinen STOP painehaavoille -teemapäivä. Painehaavojen ehkäisy on oleellinen osa hoitoa ja työn tukemiseksi järjestettäväSTOP painehaavoille -koulutus 21.11.2024 kannattaakin jo merkata kalenteriin. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä REDU:n kanssa ja osallistua voit joko paikan päällä Rovaniemellä tai Teamsissä. Ohjelma tarkentuu myöhemmin mutta ilmoittautumaan pääset jo nyt.
Lapin hyvinvointialueella järjestetään syksyn aikana useita hoitotarvikkeisiin ja haavanhoitoon liittyviä koulutuksia. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja niihin voi osallistua joko paikan päällä Rovaniemellä tai etäyhteydellä.
Yhteinen toimintaohje hoitotarvikejakeluun on julkaistu Lapin hyvinvointialueelle
9.4.2024
Lapin hyvinvointialueelle on tehty hoitotarvikejakelun toimintaohje, joka yhtenäistää hoitotarvikejakelun periaatteita ja käytäntöjä.
Ohje korostaa asiakkaan kotona asumisen ja saatavan tuen merkitystä sairauden hoidossa ja toimintamallilla pyritään tukemaan yksiköiden toimintaa. Ohje on ensimmäinen versio koko Lapin hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun toiminnasta ja sen myötä korostuu kaikkien lappilaisten yhdenvertaisuus palveluissa.
Jakelu perustuu terveydenhuollon ammattilaisen yksilöllisesti määrittelemään tarpeeseen ja seurantaan. Ohje tukee myös työntekijöitä hoitoprosessissa.
Ohjeesta on tärkeä huomata, että hoitotarviketilaukset pitää tehdä 2–4 viikkoa ennen tarvetta, jotta hoitotarvikkeet ehtivät saapua asiakkaalle ajoissa.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.