Navigation Menu

Nisonijtaavdah já šoddâdem

Navigation Menu

Ptv Service Display

Naistentaudit ja synnytys

Naistentautien poliklinikka

Hoidamme yleisiä gynekologisia ongelmia, kuten laskeumia, papa-muutoksia, vuotohäiriöitä, virtsankarkailua sekä kohdun ja munasarjojen hyvänlaatuisia kasvaimia. Lisäksi teemme raskaudenkeskeytyksiä, sterilisaatioita sekä polikliinisia pientoimenpiteitä, jotka eivät vaadi nukutusta.

Tarjoamme potilaillemme gynekologista leikkaushoitoa, lukuun ottamatta vaativaa syöpäkirurgiaa ja endometrioosikirurgiaa.

Gynekologisten syöpäpotilaiden leikkaushoito on keskitetty Oulun yliopistolliseen sairaalaan, mutta sytostaattihoidot ja jatkoseuranta tapahtuvat kuitenkin Lapin tai Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Suunnittelemme ja toteutamme lapsettomuushoitoja yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan lisääntymislääketieteen poliklinikan kanssa.

Synnytysvastaanotto

Synnytysvastaanotolla seuraamme ja hoidamme synnytyksen käynnistymistä odottavia äitejä, synnytyksen käynnistyksiä, lapsivedenmenon tai verenvuodon vuoksi tulleita. Vastaanotolle voi olla syynä myös ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen.

Äitiyspoliklinikka

Äitiyspoliklinikalla seuraamme neuvoloista poliklinikalle lähetettyjä potilaita, joilla on riskiraskaus. Poliklinikalla teemme raskauteen liittyviä seulontaultraäänitutkimuksia. Annamme myös imetykseen ja diabeteksen hoitoon liittyvää ohjausta. Lisäksi vastaanotamme synnyttäjiä ja äitejä, joilla on synnytyspelkoja tai huume-, alkoholi- tai lääkeriippuvuuksia.

Synnytysosasto

Synnytysosastolla hoidamme raskaana olevia, synnyttäneitä ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan. Vauva on äidin luona vierihoidossa mahdollisimman paljon. Ohjaamme vanhempia hoivaamaan vauvaa, tulkitsemaan vauvan viestejä ja autamme äitiä ja vauvaa imetyksen alkuun.

Poorgâ návt

Naistentautien poliklinikalle tarvitset lääkärin lähetteen, jonka saat terveyskeskuksesta, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyslääkäriltäsi.

Synnytysvastaanotto toimii ympärivuorokautisesti. Voit ottaa yhteyttä ja tulla vastaanotolle, kun raskaus on kestänyt yli 22 raskausviikkoa. Vastaanotto toimii myös raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.

Äitiyspoliklinikalle tarvitset lähetteen, jonka yleensä saat neuvolasta. Jos sinulla on käytössäsi sähköinen Ipana-äitiyskortti, olisi hyvä merkitä Oma seurannat-osioon tekemäsi mittaukset, jos sinulla on kotiseurantoja. Jos sinulla on paperinen äitiyskortti, ota se ja muutkin paperiset seurantatietosi mukaan vastaanotolle (verenpaine- ja verensokeriseurannat sekä laboratoriotulokset).

Digihoitopolku: Synnytyspelkopotilaat

Kun synnytys pelottaa, ammattilaisen tuottama tietosisältö auttaa. Polulle on suunniteltu kattava tietopaketti synnytykseen valmistautumisesta sekä sen kulusta ja synnytyspelon lievittämisestä. Lisäksi polulta löytyy tietoa synnytyksen jälkeisestä ajasta ja asiakas voi keskustella äitiyspoliklinikan ammattilaisen kanssa viestein polun vastauslupauksen mukaisesti.

Kun odottaja ilmaisee neuvolassa huolensa synnytyspelosta, hän saa lähetteen Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle. Poliklinikalta odottaja liitetään digihoitopolulle ja hän pääsee nopeasti hoidon piiriin. Potilas saa tiedon palvelun polun avauksesta sekä ohjeet Omapolulle rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen ajanvarauskirjeen mukana. Potilaalle lähtee digihoitopolun avaamisesta myös tekstiviesti- tai sähköposti-ilmoitus.

Omapolku-palvelukanavalta löydät lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot, ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Palvelu vaatii tunnistautumisen, jotta voimme varmistua henkilöllisyydestäsi. Palvelu on tietoturvallinen ja liitteiden lähettäminen on turvallista. Palvelun tiedot tallentuvat Omapolulle.

