Voit pyytää reseptin uusimista Kelan sähköisessä Omakanta-palvelussa, lääkärin tai hoitajan vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekissa tai ottamalla yhteyttä omaan terveysasemaan.
Kenelle ja millä ehdoin
Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
OmaKanta, Kanta.fi
Kirjautumalla OmaKantaan näet sosiaali- ja terveydenhuollossa sinusta kirjattuja tietoja. Tiedot tulevat näkyviin sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta.
Voit asioida OmaKannassa alaikäisen huollettavasi puolesta. Myös asiointi läheisen puolesta on mahdollista, kun läheisesi on antanut sinulle valtuuden Suomi.fi-valtuuksissa.
Kirjaudu OmaKantaan osoitteessa www.kanta.fi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Chattirobotti Kanta-apulainen neuvoo kansalaisia OmaKantaan ja Kanta-palveluihin liittyvissä kysymyksissä.Chattirobotti Kanta-apulainen
Enontekiön terveysasemien ajanvaraus
Saat yhteyden terveysasemien ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin.
Jokaiselle Enontekiön kunnan asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Puhelusi ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään, josta voit valita hoitotiimisi ja muut asiaasi koskevat vaihtoehdot.
Enontekiöllä on kaksi hoitotiimiä:
Hetan alueen hoitotiimiin kuuluvat: Sonkamuotka, Palojoensuu, Muotkajärvi, Ketomella, Yli-Kyrö Enontekiön kunnan rajalle saakka, Leppäjärvi, Palojärvi, Galdotieva, Kivilompolo, Nunnanen, Näkkälä, Nartteli, Peltovuoma ja Vuontisjärvi.
Saat yhteyden terveyskeskukseen soittamalla oman tiimisi asiointi- ja ajanvarausnumeroon. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Asiointi- ja ajanvarausnumero on avoinna arkipäivisin. Voit myös jättää soittopyynnön, jolloin soitamme sinulle takaisin.
Puhelin
Jänkä-tiimi (Inari ja Inarin pohjoispuoli, Saariselkä ja lähialueet)
Saat yhteyden oman tiimisi hoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Ajanvaraus on tarkoitettu ei-kiireellistä hoitoa tarvitseville oman kunnan asukkaille sekä ulkopaikkakuntalaisille, jotka ovat valinneet Lapponian hoitopaikakseen.
Hoitaja tekee puhelimessa arvion hoidon tarpeesta ja sen kiireellisyydestä, jonka perusteella sinut ohjataan itsehoitoon, kiireettömään ajanvaraukseen tai lääkäripäivystykseen. Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään soittoaikoina, jos numero on varattu tai puheluun ei ehditä vastaamaan. Hoitaja soittaa sinulle takaisin.
Keminmaan terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.
Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Kemin terveysaseman ajanvaraus ja hoidontarpeen arviointi
Terveysaseman ajanvarauksen kautta voit hoitaa kiireettömät ja kiireelliset asiat, kuten ajanvarauksen hoitajalle tai lääkärille, ajanvaraus röntgentutkimuksiin, ajan peruutukset ja laboratoriovastausten tiedustelut. Ajanvaraus palvelee arkipäivisin. Numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu.
Ohjeet takaisinsoittopalveluun:
1. Soita ajanvarausnumeroon.
2. Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan (vaihtoehdot 1-4).
3. Odota, kunnes saat ohjeen lopettaa puhelun.
4. Soitamme asiakkaalle takaisin saman päivän aikana kiireellisyysjärjestyksessä.
Arki-iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Saat yhteyden puhelimitse sekä kiireettömän että kiireellisen hoidon ajanvaraukseen. Ohjaudut omaan tiimiisi sen numeron mukaan, josta soitat. Sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, jonka perusteella jatkohoitosi määräytyy. Kiireettömissä tilanteissa käytä ensisijaisesti sähköisiä ajanvarauspalveluja.
Arkisin numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Arki- ja viikonloppuiltoina sekä arkipyhinä puhelu ohjautuu akuutti- ja kuntoutusosaston (entinen vuodeosasto) sairaanhoitajalle.
Ota yhteys terveyskeskuksen vastaanoton hoitajaan sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa. Tavoitat hoitajan puhelimitse arkipäivisin. Numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Hoitaja neuvoo terveyteen liittyvissä asioissa ja arvioi hoidon tarpeesi.
Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys terveyskeskuksen osastolle.
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin. Jokaiselle Muonion kunnan asukkaalle on määritelty oma hoitotiimi. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Muoniossa on kaksi hoitotiimiä:
Savu-tiimi palvelee Muonion taajama-alueen asukkaita. Alueeseen kuuluvat: Huomisenpolku, Ratsutie, Autiontie, Lompolovuoman länsipuoli, Miljoonatie, Hillatie, Suukoskentie, Oostatie, Pentinpolku, Tuorevaarantie, Puhdistamontie ja taajama-alue.
Outa-tiimiin kuuluu Muonion taajama-alueen ympärillä oleva asutus.
Ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kuuntele takaisinsoittopalvelun viesti loppuun saakka ennen kuin suljet puhelun. Voit jättää soittopyynnön ympäri vuorokauden. Soitamme sinulle takaisin terveysaseman aukioloaikoina.
Virka-ajan ulkopuolella kiireellisissä asioissa soita Muonion vuodeosaston päivystävälle sairaanhoitajalle. Muonion terveysasema palvelee päivystysasioissa myös enontekiöläisiä silloin, kun oman kunnan terveysasemat ovat kiinni.
Saat yhteyden terveyskeskukseen puhelimitse arkipäivisin. Terveyskeskuksessa on käytössä automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna ja yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton. Jos valitset takaisinsoiton, terveyskeskuksesta soitetaan sinulle takaisin.
Iltaisin ja viikonloppuisin ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan akuuttivastaanoton ajanvaraukseen. Yöaikaan ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Pelkosenniemen avovastaanotto on suljettu ajalla 3.6.-30.6.2024. Tarvittaessa ota yhteys Savukosken terveyskeskuksen ajanvaraukseen: p. 040 563 7757.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Sodankylän akuuttivastaanoton ajanvaraus (iltaisin ja viikonloppuisin)
Maanantai - Torstai14:45 - 21:00
Perjantai13:30 - 21:00
Lauantai - Sunnuntai08:00 - 21:00
Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikka (yöaikainen päivystys)
Maanantai - Tiistai21:00 - 08:00
Tiistai - Keskiviikko21:00 - 08:00
Keskiviikko - Torstai21:00 - 08:00
Torstai - Perjantai21:00 - 08:00
Perjantai - Lauantai21:00 - 08:00
Lauantai - Sunnuntai21:00 - 08:00
Sunnuntai - Maanantai21:00 - 08:00
Pellon terveyskeskuksen ajanvaraus
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin. Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys hoidon tarpeen arviointiin.
Ajanvarausnumerosta tavoitat oman tiimisi sairaanhoitajan, joka arvioi hoidon tarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Kuntalaiset on jaettu kahteen tiimiin sukunimen alkukirjaimen perusteella:
Vaappu-tiimi (A-L-alkuiset sukunimet)
Väylä-tiimi (M-Ö-alkuiset sukunimet)
Jos kotikuntasi on muu kuin Pello, mutta olet valinnut Pellon terveyskeskuksen asiointipaikaksi, kuulut Väylä-tiimiin.
Terveyskeskuksen ajanvarausnumerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, jossa valitset seuraavista:
Rovaniemen terveysasemien keskitetty puhelinpalvelu
Saat yhteyden omalle terveysasemallesi soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun arkipäivisin. Ohjaudut omaan tiimiisi sen numeron mukaan, josta soitat.
Puhelinpalvelun kautta voit varata ajan hoitajan tai lääkärin vastaanotolle sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Voit varata ajan myös jalkojenhoitajalle ja röntgeniin. Laboratoriopalveluilla on erillinen ajanvaraus.
Jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa, voit jäädä jonoon odottamaan puhelun yhdistymistä hoitajalle tai valita takaisinsoittopalvelun. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana.
Terveysasemien aukioloaikojen ulkopuolella ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Saat yhteyden terveyskeskuksen ajanvaraukseen puhelimitse arkipäivisin ja arki-iltaisin. Hoitaja tekee puhelimessa arvion hoidon tarpeesta ja sen kiireellisyydestä. Tarvittaessa voit saada ajan samalle päivälle joko hoitajalle tai lääkärille.
