Keuhkosairauksien erikoissairaanhoito tutkii ja hoitaa hengitykseen ja keuhkoihin liittyviä sairauksia:
hengitystieinfektioita
hengitysvajeita
keuhkovarjostumia
astmaa
keuhkoahtaumatautia
muita keuhkosairauksia
Keuhkofunktiolaboratoriossa teemme keuhkojen toimintakokeita ja tutkimme muun muassa
keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta
hapen kulkeutumista verenkiertoon
keuhkoputken supistusherkkyyttä
Poorgâ návt
Keskussairaalan keuhkosairauksien palveluihin tarvitset lähetteen. Terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yksityisellä terveysasemalla sinut tutkinut lääkäri toimittaa lähetteen keskussairaalaan. Lähetämme keskussairaalasta sinulle kutsun tutkimukseen, vastaanotolle tai toimenpiteeseen.
Digihoitopolku: Uniapnea (Lapin keskussairaala)
Palvelussa potilas voi tutustua uniapneaan ja sen hoitoon sekä cpap-hoidon toteutukseen kotona. Lisäksi on mahdollisuus viestiä hoitajille.
Palvelun saamiseksi potilas tarvitsee lääkärin diagnoosin uniapneasta, sekä määräyksen cpap hoidon aloituksesta. Palvelu avataan potilaalle, joilla on valmius digihoitopolun käyttöön. Potilas saa tiedon palvelun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen infokirjeessä.
Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.
Saat soittamalla yhteyden hengitysapuvälineiden jakeluun.
Annamme apua ilman erillistä ajanvarausta keuhkopoliklinikalla maskien, suodattimien ja letkujen vaihtoa varten. Suunniteltu vaihtoväli on yksi vuosi. CPAP-hoitolaite täytyy ottaa mukaan. Jos huomaat laitteen tai hoidon kanssa ongelmia, ota yhteyttä unihoitajaan.
Saat yhteyden keuhkosairauksien poliklinikan kansliaan puhelimitse arkipäivisin.
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Vástuppeivi08:30 - 12:00
Länsi-Pohjan keskussairaalan sydän- ja keuhkosairauksien osasto 2A
Saat yhteyden sydän- ja keuhkosairauksien osaston kansliaan ja osastosihteeriin puhelimitse. Toivomme, että ensimmäiseksi lähiomaiseksi merkitty henkilö toimii yhteyshenkilönä osastolle.
Lapin keskussairaalan hengitysapuvälineiden jakelu
Saat yhteyden hengitysapuvälineiden sihteeriin ja apuvälinehoitajaan puhelimitse arkipäivisin.
Hengitysapuvälinehoitajan vastaanotto toimii keuhkosairauksien poliklinikalla.
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Tuorâstâh09:00 - 13:00
Vástuppeivi09:00 - 12:00
Vuossargâ - Tuorâstâh08:00 - 14:00
Vástuppeivi08:00 - 13:00
Lapin keskussairaalan keuhkofunktiolaboratorio
Saat yhteyden Lapin keskussairaalan keuhkofunktiolaboratorioon puhelimitse arkipäivisin.
Tee ajanvarauksen muutokset sille poliklinikalle, jolle hoitajan tai lääkärin vastaanottoaika on. Voit myös soittaa ajanvaraukseen liittyvistä asioista keuhkosairauksien poliklinikan toimistoon.
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Vástuppeivi07:45 - 15:00
Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikka
Saat yhteyden keuhkosairauksien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.
Keuhkosairauksien poliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa äitiyspoliklinikan vieressä portaita vastapäätä.
Čujottâs
Kauppakatu
25
94700
KEMI
Länsi-Pohjan keskussairaalan sydän- ja keuhkosairauksien osasto 2A
Osasto 2A on vuodeosasto, jossa hoidetaan sydän- ja keuhkosairauksia.
Sydän- ja keuhkosairauksien osasto sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 2. kerroksessa.
Čujottâs
Kauppakatu
25
94700
KEMI
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Pasepeivi14:00 - 19:00
Lapin keskussairaalan keuhkofunktiolaboratorio
Keuhkosairauksien keuhkofunktiolaboratorio sijaitsee Lapin keskussairaalassa pääsisäänkäynti kerroksessa (2. kerros).
Čujottâs
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Vástuppeivi07:45 - 15:00
Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikka
Keuhkopoliklinikalla toimii lääkärin ja sairaanhoitajan sekä apuvälinehoitajan vastaanotto.
