Anára mánáidsuodjalusa sosiálabargit
Riŋge Anára mánáidsuodjalusa sosiálabargiide, juos dárbbašat lassedieđuid mánáidsuodjalusas dahje adopšuvdnarávvemis.
Mánáidsuodjalusa lágádusbálvalusat leat oaivvilduvvon mánáidsuodjalusa áššehasmánnái dahje -nurrii, guhte ii sáhte ássat vánhemiiddisguin dahje fuolaheddjiinis.
Máná sáhttá sajuštit mánáidsuodjalanlágádussii gaskaboddosaččat áitardussii váldima oktavuođas dahje juos máná dilli gáibida erenoamáš ámmátlaš máhtu. Mánáidsuodjalanlágádusat leat mánáidruovttut, skuvlaruovttut, vuostáváldinruovttut ja nuoraidruovttut ja eará sullasaš ovttadagat. Mánáid guhkesáigásaš sajušteami vigget ordnet bearašdivššus, juos vejolaš.
Mánáidsuodjalanlágádusain leat dikšo- ja bajásgeassinbargit barggus birra jándora. Máná oažžun doarjja ja bálvalusat plánejuvvojit persovnnalaččat su dárbbuid mielde, máná oaivila vuhtiiváldimiin vejolašvuođaid mielde. Bargama mihttomearrin lea dorvvastit máná šaddama, ahtanuššama ja fuolaheami sajušteami áigge ja vejolašvuođaid mielde viggat ovttastahttit bearraša ođđasit.
Mánás lea vuoigatvuohta doallat oktavuođa vánhemiiddásis dahje earáide sutnje lagaš olbmuide sajušteami áigge. Vuoigatvuođa sáhttá ráddjet dušše dalle, juos dat dorvvohuhtášii sajušteami ulbmila ollašuhttima dahje livččii muđui mánnái vahátlaš.
Vállje báikegotti ja oainnát oktavuohtadieđuid, rávdnjebálvalusaid ja eará dieđuid mat gusket bálvalusa.
Vállje báikegotti
Válljejuvvon: Buot
Riŋge Anára mánáidsuodjalusa sosiálabargiide, juos dárbbašat lassedieđuid mánáidsuodjalusas dahje adopšuvdnarávvemis.
Oaččut oktavuođa bearrašiid bálvalusaid sosiálabagadallái telefovnnain árgabeivviid.
Saat yhteyden lastensuojelun sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden lastensuojelun perheohjaajiin puhelimitse.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijöihin saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Sosiaalityöntekijöihin saat yhteyden puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden lastensuojelun ja perhetyön sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden lastensuojelun sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden perheiden palvelujen sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin.
Váldde oktavuođa sosiálagohcimii hohpolaš diliin. Sosiálagohcin lea rabas juohke beaivi birra jándora.
Lappi sosiálagohcin bálvala olles Lappi guovllus.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Sosiaalityöntekijältä saat apua ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden lastensuojelun sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden sosiaalityöntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden Etelärinteen lapsi- ja nuorisokodin työntekijöihin puhelimitse.
Saat yhteyden lastensuojelun palvelupäällikköön puhelimitse arkipäivisin.
Lastensuojelun sijaishuoltoa koskevissa asioissa ota yhteys johtavaan sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Puhelinasiointi arkipäivisin. Puhelusta ei veloiteta erillisiä palvelumaksuja. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
Sosiaalityöntekijältä saat apua aikuissosiaalityöhön, lastensuojeluun sekä lapsiperheiden palveluihin liittyen.
Sosiaalityöntekijän tavoitat puhelimitse. Tapaamiset ajanvarauksella.
Saat yhteyden sosiaaliohjaajaan puhelimitse arkipäivisin. Sosiaaliohjaaja toimii sosiaalisen tuen, neuvonnan ja ohjauksen tehtävissä.
Saat yhteyden sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden perheiden sosiaalipalvelujen työntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Bearašguovddáža rávven ja bálvalanbagadallan veahkehit gávdnat du dárbbašan bálvalusa. Don oaččut mis veahki, go dárbbašat rávvagiid ja doarjaga árgga čuolbmadiliin. Rávvemis mii dahkat ráhkkaneaddji árvvoštallama. Seammás mii geahččat, leago dárbu áššehasvuhtii. Mii ohcat ja lágidit dutnje ovttasbarggus heivvolaš ja rivttesáigásaš bálvalusaid.
