Navigation Menu

Ravviittâhpalvâlusah já seksuaaltiervâsvuotâ

Breadcrumb

Navigation Menu

Neuvolapalvelut ja seksuaaliterveys

Ravviittâhpalvâlusah já seksuaaltiervâsvuotâ

Ravviittuvâin išedeh oles perruu já huolâtteh ton pyereestvajemist. Ravviittuvâi toimâm lii mávsuttem, muuneeld estâdeijee já tiervâsvuođâ ovdedeijee toimâm.

Párnáiravviittuvâst vuálá škovlâahasij párnái perruuh uážžuh torjuu já iše já ravviittuvâst čuávuh párnáá tiervâsvuođâ, šoddâm já otânâššâm.

Enijravviittuv mittomeerrin lii turviđ já tuárjuđ vyerdee eeni já šodâhánnáá párnáá tiervâsvuođâ.

Estimravviittâh addel torjuu perâvuáváámân já čuávjum estimân kyeskee aašijn sehe addel tiäđu seksuaaltiervâsvuođâst. Laapu pyereestvaijeemkuávlust vuálá 25-ihásáid fálloo nuuvtá estim.

Neuvolapalvelut toissijainen banneri

Párnáiravviittâh


Párnáiravviittuvâst čuávuh párnáá tiervâsvuođâ, stuárrum já otânâššâm laavâst asâttum tiervâsvuođâtäärhistmijguin, sehe oles perruu pyereestvaijeem. Ravviittuvâst fäälih párnáid aalmuglii puákuttemohjelm miäldásijd puákuttâsâid.

Vauva istuu syöttötuolissa suu mutrussa. Vieressä vauvan isä hymyilee ja tarjoaa nokkamukista juotavaa vauvalle.

alasivut-neuvolapalvelut-ja-seksuaaliterveys

Alasivut neuvolapalvelut esiopetuksen oppilashuolto

Alasivut seksuaaliterveys

h2-Ajankohtaista aiheesta-otsikko

Äigikyevdileh ääših fáádást

Asset Publisher

Asset Publisher

  1. Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    11.12.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta

    Teksti

    11.12.2024

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta

    Lapin aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyisi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuhinnaston vuodelle 2025. Aluehallituksen esityksen mukaan synnytyksiin liittyvistä hoitojaksoista ei ensi vuonna perittäsi maksua. Hyvinvointialueen laskelmien mukaan synnyttäjien asiakasmaksut saataisiin katettua, jos Meri-Lapin alueelta tai muilta hyvinvointialueilta tulisi Lapin keskussairaalaan vajaa sata synnyttäjää enemmän kuin tilanteessa, jossa asiakasmaksuja ei poistettaisi.

    Lääkärintodistuksista perittävät maksut ja muut korotukset perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin enimmäismaksuihin. Esimerkiksi perusterveydenhuollon maksut nousisivat ensi vuoden alusta 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksut 45 prosentilla.

    Veteraanien ja pitkäaikaistyöttömien lääkäripalvelut ja alle 25-vuotiaiden ehkäisy olisivat jatkossakin maksuttomia. Lapin aluevaltuusto päättää asiakasmaksuista kokouksessaan maanantaina 16. joulukuuta.

    Asiakas voi itse seurata vuosittaisen 762 euron maksukaton täyttymistä ja hakea vapautusta tai kohtuullistamista asiakasmaksuihin. Aluehallitus edellyttää maksukattojärjestelmän kehittämistä ja siitä raportointia. Asiakkaita tulee tiedottaa ja ohjeistaa maksukaton hyödyntämisestä ja kuinka hakea maksujen poistamista tai kohtuullistamista.

    Aluehallitus esittää monipuolisia investointeja ympäri Lappia

    Lapin aluehallitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyisi päivitetyn investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2025–2028 sekä investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2026–2029. Investointisuunnitelma vuodelle 2026 olisi noin 150 miljoonaa ja koko suunnitelmakaudelle 2026–2029 yhteensä noin 430 miljoonaa. Lainanottovaltuuden tarve vuodelle 2025 olisi noin 74 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 investointien toteuttamisesta tehtäisiin erilliset päätökset osana talousarviota.

    Vuoden 2026 suurimpia rakennushankkeita olisivat muun muassa Lapin keskussairaalan laajennushankkeesta aiheutuvat muutostyöt muualle sairaalaan, Rovaniemen, Kemijärven ja Ivalon pelastusasemat sekä Rovaniemen kehitysvammaisten asumisyksikkö.