Arki-iltaisin hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion, jonka perusteella sinut ohjataan puhelimitse itsehoitoon, kiireettömään ajanvaraukseen tai lääkäripäivystykseen.
Iltaisin Sallan terveyskeskuksessa ei ole vastaanottoa. Ilta-aikaan lääkäripäivystys on Kemijärvellä Hyvinvointikeskus Lapponiassa ja Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.
Yöaikaan ota kiireellisissä tilanteissa puhelimitse yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Puhelin
terveyskeskuksen ajanvaraus (arki-iltaisin vain hoidon tarpeen arviointi)
Saat yhteyden terveysaseman ajanvarauksen hoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Käytössä on automaattinen puhelinpalvelujärjestelmä. Palvelunumero ei ole koskaan varattuna, eli yksi puhelu riittää. Voit valita, jäätkö odottamaan vuoroasi linjoille vai valitsetko itsellesi takaisinsoiton.
Laboratorion näytteenottoon on aina varattava aika. Varaa aika hyvissä ajoin erityisesti sokerirasituksiin.
Iltaisin ja viikonloppuisin ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan akuuttivastaanoton ajanvaraukseen. Yöaikaan ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalle.
Toimintaohje puhelinpalveluun:
Puheluusi vastaa aina ensimmäisenä nauhoite. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaan. Terveyskeskuksesta otetaan sinuun yhteyttä saman päivän aikana.
Sodankylän akuuttivastaanoton ajanvaraus (iltaisin ja viikonloppuisin)
Maanantai - Torstai14:45 - 21:00
Perjantai - Sunnuntai08:00 - 21:00
Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikka (yöaikainen päivystys)
Maanantai - Tiistai21:00 - 08:00
Tiistai - Keskiviikko21:00 - 08:00
Keskiviikko - Torstai21:00 - 08:00
Torstai - Perjantai21:00 - 08:00
Perjantai - Lauantai21:00 - 08:00
Lauantai - Sunnuntai21:00 - 08:00
Sunnuntai - Maanantai21:00 - 08:00
Simon terveysaseman vastaanoton ajanvaraus
Voit varata ajan lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle puhelimitse arkipäivisin. Kiireettömissä asioissa sekä laboratorion näytteenoton ajanvaraukseen ja tulosten kyselyyn liittyvissä asioissa ota yhteyttä kello 10 jälkeen.
Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Voit varata ajan lääkärin ja hoitajan vastaanotolle soittamalla oman tiimisi asiointi- ja ajanvarausnumeroon. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan.
Jos sukunimesi alkaa kirjaimella A-L, ota yhteys Kiela-tiimiin. Jos sukunimesi alkaa kirjaimella M-Ö, ota yhteys Siula-tiimiin.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidon tarpeen arvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Tervolan terveysasemalle voit varata kiireettömän ajan puhelimitse arkipäivisin. Ajanvarausnumerosta voit tiedustella myös laboratorio- ja röntgentutkimusten tuloksia. Tutkimustuloksia koskevat tiedustelut pyydämme soittamaan iltapäivisin.
Tervolan terveyspalvelujen tuottamisesta vastaa Terveystalo.
Laboratorio- ja röntgentutkimuksia koskevat tiedustelut
Maanantai - Perjantai13:00 - 15:00
Tornion terveyskeskuksen ajanvaraus
Terveysaseman puhelinpalvelun kautta hoituvat sekä kiireelliset että kiireettömät hoidontarpeen arvioinnit ja ajanvaraukset. Puhelinpalveluun saat yhteyden arkipäivisin. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.
Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Saat yhteyden terveyskeskuksen vastaanoton sairaanhoitajaan puhelimitse arkipäivisin. Vastaanoton numerossa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Kuuntele nauhoite loppuun asti, jonka jälkeen hoitaja soittaa sinulle takaisin saman päivän aikana.
Hoitaja tekee yhteydenoton aikana hoidontarpeenarvion, jonka perusteella sinut ohjataan joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.
Virka-ajan ulkopuolella ota kiireellisissä tilanteissa yhteys Ivalon terveyskeskuksen päivystävään sairaanhoitajaan.
Saat yhteyden terveyskeskuksen puhelinpalveluun arkipäivisin. Saat neuvontaa ja arvion vastaanotolle hakeutumisen tarpeesta.