Mánáidsuodjalusa sosiálabargit veahkehit máná ja bearraša, go máná áššit eai mana bures. Don juvssat sosiálabargiid telefovnnain árgabeivviid.
Saat yhteyden sosiaalityöntekijöihin puhelimitse arkipäivisin.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijä auttaa silloin, kun tarvitset ohjausta ja neuvontaa lasta ja/tai perhettä koskevissa asioissa. Voit kysyä lisätietoa puhelimitse lastensuojelun palveluista.
Saat yhteyden perheiden palvelujen sosiaalityöntekijään puhelimitse arkipäivisin.
Sosiaalityöntekijöiltä saat puhelimitse ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin sekä sosiaalisiin ongelmiin liittyvissä asioissa.
Sosiáladoaimmahat gávdno Anára gieldadoaimmahaga 1. gearddis.
Piiskuntie 2 99800 IVALO
Eanodaga sosiálabálvalusaid doaimmahat leat gielddadoaimmahagas Heahtás. Sáhtát soahpat deaivvadeami ovdalgihtii riŋgemiin sosiálabargiide.
Gielddadoaimmahat, 1. geardi
Ounastie 165 99400 ENONTEKIÖ
Kemin sosiaalitoimisto sijaitsee kaupungin keskustassa lähellä kaupungintaloa. Saat sosiaalipalveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa paikan päällä sosiaalitoimistossa arkipäivisin.
Sosiaalitoimistossa sijaitsevat seuraavat palvelut: aikuissosiaalityö, perhesosiaalityö, lastensuojelu, jälkihuolto, lastenvalvoja, talousneuvonta, sosiaalinen luototus ja pakolaistyö.
Keskuspuistokatu 30 94100 KEMI
Muonion hyvinvointipalvelujen toimisto palvelee sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.
Pirkantie 11 99300 MUONIO
Sosiáladoaimmahagas oaččut rávvema, bagadallama ja doarjaga iešguđetlágan eallindiliin.
Seitatie 1 99980 UTSJOKI
Posion perusturvatoimistosta saat sosiaalipalveluita. Perusturvan toimistossa työskentelevät palvelujohtaja, sosiaalityöntekijät, perusturvan toimistosihteerit sekä kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja (paikalla perjantaisin).
Sairaalantie 2 B 97900 POSIO
Etelärinteen lapsi- ja nuorisokoti on 13-paikkainen perustason sijaishuollon yksikkö, joka järjestää lastensuojelulain mukaisia avo- ja sijaishuollon palveluja koko Lapin hyvinvointialueelle. Yksikkö on tarkoitettu ensisijaisesti 13-17-vuotiaille nuorille.
Etelärinteellä on kaksi osastoa. Yksikössä on kolme huonetta, jotka on tarkoitettu itsenäistyville nuorille. Huoneissa voi opetella esimerkiksi ruoanlaittoa ja arjen hallintaan liittyviä taitoja. Lisäksi yksiköllä on käytössä yksi tukiasunto itsenäistyvälle nuorelle. Asunto sijaitsee noin yhden kilometrin etäisyydellä Etelärinteestä.
Toiminnan tarkoituksena on turvata nuorelle hyvä hoito- ja kasvatus sekä turvallinen arki. Työskentelymme perustuu tavoitteisiin, jotka sovimme yhdessä nuoren, perheen ja sosiaalityöntekijän kanssa.
Tarjoamme tiivistä tukea nuorille ja heidän perheilleen omaohjaajan avulla. Omaohjaaja on myös mukana verkostotyöskentelyssä eri yhteistyötahojen kanssa. Teemme yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosten, psykiatrian, terveydenhuollon ja sosiaalityön kanssa. Kokoamme nuoren ja perheen ympärille tarvittavan tukiverkoston, joka tarvittaessa jatkuu, kun nuori kotiutuu.
Etelärinne on kodinomainen yksikkö, jossa hoidon ja kasvatuksen perusta on säännöllisen arjen rytmi ja ennakoitavuus. Nuoret osallistuvat arjen askareisiin, kuten oman huoneen siivoukseen ja keittiövuoroon viikoittain. Tuemme nuorten koulunkäyntiä ohjaamalla läksyissä. Tarvittaessa pidämme päivittäin yhteyttä koulun kanssa.
Järjestämme mahdollisuuksien mukaan nuorille erilaisia retkiä ja viikoittain harrastustoimintaa. Nuorilla on myös mahdollisuus osallistua oman kiinnostuksen mukaiseen harrastustoimintaan.