    Suurimpia pitkäaikaisilla sopimuksilla toteutettavia kohteita olisivat Rovaniemen ikäihmisten Näsmä 2 -palveluasunnot, Savukosken Saukoti, Kemin ja Rovaniemen kehitysvammaisten yksiköt ja Rovaniemen päiväkeskus, Tornion ikääntyneiden Ruskakoti sekä Enontekiön ensihoidon tilat. Pienempiä kohteita olisivat Karesuvannon terveysasema ja Sodankylän pelastuslaitoksen kalustosuoja.

    Myös it-järjestelmät sekä terveys- ja pelastuspalvelujen laite- ja kalustohankinnat ovat suuria investointeja. Esimerkiksi sammutusautoja oltaisiin hankkimassa vuonna 2026 Muonioon, Tornioon ja Ylitorniolle sekä säiliöautoja Sodankylään ja Ylitornioon.

    Muita päätöksiä

    Aluehallitus hyväksyi liikkeenluovutussopimuksen, jonka myötä osa Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n toiminnasta ja henkilöstöstä siirtyy Lapin hyvinvointialueen palvelukseen vuoden 2025 alusta. Samalla jäljelle jäävän ostopalvelusopimuksen hinta pienenee. 

    Päätettiin, että rintasyövän seulonnat järjestetään jatkossa kaikilla paikkakunnilla. Seulonnat toteuttaa Terveystalo. 

    Hyväksyttiin palvelujen hintoihin tehtäviä korotuksia vuodelle 2025. Hyvinvointialue käyttää hintoja laskuttaessaan muita organisaatioita kuten muita hyvinvointialueita, vakuutusyhtiöitä ja puolustusvoimia.

    Hyväksyttiin aluehallituksen osalta muutoksia vuoden 2024 talousarvioon ja esitetään aluevaltuustolle, että sekin hyväksyisi muutokset. Talousarvion alijäämä kasvaa noin 73 miljoonasta noin 89 miljoonaan. Kulut kasvavat perheiden ja työikäisten sekä vammaisten palveluissa sekä hallinto- ja tukipalveluissa. Valtion rahoitus on kasvanut 3,4 miljoonalla.

    Päätettiin esittää aluevaltuustolle, että aluehallitus voisi päättää talouden sopeuttamisohjelmaan tehtävistä välttämättömistä päivityksistä lainaottovaltuuden saamista varten. Päivitykset noudattaisivat toiminta- ja taloussuunnitelmaa ja talousarviota sekä pohjautuisivat aluevaltuuston huhtikuussa hyväksymään talouden sopeuttamisohjelmaan. Päivitetty talouden sopeuttamisohjelma tuotaisiin tiedoksi aluevaltuustolle. 

    Aluehallitus hyväksyi omalta osaltaan selvityksen organisaation madaltamiseksi ja johtajien ja esihenkilöiden vähentämiseksi. Esitetyistä toimenpiteistä päätetään erikseen siltä osin, kun ne eivät sisälly ensi vuoden talousarvioon. Aluehallitus esittää, että myös aluevaltuusto hyväksyisi selvityksen. Organisaatiouudistusten tavoite on säästää jo ensi vuonna noin 1,8 miljoonaa. Työryhmä ehdottaa, että vuoden 2025 alusta lähtien hallinto- ja tukipalvelut sekä kehittämis- ja strategiapalvelut yhdistettäisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota madallettaisiin niin, että tasoja olisi pääsääntöisesti enintään neljä. Ensihoitopalvelut ja tilannekeskus yhdistettäisiin pelastuspalvelujen kanssa. Lisäksi vuoden 2026 alussa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistettäisiin yhdeksi toimialaksi. Ehdotukset luottamushenkilöorganisaation muutoksista tulee valmistella tammikuun loppuun mennessä.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se hyväksyisi muutoksia hallintosääntöön. Pelastustoimen toimiala kattaisi jatkossa sekä pelastus- että ensihoitopalvelut. Aluehallitus voisi jatkossa halutessaan siirtää toimivaltaansa kuuluvan merkittävän asian aluevaltuustolle poliittisen kannan muodostamiseksi. Aluevaltuusto päättäisi jatkossa soteasemien, terveyskeskusten, sairaaloiden ja pelastusasemien lisäksi myös asumispalveluyksiköiden perustamisesta ja pysyvästä sulkemisesta.

