Sisdávddaid bálvalusain dikšot váibmobuohcuvuođaid, manemuš- ja suolbmudanoali buohcuvuođaid, čoavjebirrasa buohcuvuođaid, varradávddaid ja diabetesa. Sisdávddaid bálvalusaide gullet sisorgánaid ávnnasmolsuma buohcuvuođaid diagnostihkka, eastadeapmi, dutkamuš ja dikšu.
Sisdávddaid poliklinihka vuostáváldimiin mii dikšut
Váimmu ja varrajohtuorgánaid buohcuvuođaid, nu mo čierggesváibmosuotna- ja varradeattadávddaid, ritmahehttehusaid, uvssotvigiid ja váimmu váiledoaibmama.
Hormonavuogádaga erenoamášhehttehusaid dagahan buohcuvuođaid, nu mo guoggomasrávssá, hypofysa, lasseguoggomasrávssáid, lassemonimuččaid ja sohkarávssáid doaibmanhehttehusaid, čoalleoali šattalmasaid, váttis buoidivuođa
Sohkarávnnasmolsuma hehttehusaid, nu mo diabetesa
Suolbmudanoali, vuoivasa ja čoavječolgarávssá buohcuvuođaid, nu mo infekšuvnnalaš čoallebuohcuvuođaid, njammásanhehttehusaid, keliakiija, refluksadávdda ja čoavjehávi
Varradávddaid, nu mo lymfagođusborasdávdda, váttis anemiija dahje giellunhehttehusaid buohcciid
Infekšuvdnabuohcuvuođaid, nu mo hárvenaš baktearaid dagahan, čuohpadusaid maŋŋelaš problemáhtalaš ja guhká bisti virusinfekšuvnnaid
Palvelussa potilas voi tutustua essentiaalisen trombosytemian ja polysytemia veran hoitoon, hoidossa käytettyyn lääkkeeseen, omahoito ohjeisiin sekä tukipalveluihin. Potilaalla on mahdollisuus viestitoimintoon hoitajille. Oireseurantaa tuetaan strukturoiduilla oirekyselyillä.
Kaikki hematologian poliklinikalle hoitoon tulevat essentiaalista trombosytemiaa ja polysytemia veraa sairastavat potilaat saavat mahdollisuuden digihoitopolun käyttöön. Palvelu avataan potilaalle, joilla on valmius digihoitopolun käyttöön. Potilas saa tiedon palvelun polun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen poliklinikalta tai tekstiviestillä/ sähköpostitse.
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.
Don oaččot oktavuođa guovlanossodahkii telefovnnain árgabeivviid. Ovttadagas lea ruovttoluottariŋgenvuogádat geavahusas. Du riŋgen vurkejuvvo riŋgenvuogádahkii ja mii váldit dutnje oktavuođa.
Mii dahkat guovlanossodagas čoavjeseahka, gassačoali ja bahtačoali guovlamiid sihke geahppáid ja gužžaráhku guovlamiid.
Hematologisen potilaan digihoitopolku otettiin käyttöön marraskuun lopussa
Kuvassa sairaanhoitaja Terhi Vaateri, sairaanhoitaja Minna Ruotsalainen sekä hematologian erikoislääkäri Taru Ahola.
3.12.2024
Hematologisen potilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Hematologian poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, joka tukee veritautien hoitoa ja seurantaa.
Digihoitopolulta löydät kattavasti tietoa sairaudesta ja sairautesi hoidosta. Hoitopolulla voit ottaa sujuvasti ja turvallisesti yhteyttä viestillä poliklinikan henkilökuntaan ajasta ja paikasta riippumatta.
Kehitämme hoitoa yhteistyössä
Digihoitopolut ovat yksikkö- tai aluekohtaisia, ja sinulla täytyy olla lähete tai hoitosuhde digihoitopolkua käyttävään yksikköön, jotta saat digihoitopolun käyttöösi. Vaikka polut kehitetään aluekohtaisiksi, tehdään polkujen rakentamisessa paljon yhteistyötä kansallisesti.
Hematologisen potilaan polun tietosisältö on alun perin saatu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.Lapin keskussairaalan Hematologian osastonylilääkäri TaruAhola sekä sairaanhoitaja Minna Ruotsalainen ovat muokanneet polun tietosisällön ja prosessin vastaamaan erikoissairaanhoidon tarpeita Lapin hyvinvointialueella.
Aluksi digihoitopolku palvelee kahta potilasryhmää, mutta tulevaisuudessa palvelua laajennetaan useammille potilasryhmille. Digihoitopolku joko täydentää tai korvaa perinteistä vastaanottokäyntiä.
Laadukasta ja turvallista hoitoa digitaalisen palvelukanavan kautta
- Digihoitopolku mahdollistaa vapaamman ja tehokkaamman ajankäytön niin potilaalle kuin terveydenhuollon ammattilaiselle. Potilaat voivat vastata sairauttaan koskevaan kyselyyn ja laittaa viestiä ammattilaiselle juuri silloin, kun se heille itselleen sopii. Ammattilaisen työn suunnittelu helpottuu, kun se ei ole sidottu soittoaikoihin, kertovat Ahola ja Ruotsalainen.
Digihoitopolulla tavoitellaan standardoitua haittojen ja lääkkeen käytön seurantaa. Polulla täytetään lääkehoitokysely aina verikokeessa käynnin yhteydessä. Standardoitu toimintamalli luo tasalaatuisuutta hoitoon ja lisää potilasturvallisuutta.
Lapin hyvinvointialueen digihoitopolkujen alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu.
Hematologisen potilaan digihoitopolku otettiin käyttöön marraskuun lopussa
Hematologisen potilaan digihoitopolku on Lapin keskussairaalan Hematologian poliklinikan tarjoama verkkopalvelu, joka tukee veritautien hoitoa ja seurantaa.