Etelärinteellä on monipuolisen koulutuksen ja kokemuksen omaava ammattitaitoinen henkilökunta. Tiimiin kuuluu 11 ohjaajaa, yksi vastaava ohjaaja sekä johtaja.
Etelärinne 39 96100 ROVANIEMI
Sosiaalipalvelukeskus palvelee sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa. Sosiaalipalvelukeskus sijaitsee kaupungin keskustassa.
Rovakatu 1 96100 ROVANIEMI
Perhe- ja sosiaalipalvelupisteestä saat seuraavat palvelut:
Palvelupiste sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa.
Jenssintie 2 95200 SIMO
Oaččut mis veahki iešguđet eallindiliin – leaččat bearašolmmoš dahje okto orru, mánná, nuorra, bargoagát dahje ahkeolmmoš.
Bearašguovddáža sosiála- ja dearvvašvuođafuolahusa bargin mii bargat nana ovttasbarggu duinna ja gaskaneamet. Min ulbmil lea, ahte oaččut veahki ja doarjaga johtilit ja njuovžilit. Mis lea ovttasbargu organisašuvnnaiguin ja searvegottiiguin, gieldda buresveadjima ja dearvvašvuođa ovddideaddji bargguin, gieldda iešguđet doaibmasurggiiguin ja spesiálabuohccedivššuin.
Hyvinvointikeskus Sopukka, 2. kerros
Karistamontie 4 99600 SODANKYLÄ
Voit täyttää PDF-hakemuksen joko sähköisesti tai tulostamalla ja täyttämällä sen käsin.
Hakemus ja mahdolliset liitteet palautetaan postitse, postiosoitteet ovat lomakkeella.
Sosiálabálvalusaid rávven, sosiálabargu, sosiálabagadallan, bearašbargu sihke bajásgeassin- ja bearašrávven leat nuvttá bálvalusat.
Máná oažžun ealihanvehkiid sáhttá geavahit bearašdivššu, lágádusfuolahusa dahje ássanbálvalusaid goluide áiggis, go mánná oažžu dáid bálvalusaid.
16.9.2024
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.
Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.
Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa.
Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.
Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.
Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista.
Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.
Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.
6.9.2024
Nyt harjakorkeudessa olevaan yksikköön tulee paikkoja yhteensä 14 lapselle tai nuorelle.
Rakennutamme Rovaniemen Ounasrinteelle uuden sijaishuoltoyksikkö Tiippanan. Lastensuojelun yksikköön tulee kolme osastoa eli kriisi- ja arviointiyksikkö, vaativan hoidon yksikkö ja erityisen huolenpidon yksikkö.
Osastot on tarkoitettu erilaisissa tilanteissa oleville 13–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Paikkoja on yhteensä 14.
Rakennus on nyt harjakorkeudessa, ja saadaan käyttöön kesällä 2025. Tiloihin tulee asukkaiden henkilökohtaiset huoneet sekä erilaisia yhteisiä tiloja ja henkilökunnat tiloja. Lisäksi yksikössä on oma koulunsa, jota yksikköön sijoitetut nuoret voivat tarvittaessa käydä.
Yksikkö on saanut nimensä Ounasrinteen entisestä nimestä Tiippanan perästä. Wikipedian mukaan Tiippanan perä -nimitystä käytettiin 1970-luvun alkupuolille saakka, kunnes Tiippanan suku myi maat Rovaniemen kaupungille.
- Sijaishuoltoyksikölle haluttiin nimi, joka kuvastaa sen sijaintia. Ja koska Lapin hyvinvointialueella on jo toimintayksikkö nimeltään Kiekerö, halusimme tuoda historiaa myös tämän yksikön nimeen, kertoo lastensuojelun palvelupäällikkö Virve Simonen.
Henkilökuntaa aletaan rekrytoida keväällä 2025. Yksikköön tarvitaan työskentelemään erilaisia sosiaali- ja lastensuojelualan osaajia, kuten sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia sekä puhtaanapidon ja ravitsemuspalvelujen henkilökuntaa.
Lisätietoa:
Virve Simonen, lastensuojelun palvelupäällikkö, 040 634 1342, virve.simonen@lapha.fi
Nyt harjakorkeudessa olevaan yksikköön tulee paikkoja yhteensä 14 lapselle tai nuorelle.
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.