Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
29.11.2024
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Kuva: Pixapay
29.11.2024
Synnyttäjien ohjaaminen Lapin keskussairaalaan aloitetaan 28.12.2024 kello 8. Jos synnyttäjä saapuu ennen 28.12. kello 8 Länsi-Pohjan synnytysosastolle, synnytys ja osastohoito tapahtuu Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysvastaanoton puhelinnumero 040 484 4946 on käytössä vuoden loppuun asti. Normaali raskauden seuranta toteutetaan lounaisen alueen raskaana oleville vuoden vaihteen jälkeen Länsi-Pohjan keskussairaalassa naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla, jos he eivät tarvitse selkeästi synnytykseen liittyvää hoitoa tai osastohoitoa.
Synnytysvastaanotto Lapin keskussairaalassa toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla synnytysvastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle ympäri vuorokauden soittamalla numeroon 040 512 0543. Synnytysvastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana. Alle 22 raskausviikolla ota yhteys keskitettyyn Päivystysapuun 116117 (24h).
Synnytysvalmennusmateriaalista löydät tietoa esimerkiksi siitä, missä tilanteissa sairaalaan pitää olla yhteydessä. Synnytysvalmennusmateriaalin löydät Lapin hyvinvointialueen nettisivuilta Meillä asiakkaana-osion alta Perhevalmennuksen tietopankista.
Lapin keskussairaalan synnytysosastolla järjestetään tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai kello 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja tutustumiskäynnit ovat maksuttomia. Tutustumiskäynnin yhteydessä suosittelemme tutustumaan myös reittiin sisäpihalle.
Synnyttäjien saapuminen
Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto sijaitsee osoitteessa Ounasrinteentie 22, 96400 Rovaniemi. Kulku Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta ympärivuorokautisesti.
Kuva reitistä sisäpihalle. Ounasrinteentieltä käännytään liikenneympyrästä Kivikaudentielle. Kivikaudentiellä logistiikkapihan jälkeen on opaste ”synnyttäjät”. Sisäpihalla on varattu synnyttäjille 4 autopaikkaa (2 h) parkkikiekolla. Sisäänkäynnin yhteydessä on ovikello, jota soittamalla ovi avataan. Synnytysvastaanotto sijaistee 6. kerroksessa, johon pääsee sisäpihan sisäänkäynnin jälkeen hissillä. Kahden tunnin aikana tukihenkilö siirtää auton maksullisille parkkipaikoille, pääasiassa pysäköintitaloon. Pysäköintitalosta on käynti sairaalaan sisäkautta.
Video synnyttäjien kulkemisesta Lapin keskussairaalan synnytysosastolle löytyy Lapin hyvinvointialueen Youtube-kanavalta.
Lapin keskussairaalan synnytysosaston arkea voit seurata Instagramissa @lks_naistenklinikka
Lisätietoja synnyttäjille antaa oman alueen äitiysneuvola.
29.11.2024
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Hoidamme kaikki Lapin hyvinvointialueen synnyttäjät Lapin keskussairaalassa 28. joulukuuta alkaen
Synnyttäjien ohjaaminen Lapin keskussairaalaan aloitetaan 28.12.2024 kello 8. Jos synnyttäjä saapuu ennen 28.12. kello 8 Länsi-Pohjan synnytysosastolle, synnytys ja osastohoito tapahtuu Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysvastaanoton puhelinnumero 040 484 4946 on käytössä vuoden loppuun asti. Normaali raskauden seuranta toteutetaan lounaisen alueen raskaana oleville vuoden vaihteen jälkeen Länsi-Pohjan keskussairaalassa naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla,...
Tuoreimmat ajankohtaiset H2
Aiheeseen liittyvää
Asset Publisher
-
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi käsittelee tiedolla johtamistaFoorumi keskittyy tiedolla johtamisen teemaan, ja päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja,...
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi käsittelee tiedolla johtamista
14.1.2025
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi käsittelee tiedolla johtamista
Hyvinvointi, terveys, turvallisuus ja osallisuus luovat turvallista arkea yhdessä meille kaikille.
14.1.2025
Foorumi keskittyy tiedolla johtamisen teemaan, ja päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja, paneelikeskustelu sekä työskennellään pienryhmissä.
