Puheterapia on tarkoitettu henkilöille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia.
Palveluun tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä tai suosituksella.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Fysioterapia
Fysioterapian on lääkinnällistä kuntoutusta terveydentilan, toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamiseksi. Fysioterapialla hoidetaan muun muassa tuki- ja liikuntaelinten kipuja ja liikuntavammoja.
Fysioterapiassa tehdään arvioita, saat harjoitusohjelmia ja ohjausta niiden suorittamiseen, neuvontaa ja seurantaan.
Fysioterapia ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten ihmisten työ- ja toimintakykyä yhteistyössä asiakkaan ja muiden kuntoutukseen osallistuvien kanssa. Tavoitteena on kuntoutua mahdollisimman omatoimiseen selviytymiseen omassa elinympäristössään.
Saat yhteyden puheterapeuttiin puhelimitse arkipäivisin. Puheterapeutilla ei ole tiettyä puhelinaikaa. Voit joko jättää puhelinvastaajaan viestin tai lähettää tekstiviestin.
Inarin kunnassa puheterapia toteutuu pääsääntöisesti terveyskeskuksen tiloissa Ivalossa, mutta myös Inarissa on vastaanottopäivä noin joka toinen viikko. Terapeutin vastaanotolle voit hakeutua oma-aloitteisesti.
Saat yhteyden terveydenhoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Voit hakeutua Karigasniemessä terveydenhoitajan vastaanotolle äitiys- ja lastenneuvola-, kouluterveydenhuolto-, seniorineuvola-, diabetes- ja rokotusasioissa. Karigasniemen terveydenhoitaja toimii koko kunnan alueella diabetes- ja seulontahoitajana.
Ota yhteys terveyskeskuksen vastaanoton hoitajaan sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa. Tavoitat hoitajan puhelimitse arkipäivisin. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Hoitaja neuvoo terveyteen liittyvissä asioissa ja arvioi hoidon tarpeesi.
Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys terveyskeskuksen osastolle.
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin. Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys hoidon tarpeen arviointiin.
Ajanvarausnumerosta tavoitat oman tiimisi sairaanhoitajan, joka arvioi hoidon tarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Kuntalaiset on jaettu kahteen tiimiin sukunimen alkukirjaimen perusteella:
Vaappu-tiimi (A-L-alkuiset sukunimet)
Väylä-tiimi (M-Ö-alkuiset sukunimet)
Jos kotikuntasi on muu kuin Pello, mutta olet valinnut Pellon terveyskeskuksen asiointipaikaksi, kuulut Väylä-tiimiin.
Terveyskeskuksen ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, jossa valitset seuraavista:
Kuntoutuksen asiakaspalvelun kautta voit varata puhelimitse ajan kuntoutuksen palveluihin sekä tiedustella kuntoutukseen liittyviä asioita. Asiakaspalvelu palvelee arkipäivisin.
Saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajaan/kouluterveydenhoitajaan soittamalla arkipäivisin. Voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan myös koulupsykologin palveluihin liittyvissä asioissa.
Terveydenhoitajalta voi myös tiedustella kohdunkaulan syövän seulonnoista.
Saat yhteyden terveysaseman ajanvarauksen hoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna, eli yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton.
Laboratorion näytteenottoon on aina varattava aika. Varaa aika hyvissä ajoin erityisesti sokerirasituksiin.
Iltaisin ja viikonloppuisin ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan akuuttivastaanoton ajanvaraukseen. Yöaikaan ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Saat yhteyden kuntoutus- ja apuvälinepalvelujen työntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Tarvitset toiminta-, fysio- ja puheterapiaan lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta joko perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta.
Apuvälinepalvelussa voit asioida palveluaikoina ilman ajanvarausta. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.
Apuvälinearviot ja -lainaus sekä apuvälineiden palautukset
Maanantai09:00 - 11:00
Keskiviikko09:00 - 11:00
Perjantai12:00 - 14:00
Apuvälinepalvelujen palautuseteisen aukioloajat
Maanantai - Lauantai08:00 - 17:00
Sodankylän puheterapeutti
Saat yhteyden puheterapeuttiin puhelimitse arkipäivisin.