    Päätettiin antaa hallinto-oikeudelle lausunto Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten keskeyttämisestä vuonna 2025. Keskeyttämispäätöksestä on tehty ensin oikaisuvaatimus ja nyt myös aluevalitus.

    Hyväksyttiin SoteVirtuaalikirjasto Oy:n uusi osakassopimus. Yhtiö tuottaa muun muassa lääketieteellisiä aineistoja hyvinvointialueen henkilöstön käyttöön.

    Päätettiin antaa aluehallintovirastolle selvitys pelastuslaitoksen kiireellisten tehtävien toimintavalmiudesta Rovaniemellä ja Torniossa.

    Merkittiin tiedoksi tarkastuslautakunnan huomiot, jotka koskivat aluehallituksen antamia vastauksia vuoden 2023 arviointikertomuksesta.

    Valittiin palveluntuottajia ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen, erilaisten kuljetuspalvelujen ja potilasvakuutuksen palveluntuottajiksi

    Merkittiin tiedoksi aluehallintoviraston päätös psykologipalvelujen saatavuudesta hyvinvointialueella.

    Esitetään aluevaltuustolle, että se jatkaisi vuodelle 2024 hyväksytyn ensihoidon palvelutasopäätöksen voimassaoloa toistaiseksi. Sairaalaverkon ja palveluverkon muutokset edellyttävät palvelutasopäätöksen päivittämistä ensi vuoden aikana.

     

    Lisätietoja

    Esityslistat ja pöytäkirjat
    Tapani Melaluoto, aluehallituksen puheenjohtaja, tapani.melaluoto@lapha.fi, 040 841 0311
    Jari Jokela, hyvinvointialuejohtaja, jari.jokela@lapha.fi, 040 5323 998

    Teksti Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta
    11.12.2024
    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia...
    Teksti

    Aluehallituksen kokoustiedote 11.12.2024 pidetystä kokouksesta


    Aluehallituksen esitys: Lapissa saa synnyttää maksutta. Aluehallitus esittää myös monipuolisia investointeja ympäri Lappia.

  2. iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin
    Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön...

    iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin

    12.11.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin

    Äiti ja vauva sylikkäin.

    12.11.2024

    Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön uusilla alueilla Lounais-Lapissa. Laajennuksen myötä Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio sekä Länsi-Pohjan keskussairaala liittyvät palvelun piiriin 12.11.2024 alkaen.

    iPana Äitiys tarjoaa sinulle helpon ja turvallisen tavan ylläpitää raskauteesi liittyviä terveystietoja sähköisellä äitiyskortilla. Palvelun avulla voit täyttää esitietoja ja seurata raskauttasi sekä olla yhteydessä terveydenhoitajaasi tietoturvallisesti.  

    Sähköinen äitiyskortti korvaa paperisen neuvolakorttisi vaiheittain, ja tiedot liikkuvat sujuvasti sinun, neuvolan, synnytyssairaalan ja lääkärin välillä. Jos laskettu aikasi on ensi vuoden alussa, terveydenhoitajasi ohjaa sinut palveluun täyttämään sähköiset esitiedot synnytyssairaalaa varten. 

    Palveluun kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella, mikä varmistaa, että tietosi pysyvät turvassa ja palvelua on tietoturvallista käyttää.  

    iPana Äitiys on ollut käytössä Lapissa, pois lukien Meri-Lapin kunnat, ja Lapin keskussairaalassa jo vuodesta 2018. Palvelu on saanut positiivisia käyttäjäkokemuksia odottavilta äideiltä.  

    Asiakaspalautteen mukaan iPana Äitiys -palvelu on helppo ja nykyaikainen, mikä tekee sen käytöstä sujuvaa. Erityisesti verensokeri- ja verenpainearvojen merkitseminen samaan paikkaan on saanut kiitosta, sillä se helpottaa omien tietojen seurantaa. Palvelun käyttäjät ovat myös todenneet, että viestit-osio on erityisen hyödyllinen ja monet kokevat, että tiedot kulkevat helposti mukana, kun palveluun voi kirjautua, vaikka omalla puhelimella, mikä on tärkeää kiireisessä arjessa. 

    Palvelu on käytettävissä sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, joten voit käyttää sitä juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. 