Tervetuloa ensimmäiseen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden edistämisen foorumiin. Foorumi keskittyy tiedolla johtamisen teemaan alustajien, yhteisen paneelikeskustelun sekä pienryhmätyöskentelyn kautta.
Hytetu- ja osallisuusfoorumi 11.2.2025 kello 8.30-12
Päivän juontaa viestintäasiantuntija Minna Aula
Teema: Tiedolla johtaminen
8.30 – 8.35 Virittäytyminen foorumiin
8.35 – 8.45 Tervetuloa Hytetu- ja osallisuusfoorumiin sekä päivän agenda Erityisasiantuntijat Miia Länsitie ja Heljä Rahikkala
8.45 – 9.15 Mitä tiedolla johtaminen meille tarkoittaa?
Tutkimusjohtaja Jaana Leinonen, puheenvuoro ja kysymyksiä9.15 – 9.50 Hyvinvointi, terveys, turvallisuus ja osallisuus – tiedon merkitys ja vaikutukset
erityisasiantuntijat Miia Länsitie ja Heljä Rahikkala/Anne Luiro9.50 – 10.00 Taukojumppa ja jaloittelutauko
10.00 – 10.45 Tiedolla johtamisen hyvät käytännöt – paneelikeskustelu, luodaan yhteistä ymmärrystä aiheen parissa
Panelistit
- Sivistysjohtaja Anne-Maria Näkkäläjärvi, Enontekiö
- Hyvinvointikoordinaattori Jenny Järvinen, Tornio
- Toiminnanjohtaja Arja Kilpeläinen, Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
- Vastuuyksikköjohtaja Kaisa-Maria Rantajärvi, Lapin hyvinvointialue
- Yhteysjohtaja Heli Knutars, Lapin liitto
- Projektipäällikkö Matti Virtasalo, Lapin Ammattikorkeakoulu, Jäkälä -hanke
- Projektipäällikkö Sari Arolaakso, Lapin Ammattikorkeakoulu, Ennakoi -hanke
- Johtaja – vaikuttaminen ja edunvalvonta Hanna Baas, Lapin kauppakamari
- Kirkkoherra Kimmo Kieksi, Sallan seurakunta
10.45 – 11.05 Pienryhmätyöskentely panelistien tueksi
11.05 – 11.20 Paneelikeskustelun toinen osio
11.20 – 11.35 Tulevaisuusajattelua foorumista pienryhmissä
11.35 – 11.50 Tulevaisuuden nostot pienryhmistä
11.50 – 12.00 Webinaarin päätössanat ja tervetulotoivotus seuraavaan foorumiin
Foorumi on osa Lapin hyvinvointialueen hytetu- ja osallisuusrakenteita. Toivotammekin kaikki hyvinvoinnin ja osallisuuden yhdyspinnoilla toimivat sidosryhmät mukaan yhteiseen työhön.
Ilmoittautua voit tästä
Ilmoittautuneille lähetetään noin viikkoa ennen webinaaria osallistumislinkki sähköpostiin.
Ilmoittautuminen webinaariin päättyy 4.1.2025 kello 23.59.Lisätietoja:
Anne Luiro
erityisasiantuntija, osallisuus ja vaikuttaminen
Marika Mathlein
asiantuntija, järjestötyö
Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi käsittelee tiedolla johtamista
14.1.2025Foorumi keskittyy tiedolla johtamisen teemaan, ja päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja,...Ensimmäinen hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden foorumi käsittelee tiedolla johtamista
Foorumi keskittyy tiedolla johtamisen teemaan, ja päivän aikana kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja, paneelikeskustelu sekä työskennellään pienryhmissä.
-
Rovaniemen seniorineuvolatoiminnassa muutoksiaSeniorineuvolatoiminta on ollut Rovaniemellä joulutauolla. Toiminta siirtyy terveyspalveluiden toiminnaksi...
Rovaniemen seniorineuvolatoiminnassa muutoksia
13.1.2025
Seniorineuvolatoiminta on ollut Rovaniemellä joulutauolla. Toiminta siirtyy terveyspalveluiden toiminnaksi ja rekrytointien vuoksi jatkamme senioreille suunnattua neuvolatoimintaa helmikuun aikana. Tarkempi aikataulu julkaistaan tammikuun lopussa.
