Uudistuneet ravitsemussuositukset painottavat kestävää terveyttä
Marraskuussa 2024 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset 2024 ehdottavat muutoksia suomalaisten...
Uudistuneet ravitsemussuositukset painottavat kestävää terveyttä
Luuvâ lase
Kassâkkuu ovdil sivule
Uudistuneet ravitsemussuositukset painottavat kestävää terveyttä
Marraskuussa 2024 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset 2024 ehdottavat muutoksia suomalaisten ruokavalioon. Suositukset perustuvat Pohjoismaisten ja Baltian asiantuntijoiden laatimiin Nordic Nutrition Recommendations 2023 (NNR2023), joissa painotetaan terveysvaikutuksia, ravitsemuksellista riittävyyttä sekä ilmaston huomioimista.
Suomalaisten ruokatottumuksissa on monenlaisia haasteita. Punaisen ja prosessoidun lihan määrä on liian suuri ja vastaavasti kasvisten, hedelmien ja marjojen määrä liian pieni. Lähes kaikki syövät myös liian vähän täysjyväviljaa ja liikaa suolaa.
Lisää kasviksia ja hedelmiä ruokalautaselle
Uudet ravitsemussuositukset korostavat kasvispainotteista ruokavaliota. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi suositusten mukaan syödä 500–800 grammaa päivässä. Viljojen ja viljavalmisteiden osalta suositellaan vähäsuolaisia ja täysjyväviljaisia, runsaskuituisia vaihtoehtoja. Täysjyvän suositeltava saanti on vähintään 90 grammaa päivässä. Ravintorasvojen osalta aikuisille suositellaan vähintään 25 grammaa kasviöljyjä päivässä, jotta varmistetaan alfalinoleenihapon riittävä saanti. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan syötäväksi noin 20–30 grammaa päivässä. Maitotuotteiden määrä on uusissa suosituksissa 3,5–5 desilitraa päivässä. Maitotuotteissa tulisi suosia rasvattomia tai vähärasvaisia vaihtoehtoja. Maitotuotteita voi korvata myös kasvipohjaisilla valmisteilla.
Ensimmäistä kertaa annettiin suositus myös palkokasvien päivittäisestä käytöstä, joka on 50–100 grammaa päivässä. Kalan osalta suositeltu määrä on 300–450 grammaa viikossa, ensisijaisesti kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Punaisen lihan suositeltu maksimikäyttömäärä kypsennettynä on 350 grammaan viikossa. Prosessoidun lihan osuus tästä tulisi olla mahdollisimman vähäinen. Punaista lihaa ei suositella korvaamaan siipikarjan lihalla, vaan kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Myös siipikarjan lihasta tehtyjen prosessoitujen elintarvikkeiden käyttömäärän suositellaan olevan mahdollisimman vähäistä.
Ravintolisien tarve ja suositukset
D-vitamiinilisää suositellaan lapsille 2 viikon ikäisestä 18 vuoteen asti, raskaana oleville ja imettäville sekä 75 vuotta täyttäneille. Muilta osin ravintolisien käyttösuositukset koskevat liian vähäisen saannin riskissä olevia ja erityistilanteita, kuten raskaana olevia.
Uudet ravitsemussuositukset tukevat sekä terveyttä että ympäristöä. Suositusten mukaisen, ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi yksilötasolla koostaa usealla eri tavalla.
Lue lisää:
Ruokavirasto: Ravitsemus- ja ruokasuositukset
Lapha.fi: Ravitsemusterapia
Uudistuneet ravitsemussuositukset painottavat kestävää terveyttä
14.4.2025
Marraskuussa 2024 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset 2024 ehdottavat muutoksia suomalaisten...