    Voit tutustua palveluun osoitteessa lapha.fi 

    Lisätietoja palvelusta saat omasta neuvolastasi.  

    Äiti ja vauva sylikkäin. iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin
    12.11.2024
    Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön...
    Äiti ja vauva sylikkäin.

    iPana Äitiys -digineuvola laajenee koko Lappiin


    Sähköinen neuvolapalvelu, joka tukee sinua odotuksen, synnytyksen ja vauva-ajan aikana otetaan käyttöön uusilla alueilla Lounais-Lapissa. Laajennuksen myötä Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio sekä Länsi-Pohjan keskussairaala liittyvät palvelun piiriin 12.11.2024 alkaen.

  3. Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
    Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...

    Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella

    8.10.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella

    8.10.2024

    Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.

    RS-virus on yleisin syy pienten lasten sairaalahoitoa vaativiin hengitystieinfektioihin. Suomessa noin 1000 alle yksivuotiasta lasta joutuu vuosittain sairaalaan RS-viruksen takia. Erityisen suuri riski on alle 3 kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista 15 prosenttia tarvitsee tehohoitoa. 

    Nirsevimabi ehkäisee tehokkaasti RSV-infektioita 

    Nirsevimabi on pitkävaikutteinen vasta-aine, joka suojaa lapsia RS-virukselta koko talven ajan. Se on turvallinen valmiste, joka on estänyt 80–90 prosenttia sairaalahoidoista maissa, joissa sitä on jo käytetty. Valmisteen ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta. 

    Vasta-aineen antaminen Lapissa

    Lapissa nirsevimabia tarjotaan kaikille 1.8.2024 jälkeen syntyneille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Riskiryhmiin kuuluvat: 

    • alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset 
    • 29-36 raskausviikoilla syntyneet joilla on perheessä leikki-ikäisiä sisaruksia 
    • bronkopulmonaalista dysplasiaa eli keskosen kroonista keuhkosairautta sairastavat 
    • vakava kirurgisia toimenpiteitä vaativa sydänsairaus  
    • Downin syndroomaa sairastavat lapset 
    • vaikeaa immuunipuutosta sairastavat lapset

    Nirsevimabi annetaan kerta-annoksena pistoksena lihakseen. Kaikille Lapissa talvikaudella 2024–25 aikana syntyville vauvoille tarjotaan sitä pian syntymän jälkeen sairaalassa ja vanhemmille vauvoille neuvolakäynnillä. 

    Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas pitää tärkeänä, että vastasyntyneet saavat vasta-aineen RSV-infektiota vastaan. 

    – Vasta-aine antaa vastasyntyneelle hyvän suojan RSV-infektiota vastaan ensimmäisen RSV-epidemiakauden ajan. Valmiste on sekä tehokas että turvallinen, ja suosittelen sitä lämpimästi perheille, Broas toteaa. 

    Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella
    8.10.2024
    Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja...

    Pienten lasten RS-virusta ehkäistään vasta-aineella


    Lokakuussa alkaa uuden vasta-aineen, nirsevimabin, antaminen alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille ja riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. Tavoitteena on estää vakavia RS-virusinfektioita ja sairaalahoitoja.

  4. Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot
    Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen...

    Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot

    30.9.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot

    Vastasyntynyt imee äidin rintaa.

    30.9.2024

    Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.

    Avoin keskusteluilmapiiri on avainasemassa 

    Rovaniemellä työskentelevät terveydenhoitajat Tanja Alajuuma ja Hanna-Riikka Konttajärvi korostavat avointa keskusteluilmapiiriä. On tärkeää, että odottaja voi jakaa ajatuksiaan, odotuksiaan ja tuntemuksiaan imetyksestä. Mitä toiveita ja haluja hänellä on? Mikä on hänelle tärkeää? Yksilöllisyyden huomioiminen on kaiken perusta. Neuvoloissa kunnioitetaan odottajan ja vastasyntyneen äidin toiveita ja annetaan heille tilaa tehdä omat päätöksensä. Tämän päätöksen kunnioittaminen ja tukeminen on ensiarvoisen tärkeää. 

    Oikea-aikainen tiedonanto 

    Imetyksestä keskusteleminen ja tiedon jakaminen oikeaan aikaan on tärkeää. Neuvolakäynnit ja kotikäynnit tarjoavat hyviä tilaisuuksia kysyä apua ja neuvoja ja myös terveydenhoitajille tilaisuuden antaa ohjausta. Ranualainen terveydenhoitaja Marjaana Koukkula kertookin, että kotikäynnit ovat aina erityisiä tilanteita ja niissä päästään perehtymään perheiden arkeen konkreettisesti. 

