Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka ja äidinmaitokeskus
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.
Hoidamme yleisiä gynekologisia ongelmia, kuten laskeumia, papa-muutoksia, vuotohäiriöitä, virtsankarkailua sekä kohdun ja munasarjojen hyvänlaatuisia kasvaimia. Lisäksi teemme raskaudenkeskeytyksiä, sterilisaatioita sekä polikliinisia pientoimenpiteitä, jotka eivät vaadi nukutusta.
Tarjoamme potilaillemme gynekologista leikkaushoitoa, lukuun ottamatta vaativaa syöpäkirurgiaa ja endometrioosikirurgiaa.
Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoito on keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan, mutta sytostaattihoidot ja jatkoseuranta tapahtuvat kuitenkin Lapin tai Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Suunnittelemme ja toteutamme lapsettomuushoitoja yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan lisääntymislääketieteen poliklinikan kanssa.
Synnytysvastaanotolla seuraamme ja hoidamme synnytyksen käynnistymistä odottavia äitejä, synnytyksen käynnistyksiä, lapsivedenmenon tai verenvuodon vuoksi tulleita. Vastaanotolle voi olla syynä myös ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen.
Äitiyspoliklinikalla seuraamme neuvoloista poliklinikalle lähetettyjä potilaita, joilla on riskiraskaus. Poliklinikalla teemme raskauteen liittyviä seulontaultraäänitutkimuksia. Annamme myös imetykseen ja diabeteksen hoitoon liittyvää ohjausta. Lisäksi vastaanotamme synnyttäjiä ja äitejä, joilla on synnytyspelkoja tai huume-, alkoholi- tai lääkeriippuvuuksia.
Synnytysosastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan. Vauva on äidin luona vierihoidossa mahdollisimman paljon. Ohjaamme vanhempia hoivaamaan vauvaa, tulkitsemaan vauvan viestejä ja autamme äitiä ja vauvaa imetyksen alkuun.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Naistentautien poliklinikalle tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyslääkäriltäsi.
Synnytysvastaanotto toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla vastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Vastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.
Äitiyspoliklinikalle tarvitset lähetteen, jonka yleensä saat neuvolasta. Jos sinulla on käytössäsi sähköinen Ipana-äitiyskortti, olisi hyvä merkitä Oma seurannat-osioon tekemäsi mittaukset, jos sinulla on kotiseurantoja. Jos sinulla on paperinen äitiyskortti, ota se ja muutkin paperiset seurantatietosi mukaan vastaanotolle (verenpaine- ja verensokeriseurannat sekä laboratoriotulokset).
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse. Jos emme vastaa, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin.
Saat yhteyden naistenklinikan vuodeosastolle puhelimitse. Osastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.
Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina. Vastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Jos puhelimeen ei vastata, voit jättää soittopyynnön.
Kiireellisissä asioissa ota yhteys suoraan synnytysvastaanotolle.
Avoinna ympäri vuorokauden.
Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Saat yhteyden synnytys- ja naistentautien osastolle puhelimitse.
Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä, naistentautien potilaita ja rintasyöpään sairastuneita potilaita.
Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalta saat ohjausta imetyksen haasteisiin. Et tarvitse lähetettä, vaan voit varata ajan itse. Raskaana olevista toivomme lähetettä neuvolasta. Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan poliklinikkakäynnille.
Imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistenklinikan vuodeosastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita. Osasto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Osaston synnytyspuolella on yksi perhehuone, jossa äiti ja isä voivat hoitaa vauvaa omatoimisesti ympäri vuorokauden. Hoitohenkilökunta ohjaa ja auttaa tarpeen mukaan. Perhehuonetta ei voi varata ennakkoon, vaan perhe ilmaisee synnyttämään tullessaan halukkuutensa perhehuoneeseen. Perhehuone pyritään järjestämään tilanteen mukaan. Osaston muut huoneet ovat 2 hengen huoneita.
Naistentautien puolella hoidamme erilaisia gynekologisia leikkaus- ja toimenpidepotilaita, gynekologisia tulehduspotilaita, naistentautien syöpäpotilaita sekä raskaudenkeskeytyspotilaita. Hoidamme myös potilaita, joilla on alkuraskauteen liittyviä ongelmia.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistentautien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahisseillä pääset ylös 6. kerrokseen, josta löydät opasteet poliklinikalle. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.
Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:
Seksuaalisuusneuvonta on avoinna parillisilla viikoilla. Seri-tukikeskus on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Avoinna ympäri vuorokauden.
Synnytysvastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana ympärivuorokautisesti. Vastaanotto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Käynti synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta. Sisäpihalle kuljetaan Kivikauden tieltä, jossa logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät". Sisäpihalla on varattu synnyttäjille neljä autopaikkaa. Soita ovipuhelimella ja kulje hissillä 6. kerrokseen.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Avoinna ympäri vuorokauden.
Äitiyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.
Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI
Naistentautien poliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa. Naistenpoliklinikalla toimii naistentautien- ja äitiyspoliklinikka.
Naistentautien poliklinikalla hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien sekä hormonitoimintaan ja ehkäisyyn liittyviä oireita ja sairauksia. Hoidamme myös alkuraskauteen liittyviä asioita.
Äitiyspoliklinikalla hoidamme erityisseurantaa tarvitsevia raskaana olevia, joilla on esimerkiksi jokin perussairaus tai raskaudessa ilmennyt ongelma. Teemme myös alkuraskauden seulontaultraäänitutkimukset, joihin voit varata ajan naistentautien poliklinikan sihteeriltä. Poliklinikkakäynnillä voi olla mukana puoliso tai tukihenkilö. Toivomme, että lapsia ei oteta mukaan vastaanotolle.
Kauppakatu 25 94100 KEMI
Synnytyssalit sekä synnytys- ja naistentautien osasto 2C sijaitsevat keskussairaalan toisessa kerroksessa.
Osastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vastasyntyneitä sekä naistentautien ja rintasyöpään sairastuneita potilaita. Osastolla on 12 potilaspaikkaa: kaksi synnytyssalia, yksi sektiosali ja vastasyntyneiden tehostetun hoidon yksikkö. Potilashuoneet ovat kahden hengen huoneita. Käytössä on myös perhehuoneita, joissa vanhemmat voivat yhdessä hoitaa vauvaa.
Huomiothan, että synnyttäneiden vieraiksi sallitaan vain äidin puoliso, vauvan sisarukset ja isovanhemmat.
Kauppakatu 25 94100 KEMI
Muun muassa poliklinikkamaksu on 46,00 euroa, hoitopäivämaksu on 49,60 euroa ja päiväkirurgian maksu on 150,80 euroa.
Synnytysosaston perhehuone: synnyttäjältä perimme normaalin hoitopäivämaksun 54,60 euroa. Puolisolta ei peritä maksua (puolison ateriat eivät sisälly hintaan).
Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Sáhtát oahpásmuvvat Lappi guovddášbuohcceviesu riegádahttinráhkkaneapmái min neahttasiidduin. (suomagillii)
Lappi guovddášbuohcceviesu nissoniidklinihkis ordnejuvvojit oahpásmuvvangalledeamit riegádahttiidde juohke lávvardat dmu 13. Oahpásmuvvangalledeapmái ii dárbbaš sierra almmuhit iežas.
Raudanpuuteanemien ja raudanpuutteen hoito raskausaikana
Imetysasentoja ja hyvä imuote, ei saavutettava
Keisarinleikkaus-ohjelehti, ei saavutettava
Kivunlievitysopas, ei saavutettava
Kätilöpoliklinikan esite, ei saavutettava
Rintojen lypsäminen raskausaikana, ei saavutettava
Ohjeita äidinmaidon luovutuksesta
Opas vastasyntyneen vanhemmille, ei saavutettava
30.9.2024
Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.
Rovaniemellä työskentelevät terveydenhoitajat Tanja Alajuuma ja Hanna-Riikka Konttajärvi korostavat avointa keskusteluilmapiiriä. On tärkeää, että odottaja voi jakaa ajatuksiaan, odotuksiaan ja tuntemuksiaan imetyksestä. Mitä toiveita ja haluja hänellä on? Mikä on hänelle tärkeää? Yksilöllisyyden huomioiminen on kaiken perusta. Neuvoloissa kunnioitetaan odottajan ja vastasyntyneen äidin toiveita ja annetaan heille tilaa tehdä omat päätöksensä. Tämän päätöksen kunnioittaminen ja tukeminen on ensiarvoisen tärkeää.
Imetyksestä keskusteleminen ja tiedon jakaminen oikeaan aikaan on tärkeää. Neuvolakäynnit ja kotikäynnit tarjoavat hyviä tilaisuuksia kysyä apua ja neuvoja ja myös terveydenhoitajille tilaisuuden antaa ohjausta. Ranualainen terveydenhoitaja Marjaana Koukkula kertookin, että kotikäynnit ovat aina erityisiä tilanteita ja niissä päästään perehtymään perheiden arkeen konkreettisesti.
