Soita päivystysapuun, kun harkitset lähtöä päivystykseen tai kun tarvitset apua äkillisissä terveysongelmissa ja oma terveysasemasi on kiinni. Päivystysavusta sinut ohjataan tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan tai sinulle annetaan tarvittavat itsehoito-ohjeet.
Hätätilanteessa soita aina hätäkeskukseen numeroon 112.
Lapin alueelta soittavan sijainti paikannetaan ja puhelu ohjautuu Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaisista koostuvaan päivystysapuyksikköön. Hyvinvointialueiden raja-alueilta puhelu voi paikantua viereisen hyvinvointialueen palveluun, josta se käännetään Lapin päivystysapuun. Paikantumaton puhelu taas yhdistyy HUS päivystysapuun, josta se käännetään oikeaan paikkaan.
Kaikki 116117-puhelut tallennetaan palvelun laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Poorgâ návt
Soita päivystysapuun, kun harkitset lähtöä päivystykseen tai kun tarvitset apua äkillisissä terveysongelmissa ja oma terveysasemasi on kiinni. Hätätilanteissa soita aina hätäkeskukseen numeroon 112.
Päivystysapu 116117
Soita päivystysapuun, kun harkitset lähtöä päivystykseen tai kun tarvitset apua äkillisissä terveysongelmissa ja oma terveysasemasi on kiinni. Päivystysavusta sinut ohjataan tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan tai saat tarvittavat itsehoito-ohjeet.
Lapin alueelta soittavan sijainti paikannetaan ja puhelu ohjautuu Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaisista koostuvaan päivystysyksikköön.
Hätätilanteissa soita aina hätäkeskukseen numeroon 112.
Lapin sairaalapalveluissa muutoksia vuoden vaihteessa
Kuva: Jarno Niemi
13.12.2024
Mikä muuttuu sairaaloiden työnjaossa vuoden vaihteessa 1.1.2025?
Akuuttiklinikka
Akuuttiklinikan eli Länsi-Pohjan yhteispäivystyksen toiminta siirtyy kokonaisuudessaan Lapin hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi Mehiläinen Länsi-Pohjalta. Akuuttiklinikan toiminta jatkuu ennallaan Länsi-Pohjan keskussairaalassa osoitteessa Kauppakatu 25, 94100 Kemi.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan ohjaus- ja puhelinneuvonnan numero poistuu käytöstä 30.12.2024 kello 12 ja tämän jälkeen myös Meri-Lapissa soitetaan Päivystysapuun 116117. Päivystysapuun soitetaan, kun harkitaan päivystykseen lähtöä tai tarvitaan apua äkillisissä terveysongelmissa oman terveysaseman ollessa suljettuna.
Ortopedia
Ortopedian viikonloppupäivystys siirtyy 3.1.2025 alkaen Länsi-Pohjan keskussairaalasta Lapin keskussairaalaan perjantaista kello 15.30 maanantaihin kello 8.00. Akuuttiklinikkatoiminta jatkuu entisellään Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja sinne hakeutuvat päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat. Akuuttiklinikalla eli päivystyksessä arvioidaan hoidon tarve. Seurantaa ja hoitoa vaativat potilaat hoidetaan Lapin keskussairaalassa viikonloppuisin.
Lasten sairaudet
Lastentautien ympärivuorokautinen vuodeosastotoiminta päättyy Länsi-Pohjan keskussairaalassa 31.12.2024. Lastentautipotilaiden hoito Länsi-Pohjan keskussairaalassa jatkuu arkisin poliklinikalla ja päiväsairaalassa. Vuoden lopussa pyritään vuodeosastohoitoa tarvitsevien lasten hoitopaikka valitsemaan niin, että siirroilta toiseen sairaalaan kesken hoitojakson vältyttäisiin. 1.1.2025 alkaen vuodeosastohoitoa vaativat potilaat hoidetaan Lapin keskussairaalan lastenosastolla osoitteessa Ounasrinteentie 22, 96400 Rovaniemi.
Kun alle 16-vuotiaan lapsen kanssa harkitaan lähtöä päivystykseen tai tarvitaan apua äkillisissä terveysongelmissa oman terveysaseman ollessa suljettuna, koko Lapin alueella soitetaan 30.12.2024 alkaen Päivystysapuun 116117. Lapin keskussairaalan lasten puhelinpäivystyksen numero 040 642 8811 jatkaa toimintaansa ja sinne ohjautuu myös Päivystysapuun 116117 soitetut puhelut.