    Terveydenhoitajat korostavat myös, että toisen vanhemman tuki on merkittävässä roolissa. Usein pienet asiat, kuten kannustava ilmapiiri ja uskon valaminen, voivat tehdä suuren eron. 

    Luottamus ja tuki 

    Marjaana Koukkulan, Hanna-Riikka Konttajärven ja Tanja Alajuuman tunne on, että äideillä on usein luottamus terveydenhoitajiin, ja neuvoloissa uskalletaan kysyä asioita avoimesti. He rohkaisevatkin kaikkia odottajia ja vastasyntyneiden vanhempia olemaan rohkeita neuvolakäynneillä. 

    Lapissa on yhteistyössä neuvoloiden terveydenhoitajien ja Lapin keskussairaalan kätilöiden kanssa kehitetty yhtenäinen imetyksen ohjausmalli, joka toimii työkaluna terveydenhoitajille. Imetyksestä keskustellaan jo ennen synnytystä, jotta äidit saavat tarvittavan tuen ajoissa. 

    Käytännön vinkkejä terveydenhoitajilta 

    Jos imetykseen tulee tauko esimerkiksi sairastelun vuoksi: Terveydenhoitajat ohjaavat oikeissa asennoissa, ateriarytmissä ja ihokontaktissa. Vauvan painon seuranta auttaa vanhempia luottamaan, että he tekevät oikeita asioita. 

    Maidon käsin lypsäminen: Tämä on hyvä konsti, jota kannattaa harjoitella. Maitoa voi lypsää käsin jo ennen synnytystä. 

    Imetykseen perehtyminen: Terveydenhoitajat suosittelee perehtymään imetykseen hyvissä ajoin ennen synnytystä. 

    Kunnioitus päätöksiä kohtaan 

    Jos imetykseen ei ole halukkuutta, tämäkin asia keskustellaan neuvolassa avoimesti. Terveydenhoitajat kunnioittavat äidin toivetta ja auttavat häntä eteenpäin. Imetysrauhaa on myös se, että kunnioitetaan päätöstä olla imettämättä. 

    Imetys on matka, joka voi olla täynnä haasteita ja onnistumisia. Tärkeintä on, että jokainen äiti saa tehdä päätöksensä rauhassa ja saa tarvitsemansa tuen. 

    – Onnistumisen kokemus puolin ja toisin on aina parasta. Joskus mennään vaikeuksien kautta voittoon. Itsellekin tulee hyvä mieli, kun imetys saadaan onnistumaan, terveydenhoitaja Tanja Alajuuma summaa. 

    Neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, tarjoten asiantuntevaa apua ja tukea jokaisessa vaiheessa. Heidän vinkkinsä ja tukensa voivat tehdä imetysmatkasta sujuvamman ja miellyttävämmän kokemuksen.

    Apua ja tukea imetyspoliklinikoilta

    Mehiläinen Länsi-Pohjan imetyspoliklinikka palvelee imetykseen liittyvissä asioissa ajanvarauksella synnytys- ja naistentautien vuodeosasto 2C:n tiloissa sairaalan 2. kerroksessa.
    Ajanvaraus arkisin klo 8-11 poliklinikan sihteerin numerosta: 040 149 1277 tai suoraan osaston numerosta 040 149 1279.

    Lapin keskussairaalan imetyspoliklinikka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä keskussairaalan 6. kerroksessa. Ovessa lukee kätilöpoliklinikka. Voit varata itse ajan soittamalla tai tekstiviestillä numerosta 040 846 2062. Imetyspoliklinikka on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Imetyspoliklinikalle ei ole ikärajaa.

    Vastasyntynyt imee äidin rintaa. Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot
    30.9.2024
    Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen...
    Vastasyntynyt imee äidin rintaa.

    Yksilöllinen imetysmatka – terveydenhoitajien tuki ja neuvot


    Imetys on monelle äidille tärkeä ja luonnollinen tapa ruokkia vastasyntynyttä. Lapin hyvinvointialueen neuvoloiden terveydenhoitajat ovat perheitä varten, joten asiantuntevaa apua ja tukea on tarjolla.