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Länsi-Pohjan keskussairaalan kirurginen vuodeosasto 4B

Saat yhteyden kirurgiselle vuodeosastolle puhelimitse.

Osastolla hoidetaan raskauden keskeytyksiä, keskenmenopotilaita ja naistentautien leikkauspotilaita. Viikonlopun ajan vuodeosastohoito on keskitetty Lapin Keskussairaalaan

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ - Vástuppeivi 09:00 - 10:00, 12:00 - 13:30

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikka

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Jos puhelimeen ei vastata, voit jättää soittopyynnön.

Kiireellisissä asioissa ota yhteys suoraan synnytysvastaanotolle.

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ - Vástuppeivi 08:30 - 13:00
  • Vuossargâ - Tuorâstâh 09:00 - 14:00
  • Vástuppeivi 09:00 - 13:00

Avoinna ympäri vuorokauden.

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka ja äidinmaitokeskus

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalle ja äidinmaitokeskukseen puhelimitse.

Jos emme vastaa puheluusi, voit jättää viestin ja soitamme sinulle takaisin. Emme soita takaisin numeroihin, joista ei ole jätetty viestiä. Pyrimme soittamaan takaisin viimeistään muutaman arkipäivän kuluessa.

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ 09:00 - 15:00
  • Koskokko 09:00 - 15:00
  • Vástuppeivi 09:00 - 15:00
  • Vuossargâ - Pasepeivi 10:00 - 13:30

Lapin keskussairaalan naistenklinikan vuodeosasto 6

Saat yhteyden naistenklinikan vuodeosastolle puhelimitse. Osastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita.

Lapin keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Saat yhteyden naistentautien poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin.

Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:

  • seksuaalineuvojan vastaanotto,
  • lantionpohjan fysioterapian vastaanotto ja
  • seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu seri-tukikeskus.

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ - Vástuppeivi 09:00 - 13:00

Avoinna ympäri vuorokauden.

Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto

Saat yhteyden Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotolle joka päivä kaikkina vuorokaudenaikoina. Vastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana.

Jos olet alle 22 raskausviikolla, ota yhteys 116117-päivystysapuun.

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Länsi-Pohjan keskussairaalan kirurginen vuodeosasto 4B

Kirurginen vuodeosasto sijaitsee keskussairaalan toisessa kerroksessa.

Osastolla hoidetaan raskauden keskeytyksiä, keskenmenopotilaita ja naistentautien leikkauspotilaita. Viikonlopun ajan vuodeosastohoito on keskitetty Lapin Keskussairaalaan

Čujottâs

Kauppakatu 25 94100 KEMI

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ - Vástuppeivi 08:00 - 15:30

Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien- ja äitiyspoliklinikka

Naistentautien poliklinikka sijaitsee Länsi-Pohjan keskussairaalan 1. kerroksessa. Naistenpoliklinikalla toimii naistentautien- ja äitiyspoliklinikka.

Naistentautien poliklinikalla hoidamme kohdun, munasarjojen, munatorvien, emättimen ja ulkosynnyttimien sekä hormonitoimintaan ja ehkäisyyn liittyviä oireita ja sairauksia. Hoidamme myös alkuraskauteen liittyviä asioita.

Äitiyspoliklinikalla hoidamme erityisseurantaa tarvitsevia raskaana olevia, joilla on esimerkiksi jokin perussairaus tai raskaudessa ilmennyt ongelma. Teemme myös alkuraskauden seulontaultraäänitutkimukset, joihin voit varata ajan naistentautien poliklinikan sihteeriltä. Poliklinikkakäynnillä voi olla mukana puoliso tai tukihenkilö. Toivomme, että lapsia ei oteta mukaan vastaanotolle.

Čujottâs

Kauppakatu 25 94100 KEMI

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikka

Äitiyspoliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Järjestämme tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai klo 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja käynnit ovat maksuttomia. Tule ajoissa odottamaan 6. kerroksen hissiaulaan. Henkilökunta noutaa tutustujat aulasta.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka

Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikalta saat ohjausta imetyksen haasteisiin. Et tarvitse lähetettä, vaan voit varata ajan itse. Raskaana olevista toivomme lähetettä neuvolasta. Puoliso tai tukihenkilö on tervetullut mukaan poliklinikkakäynnille.

Imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ 08:30 - 15:30
  • Koskokko 08:30 - 15:30
  • Vástuppeivi 08:30 - 15:30

Lapin keskussairaalan naistenklinikan vuodeosasto 6

Naistenklinikan vuodeosastolla hoidamme sekä synnyttäneitä että naistentautien potilaita. Osasto sijaitsee Lapin keskussairaalan kuudennessa kerroksessa.

Osaston synnytyspuolella on perhehuoneita, joissa äiti ja isä voivat hoitaa vauvaa omatoimisesti ympäri vuorokauden. Hoitohenkilökunta ohjaa ja auttaa tarpeen mukaan. Perhehuonetta ei voi varata ennakkoon, vaan perhe ilmaisee synnyttämään tullessaan halukkuutensa perhehuoneeseen. Perhehuoneiden ajankohtainen tilanne katsotaan saapumisen yhteydessä. Perhehuone pyritään järjestämään tilanteen mukaan.

Naistentautien puolella hoidamme erilaisia gynekologisia leikkaus- ja toimenpidepotilaita, gynekologisia tulehduspotilaita, naistentautien syöpäpotilaita sekä raskaudenkeskeytyspotilaita. Hoidamme myös potilaita, joilla on alkuraskauteen liittyviä ongelmia.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Normaalit aukioloajat

  • Vuossargâ - Pasepeivi 10:00 - 20:00
  • Vuossargâ - Pasepeivi 16:00 - 18:00

Lapin keskussairaalan naistentautien poliklinikka

Naistentautien poliklinikka sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa. Pääsisäänkäyntikerroksen aulahisseillä pääset ylös 6. kerrokseen, josta löydät opasteet poliklinikalle. Poliklinikka on avoinna arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Poliklinikan yhteydessä toimivat myös:

  • seksuaalineuvojan ja lantionpohjan fysioterapian vastaanotot sekä
  • seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu Seri-tukikeskus.

Seksuaalineuvoja on paikalla parillisilla viikoilla. Seri-tukikeskus on avoinna joka päivä vuorokauden ympäri.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto

Synnytysvastaanotto toimii raskaana olevien päivystyspoliklinikkana ympärivuorokautisesti. Vastaanotto sijaitsee Lapin keskussairaalan 6. kerroksessa.

Käynti synnytysvastaanotolle tapahtuu sisäpihan kautta. Sisäpihalle kuljetaan Kivikauden tieltä, jossa logistiikkapihan jälkeen on opaste "synnyttäjät". Sisäpihalla on varattu synnyttäjille neljä autopaikkaa. Soita ovipuhelimella ja kulje hissillä 6. kerrokseen.

Järjestämme tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai klo 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja käynnit ovat maksuttomia. Tule ajoissa odottamaan 6. kerroksen hissiaulaan. Henkilökunta noutaa tutustujat aulasta.

Čujottâs

Ounasrinteentie 22 96400 ROVANIEMI

Normaalit aukioloajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Poliklinikkamaksu on 66,70 euroa, hoitopäivämaksu 66,90 euroa ja päiväkirurgian maksu 218,70 euroa. Hoitajan poliklinikkakäynnin maksu on alkaen 28,30 euroa. Myös raskausajan tarkastuskäynnit ovat maksullisia.

Synnytysosaston perhehuone: synnyttäjältä perimme normaalin hoitopäivämaksun 66,90 euroa. Puolisolta ei peritä maksua (puolison ateriat eivät sisälly hintaan).

Jos et pääse sinulle varatulle vastaanotolle, muista perua ajanvaraus. Perumattomasta palvelusta perimme 56,70 euron maksun.

Lapin keskussairaalan synnyttäjien kulkureitti

Video Lapin keskussairaalan synnyttäjien kulkureitistä

 

LKS naistenklinikan valmennus ja tutustumiskäynnit

Synnytysvalmennuksen verkkomateriaali

Voit tutustua Lapin keskussairaalan synnytysvalmennukseen verkkosivuillamme

Tutustumiskäynnit naistenklinikalle

Lapin keskussairaalan naistenklinikalla järjestetään tutustumiskäyntejä synnyttäjille joka lauantai klo 13. Tutustumiskäynnille ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

H4 lisätietoa

h4-ajankohtaista-palvelussa

Ajankohtaista palveluissa

Asset Publisher

  1. Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle
    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys...