Jos asiasi koskee reseptejä, laboratorion tai röntgenin ajanvarausta, potilasasiakirjoja tai taksikeskusta, ota yhteys terveyskeskuksen vastaanoton puhelinnumeroon.
Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä ota kiireellisissä asioissa yhteys Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalle.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Ivalon terveyskeskuksessa toimivat lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, neuvola, fysioterapia, puheterapeutti, laboratorio, röntgen, hammashoitola, vuodeosasto sekä ympärivuorokautinen päivystys. Palvelut toimivat ajanvarauksella. Terveyskeskuksessa toimii myös seri-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille.
Terveyskeskuksen neuvonnassa sijaitsevat myös kassapalvelut sekä asiakkaille jätettävien kirjeiden ja pakettien noutopiste.
Karesuvannon terveysasemalla on terveydenhoitajan vastaanotto ja kotisairaanhoitaja. Lääkäri käy terveysasemalla viikoittain pitämässä vastaanottopäivän.
Hyvinvointikeskus Lapponia tarjoaa seuraavat palvelut:
hoitotarvikejakelu, kuntoutuspalvelut, laboratoriopalvelut, neuvolapalvelut, perhe- ja mielenterveysklinikan palvelut, potilasasiamiehen palvelut, röntgenpalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, työterveyshuollon palvelut, vuodeosastopalvelut, kotihoidon sekä kotisairaalapalvelut.
Lapponiassa käy säännöllisin väliajoin erikoislääkäreistä kardiologi, psykiatri ja psykologi.
Osoite
Sairaalakatu
9
98100
KEMIJÄRVI
Normaalit aukioloajat
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Keminmaan terveysasema
Mehiläinen Terveyspalvelut Oy hoitaa Keminmaan kunnan terveyspalvelut. Vastaanotolta saat pitkäaikaissairauksien määräaikaiskontrollit, lakisääteiset lausunnot ja todistukset sekä avun kiireellisiin terveysongelmiin.
Osoite
Väylätie
2
94400
KEMINMAA
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Muut yhteystiedot
Puhelin
Kuuntele ja valitse nauhoitetun ohjeen mukaan vaihtoehdoista 1-4
Kittilän terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, fysioterapia, neuvolat ja akuutti- ja kuntoutusosasto (entiseltä nimeltään vuodeosasto).
Terveyskeskuksen yhteydessä toimii myös hammashoitola. Hammashoitola sijaitsee eteläsiivessä, terveyskeskuksen pääoven oikealla puolella.
Kolarin terveyskeskuksesta saat terveyspalveluja. Sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, hammashoitola, mielenterveystoimisto ja neuvola ovat kaikki saman katon alla. Terveyskeskuksesta saat myös röntgen- ja laboratoriopalveluita. Lisäksi terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen vuodeosasto.
Muonion terveyskeskuksessa on lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, neuvolat, kuntoutus, hammashoitola, laboratorio, röntgen ja 24-paikkainen vuodeosasto.
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Osoite
Sodankyläntie
202 A
98500
PELKOSENNIEMI
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Torstai08:00 - 14:45
Perjantai08:00 - 13:30
Pellon terveyskeskus
Pellon terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut. Lääkärin ja sairaanhoitajan kiireetön vastaanotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaan yhteydenoton perusteella tehdään hoidontarpeen arviointi, jossa määritellään muun muassa hoidon kiireellisyys ja suunnitellaan tarkoituksenmukainen jatkohoito.
Kiirevastaanotolla annetaan äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa. Hoidontarpeen arvio tehdään joko puhelimessa tai sen tekee päivystävä hoitaja vastaanotolla. Päivystysluonteisissa asioissa hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä myös sähköisen yhteydenottokanavan kautta.
Poliklinikan lisäksi terveyskeskuksessa sijaitsevat myös neuvola, röntgen, vuodeosasto, fysioterapia, kotisairaanhoidon ja kotipalvelun toimistot sekä Nordlabin laboratoriopalvelut.
Rakennus on esteetön ja yksikerroksinen. Ulko-ovista oikean puoleisin on automaattisesti avautuva.
Osoite
Ahjotie
4-6
95700
PELLO
Normaalit aukioloajat
Maanantai - Perjantai08:00 - 16:00
Lauantai09:00 - 14:00
Posion terveyskeskus
Saat posiolaisena terveydenhuollon palvelut omasta terveyskeskuksestasi.