  5. Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?
    Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville...

    Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?

    16.9.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?

    Puolikuvassa pitkähiuksinen lapsi pipo päässä naisen sylissä auringonpaisteessa pellolla.

    16.9.2024

    Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.

    Aloitamme PRIDE-ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ennakkovalmennus järjestetään Rovaniemellä ja vaatii läsnäoloa.

    Sijaisvanhemmuutta harkitseva perhe voi olla lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksinasuva, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta. Sijaisperhe antaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin.

    Aikaa ja tilaa lapselle

    Perheessä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin. Perheenjäsenten oman elämän ja ihmissuhteiden pitää olla kunnossa. 

    Sijaisvanhemmilta odotetaan kykyä hyväksyä erilaisuutta ja valmiutta yhteistyöhön lapselle tärkeiden henkilöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä muiden lasta hoitavien tahojen kanssa.

    Sijaisperheille maksetaan perhehoidon toimeksiantosopimuksen mukaisesti hoitopalkkiota sekä kulukorvausta.

    Ennakkovalmennus ei ole sitoumus

    Ennakkovalmennukseen osallistuminen ei ole vielä sitoumus perhehoitajaksi ryhtymisestä. Valmennuksen aikana saa tietoa perhehoidosta, perhehoitajan tehtävistä sekä vastuista. 

    Lopullinen valmistuminen muodostuu kouluttajien ja perheen yhteisestä arviosta.

    Valmennus järjestetään

    • syksyllä 2024: 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12.2024 klo 16.30–19.30
    • keväällä 2025: 10.2., 24.2., 10.3., 24.3. ja 7.4.2025 klo 16.30–19.30.

    Lisätietoja ja ilmoittautuminen valmennukseen maanantaihin 7.10.2024 mennessä.

    Lisätietoa

     

    Lue uutinen tukiperhe- ja tukihenkilötoiminnasta

    Tule mukaan tukiperhevalmennukseen Rovaniemelle

    Puolikuvassa pitkähiuksinen lapsi pipo päässä naisen sylissä auringonpaisteessa pellolla. Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?
    16.9.2024
    Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville...
    Puolikuvassa pitkähiuksinen lapsi pipo päässä naisen sylissä auringonpaisteessa pellolla.

    Oletko kiinnostunut toimimaan sijaisperheenä?


    Lapin hyvinvointialue aloittaa lokakuussa Rovaniemellä ennakkovalmennuksen sijaisvanhemmuutta harkitseville perheille. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.10.

  6. Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä
    Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.

    Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä

    4.9.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä

    4.9.2024

    Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.

    Elatusapulaskuri on Lapin hyvinvointialueen toteuttama palvelu, joka on tehty helpottamaan lapsen elatusavun suuruuden arviointia. Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä. Uusi laskuri huomioi myös tilanteet, joissa lapsi asuu vuorotellen vanhempiensa luona.

    Laskuri perustuu oikeusministeriön vuonna 2007 antamaan ohjeeseen lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi sekä oikeusministeriön vuonna 2023 julkaisemaan ohjeeseen elatusavusta vuoroasumistilanteessa. Ohjeet ovat luonteeltaan suosituksia ja tarjoavat vastauksia tyypillisiin elatustilanteisiin.

    Elatusapulaskuri toimii erilaisissa perhetilanteissa

    Laskuri soveltuu käytettäväksi tilanteessa, jossa lapsi asuu toisen vanhempansa luona (lapsen kanssa asuva vanhempi) ja tapaa toista vanhempaansa (lasta tapaava vanhempi) tai asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona (vuoroasuvan lapsen vanhempi A ja vuoroasuvan lapsen vanhempi B).

    Laskurin täyttämiseen tarvitaan molempien vanhempien tiedot, ja tulos on suuntaa antava.

    Jotta lapsen elatus varmistetaan myös äkillisissä elämänmuutoksissa, kannattaa myös vanhempien keskenään tekemä sopimus arvioittaa lastenvalvojalla. Ainoastaan lastenvalvojan tai oikeuden vahvistama elatussopimus on täytäntöönpanokelpoinen.

    Laskurin tulos antaa suuntaa summista

    Huomaathan, että laskelman tulos on suuntaa antava, ja vahvistettu elatusapusopimus voi poiketa laskurin tuloksesta.

