Saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö
Tuotamme saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä psykososiaalisen tuen palveluita, sisältäen puhelinpäivystyksen kolmella eri saamenkielellä.
Mij pyevtittep sämikulttuur miäldásijd já sämikielâlijd psykososiaallii torjuu palvâlusâid, maid kuleh ei. puhelinkocceem kuulmâ sierâ sämikielân, palvâlustáárbu árvuštâllâm sehe vyeligis šiälmá krisâpaargon já uánihisterapia -monâttâlmân vuáđuduvvee ohtâgâssavâstâlmeh.
Palvâlusân pyehtih väldiđ ohtâvuođâ puoh sämmiliih.
Valjii päikkikode já uážuh uáinusân ohtâvuotâtiäđuid, šleđgâlijd palvâlusâid já eres tiäđuid moh kyeskih palvâlusâid.
Valjii päikkikode
Väljejum: puoh
Tuotamme saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä psykososiaalisen tuen palveluita, sisältäen puhelinpäivystyksen kolmella eri saamenkielellä.
Voit täyttää lääkelistasi sähköiselle lomakkeelle. Lomakkeen voi myös tulostaa ja täyttää lääkelistan käsin.
Vuáđutiervâsvuotâhuolâttâsâst pyecceitipšoo já tiervâsvuotâtipšoo vuástáväldimeh láá mávsuttemeh talle, ko tipšomovdâsvástádâs lii tipšost. Jis ášástâllâmtábáhtus šadda tuáhtár ovdâsvástádâsân, tast piärroo vuáđutiervâsvuotâhuolâttâs kollimmáksu.
Vuáđutiervâsvuotâhuolâttâs kollimmáksu lii 28,20 eurod. Máksu piärroo enâmustáá kulmii ivveest.
9.10.2024
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
Varhainen tuki ehkäisee kielteisten elämäntapahtumien laukaisemien reaktioiden kehittymistä terveydenhuollon palveluja vaativiksi täydentäen mielenterveyden edistämisen palveluita. Itsetuhoiset ajatukset ovat myös yleisiä kriisien keskellä ja itsemurhien ehkäisytyö on osa kaikkia työmuotoja.
Etäkriisityötä tehdään samoista järjestölähtöisen kriisiauttamisen lähtökohdista kuin muussakin kriisikeskustyössä. Maksuttomuus, mahdollisuus asioida anonyymina, lyhytkestoisuus sekä asiakkaan voimavarojen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen ovat etäkriisityönkin keskiössä. Etäkriisityöhönkään ei tarvita lähetettä. Asiakkuuteen hakeutumiseen riittää oma kokemus siitä, etteivät omat voimat riitä yllättävässä tai kuormittavassa tilanteessa. Etäkriisityö auttaa elämän haastavissa tilanteissa koko Lapin hyvinvointialueen asiakkaita.
Etäkriisityöntekijä Suvi Ylitoloselle voi varata etävastaanottoajan numerosta 040 511 7929 (ma-pe klo 8–14 ), Kriisikeskuksen ajanvarausnumerosta 040 553 7508 tai verkkoajanvarauksesta
Ensimmäinen aika pyritään saamaan kahden viikon kuluessa. Kriisityöntekijä soittaa varattuna aikana tai lähettää linkin etukäteen videotapaamiseen.
Lapin hyvinvointialue on myöntänyt Lapin ensi- ja turvakoti ry:n Kriisikeskukselle kumppanuusavustuksen etäkriisityön toteuttamiseen. Uusi työntekijäresurssi mahdollistaa paremmin koko hyvinvointialueen asiakkaiden auttamisen sekä yhteistyön muiden toimijoiden kanssa.
Etäkriisityö puhelimitse tai videoyhteydellä tarjoaa ei kiireellistä tai akuutin kriisin jälkeistä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tämä täydentää hyvinvointialueen lakisääteisiä palveluita kaupunkikeskittymien ulkopuolella.
Psykiatrian lääkäripäivystys ja tahdosta riippumaton hoito keskitetään Lapin keskussairaalaan syyskuuksi
30.8.2024
30.8.2024
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme.
Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian toimintaan, eli muuta psykiatrista hoitoa saa edelleen tavanomaiseen tapaan Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloissa.
Hoitoon määrätyt ja tarkkailussa olevat Länsi-Pohjan keskussairaalassa hoidossa olevat potilaat siirretään Lapin keskussairaalaan keskittämisen ajaksi.
Arvio tahdosta riippumattoman hoidon mahdollisesta tarpeesta (M1-arvio) tehdään aina lähimmässä terveydenhuollon päivystyspisteessä keskittämisestä huolimatta.
Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluohjaus- ja päivystyspuhelimen numero on 040 774 3891. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystyksen numero on 040 715 8400. Numeroon voi soittaa ympäri vuorokauden.
Lakisääteisten palvelujen eli tahdosta riippumattoman hoidon ja psykiatrian lääkäripäivystyksen turvaamiseksi Lapin hyvinvointialueen psykiatrian lääkäripäivystys ja siitä riippuvainen tahdosta riippumaton hoito keskitetään Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan ajalla 1.9.–30.9.2024. Psykiatrian virkalääkäriresurssi on ollut jo pidempään haasteellinen hyvinvointialueellamme. Psykiatrian lääkäripäivystyksen ja tahdosta riippumattoman hoidon keskittäminen ei vaikuta muuhun psykiatrian...
Ohcejoga dearvvašvuođadálu ja ruovttoluottariŋgenvuogádaga rabasáiggit ođasmuvvet 10.6. rájes
6.6.2024
6.6.2024
Ođastusain sihkkarastit oktavuođaváldima áššehassii juobe seammá beaivve ovdal dii. 16
Ohcejoga dearvvašvuođadállu lea rabas vuossárggas duorastahkii dii. 8–16, bearjadaga dii. 8–14.
Riŋgenbivdaga sáhttá guođđit vu-be 8–14 gaskkas.
Hohpolaš áššiin ovdal ja maŋŋel virgeáiggi vástida Avvila dearvvašvuođaguovddáža gohcci buohccedivššár 040 7709187.
Ođastusain sihkkarastit oktavuođaváldima áššehassii juobe seammá beaivve ovdal dii. 16