Terveydenhoitajat korostavat myös, että toisen vanhemman tuki on merkittävässä roolissa. Usein pienet asiat, kuten kannustava ilmapiiri ja uskon valaminen, voivat tehdä suuren eron.
Marjaana Koukkulan, Hanna-Riikka Konttajärven ja Tanja Alajuuman tunne on, että äideillä on usein luottamus terveydenhoitajiin, ja neuvoloissa uskalletaan kysyä asioita avoimesti. He rohkaisevatkin kaikkia odottajia ja vastasyntyneiden vanhempia olemaan rohkeita neuvolakäynneillä.
Lapissa on yhteistyössä neuvoloiden terveydenhoitajien ja Lapin keskussairaalan kätilöiden kanssa kehitetty yhtenäinen imetyksen ohjausmalli, joka toimii työkaluna terveydenhoitajille. Imetyksestä keskustellaan jo ennen synnytystä, jotta äidit saavat tarvittavan tuen ajoissa.
Jos imetykseen tulee tauko esimerkiksi sairastelun vuoksi: Terveydenhoitajat ohjaavat oikeissa asennoissa, ateriarytmissä ja ihokontaktissa. Vauvan painon seuranta auttaa vanhempia luottamaan, että he tekevät oikeita asioita.
Maidon käsin lypsäminen: Tämä on hyvä konsti, jota kannattaa harjoitella. Maitoa voi lypsää käsin jo ennen synnytystä.
Imetykseen perehtyminen: Terveydenhoitajat suosittelee perehtymään imetykseen hyvissä ajoin ennen synnytystä.
Jos imetykseen ei ole halukkuutta, tämäkin asia keskustellaan neuvolassa avoimesti. Terveydenhoitajat kunnioittavat äidin toivetta ja auttavat häntä eteenpäin. Imetysrauhaa on myös se, että kunnioitetaan päätöstä olla imettämättä.
Imetys on matka, joka voi olla täynnä haasteita ja onnistumisia. Tärkeintä on, että jokainen äiti saa tehdä päätöksensä rauhassa ja saa tarvitsemansa tuen.
– Onnistumisen kokemus puolin ja toisin on aina parasta. Joskus mennään vaikeuksien kautta voittoon. Itsellekin tulee hyvä mieli, kun imetys saadaan onnistumaan, terveydenhoitaja Tanja Alajuuma summaa.
Neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, tarjoten asiantuntevaa apua ja tukea jokaisessa vaiheessa. Heidän vinkkinsä ja tukensa voivat tehdä imetysmatkasta sujuvamman ja miellyttävämmän kokemuksen.
Mehiläinen Länsi-Pohjan imetyspoliklinikka palvelee imetykseen liittyvissä asioissa ajanvarauksella synnytys- ja naistentautien vuodeosasto 2C:n tiloissa sairaalan 2. kerroksessa.
Ajanvaraus arkisin klo 8-11 poliklinikan sihteerin numerosta: 040 149 1277 tai suoraan osaston numerosta 040 149 1279.
Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka. Voit varata itse ajan soittamalla tai tekstiviestillä numerosta 040 846 2062. Imetyspoliklinikka on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Imetyspoliklinikalle ei ole ikärajaa.
Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.
Synnytyspelon lievittäminen -digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistenklinikan tarjoama palvelu. Kuva: Jarno Niemi.
24.9.2024
Uudella digihoitopolulla pyritään nopeuttamaan hoitoon pääsyä ja siten helpottaa raskausaikaa.
Vuoden 2023 aikana esimerkiksi Lapin keskussairaalassa hoidettiin 140 synnytyspelkopotilasta ja synnytyspelosta kärsivien määrä on kasvava.
Lapin keskussairaalan Naistenklinikalla kehitetyllä digihoitopolulla perheiden on mahdollista saada tietoa synnytyksestä sekä yhteys kätilöön jo ennen poliklinikalla käyntiä. Kun odottaja ilmaisee neuvolassa huolensa synnytyspelosta, hän saa lähetteen Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle. Poliklinikalta vauvaa odottava liitetään digihoitopolulle. Polulle liitetään kaikki synnytyspelkopotilaat, jotka tulevat synnyttämään Lapin keskussairaalaan.