    Lapin hyvinvointialue pyrkii pitämään laskurin ajan tasalla, mutta ei voi taata laskurin antamien tulosten oikeellisuutta.

    Laskuri päivitetään myös saamen kielille aikaisintaan syksyn 2024 aikana. Nykyiset saamenkieliset laskurit eivät vielä huomioi vuoroasumista.

    Kokeile elatusapulaskuria.

    Anna palautetta elatusapulaskurin uudesta versiosta.

    Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä
    4.9.2024
    Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.

    Uudistunut elatusapulaskuri on nyt käytössä


    Uusi laskuri huomioi myös vuoroasumisen. Laskelman tulos on suuntaa antava.

  7. Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?
    Tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset alkavat lokakuussa 2024. Ilmoittaudu mukaan!

    Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?

    3.9.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?

    Lapsen käsi aikuisen kädessä

    3.9.2024

    Tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset alkavat lokakuussa 2024. Ilmoittaudu mukaan!

    Tukiperhe tarjoaa lapselle tasapainoisen ja turvallisen kodin, jossa lapsi käy noin kerran kuukaudessa. Tukiperheellä tulee olla tilaa ja aikaa lapselle sekä valmiutta vastata lapsen tarpeisiin.

    Tukiperheeksi voi alkaa lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksin asuva henkilö, jolla on aikaa, kiinnostusta ja voimavaroja huolehtia lapsesta.

    Tukihenkilö tarjoaa lapselle turvallisen aikuisen aikaa ja mielekästä yhdessäoloa noin pari tuntia viikossa.

    Tulevat tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset:

    Inarin ja Utsjoen alue 26.10. ja 23.11.2024 klo 10–14.

    Pellon ja Kolarin alue 26.10. ja 23.11.2024 klo 12–16.

    Muonion ja Enontekiön alue 11.1. ja 25.1.2025 klo 10–14.

     

    Tukiperhevalmennusta Rovaniemellä

    Lue uutinen sijaisperhevalmennuksesta

    Lapsen käsi aikuisen kädessä Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?
    3.9.2024
    Tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset alkavat lokakuussa 2024. Ilmoittaudu mukaan!
    Lapsen käsi aikuisen kädessä

    Oletko kiinnostunut tukiperhe- tai tukihenkilötoiminnasta?


    Tukiperhe- ja tukihenkilövalmennukset alkavat lokakuussa 2024. Ilmoittaudu mukaan!

  8. Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa
    THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.

    Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa

    27.8.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa

    27.8.2024

    THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.

    Odottavan äidin rokottaminen suojaa syntyvää lasta hinkuyskältä.

    Rokotuksen saa normaalin äitiysneuvolakäynnin yhteydessä. Rokote annetaan raskausviikoilla 16–32. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin raskauden aikana.

    Jos odottaja on tämän raskauden aikana saanut dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta saman raskauden aikana tarvita.

    Suomessa uusi ohjaus rokotteiden tarjoamisesta raskaana oleville on voimassa tällä erää tammikuun 2025 loppuun asti, mutta sitä jatketaan tarvittaessa. 

    Rokotuksena käytetään Triaxis-rokotetta.

    Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa
    27.8.2024
    THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.

    Raskaana oleville tarjotaan maksutonta hinkuyskärokotetta neuvoloissa


    THL Suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotetta riippumatta siitä, milloin edellinen rokote on annettu.

  9. Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan
    Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä...

    Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan

    22.8.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan

    Pelastusrengas ja köysi auringonvalossa lautaseinällä

    22.8.2024

    Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä perheessä.

    Lapin alueen perhekeskuskoordinaattorit järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia vanhemmuuden webinaareja joka kuukauden toinen tiistai klo 18–19.

    Saamewebinaarit ovat joka kuukauden neljäs tiistai klo 18–19. Saamewebinaarit järjestetään suomeksi, mutta aihe tai näkökulma liittyy saamelaiskulttuuriin tai saamen kieleen.

    Syksyn 2024 teemat

    • 27.8.2024 saamewebinaari: saamen kieli perheessä: näkökulmia arjen valinnoista, asiantuntijoina Niina Aikio-Siltala ja Annika Pasanen.
    • 10.9.2024 eron jälkeen
    • 24.9.2024 saamewebinaari
    • 8.10.2024 aistiyliherkkyydet
    • 22.10.2024 saamewebinaari
    • 12.11.2024 perhearjen pelisäännöt
    • 26.11.2024 saamewebinaari
    • 10.12.2024 sateenkaariperhe

    Saamewebinaarien aiheet tarkentuvat syksyn 2024 aikana.