Puheterapeuttimme työ painottuu alle kouluikäisten lasten tutkimiseen ja kuntoutukseen. Yhteistyö vanhempien ja lapsen muun lähiympäristön kanssa on tärkeä osa puheterapiaa samoin kuin kotona tehtävät harjoitukset.
Lapset ohjautuvat puheterapiaan usein neuvolan tai erikoissairaanhoidon lähetteellä, mutta voit olla yhteydessä puheterapeuttiin myös itse. Aikuisten puheterapiaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä kuntoutuspalveluiden numeroon.
Saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajiin puhelimitse arkipäivisin.
Neuvolan terveydenhoitajat palvelevat äitiys- ja lastenneuvolaan sekä ehkäisyyn ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa. Voit olla yhteydessä terveydenhoitajiin myös kohdunkaulansyövän seulonnoista.
Saat yhteyden terveydenhoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Terveydenhoitaja toimii Utsjoki-Nuorgam-alueella. Saat palveluja myös pohjoissaamenkielellä.
Voit ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan äitiys- ja lastenneuvola-, ehkäisyneuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, diabetes-, rokotus-, muistineuvola- sekä seniorineuvola-asioissa.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Hyvinvointikeskus Lapponia tarjoaa seuraavat palvelut:
hoitotarvikejakelu, kuntoutuspalvelut, laboratoriopalvelut, neuvolapalvelut, perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut, potilasasiamiehen palvelut, röntgenpalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, työterveyshuollon palvelut, vuodeosastopalvelut, kotihoidon sekä kotisairaalapalvelut.
Lapponiassa käy säännöllisin väliajoin erikoislääkäreistä kardiologi, psykiatri ja psykologi.
Osoite
Sairaalakatu
9
98100
KEMIJÄRVI
Normaalit aukioloajat
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Keminmaan terveysasema
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Osoite
Väylätie
2
94400
KEMINMAA
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Puhelin
Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan vaihtoehdoista 1-4
Perheneuvolasta saat apua kasvatukseen, kehitykseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Tavallisimpia yhteydenoton syitä ovat ihmissuhdevaikeudet, parisuhteen ongelmat, elämänkriisit sekä lasten ja nuorten kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvät huolet.
Kemin perheneuvola palvelee Kemin, Keminmaa ja Simon asukkaita. Asiakastapaamiset järjestämme pääsääntöisesti Kemin perheneuvolan tiloissa, mutta tarvittaessa asiakasta voidaan tavata hänen lähiympäristössään tai etäyhteydellä.
Osoite
Keskuspuistokatu
28
94100
KEMI
Kittilän terveyskeskus
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Terveyskeskuksen yhteydessä toimii myös hammashoitola. Hammashoitola sijaitsee eteläsiivessä, terveyskeskuksen pääoven oikealla puolella.
Muonion terveyskeskuksessa on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, röntgen ja 24-paikkainen vuodeosasto.
Pelkosenniemen sosiaalitoimistosta saat perheiden, työikäisten ja ikääntyneiden sosiaalipalvelut. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen soittamalla sosiaalityöntekijöille etukäteen.
Vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa ota yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukkaan.
Osoite
Käynti sosiaalitoimistoon tapahtuu kirkonpuoleiselta sivulta.
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Osoite
Sodankyläntie
202 A
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 14:45
Perjantai08:00 - 13:30
Pellon neuvola
Pellon neuvolassa työskentelee 2-3 terveydenhoitajaa. Neuvolasta saat äitiys- ja lastenneuvolapalveluita sekä senioriterveydenhoitajan, muistihoitajan ja aikuisvastaanoton palveluja. Palvelemme ajanvarauksella arkipäivisin.
Diabeteshoitotarvikejakelun ajat ovat tiistaisin ja torstaisin kello 10:00-11:00.