Kätilöt Terhi Pekkala ja Satu Keskinarkaus sekä lääkäri Paula Ikäläinen ovat kehittäneet hoitopolulle kattavan tietosisällön synnytykseen valmistautumisesta, sen kulusta sekä synnytyspelon lievittämisestä. Lisäksi polulta löytyy tietoa synnytyksen jälkeisestä ajasta ja asiakas voi keskustella matalalla kynnyksellä äitiyspoliklinikan ammattilaisen kanssa viestein.
- Hyvä tietopaketti polulla mahdollistaa synnytyspelko poliklinikkakäynnin henkilökohtaisemmaksi, kun voimme keskittyä juuri siihen, mitä asiakkaalla on tarve käsitellä. Polun faktatietoihin hän voi palata aina kun haluaa, kätilö Satu Keskinarkaus kertoo.
Tavoitteena on, että raskausaika ei mene pelossa eikä pelko vaikuta negatiivisesti raskauden ja tulevan synnytyksen kulkuun tai suhteeseen vauvaa kohtaan.
Digihoitopolku mahdollistaa hoitoa entistä laajemmin sekä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Polulla voidaan kartoittaa myös synnytyksen jälkeistä tukea. Hoitopolulla voi ottaa joustavasti ja tietoturvallisesti yhteyttä kätilöön silloin kun itselle sopii. Viestitoiminto mahdollistaa vastauslupauksen mukaisesti matalan kynnyksen yhteydenpidon kätilön kanssa mieltä askarruttavissa asioissa.
- Yhteydenpito helpottuu, kun ei tarvitse odottaa soittoaikoja vaan hoitopolulta voi laittaa viestiä silloin kun jokin huoli painaa mieltä, jatkaa Terhi Pekkala.
Synnytyspelon lievittäminen -digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Naistenklinikan tarjoama palvelu. Digihoitopolun alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Synnytyspelko poliklinikkakäyntejä voidaan toteuttaa myös etävastaanottona digihoitopolun kautta. Pitkien välimatkojen Lapissa ei välttämättä tarvitse erikseen matkustaa poliklinikkakäynnille.
- Lapin keskussairaalan naistenklinikalla järjestetään tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai klo 13. Synnyttäjien on tärkeää tutustua etukäteen synnäriin, vaikka synnytyspelosta ei kärsikään, muistuttavat Terhi ja Satu.
Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet huomioiden.
Lapin hyvinvointialueella on käytössä jo useampia digihoitopolkuja, kuten Uniapneapotilaan polku sekä Syöpäpotilaan polku. Digihoitopolkujen käytöstä on tullut kiitosta sekä asiakkailta että ammattilaisilta. Erityisen tykättyjä ovat olleet poluilta löytyvä Usein kysytyt kysymykset – osio, sekä mahdollisuus olla viestit toiminnon kautta yhteydessä hoitavaan ammattilaiseen.
Lisätietoa digihoitopolusta saat omalta terveydenhoitajaltasi.
Uudella digihoitopolulla pyritään nopeuttamaan hoitoon pääsyä ja siten helpottaa raskausaikaa.
2.8.2024
Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.
Lapin keskussairaalan naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa on muutoksia. Uudet numerot ovat käytössä keskiviikosta 7.8.2024 alkaen.
Äitiyspoliklinikan ja naistentautien poliklinikan puhelinnumerot pysyvät ennallaan.
Lappi guovddášbuohcceviesu nissoniiddávddaid ja riegádahttimiid telefonnummiriin leat nuppástusat. Ođđa nummirat bohtet atnui gaskavahku 7.8.2024 rájes.
Etniidpoliklinihka ja nissoniiddávddaid poliklinihka telefonnummirat eai rievdda.
Lappi kõõskõspuõccipõõrt neezznitaaudi da šõddmõõžži teʹlfon-nââmrin lie muttâz. Ođđ nââmar lie âânnmõõžžâst seärad 7.8.2024 ääʹljeeʹl.
Jeäʹnnvuõttpolikliniikk da neezznitaaudi polikliniikk teʹlfon-nââmar pâʹšše seämmanallšeʹmmen.
Laapi kuávdášpyecceiviäsu nisonijtaavdâi já šoddâdmij puhelinnumerijn láá nubástusah. Uđđâ numereh láá aanoost 7.8.2024 rääjist.
Ennivuotâpoliklinik já nisonijtaavdâi poliklinik puhelinnumereh láá siämmááh ko ovdil.
Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.