Naistentaudit ja synnytys
Synnyttäjät ohjataan Länsi-Pohjan alueelta Lapin keskussairaalaan 28.12.2024 kello 8 alkaen. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosastolle 28.12.2024 kello 8 mennessä saapuneet synnyttäjät hoidetaan siellä normaalisti. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysvastaanoton puhelinnumero 040 149 1281 on käytössä vuoden loppuun asti. 1.1.2025 alkaen koko Lapin alueella soitetaan Lapin keskussairaalan synnytysvastaanottoon 040 512 0543. Normaali raskauden seuranta toteutetaan Länsi-Pohjan alueella vuoden vaihteen jälkeen Länsi-Pohjan keskussairaalassa naistentautien- ja äitiyspoliklinikalla.
Länsi-Pohjan keskussairaalan naistentautien erikoissairaanhoidon päivystys ja vuodeosastohoito siirtyy viikonloppuisin 1.1.2025 alkaen Lapin keskussairaalaan perjantaista kello 15.30 maanantaihin kello 8.00. Arkipäivinä naistentautien vuodeosastohoito toteutuu 1.1.2025 alkaen Länsi-Pohjan keskussairaalan kirurgisella vuodeosastolla. Naistentautien poliklinikan toiminta jatkuu ennallaan.
Raskaana olevat ovat raskausviikon 22 jälkeen yhteydessä päivystyksellisissä raskauteen ja synnytykseen liittyvissä hoidontarpeen arvioinnin asioissa Lapin keskussairaalan synnytysvastaanottoon puhelimitse 040 512 0543. Muissa päivystyksellisissä raskauteen ja naistentauteihin liittyvissä asioissa Päivystysapu 116117 tekee virka-ajan ulkopuolella hoidon tarpeen arviointia koko Lapin hyvinvointialueella. Raskaana olevat voivat arkena olla yhteydessä myös omaan neuvolaan.
Psykiatria
Psykiatrian päivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan. Mielenterveyspäivystyksen hoidon tarpeen arvioinnin numerot jatkavat ennallaan toimintaansa ympäri vuorokauden. Mielenterveyspäivystyksen numero Lapin keskussairaalaan 040 715 8400 ja Länsi-Pohjan keskussairaalaan 040 774 3891.
1.1.2025 alkaen ympäri vuorokauden käytössä olevat puhelinnumerot
Päivystysapu 116117
Lapin keskussairaalan lasten puhelinpäivystys 040 642 8811
Lapin keskussairaalan synnytysvastaanotto 040 512 0543
Mielenterveyspäivystys Lapin keskussairaala 040 715 8400
Lapin sairaalapalveluissa muutoksia vuoden vaihteessa
Mikä muuttuu sairaaloiden työnjaossa vuoden vaihteessa 1.1.2025?
Akuuttiklinikka
Akuuttiklinikan eli Länsi-Pohjan yhteispäivystyksen toiminta siirtyy kokonaisuudessaan Lapin hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi Mehiläinen Länsi-Pohjalta. Akuuttiklinikan toiminta jatkuu ennallaan Länsi-Pohjan keskussairaalassa osoitteessa Kauppakatu 25, 94100 Kemi.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan ohjaus- ja puhelinneuvonnan numero poistuu käytöstä 30.12.2024 kello 12 ja tämän...
Fimea varoittaa: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen
26.11.2024
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen.
Opioideja sisältäviä lääkelaastareita ei tule altistaa esimerkiksi saunalle, lämpötyynyille tai kuumille kylvyille, sillä tämä saattaa lisätä lääkkeen tarpeettoman voimakasta imeytymistä elimistöön. Opioidia sisältävä lääkelaastari tulee ottaa pois ennen saunomista.
Fimean tietoon on tullut Suomesta viisi viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunutta tapausta, jossa fentanyyliä sisältävä opioidilaastari on saunomisen yhteydessä aiheuttanut kuoleman fentanyylimyrkytykseen.
Tarkista käyttöohje pakkausselosteesta
Opioidia (esimerkiksi fentanyyliä tai buprenorfiinia) sisältävien lääkelaastarien kiinnityskohtaa ei saa altistaa ulkoiselle lämmönlähteelle, kuten saunomiselle, lämpötyynylle tai huovalle, lämmitettävälle vesisängylle, lämpölampulle, auringonotolle, kuumavesipullolle, pitkäkestoisille kuumille kylvyille eikä kuumalle porealtaalle. Myös korkea kuume saattaa lisätä lääkkeen imeytymistä, ja siksi korkean kuumeen hyvä hoito on aiheellista.