Rinteenkulman terveysasema sijaitsee Rinteenkulman ostoskeskuksen tiloissa. Terveysasemalle pääset hissillä katutasosta ja Rinteenkulman parkkihallin eri kerroksista.
Terveysasemalla on lääkärin ja hoitajan vastaanotto, laboratorio, kiirepoli sekä fysioterapia- ja toimintaterapiapalvelut.
Sallan sosiaali- ja terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palvelut.
Osoite
Jungintie
3
98900
SALLA
Savukosken terveysasema
Ensiapu- ja ajanvarausvastaanoton lisäksi terveysasemalla toimivat laboratorio, suun terveydenhuolto, apuvälinepalvelut, fysioterapia ja diabeteshoitotarvikejakelu.
Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukka palvelee alueen asukkaita sekä kiireettömissä että kiireellisissä sairaustapauksissa.
Kiireettömät lääkäri- ja hoitajavastaanotot voit varata oman hoitotiimisi kautta. Se, minkä hoitotiimin asiakas olet, määräytyy sukunimesi ensimmäisen kirjaimen mukaan. Äkillisissä sairastapauksissa akuuttivastaanoton hoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa tarvittaessa päivystävän lääkärin vastaanotolle.
Tervolan terveysasemalta saat perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasemalla toimivat äitiys- ja lastenneuvola, hammashoitola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, työterveyshuolto, fysioterapia, mielenterveyspalvelut sekä aikuisten terveysneuvonta.
Tervolan terveyspalvelujen tuottamisesta vastaa Terveystalo.
Tornion terveyskeskuksessa on vastaanottopalvelut, laboratorionpalvelut sekä röntgen, suun terveydenhuolto, kuntoutus, vuodeosasto, psykiatrinen poliklinikka, ikäihmisten palvelut ja vammaispalvelut.
Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n vastuulla ovat kiire- ja ajanvarausvastaanotto, kuntoutuspalvelut, röntgen sekä suun terveydenhuolto.
Terveyskeskuksesta saat perusterveydenhuollon palveluja. Ylitornion terveyskeskuksessa toimii poliklinikka, lääkärin kiireetön vastaanotto, laboratorio, röntgen, mielenterveystoimisto, kuntoutus, neuvola ja vuodeosasto.
Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.
Voit pyytää reseptin uusimista vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta, Kelan ylläpitämässä sähköisessä OmaKanta-palvelussa tai olemalla yhteydessä sosiaali- ja terveyskeskukseen. Jos uusimisessa ei ole mitään ongelmia, se tehdään kahdeksan päivän kuluessa.
Tarkista lääkkeiden päiväykset ja hävitä ne oikein
Kuva: Apteekkariliitto / Katja Lösönen
12.8.2024
Muistathan, että lääkkeet hävitetään aina viemällä ne apteekkiin. Lääkkeitä ei saa koskaan laittaa roskiin tai viemäriin. Useimmissa apteekeissa on keräysastiat, joihin jätteet voi itse tiputtaa, mutta osassa voit antaa jätteet suoraan henkilökunnalle. Jokaisella apteekilla on velvollisuus ottaa lääkejäte vastaan.
Ennen kuin viet lääkkeet apteekkiin, poista paketeista etiketit, joissa lukee henkilötietosi ja hävitä ne. Ota lääkkeet pois niiden pahvipakkauksista ja laita pahvit kierrätykseen. Voit laittaa lääkejätteet yhteen pussiin, mutta erota toisistaan eri pussiin nestemäiset ja kiinteät lääkejätteet.
Mikäli käytössäsi on lääkelaastareita, ne tulee hävittää taittamalla laastarin liimapinnat vastakkain. Sen jälkeen ne ovat kiinteää lääkejätettä. Ethän heitä käytettyä lääkelaastaria roskiin. Laastarissa on aina vähän lääkettä jäljellä myös käytön jälkeen, jonka vuoksi ne ovat aina lääkejätettä.
Jos joudut käyttämään lääkityksessäsi neuloja, kerää käytetyt neulat esimerkiksi muovipulloon tai muuhun kannelliseen astiaan. Tuo täysi astia apteekkiin hävitettäväksi.
Kiitos kun viet lääkejätteet apteekkiin ja olet mukana huolehtimassa luonnon hyvinvoinnista!