Seniorineuvolat, joiden toiminnasta vastaa kotihoito (Autti, Meltaus, Lohiniva), palvelevat tammikuussa normaalisti.
Rovaniemen seniorineuvolatoiminnassa muutoksia
13.1.2025Seniorineuvolatoiminta on ollut Rovaniemellä joulutauolla. Toiminta siirtyy terveyspalveluiden toiminnaksi...Rovaniemen seniorineuvolatoiminnassa muutoksia
Seniorineuvolatoiminta on ollut Rovaniemellä joulutauolla. Toiminta siirtyy terveyspalveluiden toiminnaksi ja rekrytointien vuoksi jatkamme senioreille suunnattua neuvolatoimintaa helmikuun aikana. Tarkempi aikataulu julkaistaan tammikuun lopussa. Seniorineuvolat, joiden toiminnasta vastaa kotihoito (Autti, Meltaus, Lohiniva), palvelevat tammikuussa normaalisti.
-
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioonNeuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
13.1.2025
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
Vuoden vaihteessa Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi.
13.1.2025
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.
Lapin hyvinvointialueella käynnistettiin yhteistoimintaneuvottelut 23.10.2024, jotka päättyivät 3.12.2024. Neuvottelut kohdistuivat kaikkiin toimintoihin ja neuvottelujen piirissä oli koko hyvinvointialueen henkilöstö. Tavoitteena oli talouden sopeuttaminen sekä organisaation madaltaminen. Neuvotteluissa käsiteltiin johtamis- ja organisaatiorakenteen muutoksia sekä vuoden 2025 talousarviota. Säästötavoite johtamisjärjestelmän keventämiselle oli 1,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025.
Työnantaja on pitänyt tiedoksiannon neuvotteluiden jälkeisestä päätöksenteosta neuvotteluosapuolille 13.1.2025.
Organisaatio ja johtamisjärjestelmä kevenee
Yksi merkittävistä muutoksista on Hallinto- ja tukipalvelujen sekä Kehittämis- ja strategiapalvelujen toimialojen yhdistäminen yhdeksi Tukipalvelujen toimialueeksi. Yhdistäminen alkaa osittain heti vuoden 2025 alusta ja jatkuu kevään aikana. Tukipalvelujen johtajana toimii kehitysjohtaja Mikko Häikiö. Toimialan vastuualueet ja tätä myöten vastuualuejohtajien tehtävät vähenevät nykyisestä kymmenestä neljään. Tukipalveluiden toimialueen vastuualueet ovat helmikuun alusta lähtien Järjestämisen tuki, Tietohallinto ja digitaaliset palvelut, Hallinnon tuki ja Tuotannon tuki.
Vuoden vaihteessa myös Pelastustoimi ja Ensihoito yhdistyivät Pelastus- ja ensihoitopalvelujen toimialaksi. Organisaatiorakenteesta ja vaikutuksista tiedotetaan muutoksen edetessä lisää.
Johtamisjärjestelmää kevennettiin tasoja vähentämällä myös Sosiaali- ja Terveyspalveluissa, sillä Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on madaltaa johtamisjärjestelmää niin, että johtamistasoja on pääsääntöisesti enintään neljä.
Yhteensä muutokset koskevat Lapin hyvinvointialueella noin sataa esihenkilö- ja johtotehtävissä toimivaa.
Neuvotteluissa korostui lähijohtaminen
Henkilöstön edustajat ovat tuoneet neuvotteluihin omia kysymyksiään ja ehdotuksiaan, joihin työnantajan edustajat ovat ottaneet kantaa. Keskusteluissa on korostunut lähijohtamistyön merkitys työntekijöiden arjessa. Lähijohtamisen arvo yksiköiden päivittäisen arjen sujuvuudelle sekä henkilöstön työhyvinvoinnille on suuri, ja asiaan on kiinnitettävä muutosten yhteydessä huomiota.
Neuvottelujen tulos
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin. Irtisanomisia voi kuitenkin tulla, mikäli työntekijä/viranhaltija ei halua vastaanottaa hänelle tarjottua uutta työsopimusta/viranhoitomääräystä.