Keuhkosairauksien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 3. kerroksessa. Sairaalan pääsisäänkäynnin aulahissillä pääset ylös 3. kerrokseen, josta löydät opasteet poliklinikalle.
Čujottâs
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Normaalit aukioloajat
Vuossargâ - Vástuppeivi08:00 - 15:00
Erikoissairaanhoidon palvelut ovat maksullisia. Muun muassa poliklinikkamaksu on 46,00 euroa, hoitopäivämaksu on 54,60 euroa ja päiväkirurgian maksu on 150,80 euroa.
Jos et pääsekään sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumatta tai käyttämättä jätetystä palvelusta perimme 56,70 euron maksun.
Uniapneapolku laajenee ensimmäisenä digihoitopolkuna perusterveydenhuoltoon, nyt myös Rovaniemellä
Kuva: Terveyskylä
8.11.2024
Uutisoimme aikaisemmin syksyllä uniapnean digihoitopolun laajentumisesta perusterveydenhuoltoon Inarissa ja Ranualla. Nyt laajennus saa jatkoa, kun Rovaniemi on liittynyt mukaan pilottikuntiin ja on ottanut uniapnean digihoitopolun osaksi perusterveydenhuollon palveluita.
Marraskuun alusta myös rovaniemeläiset laitehoitoa käyttävät uniapneapotilaat siirtyvät vuoden kestäneen erikoissairaanhoitojakson jälkeen jatkamaan tuttua digihoitopolkua Rovaniemen avovastaanoton asiakkaana. Erikoissairaanhoidon ammattilaiset vaihtuvat oman terveysaseman asiantuntijoihin, ja hoito jatkuu saumattomasti digihoitopolulla.
Laajennuksella parannetaan uniapneasi hoidon jatkuvuutta ja varmistetaan, että digihoitopolulla voit ottaa joustavasti ja tietoturvallisesti yhteyttä Viestit-toiminnolla sinua hoitavaan ammattilaiseen ajasta ja paikasta riippumatta. Yhteytesi ammattilaisiin säilyy siirtymävaiheessa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.
Uniapneapolku laajenee ensimmäisenä digihoitopolkuna perusterveydenhuoltoon, nyt myös Rovaniemellä
Uutisoimme aikaisemmin syksyllä uniapnean digihoitopolun laajentumisesta perusterveydenhuoltoon Inarissa ja Ranualla. Nyt laajennus saa jatkoa, kun Rovaniemi on liittynyt mukaan pilottikuntiin ja on ottanut uniapnean digihoitopolun osaksi perusterveydenhuollon palveluita.
Uniapnean digihoitopolku on Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikan tarjoama verkkopalvelu. Polulle liitetään kaikki CPAP-hoidon aloittavat uniapneapotilaat, joita on noin 33 - 50 kuukaudessa.
Lokakuun alussa käynnistyneessä pilotissa uniapneapotilaiden digihoitopolku laajenee perusterveydenhuoltoon. Inarilaiset ja ranualaiset uniapneapotilaat siirtyvät vuoden kestäneen erikoissairaanhoitojakson jälkeen jatkamaan tuttua digihoitopolkua oman terveysaseman asiakkaana. Erikoissairaanhoidon ammattilaiset vaihtuvat terveysaseman asiantuntijoihin ja hoito jatkuu saumattomasti digihoitopolulla.
Laajennuksella parannetaan uniapneasi hoidon jatkuvuutta ja varmistetaan, että voit tarvittaessa olla yhteydessä terveysaseman ammattilaisiin uniapneasi hoitoon liittyvissä asioissa.
- Näin tuemme terveyspalvelujen saatavuutta koko hyvinvointialueella sekä vähennämme pitkien välimatkojen tuomia kustannuksia, kertoo sairaanhoitaja Sari Ravelin Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalta.
Monikanavaista hoitoa sinun tarpeisiisi
Digipolut täydentävät tai korvaavat perinteisiä vastaanotto- tai seurantakäyntejä. Polut tehdään asiakaslähtöisesti eri asiakas- ja potilasryhmien tarpeet ja valmiudet huomioiden.
Digihoitopolun alustana toimii tietoturvallinen, vahvaa tunnistautumista käyttävä Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelu. Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat.
Uniapnean digihoitopolulla saat videoiden ja kuvallisten ohjeiden avulla opastuksen CPAP-laitteen käyttöön, huoltoon ja puhdistukseen, sekä tietoa sairaudesta ja sen kanssa elämisestä.
Hoitopolulla voit viestitoiminnolla ottaa joustavasti ja tietoturvallisesti yhteyttä hoitavaan ammattilaiseen silloin kun sinulle sopii. Ammattilainen kartoittaa tilanteesi ja tarvittaessa konsultoi lääkäriä tai asiantuntijaa, jotta saat perusteellisen vastauksen kysymykseesi.
Digihoitopolun todennetut hyödyt
Ennen digihoitopolkua kaikki potilaat kävivät hoidon aloituksen ohjauksessa keuhkopoliklinikalla. Nyt digihoitopolun myötä saat ohjauksen polulla, ja käyt polilla vain laitteeseen kuuluvan maskin sovituksessa.
Ennen polun käyttöönottoa laitehoidon aloitukseen tulevia potilaita hoidettiin keuhkopolilla keskimäärin 16 viikossa. Nyt hoitojen aloituksia tehdään keskimäärin 19 viikossa. Suurempi potilasmäärä hoidetaan saman henkilökunnan voimin ja hoitoon pääsysi nopeutuu.
Polulla on 940 potilasta (7.9.2024), joista 745 on kirjautunut – korkeaan kirjautumisprosenttiin, joka ylittää tavoitellun 50 prosentin, ollaan tyytyväisiä, sillä se kertoo sitoutumisesta pitkäaikaissairauden omahoitoon.
Uniapnean digihoitopolku on Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikan tarjoama verkkopalvelu. Polulle liitetään kaikki CPAP-hoidon aloittavat uniapneapotilaat, joita on noin 33 - 50 kuukaudessa.
Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksuihin muutoksia vuoden 2024 alussa
28.12.2023
Lapin hyvinvointialueella astuvat voimaan uudet asiakasmaksut 1.1.2024 alkaen.
Jatkossa perusterveydenhuollon käyntimaksu on 23 euroa. Maksu peritään korkeintaan kolme kertaa vuodessa. Terveyskeskuspäivystyksen käyntimaksu on 31,60 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikan käyntimaksu on 46 euroa.
Hammaslääkärin käyntimaksu on 14,60 euroa, suuhygienistin käyntimaksu on 11,30 euroa ja erikoishammaslääkärin käyntimaksu 21,50 euroa.
Kuntoutuksen käyntimaksu on 12,80 euroa. Neuvonta ja apuvälinepalvelut ovat maksuttomia.
Neuvolat sekä oppilas- ja opiskeluhuolto ovat maksuttomia.
Sosiaalityö- ja sosiaaliohjaus on maksutonta. Muiden sosiaalipalvelujen maksuista voit kysyä lisää sosiaalityöntekijältäsi.
Maksukatto
Vuoden aikana perittävien asiakasmaksujen enimmäismäärä eli maksukatto on 762 euroa.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa huomioidaan kalenterivuoden (1.1.–31.12.) aikana käyttämiesi palvelujen asiakasmaksut. Jos maksujen yhteismäärä ylittää 762 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.
Maksujen yhteismäärää laskettaessa katsotaan, milloin palvelu on saatu. Ei sen mukaan, mikä on laskun eräpäivä tai laskun maksupäivä.
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta
Maksu käyttämättä jätetystä palvelusta on 56,70 euroa 1.1.2024 alkaen. Maksu peritään, jos jätät ennalta sovitun ajan perumatta tai jätät saapumatta sinulle varatulle ajalle ilman hyväksyttävää syytä. Maksu koskee myös laboratorio- ja kuvantamiskäyntejä, lyhytaikaisia hoitoja ja asumispalvelupaikkoja sekä potilashotellia. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta.
Maksuttomat palvelut
Lapin hyvinvointialueella veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut sekä alle 25-vuotiaiden ehkäisy ovat jatkossakin maksuttomia.
Lisäksi asiakas voi saada alennusta tai vapautusta tietyistä maksuista, jos hänen toimeentulonsa on niiden vuoksi vaarassa. Lapin hyvinvointialue arvioi asiakkaan hakemuksen perusteella, täyttyvätkö maksun alentamisen edellytykset. Jos edellytykset täyttyvät, maksua täytyy alentaa. Hyvinvointialueen on annettava asiakkaalle muutoksenhakukelpoinen päätös maksun alentamisesta tai perimättä jättämisestä.