Myös muiden lääkelaastarien suhteen suosittelemme tarkistamaan ohjeistuksen saunomiseen ja muihin ulkoisiin lämmönlähteisiin liittyen lääkkeen pakkausselosteesta. Jokaisessa lääkepakkauksessa on tämä seloste mukana. Lisäksi kaikki pakkausselosteet voi tarkistaa Fimean lääkehausta.
Omaan lääkitykseen liittyvien kysymysten kanssa tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai hoitoyksikköön. Neuvoa voi myös kysyä apteekista.
Fimea varoittaa: Opioidilaastarin käyttö saunoessa voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että opioidilääkelaastareiden altistuminen ulkoiselle lämmölle voi lisätä ihon kautta annosteltavan lääkeaineen pitoisuutta veressä, ja tämä voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen.
Opioideja sisältäviä lääkelaastareita ei tule altistaa esimerkiksi saunalle, lämpötyynyille tai kuumille kylvyille, sillä tämä saattaa lisätä lääkkeen tarpeettoman voimakasta imeytymistä elimistöön. Opioidia sisältävä lääkelaastari tulee ottaa pois...
Kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tehdään jatkossa koko Lapin alueella numerossa 116117. Palvelu käynnistyy maanantaina 14.10.2024.
Päivystysapuun soitetaan, kun harkitaan lähtöä päivystykseen tai kun tarvitaan apua tai neuvoja äkillisissä terveysongelmissa ja oma terveysasema on kiinni.
Hätätilanteessa soitetaan aina hätäkeskukseen numeroon 112.
Lapin alueelta soittavan sijainti paikannetaan ja puhelu ohjautuu Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaisista koostuvaan päivystysapuyksikköön.
Päivystysavussa tehdään hoidon kiireellisyyden arviointia valtakunnallisten kriteerien mukaan. Päivystysapu ohjaa asiakkaan tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Päivystysavusta voidaan antaa myös neuvontaa ja kotihoito-ohjeita. Soittaja voidaan myös ohjata ottamaan yhteyttä esimerkiksi sosiaalipalveluihin, sosiaalipäivystykseen tai mielenterveyspäivystykseen. Numeroon soittaminen on maksutonta. Puhelut tallennetaan palvelun laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi.
Käytöstä poistuvat seuraavat puhelinpalvelut:
Lapin keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelimessa tehtävä kiireellinen hoidon tarpeen arviointi
Virka-ajan ulkopuolinen hoidon tarpeen arviointi seuraavissa kunnissa: Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Posio, Ranua ja Salla
Jatkossakin voit soittaa mielenterveyspäivystykseen, lasten sairauksien hoidon tarpeen arviointiin sekä terveysasemien akuuttivastaanotoille terveysasemien ollessa auki. Länsi-Pohjan keskussairaalan Akuuttiklinikan puhelinneuvonta palvelee vuoden 2024 loppuun.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikan puhelinneuvonta ympäri vuorokauden: 040 149 1340
Mielenterveyspäivystys Lapin keskussairaala: 040 715 8400
Lastensairauksien päivystys Lapin keskussairaala ympäri vuorokauden: 040 642 8811
Ivalon terveyskeskuksen hoidon tarpeen arviointi ympäri vuorokauden: 040 770 9187
Sodankylän Sopukan hoidon tarpeen arviointi ma–su klo 8–21: 016 860 4840
Kemijärven hyvinvointikeskuksen hoidon tarpeen arviointi ma–su klo 8–18: 020 690 870
Tavoitteena on ohjata oikea potilas oikeaan aikaan oikealle ammattilaiselle
Päivystysapu 116117 -palvelun käyttöönoton tavoitteena on vahvistaa päivystysaikaisen kiireellisen hoidon tarpeen arvioinnin saatavuutta ja saavutettavuutta yhdenmukaisesti koko Lapin alueella.
Päivystysavun kautta soittaja saa sujuvasti yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen ja asiakas ohjataan oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaiselle ammattilaiselle.
Oikea-aikaisella palveluohjauksella pyritään vahvistamaan asiakaskokemusta sekä terveydenhuollon resurssien tarkoituksenmukaista käyttöä.
Päivystysapu 116117 on hyvinvointialueiden järjestämä neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Palvelun kansallista kehittämistä koordinoi julkisomisteinen DigiFinland Oy. Kun Lappi on aloittanut palvelun käytön, on Päivystysapu käytössä koko manner-Suomessa.