    Osallistuminen anonyymisti Teams-etäyhteydellä.

    Pelastusrengas ja köysi auringonvalossa lautaseinällä Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan
    22.8.2024
    Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä...
    Pelastusrengas ja köysi auringonvalossa lautaseinällä

    Vanhemmuuden webinaareja tarjolla tiistai-iltaisin syksyn ajan


    Webinaareissa puhutaan muun muassa aistiyliherkkyyksistä, perhearjen pelisäännöistä ja saamen kielestä perheessä.

  10. LKS:n naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa muutoksia
    Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.

    LKS:n naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa muutoksia

    2.8.2024

    Luuvâ lase

    Kassâkkuu ovdil sivule

    LKS:n naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa muutoksia

    Vauva pitää äidin sormesta kiinni.

    2.8.2024

    Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.

    Lapin keskussairaalan naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa on muutoksia. Uudet numerot ovat käytössä keskiviikosta 7.8.2024 alkaen.

    • Synnytyssali p. 040 512 0543
    • Osasto 6/synnyttäneet p. 040 626 1820
    • Osasto 6/naistentaudit p. 040 513 4238
    • Sytostaattihoitaja p. 040 589 1715

    Äitiyspoliklinikan ja naistentautien poliklinikan puhelinnumerot pysyvät ennallaan.

     

    Lappi guovddášbuohcceviesu (LKS) nissoniiddávddaid ja riegádahttimiid telefonnummiriin nuppástusat

    Ođđa nummirat bohtet atnui 7.8.2024 rájes.

    Lappi guovddášbuohcceviesu nissoniiddávddaid ja riegádahttimiid telefonnummiriin leat nuppástusat. Ođđa nummirat bohtet atnui gaskavahku 7.8.2024 rájes.

    • Riegádahttinlatnja tel. 040 512 0543
    • Ossodat 6/riegádahttán olbmot tel. 040 626 1820
    • Ossodat 6/nissoniiddávddat tel. 040 513 4238
    • Sytostáhttadivššár tel. 040 589 1715

    Etniidpoliklinihka ja nissoniiddávddaid poliklinihka telefonnummirat eai rievdda.

     

    Lappi kõõskõspuõccipõõrt (LKS) neezznitaaudi da šõddmõõžži teʹlfon-nââmrin muttâz

    Ođđ nââmar lie âânnmõõžžâst 7.8.2024 ääʹljeeʹl. 

    Lappi kõõskõspuõccipõõrt neezznitaaudi da šõddmõõžži teʹlfon-nââmrin lie muttâz.  Ođđ nââmar lie âânnmõõžžâst seärad 7.8.2024 ääʹljeeʹl. 

    • Šõddeemlõnnj teʹl.  040 512 0543
    • Vuässõk 6/šõddääm teʹl.  040 626 1820
    • Vuässõk 6/neezznitaaud teʹl.  040 513 4238
    • Sytostaatthoiʹddjeei teʹl.  040 589 1715

    Jeäʹnnvuõttpolikliniikk da neezznitaaudi polikliniikk teʹlfon-nââmar pâʹšše seämmanallšeʹmmen. 

     

    LKP nisonijtaavdâi já šoddâdmij puhelinnumerijn láá nubástusah

    Uđđâ numereh láá aanoost 7.8.2024 rääjist.

    Laapi kuávdášpyecceiviäsu nisonijtaavdâi já šoddâdmij puhelinnumerijn láá nubástusah. Uđđâ numereh láá aanoost 7.8.2024 rääjist.

    • Šoddâdemsali p. 040 512 0543
    • Uásádâh 6/šoddâdâm nisoneh p. 040 626 1820
    • Uásádâh 6/nisonijtaavdah p. 040 513 4238
    • Sytostaattipšoo p. 040 589 1715

    Ennivuotâpoliklinik já nisonijtaavdâi poliklinik puhelinnumereh láá siämmááh ko ovdil.

    Vauva pitää äidin sormesta kiinni. LKS:n naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa muutoksia
    2.8.2024
    Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.
    Vauva pitää äidin sormesta kiinni.

    LKS:n naistentautien ja synnytysten puhelinnumeroissa muutoksia


    Uudet numerot ovat käytössä 7.8.2024 alkaen.