Tarkista lääkkeiden päiväykset ja hävitä ne oikein
Muistathan, että lääkkeet hävitetään aina viemällä ne apteekkiin. Lääkkeitä ei saa koskaan laittaa roskiin tai viemäriin. Useimmissa apteekeissa on keräysastiat, joihin jätteet voi itse tiputtaa, mutta osassa voit antaa jätteet suoraan henkilökunnalle. Jokaisella apteekilla on velvollisuus ottaa lääkejäte vastaan.
Lääkkeiden käyttöön liittyy monenlaisia huomioon otettavia asioita. Voit itse tehdä monia asioita, joiden avulla voit varmistua lääkkeen käytön turvallisuudesta. Turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi on esimerkiksi olennaista tietää, miten lääkkeiden hyödyllisiä ja haitallisia vaikutuksia voi itse seurata.
Ennen lääkkeen käytön aloittamista kannattaakin aina selvittää alla olevat asiat varmistaakseen, että saa parhaimman mahdollisen hyödyn lääkkeestään. Samalla voi välttyä mahdollisilta lääkkeen haittavaikutuksilta.
Uuden lääkehoidon aloittamisesta tulee aina keskustella perusteellisesti lääkkeen määräävän lääkärin kanssa. Myös apteekissa osataan vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin lääkityksistäsi.
Sopiiko lääke minulle?
Onko lääke tarkoitettu potemaani vaivaan?
Onko lääkkeen käytölle joku este, kuten lääkeaineallergia, muu lääkitys tai pitkäaikaissairaus? Varsinkin maksa- ja munuaissairaudet saattavat estää joidenkin lääkkeiden käytön tai vaikuttaa lääkkeen annokseen.
Kuinka paljon otan lääkettä?
Liian pienellä annoksella ei saavuteta haluttua tehoa. Liian suuri annos taas voi aiheuttaa haittavaikutuksia ja jopa myrkytyksen.
Reseptilääkkeen käyttöohjeen lääkäri määrää yksilöllisesti. Käyttöohje liimataan pakkaukseen apteekissa. Annokset ovat yksilöllisiä, joten noudatathan aina saamaasi ohjetta. Annos ei välttämättä ole sama kuin toisella samaa lääkettä käyttävällä henkilöllä.
Apteekista ilman reseptiä saatavan itsehoitolääkkeen käyttöohje on pakkauksessa.
Lasten annos määräytyy iän ja mahdollisesti myös painon mukaan.
Millä tavoin otan lääkkeen?
Yleensä lääke nielaistaan, mutta on olemassa myös lääkkeitä, jotka laitetaan esimerkiksi silmään, korvaan tai iholle.
Tablettilääkityksenkin ottaminen voi vaatia tarkkuutta. On esimerkiksi tabletteja, joita ei saa puolittaa, murskata tai pureskella. Osan tableteista taas voi liuottaa veteen, jolloin niiden ottaminen on helpompaa.
Lääkkeen pakkausselosteesta kannattaa aina tarkistaa oikea käyttötapa. Voit varmistaa käyttötavan myös apteekista.
Mihin aikaan päivästä otan lääkkeen?
Yleensä lääkkeen ottamisajankohdan voi itse valita.
Lääkekuurit ja pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet pitää kuitenkin ottaa joka päivä samaan aikaan.
Useita kertoja päivässä otettavasta lääkkeestä kannattaa tarkistaa, otetaanko lääke tasaisin väliajoin. Esimerkiksi yksi antibioottitabletti kolme kertaa päivässä tarkoittaa tabletin ottamista kahdeksan tunnin välein.
Osa lääkkeistä otetaan tiettyyn aikaan päivästä. Esimerkiksi kolesterolilääkkeet otetaan yleensä iltaisin, koska elimistössä muodostuu eniten kolesterolia yöllä.
On lääkkeitä, jotka on otettava juuri oikeaan aikaan halutun vaikutuksen saamiseksi, kuten esimerkiksi insuliinipistokset tai sydänkohtauksen hoitoon käytettävät nitrot.
Otanko lääkkeen ruuan kanssa vai ilman?
Ruokailu voi lisätä, vähentää tai olla vaikuttamatta lääkkeen imeytymiseen.
Yleensä lääkkeen oton ajoituksella ruokailuun nähden ei ole merkitystä lääkkeen tehon kannalta.