Säästöjä haetaan myös jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Myös määräaikaisia palvelussuhteita jätetään mahdollisuuksien mukaan täyttämättä uudelleen.
Palvelussuhteen ehtojen olennaiset muutokset koskevat enintään 468 henkilöä. Lomautuksien käyttöä vuoden 2025 aikana ei voida poissulkea, niistä tullaan tarvittaessa neuvottelemaan henkilöstön edustajien kanssa vielä erikseen. Yt-neuvotteluihin liittyviä henkilökohtaisia keskusteluja aletaan käydä aikaisintaan viikolla 3.
Talous tasapainoon
Lapin hyvinvointialueen talousarvio vuodelle 2025 on ensimmäistä kertaa vuositasolla tasapainossa eli rahoitus riittää kattamaan toiminnan kulut. Talousarvioesityksen saaminen tasapainoon on vaatinut paljon työtä, kun samanaikaisesti on pyritty varmistamaan lakisääteisten palvelujen saatavuus ja löytämään säästökohteita. Ensimmäinen onnistuminen on ollut uuden alijäämän kasvun pysäyttäminen. Aikaisempien vuosien alijäämien kattamiseen tulos ei vielä riitä. Aiempina vuosina syntynyt alijäämä on tarkoitus kattaa viimeistään vuonna 2030, mikä tarkoittaa, että säästökohteita on etsittävä jatkuvasti lisää. Talouden sopeuttamistoimet jatkuvat heti alkuvuodesta.
Lapin hyvinvointialueen tilinpäätös vuodelta 2023 oli 90,3 miljoonaa euroa alijäämäinen ja vuoden 2024 tilinpäätöksen alijäämäksi arvioidaan noin 88 miljoonaa euroa. Kun talousarvioesitys vuodelle 2025 päätyy nollatulokseen, ei uutta alijäämää kerry.
Aluevaltuusto on hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion 16.12.2024
Lisätietoja:
Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja
Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
13.1.2025Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä...Yt-neuvottelujen tulos: toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia Lapin hyvinvointialueen organisaatioon
Neuvottelujen tuloksena suorilta irtisanomisilta vältyttiin, mutta irtisanomisia voi tulla, jos työntekijä ei hyväksy tarjottua uutta työsopimusta. Säästöjä haetaan jättämällä täyttämättä osa avoimista tehtävistä ja uudelleenorganisoimalla nykyisiä tehtäviä. Palvelussuhteen ehtojen muutokset koskevat enintään 468 henkilöä, ja lomautuksia ei voida poissulkea.
-
Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälleLapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys...
Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle
13.1.2025
Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys tapahtuu, on potilaalle maksuton. Se, kuinka pitkään ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen potilas joutuu lääketieteellisistä syistä johtuen olemaan vuodeosastolla hoidossa, ei vaikuta maksuttomuuteen. Maksuttomuus koskee kaikkia synnyttäjiä, myös Lapin hyvinvointialueen ulkopuolelta tulevia synnyttäjiä. Kaikki muut raskaudenaikaiset osastohoitoa vaativat hoitojaksot, paitsi hoitojakso minkä aikana synnytys tapahtuu, ovat maksullisia.
Raskauteen liittyvistä polikliinisistä käynneistä maksetaan edelleen normaalisti asiakasmaksuhinnaston mukaisesti.
Naistenklinikan asiakasmaksut vuonna 2025:
Äitiyspoliklinikkamaksu 66,70 €
Naistentautienpoliklinikka 66,70 €
Hoitopäivämaksu 66,90 €/vuorokausi
Neuvonta- ja ohjauskäynti hoitajalle esimerkiksi synnytyspelko-tai kätilöpoliklinikalle 28,30 €
Synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei peritä maksua.Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle
13.1.2025Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys...Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle
Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys tapahtuu, on potilaalle maksuton. Se, kuinka pitkään ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen potilas joutuu lääketieteellisistä syistä johtuen olemaan vuodeosastolla hoidossa, ei vaikuta maksuttomuuteen. Maksuttomuus koskee kaikkia synnyttäjiä, myös Lapin hyvinvointialueen ulkopuolelta tulevia synnyttäjiä. Kaikki muut raskaudenaikaiset osastohoitoa vaativat hoitojaksot,...