Seniorineuvola ilman ajanvarausta palvelee tiistaisin kello 9:00-11:00.
Neuvola sijaitsee terveyskeskuksen rakennuksessa. Sisäänkäynti tapahtuu terveyskeskuksen pääovesta. Aulan jälkeen käänny oikealle neuvolan käytävälle.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 16:00
Perjantai08:00 - 14:00
Pellon terveyskeskus
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lauantai09:00 - 14:00
Posion terveyskeskus
Saat posiolaisena terveydenhuollon palvelut omasta terveyskeskuksestasi.
Rinteenkulman terveysasema sijaitsee Rinteenkulman ostoskeskuksen tiloissa. Terveysasemalle pääset hissillä katutasosta ja Rinteenkulman parkkihallin eri kerroksista.
Terveysasemalla on lääkärin ja hoitajan vastaanotto, laboratorio, kiirepoli sekä fysioterapia- ja toimintaterapiapalvelut.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Savukosken terveysasema
Ensiapu- ja ajanvarausvastaanoton lisäksi terveysasemalla toimivat laboratorio, suun terveydenhuolto, apuvälinepalvelut, fysioterapia ja diabeteshoitotarvikejakelu.
Simon terveysasemalta saat seuraavia perusterveydenhuollon palveluja:
lääkäri- ja hoitajapäivystys
lääkärin vastaanotto
hoitajan vastaanotto
laboratorion näytteenotto
neuvolapalvelut
fysioterapia
puheterapia
toimintaterapia
suun terveydenhuolto
mielenterveys- ja päihdepalvelut
psykologin vastaanotto
työterveyshuollon palvelut
Osoite
Varkkermontie
1
95200
SIMO
Normaalit aukioloajat
Terveysaseman vastaanotto
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Laboratorio
Maanantai08:00 - 10:45
Keskiviikko - Torstai08:00 - 10:45
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka, Perhekeskus
Saat meiltä apua erilaisissa elämäntilanteissa – olet sitten perheellinen tai yksin asuva, lapsi, nuori, työikäinen tai ikäihminen.
Perhekeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöinä toimimme tiiviissä yhteistyössä kanssasi ja keskenämme. Tavoitteenamme on, että saat apua ja tukea nopeasti ja joustavasti. Teemme yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien, kunnan hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn, kunnan eri toimialojen ja erikoissairaanhoidon kanssa.
Tervolan terveysasemalta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasemalla toimivat äitiys- ja lastenneuvola, hammashoitola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, fysioterapia, mielenterveyspalvelut sekä aikuisten terveysneuvonta.
Tervolan terveyspalvelujen tuottamisesta vastaa Terveystalo.
Perhekeskus tarjoaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskus sovittaa yhteen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palvelut. Hannulan neuvolasta saat myös seniorineuvolan palvelut ja työttömien terveystarkastukset.
Osoite
Pohjolankatu
7
95420
TORNIO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 15:30
Perjantai08:00 - 13:15
Lisätiedot
Palvelun aukioloajat
Puheterapian aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 16:00
Perjantai08:00 - 14:15
Ylitornion terveyskeskus
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Puheterapia on tarkoitettu lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on puheilmaisun ja/tai puheen ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriötä tai nielemisvaikeuksia. Puheterapia on lääkinnällistä, tutkimukset sisältävää kuntoutusta. Terapian tarkoitus on auttaa potilasta kommunikoimaan ja toimimaan arjessaan sujuvasti ja itsenäisesti. Puheterapia toteutetaan tarpeen mukaan jaksoittain yksilö- ja/tai ryhmäterapiana.
Terapiassa voidaan opastaa potilas käyttämään apuvälineitä, kuten puhelaitteita. Lapset ja nuoret ohjaa puheterapiaan yleensä neuvola tai kouluterveydenhoito, aikuiset voivat tulla terapiaan lääkärin tai hoitajan ohjaamina.
Puheterapian käyntimaksu on 12,80 euroa.
Jos et pääsekään tulemaan sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.