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle

    13.1.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle

    13.1.2025

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys tapahtuu, on potilaalle maksuton. Se, kuinka pitkään ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen potilas joutuu lääketieteellisistä syistä johtuen olemaan vuodeosastolla hoidossa, ei vaikuta maksuttomuuteen. Maksuttomuus koskee kaikkia synnyttäjiä, myös Lapin hyvinvointialueen ulkopuolelta tulevia synnyttäjiä. Kaikki muut raskaudenaikaiset osastohoitoa vaativat hoitojaksot, paitsi hoitojakso minkä aikana synnytys tapahtuu, ovat maksullisia. 

    Raskauteen liittyvistä polikliinisistä käynneistä maksetaan edelleen normaalisti asiakasmaksuhinnaston mukaisesti.

    Naistenklinikan asiakasmaksut vuonna 2025:

    Äitiyspoliklinikkamaksu 66,70 €
    Naistentautienpoliklinikka 66,70 €
    Hoitopäivämaksu 66,90 €/vuorokausi
    Neuvonta- ja ohjauskäynti hoitajalle esimerkiksi synnytyspelko-tai kätilöpoliklinikalle 28,30 €
    Synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei peritä maksua.

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle
    13.1.2025
    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys...

    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle


    Lapin hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman hoitojakson synnyttäjälle. Koko hoitojakso, jonka aikana synnytys tapahtuu, on potilaalle maksuton. Se, kuinka pitkään ennen synnytystä tai synnytyksen jälkeen potilas joutuu lääketieteellisistä syistä johtuen olemaan vuodeosastolla hoidossa, ei vaikuta maksuttomuuteen. Maksuttomuus koskee kaikkia synnyttäjiä, myös Lapin hyvinvointialueen ulkopuolelta tulevia synnyttäjiä. Kaikki muut raskaudenaikaiset osastohoitoa vaativat hoitojaksot,...

  2. Avainhenkilökoulutuksen käynyt kätilö Jenni Peltomaa näkee kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön äärellä todella merkityksellisenä
    Avainhenkilökoulutuksen tavoitteena on, että avainhenkilön osaaminen vahvistuu lähisuhdeväkivallan...

    Avainhenkilökoulutuksen käynyt kätilö Jenni Peltomaa näkee kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön äärellä todella merkityksellisenä

    9.1.2025

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Avainhenkilökoulutuksen käynyt kätilö Jenni Peltomaa näkee kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön äärellä todella merkityksellisenä

    9.1.2025

    Avainhenkilökoulutuksen tavoitteena on, että avainhenkilön osaaminen vahvistuu lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa, puheeksi otossa ja tuen piiriin ohjauksessa. Avainhenkilöt tukevat muita ammattilaisia ja jatkossa toteuttavat puheeksiottokoulutuksia työyksiköissään. Lapin keskussairaalassa kätilönä työskentelevä Jenni Peltomaa kävi avainhenkilökoulutuksen viime vuonna ja pääsimme haastattelemaan Jenniä. 

    Kuka olet ja missä työskentelet?

    -Olen Jenni Peltomaa. Työskentelen tällä hetkellä kätilönä LKS Naistenklinikalla ja lisäksi teen organisaation sisäisiä työnohjauksia koko Lapin hyvinvointialueen alueella. Työni kätilönä on hyvin monipuolista ja teen työtä laajojen verkostojen kanssa: perusterveydenhuollon neuvoloiden, erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijöiden sekä esimerkiksi Lapin ensi- ja turvakodin kanssa. Synnyttävien perheiden hoitotyön lisäksi työskentelen synnytyspelkopoliklinikalla sekä toimin SERI-tukikeskuksessa päivystävänä kätilönä.


    Miten päädyit osallistumaan Avainhenkilökoulutukseen?

    -Näin avainhenkilökoulutukseen liittyvän ilmoituksen Kaltiossa (Lapin hyvinvointialueen intra) jo hyvissä ajoin ennen koulutusta. Tiesin heti, että haluan mukaan koulutukseen ja jatkossa myös kouluttamaan muita. Näen kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan työskentelyn äärellä todella merkityksellisenä. Raskausaikana sekä vauvavuoden aikana naisten todennäköisyys joutua lähisuhdeväkivallan uhriksi on tutkimuksienkin mukaan kiistatta kohonnut. Lähisuhdeväkivalta voi näyttäytyä kätilön työssä myös synnytyspelkopoliklinikalla ja näiden asioiden puheeksi ottamiseksi myös me sensitiivisen kohtaamisen ammattilaiset tarvitsemme lisää rohkeutta, tietoa ja työkaluja.