-
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussaLapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Nuorisovaltuustot Lapin hyvinvointialue ja Etelä-Pohjanmaa
20.12.2024
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan
muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan.Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024. Matkalle lähtivät Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jere Ollonen, varapuheenjohtaja Emma Harju sekä jäsenet Rosa Wigley, Sonja Niemi ja Viia Halonen. Opintomatkalle lähtivät myös nuorisovaltuuston valmistelija Mirka Kankaanpää ja sihteeri Marjukka Jänkälä.
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto kutsuttiin tapaamaan Seinäjoelle Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuustoa. Tapaamisessa oli paikalla Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtajisto sekä kolme jäsentä. Myös molempien nuorisovaltuustojen tukiaikuiset sekä valmistelija olivat mukana tapaamisessa.
Tapaamisen aikana he tutustuivat toisiinsa Ystävyyden verkko-leikillä. Nuorisovaltuustolaiset kertoivat omista toimintatavoistaan toisilleen ja jakoivat toimivaksi havaittuja vinkkejä nuorisovaltuustojen toiminnan kehittämiseksi ja jäsenten sitouttamiseksi. Yhteisenä haasteena koetiin nuorisovaltuustojen jäsenien matkustaminen kokouksiin. Päivän aikana he työskentelivät pienryhmissä ’Learning cafe/oppimiskahvila-menetelmää’ hyödyntäen, pohtien seuraavia teemoja:
1. Viestintä: mitä, miten, missä ja kuka?
2. Jäsenten sitouttaminen: millä keinoilla nuoret saadaan aktiivisesti toimintaan mukaan? Mitä tulee tehdä? Mitä pitää välttää?
3. Nuorten osallisuus ja sen vahvistaminen: miten kuulemme oman alueemme nuoria laajemmin? Miten tavoitamme erilaiset nuoret, eri tavoin aktiiviset nuoret? Miten, missä ja kuka?
Päivän päätteeksi osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö Jussi Salminen piti esityksen Teamsillä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Soite) osallistuvasta budjetoinnista, jota he kokeilevat ensimmäisenä hyvinvointialueena. Osallistuvassa
budjetoinnissa Keskipohjalaiset voivat tehdä verkon kautta ehdotuksia rahan suuntaamisesta tiettyjen kriteerien mukaan.Opintomatka jatkui Seinäjoelta Helsinkiin. Keskiviikkona nuorisovaltuusto vieraili Helsingin keskustakirjasto Oodin nuorisotilassa. Oodissa toteutunutta tapaamista organisoi alueellisen osallisuuden asiantuntija Sara Nyman Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:stä. Tapaamiseen osallistui Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston lisäksi nuorisovaltuuston edustajia Päijät-Hämeestä, Keski-Pohjanmaalta sekä Kymenlaaksosta.
Tapahtuman aluksi Oodin nuorisotilan työntekijät; nuoriso-ohjaaja Kasper Pitkänen ja alueohjaaja Melinda Palmgren kertoivat nuorisotilasta ja sen toiminnasta. Nuorisotilan toiminta on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille nuorille, mutta kaikki 11-25-vuotiaat ovat tilaan tervetulleita.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton (Nuva ry) puheenjohtaja Markus Koski kävi myös Oodissa tapaamassa nuoria. Hän kertoi puheessaan omasta työstään sekä urapolustaan liiton puheenjohtajan rooliin. Hän keskusteli myös nuorten kanssa ajankohtaisista, heitä puhututtavista asioista. Keskusteluissa hän antoi omiin kokemuksiin peilautuvia vinkkejä, miten nuorisovaltuustojen jäseniä voisi sitouttaa toimintaan enemmän. Kosken mielestä live tapaamisten järjestäminen heti toiminnan alkuvaiheessa on isossa roolissa ryhmäytymisen näkökulmasta.