Tyhjään mahaan tarkoittaa, että lääke on otettava viimeistään tuntia ennen ruokailua tai 2–3 tuntia ruokailun jälkeen.
Aterian yhteydessä tarkoittaa sitä, kun syö esimerkiksi voileivän samaan aikaan lääkkeen kanssa.
Ennen ateriaa otettava lääke otetaan 15–30 minuuttia ennen ruokailua.
Osassa lääkkeitä tietyt ruoka-aineet voivat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen. On hyvä tarkistaa, saako esimerkiksi maitotuotteita nauttia lääkityksesi kanssa samaan aikaan.
Kuinka kauan otan lääkettä?
Tarvittaessa otettavia lääkkeitä ovat esimerkiksi päänsärkyyn käytetyt kipulääkkeet. Tarkista pakkausselosteesta tai lääkäriltä, kuinka kauan tällaisia lääkkeitä saa käyttää yhtäjaksoisesti.
Kuureina käytetään tyypillisesti antibiootteja.
Pitkäaikaislääkitys on tarkoitettu käytettäväksi koko sairauden ajan. Esimerkiksi diabeetikolla voi olla käytössään eliniän kestävä insuliinihoito.
Mitä muita asioita minun pitää ottaa huomioon lääkettä käyttäessäni?
Pakkausselosteessa mainitaan, jos lääkkeen käyttöön liittyy jotakin erityistä.
Kaikkien lääkkeiden kanssa ei voi esimerkiksi käyttää maitotuotteita tai oleskella auringossa.
Kaikkia lääkkeitä ei voi säilyttää huoneenlämmössä, vaan osa täytyy pitää esimerkiksi jääkaapissa.
Kuinka tarkkailen itseäni lääkityksen aikana?
Lääkityksen aikana on hyvä seurata, vaikuttaako lääke toivotulla tavalla ja ilmeneekö haittavaikutuksia. Ohjeita lääkehoidon vaikutusten seurantaan saa apteekin henkilökunnalta, hoitajalta tai lääkäriltä. Tietoa lääkkeen vaikutuksista ja haittavaikutuksista löytyy myös pakkausselosteesta.
Lääkkeiden käyttöön liittyy monenlaisia huomioon otettavia asioita. Voit itse tehdä monia asioita, joiden avulla voit varmistua lääkkeen käytön turvallisuudesta. Turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi on esimerkiksi olennaista tietää, miten lääkkeiden hyödyllisiä ja haitallisia vaikutuksia voi itse seurata.
Onko sinulla käytössä pitkäaikainen lääkitys ja reseptisi uusiminen terveydenhuollossa lähestyy? Huolehdithan reseptin uusimisen ajoissa, jotta lääkkeet eivät pääse loppumaan kesken. Reseptin uusiminen voi viedä aikaa jopa viikon.
Tiettyjen lääkkeiden reseptin uusimiseen tarvitaan aina käynti lääkärin vastaanotolla. Näin voidaan varmistaa, että lääke on edelleen tarpeellinen ja sen annos on sopiva.
Apteekista on mahdollista saada lääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden tarpeeseen kerralla. Tämä johtuu siitä, että Kela-korvausta on rajoitettu tähän aikaan.
Reseptin uusiminen sähköisesti
Helpoin tapa pyytää reseptin uusintaa on tehdä se OmaKannassa.
OmaKannassa näet reseptisi ja voit pyytää helposti reseptin uusimista. Kun olet tehnyt OmaKannassa pyynnön reseptin uusimisesta, se lähetetään terveydenhuoltoon, jossa lääkäri tai joissakin tapauksissa sairaanhoitaja käsittelee sen.
Kaikki reseptit määrätään sähköisinä. Voit tarkastella reseptejäsi ja tulostaa niistä yhteenvedon OmaKannassa.
OmaKannassa voit omien reseptiesi lisäksi lähettää uusimispyynnön myös lapsen ja aikuisen läheisesi puolesta. Voit seurata uusimisen tilannetta OmaKannassa.
Onko sinulla käytössä pitkäaikainen lääkitys ja reseptisi uusiminen terveydenhuollossa lähestyy? Huolehdithan reseptin uusimisen ajoissa, jotta lääkkeet eivät pääse loppumaan kesken. Reseptin uusiminen voi viedä aikaa jopa viikon.