    Mitä lähisuhdeväkivallalla sinun mielestäsi tarkoitetaan ja miten se voi ilmetä työssäsi?

    -Lähisuhdeväkivalta pitää sisällään hyvin monenlaista väkivaltaa, vaikka siitä ehkä ensimmäisenä mieleen voikin tulla fyysinen väkivalta. Henkisen väkivallan, seksuaalisen väkivallan sekä taloudellisen väkivallan muodot ovat niitä, joita voisin uskoa kätilön kohtaavan fyysisen väkivallan lisäksi sekä siihen sekoittuneena. Joskus kätilön työssä lähisuhdeväkivalta on hyvin vahvasti näkyvissä, esimerkiksi SERI-potilaan hoidossa. Joskus se voi kätkeytyä vaikkapa synnytyspelon taakse tai näyttäytyä epäselvänä kipuiluna raskauden aikana. Tuolloin kätilöillä pitäisi olla vahvaa osaamista paitsi ottaa toistuvasti puheeksi lähisuhdeväkivallan mahdollisuus, myös tukea ja ohjata asiakasta konkreettisesti turvaan. Vaikka kätilönä koenkin olevani eturintamassa naisten oikeuksien asianajajana, on muistettava, että myös naisten tekemän lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen tarvitaan rohkeutta ja toimintamalleja.

    Mitä opit/oivalsit koulutuksen aikana, mikä on paras anti työsi kannalta?

    -Koulutuksen kannalta oli parasta se, että meidän yksiköstämme meitä osallistui useampi työntekijä. Tämä toi moniäänisyyttä pohdintoihin, sillä jokainen meistä edusti naistentautien ja synnytysten erikoisosaamista hieman eri vivahteilla. Naistentautien ja synnytysten toimialan keskuudessa meillä onkin mahdollisuus lähteä työstämään lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamismalleja helposti asteittain. Koulutukseen osallistui hyvin monipuolisesti ammattilaisia eri erikoisaloilta, niin erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta kuin sosiaalipuoleltakin. Tämä kirjavuus lisäsi ymmärrystä paitsi lähisuhdeväkivallan näyttäytymismuodoista eri ympäristöissä, myös siitä, miten paljon yhteistyötä me tarvitsemme kaikilla näillä sektoreilla.

    Millä tavalla koulutus tukee työtäsi lähisuhdeväkivallan ehkäisemisessä?

    -Sain koulutuksessa konkreettisia materiaaleja, joiden avulla voimme joko suoraan kysyä rutiininomaisesti lähisuhdeväkivallasta tai joiden pohjalta meidän on helppo muokata juuri meidän yksikköömme sopivia kyselylomakkeita ja haastattelukäytäntöjä.

    Miten lähisuhdeväkivallan puheeksi otto sopii sinun työpaikkaasi?

    -Lähisuhdeväkivalta herättää aika ajoin keskustelua työyhteisössäni. SERI-potilaat tietysti ovat oma lukunsa, mutta myös synnyttävien perheiden kohdalla, me kätilötkin tunnemme välillä aseettomuutta sanomatta jätettyjen asioiden ja pelkojen äärellä. Uskon, että rutiininomainen kysyminen raskaana olevalta, synnyttävältä ja synnyttäneeltä perheeltä madaltaa kynnystä ottaa lähisuhdeväkivalta puheeksi paitsi meille ammattilaisille myös asiakkaille. Tässä tulemme tarvitsemaan tietysti entistä tiiviimpää yhteistyötä esimerkiksi äitiysneuvoloiden kanssa.

    Millaisia suunnitelmia tulevaisuuteen?

    -Tulevaisuudessa uskon, että tulemme kehittämään koko Naistenklinikalla rutiininomaisen tavan kysyä asiakkaalta paitsi kyselyillä ja haastatteluilla, myös spontaanisti aina luontevassa ja turvallisessa ympäristössä heidän kokemuksistaan lähisuhdeväkivallasta. Toivon, että saamme jatkossa koulutettua lisää avainhenkilöitä tämän saman koulutuksen myötä ja pystymme tätä kautta lisäämään jatkuvaa matalan kynnyksen koulutusta myös oman vastuuyksikkömme sisällä.