Nuorten välisissä keskusteluissa nousi esille haasteet nuorisovaltuuston kokouksiin/toimintaan osallistumisesta koulupäivien aikana. Ohjeistukset ja toimintatavat ovat vaihtelevia koulujen kesken. Joissain kouluissa nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen tunnistetaan tärkeäsi tehtäväksi, joten lupa mahdolliseen poissaoloon järjestyy helposti, mutta jotkut koulut taas eivät hyväksy poissaoloja, jos ne aiheutuvat nuorisovaltuuston toiminnasta. Myös tuntien korvattavuuteen liittyvät asiat vaihtelevat suuresti alueittain/kouluittain. Tähän nuoret toivovat selvästi yhtenäisempää linjausta ihan maanlaajuisesti. Päijät-Hämeen nuorisovaltuusto on tehnyt asiasta aloitteen kokouksessaan 19.12.2024 §6.
’’Päijät-Hämeen hyvinvointialueen nuorisovaltuusto esittää, että Päijät-Hämeen hyvinvointialueen oppilaitoksissa tunnustetaan nuorisovaltuustojen toiminnan merkitys ja tuetaan aktiivisesti nuorten osallisuutta näissä vaikuttamiselimissä. Oppilaitosten tulee hyväksyä poissaolot niiltä tunneilta, joilta nuori joutuu poistumaan, mikäli syynä on nuorisovaltuuston toimintaan osallistuminen.’’
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet keskustelivat Markus Kosken kanssa maaseutupolitiikan tilannekuvasta. Koski vei nuorten terveiset eteenpäin Valtioneuvoston Maaseutupolitiikan neuvostolle (MANE), jonka kokous järjestettiin samana päivänä.Oodista matka jatkui kohti Eduskuntataloa. Eduskunnassa Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto pääsi tapaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista Lapin kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) ja Johanna Oja-Niemelän (sdp) kanssa. Keskusteluissa käytiin mm. läpi ajankohtaisia asioita. Lohi esitteli nuorisovaltuustolle Valtiovarainvaliokunnan kokoushuoneen, jossa hän toimii puheenjohtajana ja kertoi sen historiasta.
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Auton avustaja Tuomas Stöckel piti kattavan esittelykierroksen Eduskuntatalolla ja Pikkuparlamentissa. Eduskunnan valtiosalissa nuorisovaltuusto tapasi muun muassa Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) sekä kansanedustaja Sara Seppäsen (ps.), Mari-Leena Talvitien (kok.) ja Ben Zyskowiczin (kok.).
Nuorisovaltuusto seurasi torstaina Eduskunnan kyselytuntia paikan päällä, jossa kansanedustajat kysyivät hallituksen ministereiltä ajankohtaisista asioista. Nuorisovaltuusto pääsi myös vierailemaan Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) Meritullinkadulla. He tapasivat sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) erityisavustaja Hannu Peurasaaren, jonka kanssa nuoret keskustelivat mieltä askarruttavista asioista. Keskusteluissa nousi esille mm. palveluverkkomuutokset, valtion tuottavuusohjelma, nuorten mielenterveys/terapiatakuu, turistivero ja kalateiden rakennus.
Opintomatka oli Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston kokemuksen mukaan onnistunut. He saivat paljon hyviä vinkkejä siihen, miten Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toimintaa voidaan kehittää jatkossa. Verkostoituminen myös koettiin merkittäväksi asiaksi.
-Tiedän nyt paljon enemmän käsittelemistämme asioista. Pääsimme vieläpä tapaamaan vanhoja tuttuja ja verkostoitumaan uusien, ihanien ihmisten kanssa myös oman nuvamme keskellä. Sain myös kauan kaipaamaani vertaistukea osallisuuden ja aktiivisuuden kasaantumisen kanssa ja huomasimme ongelman olevan maanlaajuinen, kertoo nuorisovaltuuston jäsen Sonja Niemi
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
20.12.2024Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin...Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toive opintomatkasta toteutui joulukuussa
Lapin hyvinvointialueen Nuorisovaltuusto esitti syksyllä 2024 toiveen opintomatkasta. Asiaa käsiteltiin Nuorisovaltuuston kokouksessa 29.10.2024 §46. Matkan tavoitteena oli päästä verkostoitumaan muiden hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen kanssa sekä päästä jakamaan tietoa kunkin alueen nuorisovaltuustojen toiminnasta. Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tunnistaa itse suurimmaksi haasteekseen jäsenien sitouttamisen toimintaan. Opintomatka toteutui joulukuussa 9.-13.12.2024....