Päivystyksen palvelut on tarkoitettu potilaille, joiden sairaus vaatii välitöntä hoidon arviointia ja hoitoa. Hoidamme potilaita, joiden sairauden tai vamman hoitoa ei voida siirtää myöhemmäksi ilman, että oireet pahenevat tai vamma vaikeutuu.
Päivystyksen sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Potilaat hoidamme voinnin ja sairauden laadun mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Odotusaika vaihtelee potilastilanteen mukaan.
Päivystyksellisiä terveysongelmia ovat esimerkiksi:
rintakipu
äkillinen hengenahdistus
halvausoire, kaatava huimaus, kouristelu
äkillinen kova päänsärky
äkillinen sekavuus, tajunnan lasku
äkillisesti alkanut kova tai paheneva vatsakipu
korkea kuume ja yleistilan lasku
luunmurtumat ja muut tuoreet vammat vähäisiä ruhjeita lukuun ottamatta
runsas verenvuoto (esim. verioksennus, vuotava haava)
paha korvakipu (lapsi ei hellitä itkemästä, vaikka on lääkitty)
kuivumisepäily rajun ripulin ja oksentelun seurauksena
virtsaumpi
akuutit mielenterveysongelmat, kuten itsemurha-ajatukset, harha-aistimukset
vaikeat päihteiden käytön vieroitusoireet
äkillinen paha selkäkipu ja puutumisoireet
paha allerginen reaktio
laaja palovamma
alle 22 raskausviikolla runsas verinen vuoto
22 raskausviikon jälkeen kaikissa raskauteen liittyvissä ongelmissa yhteys keskussairaalan synnyttäjien vastaanottoon
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Hätätilanteissa soita hätäkeskuksen numeroon 112. Muissa äkillisissä sairaus- ja tapaturmatapauksissa soita ensin päivystyksen puhelinneuvontaan ennen kuin lähdet päivystyspoliklinikalle. Ota mukaasi ajantasaiset lääkitystietosi ja Kela-kortti tai muu henkilöllisyystodistus.
Lapin keskussairaalan lastensairauksien puhelinpäivystys
Lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit soittaa alle 15-vuotiaiden lasten päivystysluonteisissa asioissa lukuun ottamatta tapaturmia. Puhelinpäivystys palvelee joka päivä ympäri vuorokauden. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka tekee hoidon tarpeen arvioinnin. Tapaturmatapauksissa ota yhteys Lapin keskussairaalan päivystysnumeroon.
Lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit ottaa yhteyttä myös tilanteissa, joissa epäilet alle 16-vuotiaan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.
Virka-aikana ei-kiireellisissä asioissa ota ensisijaisesti yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityisiin terveyspalveluihin. Puhelinpäivystys ei ole tarkoitettu yleistä terveysneuvontaa koskevia puheluja varten eikä numerosta voi varata eikä tiedustella vastaanottoaikoja.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen puhelin on auki vuorokauden ympäri. Päivystyspuhelimessa annamme ohjausta ja neuvontaa sekä teemme hoidontarpeen arvioita.
Puhelun aikana teemme ensiarvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Tarvittaessa varaamme ensikäyntiajan Mielitiimiin, joka on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Jos avuntarve on välitön, ohjaamme sinut hakeutumaan perusterveydenhuollon päivystykseen, jossa lääkäri arvioi psyykkisen vointisi. Mielenterveyspäivystyksessä emme uusi reseptejä. Reseptiasiat voit hoitaa Omakannan tai hoidosta vastaavan yksikön kautta.
Päivystävässä puhelimessa annamme neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille.
Päivystysasioissa voit soittaa päivystyspoliklinikan puhelinneuvontaan joka päivä ympäri vuorokauden. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka tekee sinulle hoidon tarpeen arvion.
Puhelinneuvonta on tarkoitettu vain päivystysluonteisiin tilanteisiin, joissa tarvitset terveydenhuollon ammattihenkilön arviota hoidon tarpeesta.
Päivystyspoliklinikan puhelinneuvonta ei ole tarkoitettu yleistä terveysneuvontaa varten eikä numerosta voi varata vastaanottoaikoja. Näissä asioissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.
Seri-tukikeskuksen päivystävä puhelinnumero on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Saat yhteyden Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan puhelinneuvontaan ympäri vuorokauden. Akuuttiklinikka on tarkoitettu potilaille, joiden sairaus tai vamma vaatii välitöntä hoidon tarpeen arviointia tai hoitoa.
Hätätapauksissa soita aina numeroon 112.
Puhelin
puhelinneuvonta ja arvio vastaanotolle hakeutumisesta
Seri-tukikeskuksen päivystävä puhelinnumero on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Soita päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Päivystyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Yhteispäivystykseen tullaan pääsisäänkäynnin katoksen vasemmalta puolelta löytyvästä ovesta. Yöaikaan päivystykseen tullaan rampin pohjalla olevista ovista.
Osoite
Ounasrinteentie
22
96400
ROVANIEMI
Lapin keskussairaalan seri-tukikeskus
Seri-tukikeskus on avoinna ympäri vuorokauden. Tukikeskus toimii naistenklinikan yhteydessä Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.
Keskukseen voit saapua yksin, turvallisen saattajan kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Akuuttiklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan ensimmäisessä kerroksessa. Akuuttiklinikka on avoinna ympäri vuorokauden.
Kun saavut akuuttiklinikalle:
odota vuoroasi päivystyksellisen hoidontarpeen arviointiin. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeesi ja ohjaa sinut tilanteen vaatimaan hoitoon.
sinut voidaan ohjata varaamaan aika terveysasemalle lähipäivinä tai kotiin, jos arvion mukaan ei ole tarvetta välittömään lääkärin hoitoon.
Kun lähdet akuuttiklinikalle, ota mukaan:
Kela-kortti,
tiedot säännöllisesti käytössäsi olevista lääkkeistä sekä allergioista,
astmasuihkeet, silmätipat ja insuliinit,
alle kouluikäisen potilaan neuvolakortti.
Osoite
Kauppakatu
25
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Länsi-Pohjan keskussairaalan seri-tukikeskus
Seri-tukikeskus on avoinna ympärivuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Tukikeskus sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Keskukseen voit saapua yksin, turvallisen saattajan kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Ota yhteys päivystävään numeroon ennen tukikeskukseen saapumista.
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä?
13.8.2024
Päihderiippuvuus ei ole koskaan vain riippuvaisen itsensä asia, vaan vaikuttaa koko lähipiiriin.
Jatkuva ja runsas päihteiden käyttö altistaa päihderiippuvuudelle. Riippuvuudessa ei ole kyse pelkästään päihdyttävän aineen käyttömääristä -ja kerroista, vaan ihmisen ja aineen välisestä epäterveestä suhteesta.
Riippuvuudelle ominaista on aineen pakonomainen ja jatkuva käyttö, sen aiheuttamista haitoista huolimatta. Riippuvuus päihteeseen voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Tavanomaista on myös heikentynyt kyky hallita päihteiden käytön aloittamista, lopettamista sekä määriä.
Apua voi hakea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, esimerkiksi
Alle kouluikäisten lasten digitaalisen oirekyselyn koekäyttö Lapin keskussairaalassa päättyy
31.7.2024
Lapin keskussairaalassa koekäytettiin puolen vuoden ajan digitaalista kyselylomaketta hoidon tarpeen arvioinnin tueksi alle 7-vuotiailla lapsilla.
Pilottijakson aikana digipalvelua testattiin yhdessä asiakkaiden ja ammattilaisten kanssa, ja tavoitteena oli saada tietoa ja palautetta palvelun toimivuudesta ja käytettävyydestä. Vanhempi täytti verkkosivujen kautta kyselylomakkeen, jonka perusteella saatu arviointi lapsen tilasta tarjosi tukea terveydenhuollon ammattilaisten puhelimitse tekemään hoidon tarpeen arviointiin.
Child screen -digipalvelun pilottijakso päättyy 31.7.2024. Palvelu oli käytössä Lapin keskussairaalassa ja se oli tarkoitettu Lapin keskussairaalan asiakkaille. Kiitos kaikille palvelun käyttäjille.
Näin toimit jatkossa
Lapin keskussairaalan lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit soittaa alle 15-vuotiaiden lasten päivystysluonteisissa asioissa lukuun ottamatta tapaturmia. Puhelinpäivystys palvelee joka päivä ympäri vuorokauden. Puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka tekee hoidon tarpeen arvioinnin.
Lastensairauksien puhelinpäivystykseen voit ottaa yhteyttä myös tilanteissa, joissa epäilet alle 16-vuotiaan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.
Virka-aikana ei-kiireellisissä asioissa ota ensisijaisesti yhteys omaan terveysasemaasi tai yksityisiin terveyspalveluihin. Puhelinpäivystys ei ole tarkoitettu yleistä terveysneuvontaa koskevia puheluja varten eikä numerosta voi varata eikä tiedustella vastaanottoaikoja.
Lapin hyvinvointialueen digipalvelut yhtenäistyvät, Omaolo-palvelun käyttö muuttuu
20.5.2024
Lapin hyvinvointialueella valmistaudutaan digitaalisen sote-keskuksen avaamiseen vuodenvaihteessa. Yksi osa tätä muutosta on, että digitaalisia yhteydenottokanavia ammattilaisiin yhdenmukaistetaan. Tavoitteena on tarjota asukkaille digipalvelut yhdestä kanavasta.
Mikä muuttuu?
Omaolon kautta yhteydenotto terveydenhuollon ammattilaiseen on päättymässä ja muutos toteutuu vaiheittain eri kunnissa. Ensimmäisenä muutos on tullut voimaan 21.5. alkaen Enontekiön ja Muonion kunnissa. Torstaista 6.6. alkaen muutos koskee Inarin, Kittilän, Ranuan ja Ylitornion kuntien asukkaita sekä 1.7. Sodankylän kuntaa.
Enontekiöllä, Inarissa, Kittilässä, Muoniossa ja Sodankylässä digitaalinen yhteydenotto paikallisten hoito-ohjeiden saamista varten tapahtuu jatkossa omavirtu.fi -palvelussa. Huomaathan, että Omaolon oirearvioiden kansalliset suositukset ja niiden tallentaminen itselle on mahdollista myös jatkossa.
Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, joka on käytössä Lapin hyvinvointialueella. Omaolo tarjoaa tukea oma- ja itsehoitoon sekä auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden julkisen terveydenhuollon ammattilaisiin.
Lisätietoa käytössä olevista sähköisistä yhteydenottokanavista saa omasta hoitoyksiköstä ja kuntakohtaisesti lapha.fi/digipalvelut.
Omaolon oirearviot, terveystarkastus, palveluarviot sekä hyvinvointivalmennukset ovat edelleen asukkaidemme käytössä itsehoidon ja oma-arvioinnin tukena.
Lapin hyvinvointialueen digipalvelut yhtenäistyvät, Omaolo-palvelun käyttö muuttuu
Lapin hyvinvointialueella valmistaudutaan digitaalisen sote-keskuksen avaamiseen vuodenvaihteessa. Yksi osa tätä muutosta on, että digitaalisia yhteydenottokanavia ammattilaisiin yhdenmukaistetaan. Tavoitteena on tarjota asukkaille digipalvelut yhdestä kanavasta.