    Mitä viestiä haluaisit välittää muille sote-alan ammattilaisille lähisuhdeväkivallan käsittelemisestä?

    "Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut parisuhteessa fyysistä väkivaltaa, fyysisen väkivallan uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa." (Naisten linja). Se vetää hiljaiseksi ja pistää miettimään. Miten moni asiakas jää meiltä näkemättä? Se saa myös kätilön hiljaisena miettimään sitä, miten moni auttaja on jäänyt ja jää yhä ilman apua itse.

    Avainhenkilökoulutuksen käynyt kätilö Jenni Peltomaa näkee kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön äärellä todella merkityksellisenä
    9.1.2025
    Avainhenkilökoulutuksen tavoitteena on, että avainhenkilön osaaminen vahvistuu lähisuhdeväkivallan...

    Avainhenkilökoulutuksen käynyt kätilö Jenni Peltomaa näkee kätilöiden roolin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön äärellä todella merkityksellisenä


    Avainhenkilökoulutuksen tavoitteena on, että avainhenkilön osaaminen vahvistuu lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa, puheeksi otossa ja tuen piiriin ohjauksessa. Avainhenkilöt tukevat muita ammattilaisia ja jatkossa toteuttavat puheeksiottokoulutuksia työyksiköissään. Lapin keskussairaalassa kätilönä työskentelevä Jenni Peltomaa kävi avainhenkilökoulutuksen viime vuonna ja pääsimme haastattelemaan Jenniä.  Kuka olet ja missä työskentelet? -Olen Jenni Peltomaa. Työskentelen tällä...

  3. Meri-Lapin alueen terveyspalvelujen muutokset vuodenvaihteessa
    Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan...

    Meri-Lapin alueen terveyspalvelujen muutokset vuodenvaihteessa

    31.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Meri-Lapin alueen terveyspalvelujen muutokset vuodenvaihteessa

    Länsi-Pohjan keskussairaalan pääsisäänkäynti.

    31.12.2024

    Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla.

    Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviota virka-aikana, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle. Löydät yhteystiedot Kiireellinen hoito terveysasemalla -sivulta.

    Jos tarvitset apua äkillisissä terveysongelmissa terveysasemasi ollessa suljettuna tai harkitset akuuttiklinikalle lähtemistä, soita ensin Päivystysapuun numeroon 116117. 

    Paikkakuntakohtaiset yhteystiedot terveysasemille

    Kemi 

    Terveysaseman hoidontarpeen arviointi avoinna ma-pe klo 8–16 

    Puh. 016 860 4100 

    Osoite: Valtakatu 6 94100 KEMI

    Keminmaa 

    Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16 

    Puh. 040 027 0008 

    Osoite: Väylätie 2 94400 KEMINMAA 

    Simo 

    Terveysaseman vastaanotto avoinna ma-pe klo 8–16 

    Puh. 016 860 4150 

    Osoite: Varkkermontie 1 95200 SIMO 

    Tervola 

    Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16 

    Puh. 016 860 4210 

    Osoite: Keskustie 78 95300 TERVOLA 

    Tornio 

    Terveysaseman ajanvaraus avoinna ma-pe klo 8–16 

    Puh. 016 860 4220 

    Osoite: Sairaalakatu 1 95400 TORNIO 

    Synnytysvastaanotto  

    Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto toimii ympäri vuorokauden koko Lapin alueella ja numero synnytysvastaanotolle on 040 512 0543.

    Mielenterveyspäivystys 

    Mielenterveyspäivystys on avoinna ympäri vuorokauden. Päivystävässä puhelimessa annetaan neuvontaa myös omaisille, sidosryhmille ja viranomaisille. 

    Lapin keskussairaala 

    Puh. 040 715 8400 

    Länsi-Pohjan keskussairaala 

    Puh. 040 774 3891 

     

    Lue täältä lisää muista sairaalapalvelujen muutoksista.

    Länsi-Pohjan keskussairaalan pääsisäänkäynti. Meri-Lapin alueen terveyspalvelujen muutokset vuodenvaihteessa
    31.12.2024
    Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan...
    Länsi-Pohjan keskussairaalan pääsisäänkäynti.

    Meri-Lapin alueen terveyspalvelujen muutokset vuodenvaihteessa


    Kiireellistä hoitoa saa Länsi-Pohjan alueella edelleen omalla terveysasemalla tai Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla.