Nuorisopsykiatrialla tutkimme ja hoidamme 13–17-vuotiaita vakavampia mielenterveyden häiriöitä sairastavia nuoria ja heidän perheitään yhteistyössä perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, opiskeluhuollon ja muiden viranomaisten kanssa.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Enontekiö
Inari
Kemi
Kemijärvi
Keminmaa
Kittilä
Kolari
Muonio
Pelkosenniemi
Pello
Posio
Ranua
Rovaniemi
Salla
Savukoski
Simo
Sodankylä
Tervola
Tornio
Utsjoki
Ylitornio
Valittuna: Kaikki
Toimi näin
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian palveluihin 13-17-vuotias nuori perheineen voi hakeutua lääkärin lähetteellä. Kiireellistä hoitoa edellyttävissä tilanteissa hakeudutaan päivystykseen.
Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion alueelta voi olla suoraan yhteydessä palveluohjaukseen, joka on avoinna 24/7.
Anonyymi yhteydenotto lasten ja nuorten psykiatriaan (Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio, Ylitornio)
Psykiatrian ja riippuvuuspalveluista saat apua, kun sinulla on huoli jaksamisestasi tai psyykkisestä hyvinvoinnistasi, elämäntilanteesi on haastava tai esimerkiksi päihteiden käyttösi huolettaa sinua. Palvelun kautta voit ottaa yhteyttä työntekijään milloin tahansa anonyymisti eli nimettömästi. Työntekijä vastaa yhteydenottopyyntöösi soittamalla sinulle seuraavana arkipäivänä. Soitto tapahtuu kello 9-17 välisenä aikana.
Yhteydenottopyyntö jätetään kirjallisesti. Koska palvelun käyttö ei vaadi tunnistamista tai kirjautumista, ilmoitus ei tallennu lähettäjälle. Palveluun jätetään yhteystiedot yhteydenottoa varten. Palvelu on tietoturvallinen.
Lapin keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaus ja neuvonta (LaNKA-tiimi)
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluohjaukseen soittamalla. Jos emme vastaa puheluusi, soitamme takaisin kahden arkipäivän kuluessa. Palveluohjauksesta vastaa koordinoiva sairaanhoitaja.
Palveluohjaus- ja neuvontapuhelin on tarkoitettu kaikille kansalaisille sekä kuntien toimijoille ja viranomaisille.
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikka
Saat yhteyden nuorisopsykiatrian poliklinikalle puhelimitse arkipäivisin. Numero on tarkoitettu jo hoitokontaktissa olevien nuorten asioiden hoitoon, esimerkiksi ajan perumiseen.
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatria
Saat yhteyden lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle puhelimitse ympäri vuorokauden. Poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta tai nuoresta huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on lapsen tai nuoren vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjauspuhelimeen.
Lapin keskussairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikka
Lapin keskussairaalaan nuorisopsykiatrian poliklinikka sijaitsee Rovaniemen keskustassa Urheilukadulla.
Osoite
Poliklinikka sijaitsee rakennuksen 4. kerroksessa.
Urheilukatu
5-7
96100
ROVANIEMI
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikka
Länsi-Pohjan keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla on toimipisteet Kemissä ja Torniossa. Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalle voivat ottaa yhteyttä lapsesta, nuoresta tai perheestä huolissaan olevat henkilöt. Yleisimmin yhteydenottaja on vanhempi, opettaja tai sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijä. Nuori voi olla myös itse yhteydessä palveluohjaukseen.
Lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikalla arvioimme ja hoidamme psyykkisesti oireilevia lapsia ja nuoria ja heidän perheitään erilaisissa elämän kriiseissä ja pulmatilanteissa. Teemme yhteistyötä sosiaali-, terveys- ja koulutoimen kanssa. Vauvaperhetyön piirissä on lasta odottavia tai 0–3-vuotiaiden lasten perheitä, joilla on jokin lapsen kasvuun tai kehitykseen vaikuttava kuormittava tekijä. Työskentely pyritään räätälöimään tarpeen mukaisesti. Tapaamiset voidaan järjestää kotona, koulussa, poliklinikalla, päiväkodissa tai muussa tarpeenmukaisessa paikassa.
Poliklinikka palvelee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion, Ylitornion alueen väestöä ja on tarkoitettu kaiken ikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Alle 18-vuotiaiden osastohoito toteutetaan tarvittaessa LKS:ssa, OYS:ssa tai Länsi-Pohjan keskussairaalan lastenosastolla.
Osoite
Uusikatu
5
95400
TORNIO
Kauppakatu
25 B
94100
KEMI
Normaalit aukioloajat
Avoinna ympäri vuorokauden.
Nuorisopsykiatrian palvelut ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille.
Rovaniemelle valmistuu kesällä 2025 uusi sijaishuollon yksikkö Tiippana
6.9.2024
Nyt harjakorkeudessa olevaan yksikköön tulee paikkoja yhteensä 14 lapselle tai nuorelle.
Rakennutamme Rovaniemen Ounasrinteelle uuden sijaishuoltoyksikkö Tiippanan. Lastensuojelun yksikköön tulee kolme osastoa eli kriisi- ja arviointiyksikkö, vaativan hoidon yksikkö ja erityisen huolenpidon yksikkö.
Osastot on tarkoitettu erilaisissa tilanteissa oleville 13–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Paikkoja on yhteensä 14.
Rakennus on nyt harjakorkeudessa, ja saadaan käyttöön kesällä 2025. Tiloihin tulee asukkaiden henkilökohtaiset huoneet sekä erilaisia yhteisiä tiloja ja henkilökunnat tiloja. Lisäksi yksikössä on oma koulunsa, jota yksikköön sijoitetut nuoret voivat tarvittaessa käydä.
Yksikkö on saanut nimensä Ounasrinteen entisestä nimestä Tiippanan perästä. Wikipedian mukaan Tiippanan perä -nimitystä käytettiin 1970-luvun alkupuolille saakka, kunnes Tiippanan suku myi maat Rovaniemen kaupungille.
- Sijaishuoltoyksikölle haluttiin nimi, joka kuvastaa sen sijaintia. Ja koska Lapin hyvinvointialueella on jo toimintayksikkö nimeltään Kiekerö, halusimme tuoda historiaa myös tämän yksikön nimeen, kertoo lastensuojelun palvelupäällikkö Virve Simonen.
Henkilökuntaa aletaan rekrytoida keväällä 2025. Yksikköön tarvitaan työskentelemään erilaisia sosiaali- ja lastensuojelualan osaajia, kuten sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia sekä puhtaanapidon ja ravitsemuspalvelujen henkilökuntaa.
Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?
3.9.2024
Tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset alkavat lokakuussa 2024. Ilmoittaudu mukaan!
Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin, jossa lapsi käy noin kerran kuukaudessa. Tukiperheellä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin.
Tukiperheeksi voi alkaa lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksin asuva henkilö, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta.
Tukihenkilö tarjoaa lapselle turvallisen aikuisen aikaa ja mielekästä yhdessäoloa noin pari tuntia viikossa.
Tulevat tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset:
Inarin ja Utsjoen alue 26.10. ja 23.11.2024 klo 10–14.
Ilmoittautuminen valmennukseen 11.10.2024 mennessä.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Salla Riekki 040 186 4349, salla.riekki@lapha.fi
Pellon ja Kolarin alue 26.10. ja 23.11.2024 klo 12–16.
Ilmoittautuminen valmennukseen 11.10.2024 mennessä.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sari Hiltunen, 040 759 8923, sari.hiltunen@lapha.fi tai Pirita Bergman 040 679 1083, pirita.bergman@lapha.fi
Muonion ja Enontekiön alue 11.1. ja 25.1.2025 klo 10–14.
Ilmoittautuminen valmennukseen 19.12.2024 mennessä.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Tiinu Ristinen 040 828 4532, tiinu.ristinen@lapha.fi
Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan
22.8.2024
Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä perheessä.
Lapin alueen perhekeskuskoordinaattorit järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia vanhemmuuden webinaareja joka kuukauden toinen tiistai klo 18–19.
Saamewebinaarit ovat joka kuukauden neljäs tiistai klo 18–19. Saamewebinaarit järjestetään suomeksi, mutta aihe tai näkökulma liittyy saamelaiskulttuuriin tai saamen kieleen.
Syksyn 2024 teemat
27.8.2024 saamewebinaari: saamen kieli perheessä: näkökulmia arjen valinnoista, asiantuntijoina Niina Aikio-Siltala ja Annika Pasanen.
10.9.2024 eron jälkeen
24.9.2024 saamewebinaari
8.10.2024 aistiyliherkkyydet
22.10.2024 saamewebinaari
12.11.2024 perhearjen pelisäännöt
26.11.2024 saamewebinaari
10.12.2024 sateenkaariperhe
Saamewebinaarien aiheet tarkentuvat syksyn 2024 aikana.