Navigation Menu

Navigation Menu

Uni edistää hyvinvointia

Navigation Menu

HYTETU-sivut-kesken-ilmoitus

Hei! Hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät sivut ovat vasta rakenteilla.

Hyte-uni-sisältö-uni edistää hyvinvointia

Uni edistää hyvinvointia

Riittävä ja laadukas uni on hyvinvointimme perusta. Hyvin levänneenä jaksamme paremmin arjen kuormitusta ja energiaa jää myös itsestä huolehtimiseen. Riittävästi nukkuneena mielialamme, keskittymiskykymme ja stressin sietomme ovat parempia. Hyvin levänneenä liikumme arjessa enemmän ja teemme parempia valintoja ruokailun suhteen. 

Unen tarve on yksilöllistä. Valtaosa aikuisista tarvitsee 7–9 tuntia unta vuorokaudessa. Unen määrän lisäksi unen ajoituksella on merkitystä. Nukkumaan kannattaa mennä silloin, kun luontaisesti tuntee illalla väsymystä. Unirytmi kannattaakin pitää mahdollisimman säännöllisenä arkena ja viikonloppuna, mikäli se on työn ja elämäntilanteen puolesta mahdollista.   

On hyvä muistaa, että laadukas uni rakentuu päivän aikana. Riittävät lepohetket ja pienikin pysähtyminen kiireisessä arjessa auttavat nukahtamaan illalla. Mikäli aivot eivät ole saaneet tarvitsemiaan lepohetkiä päivän aikana, niin kehomme käy helposti ylikierroksilla vielä nukkumaan mennessäkin. Ilta on hyvä rauhoittaa rutiineille ja välttää ruutuaikaa, joka sinivalon lisäksi aktivoi aivojamme yhä uusilla ärsykkeillä. 

Satunnainen unettomuus on hyvin yleistä, mutta pitkään jatkuessaan uniongelmat tai liian vähäinen nukkuminen ovat riskitekijöitä useille pitkäaikaissairauksille, kuten sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja ylipainolle. Toisaalta useat sairaudet voivat myös vaikuttaa uneen. Unettomuuden kanssa ei kannatakaan jäädä yksin. Mikäli unen omahoitokeinot eivät auta, apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. 

Lue lisää unettomuudesta Mielenterveystalon sivustolta: 

Perustietoa unettomuudesta | Mielenterveystalo.fi 

hyte-uni-sivupalkki